çok aksiyon, az balık :) ( dörtyol - hatay )

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında bilge kağan tarafından paylaşıldı.

1. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    birkaç gün önce baraküda33 ( serkan ) arkadaşımızdan aldığım tüyo ile kendime bir çapari hazırladım ve palamut avlamak üzere dörtyol barınağına gittim.

sabah 06:00' da oltaları hazırlamış atışa başlamıştım. arabada bulunan diğer takımı ne olur ne olmaz diyerek yanıma aldığım tek yaprak yardalyanın bir parçası ile yemleyip suya attım ve az ilerde bubble pen 80 ile atışlara başladım. çok fazla takip ve saldırı varsa da hepsi zarganaydı. o ara etraftaki balıkçılarda bir koşturmaca başladı. kafamı kaldırdım ve tam karşımda palamut oynağı vardı. yyan tarafıma gelen osmaniyeli bir öğretmen arkadaş palamutlardan birini aldı ama çıkarırken geri kaçırdı. bunun üzerine ben de çapariyi takıp spin yakımla attım, ve hemen bir palamut yapıştı, malesef ben de kaçırdım :(

atış yaptığımız yer kayaların üzerinde ve kamışta kısa olduğunda sakına sakına ikinci atışı yaptım ama çapari birbirine iyice dolandı :( ben balık avını zevk almak için yapıyorum, bu yüzden böyle eziyetli şekillerle balık tutmayı sevmem, çapariyi çıkarıp benim minik canavarı, maria mucho lucir 12 gr. jigi taktım ve salladım. ohh ne rahat bir atış :) ne uğraşayım çaparinin tüyüyle kuyruğuyla. jigi çekerken birden yan taraftaki yemli takımın kamışı devrildi, sarmayı bıraksam taban kayalık, jig takılacak.

ayağımla diğer kamışa basıp jigi hızla topluyordum ki ona da bir zargana bindi :D geldimi hepsi birden geliyor. zarganayı kıyıya kadar getirdim ama ağız yapısı nedeniyle jig tam oturmamış kurtuldu. hemen diğer takımı aldım, ağır bir şey yavaştan kafa vurarak, sağa sola gezerek geliyor. yaklaştırdım ve hoop kepçede, 25 - 26 cm güzel bir mırmır. :thumb: alel acele fotosunu çekip çantaya attım ve takımı yemlemeden kenara bırakıp jige devam.

çapariciler kayaların üzerinde bekliyor ve nerede oynak olursa koşup atış yapıyorlar, ben fazla eşyayla geldiğimden mecburen yerleşik düzendeyim. neyse ki palamutlar benim önümde de oynaşmaya başladı ve hemen jigi arkalarına düşürüp hızla sarmaya başladım, balık asıldı hooked onu da sardım ve kepçeyle dışarı aldım. tam sınırda bir palamut, aslında serbest bıraksam da olurdu ama ilk kez palamut yakaladım, hem de jigle :eek: üstelik son zamanlarda bütün avlarda aksililer oldu ve hep balıksız döndüm. ben de tebliğin bana verdiği yetkiye dayanarak bu keratayı alıkoydum :hungry:

sonrasında oynaklar hep benden uzakta oldu ve ben yerimi bırakamadım. koşuşturup duran çapariciler 4'er 5'er palamut almışlar.

saat 8 gibi balıklar atış menzili dışında oynamaya başladı. çapariciler seyrediyordu. ben Allah ne verdiyse jigi sallayıp bir oynağın kenarına yetiştirebildim. daha makinayı sarmaya başlamadan misina geriliverdi. hemen sarmaya başladım ama jig serbest düşüşteyken balık saldırdığı için iğne tam oturmadı herhalde onu da yarı yolda kaçırdım. av esnasında jige bol miktarda zargana saldırısı oldu, bir tane de 40 cm civarı akya oturduğum kayanın önüne kadar takip etti ama atlamadı.

saat 9 civarında balıklar iyice açılınca tası tarağı toplayıp kıyıda levrekte şansımı denemeye karar verdim ve sahile gittim. bubble pen'le ilk atışta saldırı oldu alamadım, sonrasında saldırı olmayınca önce şeffaf simli silikon zaragana ile sonra tüy çapari ile denemeler yaptım ama saldırı ve takip olmadı.

