Lüfere niyet vatosa kısmet (6,5kg)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında erolcinar13 tarafından paylaşıldı.

  1. erolcinar13

    erolcinar13 Erol

    Mesajlar:
    207
    Şehir:
    istanbul
    Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar, iyi bayramlar...
    Bayramın 1. günü akraba ziyaretleri bittikten sonra babam ile birlikte hem yeni aldığım surf takımlarımı denemek hemde pek ümidim olmasa da lüfere kısmetimi denemek için meramıza gittik.. ben takımları açarken babam çoktan 5-6 yemlik istavrit yakalamıştı bana.. İlk önce canlı olarak taktım yemlerimi..2 vuruş aldım, biri belirgin değildi ama 2.sinde diş izleri açık ve netti.. deniz yosunluydu ve sürekli yosun sarıyordu takımlar. başka hiçbir vuruş alamamıştım tüm gece bekledim. Bu arada babam gece boyu yaklaşık 1,5kg kadar istavrit tuttu. Hadi gidelim dediğinde ben balık tutmadan döndü dedirtmem kendime, birkaç istavritte ben tutayım diyip babamın tek anladığı balık av tekniği olan çapariyi aldım elinden.O da dip takımların başında durdu. Tam bir kaç istavrit yakalamışken babamın sesini duydu. "Erol buna birşey vuruyor..." oltaya baktım birşey olduğu yok, yosun sarmıştır baba dedim, çapariye devam.... babam tekrar "yok yok birşey var bunda" diyip sarıldı oltaya.. Ama saramadı.. "Erol gel çok yosun sarmış bu, çekemiyorum.." Saralımda gidelim dedim içimden, lüfer için erken daha bunu anladık en azından. Sarmaya başladım ama çok büyük bir ağırlık var oltada.. Direk makarayla sarmak imkansız..Kamışı kaldırıp boşluğunu sarabiliyorum ancak. Balık olduğunu olta 10-15m yakına geldiğinde anlayabildim. Öyle bir açığa çekiyorki oltayı ne sarmak, ne kaldırmak mümkün değil.. babama seslendim ve yanıma geldi..Zar zor el misinayı kopartmadan ilk kayanın üstüne sürükledim balığı.. Kayanın üstüne alır almaz da Lüfer oltam koptu.. Ama balığı almıştım..

    Kuyruğununda 2 tane parmak boyunda dikeni vardı, ketim.. evde bir güzel temizledim. çok güzel löp bir eti var. Ama nasıl pişirilir bilmiyorum. Yiyen, bilen varsa yardım ve önerilerinizi bekliyorum.

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us


    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us


    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  2. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Yiyenler vardir da vatoz yenmez diye biliyorum.
     
  3. nekropsy

    nekropsy Engin

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    36
    Şehir:
    Bursa-Londra
    Guzel balik.
    Kanatlari temizlenmis olarak satin aldigim icin ozel bir yontemle temizlenip temizlenmedigini, midesinde yada derisinde zehir olup olmadigini bilmiyorum, ama etinin cok lezzetli oldugunu biliyorum. . Kanatlarinin derisi soyuluyor, tavada yagda kizartiliyor....Lezzeti muthis, yok boyle bir tat...kilciklari kikirdak gibi oldugu icin onlar da yeniliyor...

    burda videosu da mevcut...Deneyin muhakkak..
    http://www.youtube.com/watch?v=2fIySBXYfVE
     
  4. bulut1383

    bulut1383 ilyas

    Mesajlar:
    1.235
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    lüfer
    yiye bilene afiyet. olsun balon balığı yenebiliyorsa her halde oda yene bilir
     
  5. medmarine2

    medmarine2 Soner Coşar

    Mesajlar:
    446
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Alumina 270 Mh
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 4000 Fc
    Kanat kısımları kesilip bir kerpeten yardımıyla derisi yüzülüyor. Daha sonra eti terbiye edilip pişiriliyor. Yapanlar bu şekilde yiyor.
     
