Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezi'ndeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye başladı. Yapay resif projesi, Ege Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel balıkçıların işbirliğiyle 24 Eylül 2011'de hayata geçirildi. Bakan Eker'in katıldığı törenle başlayan proje kapsamında ilk aşamada, 4 resif sisteminde toplam 3 bin 600 resif ve 120 anti trol blok denize bırakıldı. Ardından bin 800 resiften oluşan 2 resif sistemi yapıldı. Üçüncü aşamada ise bölgede 11 resif sistemi daha hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında 9 bin 900 yapay resif, 330 da anti trol blok oluşturulacak. Böylece, Türkiye'nin (Akdeniz) en büyük yapay resifi, Edremit Körfezi'nde olacak. -1,5 yılda meyvelerini vermeye başladı- Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay resifler yapılalı 1,5 yıl olmasına karşın büyük gelişme görüldüğünü söyledi. Projenin meyvelerini vermeye başlamasının balıkçıların yüzünü güldürdüğünü dile getiren Ataç, şöyle devam etti: "Özellikle lüfer konusunda bolluk yaşanıyor. Yaklaşık 30 yıl önceki lüfer sayısına ulaştık. Kooperatife günlük 100 ile 200 kilo oltayla yakalanan lüfer geliyor. Yaklaşık 30 tekne, ikişer kişiden 60 eve pay ediliyor. Lüfer, değerli bir balık olduğu için gelir oldukça yüksek. Diğer balık türlerinde de artış var. Çok memnunuz yapay resiflerden. Bakanlığa, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü'ne çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun kendilerinden." Yapay resiflerin korunması gerektiğinin altını çizen Ataç, "Türkiye'nin her tarafında resif olmalı. Altınoluk pilot bölge seçilmişti. Dediğim gibi inanılmaz bir artış var. Edremit Körfezi'nde milyonlarca lüfer var" dedi. Ataç, yapay resiflerin yapılması ardından birçok balıkçının oltayla avcılığa döndüğünü belirterek, "Ağ maliyetimiz azaldığı gibi çok küçük mazot ve yem masrafıyla evlerimizi geçindirebiliyoruz. En kötü ihtimalle aylık gelirimiz 3 bin liraya ulaşacak gibi görünüyor" diye konuştu. Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar www.haberler.com
Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif Projesi Çukurova Kalkınma Ajansı ile Adana İl Özel İdaresi'nin eş finansmanı ve İSKEN'in işbirliği ile hayata geçirilen 'Yumurtalık ve Karataş Yapay Resif' projesi Yumurtalık limanında düzenlenen törenle başladı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, anlamlı ve önemli bir çalışmanın el birliği ile başarıyla ulaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Burada küçük ama önemli bir projenin başarı ile uygulanması nedeniyle birlikteyiz. Proje yapabilir duruma gelmemiz, farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde çalışabilir pozisyonda olmamız hakikaten sevindirici" dedi. Yumurtalık ve Karataş'ın Adana'nın çok önemli iki güzide ilçesi olduğunu vurgulayan Vali Coş, "Bu ilçelerimizin tabi ki en önemli hususiyeti Akdeniz'e olan sahili, balıkçılık kültürü, ümit ve temenni ettiğimiz büyük turizm potansiyelidir. Bu anlamda ne kadar iş yapabilirsek, ne kadar mevcut potansiyeli aktif hale getirebilirsek, üretime dönüştürebilirsek, yatırıma dönüştürebilirsek hepimiz kazançlı çıkarız. Bunun için hepimizin birlik ve beraberlik içerisinde çalışması gerekiyor. Herhangi bir ayrıma gitmeden bardağın dolu tarafına bakarak tek vücut olduğumuzda ilimizin, ilçelerimizin hayrına olan projeleri ön yargıya kapılmadan desteklediğimizde inşallah başarılı olacağımıza inanıyorum. Bu projenin su ürünlerinin, balıkçılığın geliştirilmesi için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz" diye