tekrar bubble pen'e döndüm ve daha ilk atışta yine bir saldırı, ve onu da kaçırdım banghead sonra ısrarla atıp çekmeye başladım. bir takip daha oldu, az sonra da ilerden mavi renkli bir balığın sahtenin arkasından hızla gelip geri döndüğünü, sahtenin etrafında dolaştığını gördüm. sahteyi hızlandırdım ama balık tepki vermeden, sahteyi sudan kaldırıncaya kadar önüme geldi. önce akya zannettim ama dikkat edince lüfer olduğunu gördüm.

zaten 10 dakika sonra da atış menzilimin dışında bir kargaşa oldu. yaklaşık 350 - 400 gr.lık bir kefal suyun dışına sıçrıyor ve suya düşer düşmez sanki pirana sürüsü gibi lüferler dalıyordu. balık 3-5 sıçrayıştan sonra artık sıçrayamaz oldu ve sadece suyun yüzeyinde çırpınıyordu, az sonra hareket bitti, tahminimce 20 -25 saniyelik bir belgeseli canlı olarak izledim :) saat 11.30 olmasına rağmen balıklar hala yemleniyordu, demek ki sabah erken orda olsam levrekten, lüferden nasibimi alabilirmişim. buna da şükür

palamutu yakaladığımda doğal haliyle bir resmini çekmiştim ama çok bozuk çıkmış, onun için pek sevmesem de onun resmini mutfak tezgahında tekrar çektim idk

2. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    dostum raporunu 2 kere okudum. çok heyecanlı geçmiş avın. tebrik ederim.daha bereketli avlar kısmet olur inşallah

3. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Mırmır süper,palamut dediğiniz balık tombik (orkinos yavrusu-gobene) .(yazılı orkinos değil)
    Merakımdan soruyorum,malum şu sıra marmara ve karadenizde gerçek palamut bol miktarda çıkıyor ve ucuz.Acaba Hatayada geliyormu bu balık(nakliye ediliyormu),tezgahlarda varmı.

4. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    teşekkürler, daha iyileri sizlere rast gelsin inşaallah

5. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yazılı orkinosu tanıyorum ama göbeneyi bilmiyordum onu da öğrenmiş oldum. idk bu ailedeki balıklardan yakaladığım ilk balık bu. bizim bu taraflardaki balıkçıları birkaç gün önce dolaşmıştım, hiçbirisinde palamut yok. bütün tezgahlarda koca koca yazılı orkinos var ve palamut adıyla satılıyor. sanırım bu tarafa karadenizden bir tek hamsi geliyor, o da donmuş olarak :(

gobene ve palamutu inceledim ve göz aşinalaştıkça farklar seçiliyor, sırt yüzgeçleri, renk, desen, şekil vs. göbene ile ilgili tebliğde bir sınırlama göremedim, acaba diğer türler kısmına mı dahildir ?

6. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    GOBENE, normal orkinosun yavrusuna verilen isim.Lüferin yavrusuna çinekop,levreğin yavrusuna ispendek dendiği gibi.Yani sizin tuttuğunuz balık orkinos ve tebliğe göre 60 cm minumum boyda avlanması gerekli:( .Siz bu balığı tuttunuz diye doğa düşmanı falan olmadınız tabiiki:) Amacım sizi tuttuğunuz balığı tanıma adına bilgilendirmek:) (şahsi fikrim bu türde balıklar için (açık deniz balıkları)amatöre boy ve adet limiti konmaması yönündedir)

Bu arada tadı nasıldı o gobenenin,bizim yörede pek beğenilmez(ben dahil).Belki o bölgeninki lezzetli olabilir...

7. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    bu balığı yakalayınca yanımdakilerden birine sordum, bu balık nasıldır, yazılı orkinos kötüymüş, bu da mı öyle dedim. hayır biz pişiriyoruz, çok da güzel dediler :confused: ben de buna istinaden balığı palamut diye düşünerek aldım, henüz tadına da bakmadım, buzdolabında yatıyor.

8. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    eh işte Allah ne verdiyse
    dostum hah şöyle ya. Sen de kestin sohbeti, sen de aldın. Ne de olsa oralarda ben yoğum. Olsaydım, inan balık kururdu. Benacet de değilim, fakat nedir bu uğursuzluk anlayamıyom. Var bi nasipsizlik ama çözemiyom. Geldi mi geliyo

Yau bu jig işi ciddi iş yau. Atçeki nerede yaptın böyle ? Taşa taktırmadan. Belki de uzuun surf kamışlarla yapman lazım bu jigi

Ha bir de tası tara toplayıp kıyıda levrekte şans deneme mevzuu var sahilde. Yani hangi sahil bu ? Barınağın kuzeyi mi güneyi mi

Helal olsun valla
    Jigging yaptığın yer neresi nokta verebilir misin :)
    Barınağın dış kısmı değil değil mi ?