  6. Zargana06

    Zargana06 VEDAT

    Mesajlar:
    55
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    AlbaStar Carbon 3280
    Favori Makine:
    AlbaStar Alfa50 10 Ball Bearings
    En İyi Avı:
    Turna 3 Kg. (Köprüköy)
    Yemeden önce iyi araştırın derim, arkadaşın dediği gibi safra kesisi veya derisinde zehir olabilir veya bilgisi olan bir arkadaş bilgi verirse daha iyi olur :thumb:
     
  7. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Arkadaşlar balık üstadı rahmetli Ali Pasiner'in bir kitabından alıntı. Umarım faydası olur:

    Vatozun ağırlığından teller eğrilmiş, olta kullanılamaz hale gelmişti. Kıyıya döndük. "Balığı temizleyeyim de akşama yeriz" dedim. Amerikalı dostum bir bana bir balığa dehşet içinde bakıp, "Bunu mu pişireceksin?" dedi. "Ne yapalım misafir umduğunu değil bulduğunu yer" dedim. Gülüştük.

    Deniz kenarında epey keskin bir bıçağın yardımıyla vatozun göğüs bölümündeki dört lop parçayı çıkardım. Bunları fileto haline getirip zeytinyağı, domates suyu, soğan, tuz, karabiber içine yatırdım; üstüne çok az kekik serpiştirdim. Büyük ve derin bir tabağın içindeki marine edilmiş filetoları buzdolabına koyup akşama kadar beklettim.

    Akşam yemeğinden önce filetoları dilimlenmiş domateslerle kaplanmış büyükçe bir tepsinin içine dizdim. Parmak biçiminde kesilmiş margarin parçalarını, dilimlenmiş yeşil biberleri, ince kıyılmış beş-altı sarmısağı üzerine ilave ettim. Tuzunu biberini koyup, bir avuç kekiği serpiştirdikten sonra üstünü de maydanozla örttüm. Tepsinin üstünü bir kapakla kapatıp çok hafif ateşte 45 dakika kadar pişirdim. Bu buğulama işlemi sırasında kapağını açmadan tepsiyi bir iki kez silkeledim. balık pişip sofraya geldiğinde hem manzarası, hem de lezzeti bakımından herhangi bir beyaz etli balığı aratmıyordu. Misafirimiz de bizler de balığımızı afiyetle yedik.
     
  8. Kadir Levrek Peşinde

    Kadir Levrek Peşinde SİDEPRENSİ eski nick im

    Mesajlar:
    5.239
    Şehir:
    Aksaray
    Favori Kamış:
    OKUMA ALUMİNA SPİN KAMIŞ 240cm
    Favori Makine:
    süper passion 740m ve küçük kardeşleri
    En İyi Avı:
    süper maxim misina :9
    benim tutduğum vatoz ile arasında şekil farkı var:) ben iade ettim suya,deniz de kalsın o mutlu ben mutlu:)
    son olarak yenilip yenmesinden emin deyilseniz tutduğunuz canlıyı salın..
    kalkan olsa amennah ama vatoz:(

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=43508
     
  9. caillou

    caillou Hüsamettin

    Mesajlar:
    2
    Şehir:
    İstanbul
  10. 29519

    29519

    Mesajlar:
    1.340
    Daiwa, shimano derken iyicene Japonlara benzedik denizden ne çıksa yiyoruz.
    :D
     
  11. muratbodrum

    muratbodrum MURAT

    Mesajlar:
    33
    Şehir:
    ZONGULDAK - BODRUM
    o yakaladığınız balık vatoz değil rina dır marmarave karadenizde irina ve yağlı diye adlandırılır ege bölgesi izmir civarında ise çiçina derler o hayvanın kuyruğunun ucu çatallıdır ve çatalın biri incecik ve settir işte o sert olan çatal zehirlidir adeta hayvan o çatalı bir kılıç gibi kullanır. vatoz ise üzeri ve kuyruğu dikenlidir ama kuyruğunda ve vücudunda zehir barındırmaz vatozun eti yenebilir ama ekşimsi bir tadı vardır. sizin yakaladğınız hayvansa rina dır.
     