konuştu. İSKEN Genel Müdürü Dr. Sırrı Uyanık ise yaptığı konuşmada; İSKEN olarak bulundukları yöreye hizmet ediyor olmaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade etti. Uyanık, "Dünyanın en sanayileşmiş en kalkınmış ülkelerinden biri olan Japonya bir ada ülkesidir ve bu ülkedeki tüm sanayi tesisleri deniz kıyısında yer almaktadır. Öte yandan Japonya'nın en önemli geçim kaynaklarından biri de balıkçılıktır. Bir başka deyişle bu ülkede sanayi ile geleneksel yerel yaşam iç içe geçmiş durumda sürmekte ve birbirini desteklemektedir" dedi. Ülke olarak bizim de sanayileşme ile balıkçılığın ya da bir başka geleneksel yaşam olgusunun bir arada olabileceğini öğrenmemiz gerektiğinin altını çizen Uyanık, bunun olabilmesi için de herkesin yaptığı işi en doğru şekilde gerçekleştirmeye gayret etmesi gerektiğini söyledi. İSKEN olarak yapmakta oldukları işi en iyi en doğru şekilde yaparak bulundukları yöredeki tüm paydaşları için iyi bir komşu olmaya çalıştıklarını ifade eden Uyanık "Bu vesile ile parçası olduğumuz bu özel projeye emeği geçen herkese teşekkür ediyor balıkçılarımıza hayırlı kazançlar diliyorum diyerek sözlerini tamamladı. Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, ÇKA'nın sosyal kalkınma projelerine destek oranının yüzde 90, diğer kobi projelerine destek oranının ise yüzde 50 civarında olduğunu belirtti. Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Gökçe de resifin deniz dibindeki kayalık anlamına geldiğini belirterek, "Balıkların cezbedilmesi anlamında kullanılan yapay resifler, balıkçılık amacının dışında koruma, zenginleştirme, üretim ve sportif amaçlar içinde kullanılmaktadır. Yumurtalık ve Karataş deniz kıyısına sahip 2 ilçedir. Bu 2 ilçenin balıkçılık yapısı farklıdır. Yumurtalık'da sadece kıyı balıkçılığı yapılırken, Karataş'ta kıyı balıkçılığının yanı sıra trol ve gırgır balıkçılığı da yapılmaktadır" ifadelerini kullandı. İlçelerin bu 2 farklı balıkçılık anlayışından yola çıkarak farklı 2 yapay resif projesi belirlediklerini aktaran Proje Koordinatörü Gökçe, yapay resif ile birlikte Yumurtalık'a önemli balık çeşitlerinin getirilmesini, Karataş'ta ise yasadışı trol avcılığının engellemesinin amaçlandığını söyledi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri denize açılarak yapay resiflerden birini denize bıraktı. Proje kapsamında Yumurtalık ve Karataş'ta balık stoklarının arttırılması ve kaçak trol avcılığının önlemesi için önceden belirlenmiş noktalara toplam 200 adet yapay resif, 120 adet anti trol yapısı yerleştirilecek. http://www.denizhaber.com.tr/balikc...or-denizhaber-deniz-haber-recep-canpolat.html
Neticeleriyle, yararlı bir çalışma olduğu kesin. :thumb: :thumb: Burada çok daha önemli olan, insanın beynine o resifleri atabilmek. Çok daha sağlıklı sonuçları olacaktır eminim.
Yapay resifler,mercan,karagöz vs gibi balıkların barınma ve üremesine katkıda bulunur.Lüfer gibi balıkların artışına sebep olmazlar.Dolaylı katkısı şöyle olur,trolcü ve gırgırcılar o taşların olduğu yerlerde ağlarını atamazlar.Ancak çok kısıtlı bir katkı.Lüferin bolluğu mevsimsel,on yılda bir nüfus patlaması yapar zaten.(avlanma boyuyla ,25 m şartıyla bir alakası yok,çünkü dentleyen falan yok malumunuz.kimsenin de umurunda değil,biz birkaç amatör kendimizi avutup duruyoruz malesef)
Edremitli olarak lüfer konusunda biraz şişirme bir haber olduğuna inanıyorum ama Fatih Beyinde dediği gibi mercan karagöz çupra sayısında bariz bir artış var.Resifler körfezimizdeki balık populasyonuna ciddi katkı sağlayacak gibi duruyor, İnşallah devamı gelir.
