Sivricenin has kırmızıları Fangriler, litrinler

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli üyeler

Son günlerde Sivricemiz eski bereketine kavuşmuş görünmekte.

İyi kerteriz bilgileri,doğru takım bu durumu sağlamakta.

Bakınız tekrarlıyorum.Şayet hava yatıksa Mercan avı en randımanlı demir atmadan olur.

Mercan balığı,özellikle en kıymetlisi Fangri Mercanlar kayalık bölgelerden pek ayrılmasalarda,sair cinsler kayalarını bir daire içinde kalacak şekilde terkederek,kimi zaman çamur diplerde,erişte aralarında velhasıl geniş bir alanda yemlenirler.

Demir atarak aynı yerde beklemeklede elbette balık alınabilinir.Ancak hafif akabilme şartları varsa,randıman behemahal daha yüksek olacaktır.

GPS kullanımı çok yardımcı olacaktır.Kayalık kerteriz üstünde başlayan av,hafifce akarak daha geniş bir alana yayıldıkca,sadece kaya üstünde değil,yakın çevredeki balıklarada ulaşılabilecek,onlarında av vermesi sağlanabilecektir.

Devamlı gözlenen GPS sayesinde,vuruşlar bitince tekrar ve hızlıca kerteriz üzerine gelinir,yada akıntının yönü hesap edilerek,akıntının teknenizi ya kerterizin tam üstünden geçecek yada yakınından geçecek şekilde tekrar akması sağlanır.

Şayet akıntı fazlaysa,takımın dipte kalması zorlaştığı anlarda elbette demir atılmalıdır.

Ancak lütfen kabul edinizki,her şarttada takımınızın olabildiğince dik,apikoda olabildiğince uzun süre kalmasını sağlamak zorundasınız.

Bu durumu asla kalın takımla sağlayamazsınız.Zira kalın misina,akıntıdan çok daha fazla etkilenecek,tabiri caizse,uçurtma olacak,balık suyundan çıkacaktır.

Bu duruma çare çok daha ağır bir kurşun kullanmak gibi görünsede,takımın sağlamlığı açısından,bu kere takımınızın kopma riski arttığı gibi,illaki ince takım yerine daha kalın bir takım donatmanız gerekecektir.

Tecrübeli avcıların hepsi ince takım kullanmanın ustalık işi olduğu kadar,avcı olduğundada hemfikirdirler.

Aksini iddia etmenin nasıl bir anlamı vardır,doğrusu tüm tecrübeme karşın anlayamıyorum.

Gayem bazı görüşleri boş çıkarma çabası değildir.İnanızki randımanlı ve zevkli avların sizlerinde olmasına yardımcı olma çabasıdır.

Bugün artık belli bir tecrübe ve ustalığa erişmiş avcılar,makara ve kamış kullanmakta,makaralarında ise incelik ve sağlamlığı bir arada temin için illaki kaliteli ip misinayı tercih etmektedirler.

Bilindiği gibi ip miisinanın en keyfli yanı,esneme kabiliyeti olmadığından,derinden alınan hafif bir balık yem yoklamasını dahi,kullanılması gerekli olduğunca esnek kısa bot kamışınızla anında hissedebilmenizi sağlamasıdır.

El ile avlanılıp misinanın çekişlerde tekne tabanına toplanması,tekne içindeki av lanma sahasını daraltır,üstelik rüzgarda,oluşacak bir hatada,tutulan bir balığın istem dışı bu misina içine düşüp karışmasınada sebep olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Kullanılacak yeminde iyi seçilmesi gerekmektedir.Doğru takılmayan bir mamun,avda ancak ayıklanan yumuşak bir karides,hatta sülünes,bir derince su avı olan mercan avında,kimi zaman takımın balık suyuna ererken dahi yarı yolda iğneden kurtulmasına sebep olabilir.

Üstelik dökülmese bile bir tasmalama anında illaki iğneden kurtulmasınada sebep olacaktır.

Tabiiki çoğu kere yem israfının yanısıra,bu durum zaman kaybınada sebep olabilir.

Avcı kardeşlerimizin bu noktalara dikkat etmeleri elbetteki kendi insiyatiflerindedir.