Ayrıca mırmırı aldığın nokta neresi ?
    Başka emrin :)

9. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Rapor bir harika, anlatım harika, heyecanını ben de paylaştım ne yalan söyleyim :) Umarım kaçırdıklarının daha irilerine rastgelir ve bu sefer kaçırmazsın :D

10. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Huzur Surf Casting'de Bilge Kağan Kardeş :) şaka bir yana heyecanlı zaman geçirmişsin.İnşallah daha iyileride rastgelir.

Selamlar.

11. barakuda33

barakuda33 Serkan USTUNDAG

En İyi Avı:
    turna 2.35 kg-eymir
    Valla ne yalan soyliyeyim ben 3kere okudum,anlatim super baliklarda bi okadar sahane,bugunlerde aksiyon epey fazla.kacirdiklarin cok olsa bile yasanilan aksiyon adrenalini tavan yaptiriyor.İsallah bi dahakine doldurursun yavrulari,ama hepsini gec lufere uzuldum.Niyeyse bilmem lufere ayri bi zaafim var benim.Alisan bence kendine haksizlik ediyorsun,ben bu kadar sansiz olduguna inanmiyorum.Aslinda ilk firsatta sen,gultekin hocam ve bilgeyle bi av yapmaliyiz bence.bilmiyorum ben cok mutlu olurum boyle bi organizasyon olursa.

12. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    yok kardeşim, ne uğursuzluğu. hem senle görüşmeyi kesmedik ki, sürekli yazışıyoruz

dediğin gibi jigi barınakta yaptım. tam uçtan dışa doğru attım. zaten bu mereti iyi attınmı 60-70 m gidiyor. ileride de kayalık yok, bir havalandırıyorsun, sonra saatte 180 km hızla kamışla vura vura çekiyorsun :p o zaten senin çekiş hızına ve kamışı tutuş açına göre az tabandan ya da yüzeye çok yakın geliyor. ama yavaş sarımda pek saldırı yok, mesele hızlı sarmakta. kullandığım jigler:
    - ima gun 20 gr.
    - ima gun 40 gr.
    - maria 12 gr.
    - remixon 16 gr.
    - remixon 21 gr.

balıkları her zamanki gibi maria aldı ama remixon jiglerin de şekli, rengi, aksiyonu başarılı, iş yapacağını düşünüyorum. üstelik fiyatı da 5 lira.

yanımda 3 metrelik 3 parçalı bir kamış daha vardı. jigleri onunla da denedim ama 2,40 spinle attığım mesafe ile 3 m. kamışla attığım mesafe aynı, ağır kamışla kendimi yormanın alemi yok. yalnız spin kamışlar biraz sert kaçtığından çekerken aksiyon işi zor ama bir de shore jigging kamışına servet yatıracak durumum yok.

amerikadaki kuzenden bassday buny metal II jiglerden birkaç tane istedim, inşaallah unutmazsa getirecek.

levrek konusunu da özelden yazıyorum ;)

13. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    teşekkürler kardeşim, biz raporları lafla kaynatıyoruz, öyle sizin gibi dizi dizi fotomuz yok :), ama o da olur inşaallah.
    rastgele

14. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    orhan abi balık avının her çeşidinin ayrı bir tadı var, ben de hiçbirinden vazgeçemiyorum. dedim ya spin yaparken bir kenara yemli attım diye. elimde surf takımlarım da var ama balık avında tercih sıralaması yapmam gerekirse, su üstü sahteler, dalan sahteler ve jigler, silikon sahteler, sonrasında yemli av gelir. çünkü spinden daha çok zevk alıyorum. raporda da yazdığım gibi amaç sadece çok balık yakalamak olsaydı yanımda çapari de vardı, yakalama şansım daha fazlaydı :) ama ben balığın sahtenin arkasından gelişini, saldırışını gördükçe adrenalin tavan yapıyor.

selamlar, rastgele

15. bilge kağan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    her atışımız dolu gelse zaten tadı kaçar, sanki çiftlikten tutar gibi :), kaçanlar işin heyecanı. lüfer konusunda ben de senin gibiyim, çok seviyorum kerataları. zaten o yüzden sahteyi yetiştirir miyim diye belime kadar suya da girdim ama gene de balıkların olduğu yere sahteyi yetiştiremedim :( bir tanesi önüme kadar geldi o da ısırmadı idk

organizasyon güzel olur, balık olmasa bile sohbet ortamı olur.