  12. Goldarrow

    Goldarrow FATİH ALTINOK

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    77
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    EUROSTAR CARBON TOLEDO 3.90
    Favori Makine:
    zamanla daha iyisi olacak
    En İyi Avı:
    henüz yok (lüfer 600 gr)(sazan 1 kg)
    Bildiğim kadarıyla vatozlar köpekbalığı soyundan gelirler.Yani bir nevi köpekbalıgı türüdür.Denizlerimizde yaşayan sayılı doğurgan balıklardandır.Yine bildiğim kadarıyla İslam dinine göre canlı doğuran balıklar yenmez caiz olmadığı söylenir. Canlı doğuran balıkların etleri ekşimsi hatta acı olduğu söylenir (hiç yemedim) Köpekbalığı yemiş birkaç arkadaşın söylediğine göre pek yenecek bir balık değilmiş.Daha güzel avlar dileğiyle.
     
  13. cem76

    cem76

    Mesajlar:
    258
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    Balık rina ve yenmez vatoz olsa yenirdi hatta eskiden vatozlari dilim dilim keser pazarlarda kalkan diye satarlardi
     
  14. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Hepsi değilse de, pek çoğu tencereyi tavayı atmanıza yol açacak kadar berbat bir kokuya sahip olacaktır.

    En iyisi yakaladığın yerde salmaktı bence, boşuna hamallık olur. O kadar marine filan etsenizde, kokuyorsa zaten tavayı çöpe atarsınız da, kokmuyorsa da öyle uğraştığınıza değecek bir lezzet bulamazsınız.
     
  15. Çim adam

    Çim adam Aydın

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    203
    Şehir:
    Aydın Didim
    Sevgili Erol,
    Önce belirtmek isterim ki çok şanslıymışsın. İrina'nın kuyruğundaki diken gerçekten tehlikelidir. Balik yakalandığı zaman kuyruğunu kamçı gibi kullanıp oldukça sert darbelerle sallayarak batıracak yer arar. İğnesi hem zehirlidir hemde ete kolay girer fakat çıkarken parçalayarak çıkar , eğer yara almış olsaydın o bölge ileride izi belli olacak şekilde deformasyona uğrardı.

    Eğer birdahaki sefere irina yakalayacak olursan ya misinadan keserek kurtul yada mecbur kalırsan balığı sırtüstü yani karnı havaya bakacak şekilde yatır ve iğneyi bu pozisyonda çıkar.

    Ayrıca bence yemeğe değecek bir canlı değil. Rastgelsin
     
  16. Junglehook

    Junglehook Serkan ÖZTÜRK

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    Seydiköy / İZMİR
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XTB
    En İyi Avı:
    1,2 kg Çipura
    Denizden babam çıksa yerim diyoruz bunumu yiyemeyeceğiz. :) afiyet olsun
     
  17. macir_ertan

    macir_ertan Ertan Çetin

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    1.550
    Şehir:
    Haskovo-Bulgaristan
    Favori Kamış:
    Trabucco
    Favori Makine:
    Daiwa Emblem-Z
    En İyi Avı:
    Yayın,Sazan,Turna
    Arkadaşlar çok değerli ve hayati bilgiler vermişler bir deniz balıkçısı olmadığımdan bunlar haliyle bilmiyordum iyi oldu sevgili kardeşim anlatılanlara göre gerçekten şanslıymışın denizden babam çıksa yerim dienlere kapak olmuş kısmetin bol olsun selamlar sadece o güzelim teflon tavada karıştırmak için kullandığın o metal hoş değil :)birdahaki sefere ahşap kullanırsın olurmu rastgele
     
  18. erolcinar13

    erolcinar13 Erol

    Mesajlar:
    207
    Şehir:
    istanbul
    Abilerim,kardeşlerim cevap yazan herkese teşekkürler.. Sayenizde hergün birşeyler öğreniyoruz.. Rina balığınıda öğrenmiş olduk..Ve yine sayenizde mahalle kedileri şu anda balık ziyafeti çekiyorlar :)
     
  19. aydinsen

    aydinsen

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    69
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta ancak şu aralar Zıpkın öğrenmek istiyorum. :)
    En İyi Avı:
    2kg lik Tatlısu Turnasi
    Hahaha Bayıldım :))
     
  20. unexpected

    unexpected HAMZA

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    İSTANBUL
    Valla arkadaş kanımca o balığı mide de kaldırmaz, onca nimet varken denizlerimizde, vatozla matozla uğraşmamalıyız bence, ayrıca gerçektende allah korumuş, bayram günü tatsızlıkta yaşayabilirdiniz, Geçmiş olsun.