Ancak randımanın ve keyfin yüksek olması açısından tecrübelerimin ışığı altında bu noktaları tekrarlamak istedim,durum bundan ibarettir.

İlişikte güncel avlarımızdan bazı kareleri sunuyorum.

Sevgi ve saygımla kalınız

Litrin( uzunburun) mercan ve karagözler;

Uploaded with ImageShack.us

Fangriler

Usta mercan avcısı Mercan Kenan kardeşim.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Okumadım şahsen.

Sonra okurum, söz...

Velakin litrin nedir üstadım? Bize önce bir bunu öğretsen, pazar günü hacca gidenlerden daha çok sevap kazanacağına kalıbımı basarım pek sevgili vedat abim.

3. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Litrin veya litrinos, yarım kilodan küçük mercanların adı.

Vedat ustam balıkların çok güzel, aynen devamını dilerim :)

4. fztyasin

fztyasin yasin özkan

Vedat amca hem çok güzel balıklar hemde çok güzel ve faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Elleriniz dert görmesin başımızdan eksik olmayın. Biz acemi kardeşleriniz sizler sayesinde çok güzel bilgiler ediniyoruz, iyi ki varsınız.

Avlarınız daim olsun

5. heraklitus

heraklitus GÖKHAN

Favori Makine:
    Ryobi Kobe 4500
    Vedat abi çok güzel bir analtım olmuş ağzına sağlık.tebrikler av içinde..Çeşme ıldırdan da güzel mercanlar alınmaya başlar yakında :)

6. Şimal

Şimal İsa Sivri

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20
    Favori Makine:
    Daiwa Emcast Plus 5000
    En İyi Avı:
    Balık Avı Dostlarım...
    Sevgili Vedat abi, gerçekten insanlara bir şeyler öğretebilmek adına verdiğin mücadele her türlü takdirin üzerindedir.
    Mum etrafını aydınlatırken erirmiş, ancak sen bizleri aydınlattıkça gözümüzde büyüyorsun.Her geçen gün seni ve bize anlatmak istediklerini daha iyi anlıyoruz hiç merak etme, saygı ve sevgilerimle ellerinden öperim:)

7. KorkutAta

KorkutAta Muharrem

Favori Kamış:
    D.A.M FZ SPIN 215 CM
    Favori Makine:
    Okuma Flame 20
    En İyi Avı:
    sazan, 13,1 kg.; gökkuşağı alası, 2 kg.
    Sevgili Vedat Ağabey,
    Yine herkesin işine yarayacak yılların içinden süzülüp gelen eşsiz bilgiler paylaşmışsınız, Allah canınıza sağlık versin. Hoşça kalın.

8. ssozkan

ssozkan Serkan Özkan

Favori Kamış:
    Vega Potenza Moon Star 4.25, Ryobi Kaiyoku 4.20, Okuma V System 2.70 10-40 gr.
    Favori Makine:
    Daiwa Windcast Surf Z5000, Ryobi Proskyer Nose Power, Ryobi Exucima 8000VI, Daiwa Crossfire 4000X
    En İyi Avı:
    Boşver karıştırma orasını.
    Vedat amca maşallah çok güzel balıklar.:) :) Verdiğiniz faydalı bilgiler için ayrıca çok teşekkürler. Bizde böylece birşeyler öğrenmiş oluyoruz. Bol ve güzel avlarınızın devamını dilerim.Saygılar, sevgiler.:) :)

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    masallah Vedat amca, harika baliklar yine.

10. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Haddim olmayarak avinizi tebrik ederim Vedat agabey. Hepimiz icin cok degerli bilgi ve tavsiyeler bunlar. Resimler de cok canli cikmis, kameraniz da iyi herhalde ama esas isik ayarlamaniz cok ustaca olmus sanirim.

Sayenizde (ve Aret'in aciklamasi ile) litrini de ogrenmis olduk. Benim merak ettigim su; uzunburun, mercanin bir turu mudur yoksa genel olarak tum mercanlarin kucugune uzunburun mu denir? Ufak boydayken kafasi burnuna dogru ince ve uzunca oldugundan olsa gerek bu adi almis, buyudukce kafa kutlesiyor ve mercan halini aliyor diye dusundum, dolayisiyla ne tur mercan oldugunun bir onemi yok, hepsinin yavrusuna uzunburun deniyor galiba diye fikir yuruttum. Belki de yaniliyorum?

Saygilar ustadim...

11. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Vedat Ağabey, nefis balıklar! Afiyet, şeker olsun.

12. emrepasa

emrepasa emre

Yine ne aldın sen abi?Ne içtiğini bi türlü söylemiyon bize:D

13. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Vedat baba tebrikler.

Serdar abi, okumadın ama litrini görebildin, hayret. Senin bu yeteneklerine hayranım.
    Senin gibi bir üstadın bu litrini bilememesine şaşırdım.
    Demekki her şey bilinmiyormuş. Bir bilenin üstünde başka bilenler de oluyormuş.

14. talip yeşiltepe

talip yeşiltepe talip yeşiltepe

tebrikler usta. ayrıca mercan kenan abime çok selam söyle orhan baba.kendisi kızına mobilya almıştı benden tanışmıştık muhabbet esnasındalaf balığa gelmişti.selamımı söyle mutlaka eyüpten atlas mobilyadan arkadaş dersen hatırlar sanırım:) kendinize iyi bakın

15. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Sevgili Vedat abi seni ve Mercan Kenan abimizi ayrı ayrı tebrik ederim.Mercanlar harika görünüyorlar afiyet olsun:thumb:

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Aret

Literatürümüze birçok balık adı Yunanlılardan girmiştir.

Ege bölgesi Yunan adalarıyla daha haşır,neşir olduğundan Litrin adı bu bölgelerde daha yaygın kullanılmaktadır. .

Aslında benzer terimleri bir bütün halinde kullanılmasından yanayım.
    Birçok mercan türü var.Bunları aynı ad altında toplayıpta tümüne birden mercan densede,türlerine göre adlandırırsak,en azından bir fayda sağlamak
    mümkün olur kanaatindeyim.

Maalesef yaşadığım bölgede Trançayla Fangriyi aynı balık sanmaktadırlar.Son senelerde bu durumda iyileşme görülsede tam oturmamıştır.

Genelde sivriburun adıyla anılan makbul bir mercan türü olan Litrinler en fazlabir kilograma kadar büyüyebilselerde bu durum pek nadirdir.

Oysa Fangri mercan kilolarca ağırlığında olabilir.

Hatta bu mercan türünün 10 Kg'mı gecebildiğini iddia eden çok balıkcıda gördüm.

Maalesef on senedir bu durumu tevsik eden bir balıklada karşılaşmadım.

Esas yanılgı ise Sinagrittedir. Sinagriitin pekala 20 kg'mın üstüne çıkabildiğide muhtelif eski balıkcılar tarafından iddia edilmiştir.

Oysa literatürde bu balığın 15 kg gelenine dahi rasladığı bence kayıtlarda yoktur.En fazla 14 ağırlığa erişebilmiştir b u balık.

20 kg üstü tutulanların ise Trança olduğuna eminim.

Katkına teşekkür ederim.

Sevgimle kal

17. Sonay Önder

Sonay Önder Sonay Önder Çeribaşı

En İyi Avı:
    5 Kilo Sazan
    tebrikler ..

18. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    Tebrikler Vedat baba güzel balıklar darısı başıma seneye artık yani :)

19. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Yasin

İlgi ve yorumlarına teşekkür ederim.

Bir rapor yazarken illaki,avımın detaylarını ve küçük nüansları orataya koyarım.Bunlar benim seneler içinde edindiğim tecrübeyle sabit bilgilerdir.

Siz o gençler birbiirinizin arasında hoş tebrik ve yazışmalarda bulunuyor ve forumumuzun dinaminiğe katkıda bulunuyorsunuz.

Forumun ana gayeside esasen budur.

Birde belirtmeye çalıştığım püf noktaları benimserde,üstelik avlarınıza yansıtıp neticede alırsanız,bu durum benim keyfimi misliyle katlar.

Sevgimle kal

20. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Ildırıda av yaptım.Hemen her türlü balığınıda avladım.Şu anki durumu nasıldır bilemiyorum.Balık çiftliklerinin açığa alınması nasıl bir gelişme götermiştir balıkcılığında pek haberim yok.

Raporumu beğendiğine sevindim,sağolasın

Sevgimle kal