Deniz Hayatı birsürü canlı ve cansız formların birbirine bağlı olduğu bir ekosistemdir. Zaten resif hayatını seven Balıkların yanında (karagöz, mercan vs...)Resif alanlarına hertürden balığın yavruları korunmak için girebilir. Resifde çoğalan/yaşayan balıklar ve de diğer deniz canlıları göç eden balıklara iyi bir yiyecek kaynağı da olurlar. Bu yüzden Lüfer 'ede pekala katkısı olur. Lüfer'e yaraması için Lüfer'in illa resifde yaşaması gibi birşey yok..
gazetede laf olsun diye yapılmış bir haberi almış koymuşsun,eyvallah okuduk saol.Yalnız ,elin haberini bu derece sahiplenerek,gayet net açıkladığım mesaja karşı olmak adına bu kadar hevesli olmanı anlayamadım doğrusu. Haber direk olarak ,lüferin bolluğuna körfeze yapılan yapay resife bağlamış ki tamamen APTALCA bir yorum.koca edremit körfezindeki 500 er metrekareden iki adet resif lüferi patlattıysa ne duruyoruz,karadenizi yapay resif cenneti yapalım(edremite 1-2 yettiyse,karadenize on tane tamamdır) Senin bahsettiğin dolaylı faydaya girer,tıpkı benim bahsettiğim gırgır-trol örneğindeki gibi. Ha sen ,yok ben çok inandım bu habere diyorsan tercih senin.
İlerki senelerde mutlaka lüferede katkısı olacaktır fakat bu sezon anlatıldığı kadar lüfer yoktur.Şahsen trolcüleri cezbedecek kadar lüferinde körfezde bulunmasınıda istemem doğrusu..Onlar anti trol falan dinlemez bir yolunu bulur atarlar trolü.
Bu forumda bazılarının en iyi yaptığı sadece eleştimek. İyi Yönde atılan bir adımı bile sırf haber başlığından dolayı bile yerden yere vurma şeklinde bile eleştimek. Ağırlıklı psikolojide şudur; ya işde olmaz, ben yapıyorum ama Ali, Veli uymuyorki ben niye uyuyum o zaman, devlet kontrol etsin, bazı şeyleri araştırmak, özgüven sahibi olup elindeki yasal enstrümanları kullanarak yasal mercileri zorlamak niye benim işim olsunki…sadece ben yapınca nolcak. Özetle hep olumsuzluklar üzerine yorum yapılıyor, bakış açısı ;iyi yapılan bir şeyde olumsuz neresini yakalayabilirim şeklinde. Refis alanı oluşturalabilecek deniz yapısı türleri vardır, Oluşturulamayacak olanlar vardır. Körfez türü(Edremit gibi) olanlar ve ağırlıklı sığlık deniz bölgeleri bunlara örnekdir. Okyanuslarda ki doğal resiflerde genelde sığlıklardadır. Göçmen balıkların yavruları bile belli bir boya gelinceye kadar burlarda korunup yaşarlar. Karadeniz’in kıyı yapısı resif oluşturmaya fazla müsait değildir. Ayrıca Karadeniz’deki balıkların çoğu bizim kıyılarımızda üremezler, sular soğuyunca sürüler oluşturarak bizim kıyılarımıza doğru yanaşarak göç ederler. Röpartaj yapılan Kooperatif Başkanı 10 sene öncesi gerçekleşen bir bollukdan değil 30 sene öncesindeki bollukdan bahsetmektedir. Atılan yapay resif sayısına bakılırsa 2 adet 500 metrekareden daha fazla olduğuda açıktır. Ve bu sahaların daha çok genişletileceği de ifade edilmiş. Belki de bu sene o körfez ve de civarında balıkçı tekneleri de çok iyi denetlenmiştir. Haber adı geçen Altınoluk beldesinin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç telefonla aranabilir.
önce,emre elmas ve zafer akpınar adlı gazetecileri eleştirmek gerek aslında. yarım yamalak dinledikleri yada derledikleri bilgiyle hazırladıkları haber müsvettesi,her gazete yada internet sitesi haberini doğru bulan vatandaşı böyle yanıltabiliyor. resif diye bahsedilen,max.120x120cm lik ortası boş küp şeklindeki beton nesne.bu nesnelerden türkiyenin birçok kıyı bölgelerine öbekler halinde atılarak,balıklara yuva teminiyle,kıyı balık nüfusunun artırılması amaçlanıyor. Dünya da bunun olumlu örnekleri mevcut ve faydalı bir uygulama HABERDE,resif ve resif bloğu kavramları birbirine öyle girmişki ayıkla pirincin taşını dedikleri bu olsa gerek. ''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in katıldığı törenle ilk blokları 1,5 yıl önce denize bırakılan Edremit Körfezi'ndeki yapay resif projesi, balıkçıların yüzünü güldürmeye başladı. Yapay resif projesi, Ege Üniversitesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel balıkçıların işbirliğiyle 24 Eylül 2011'de hayata geçirildi. Bakan Eker'in katıldığı törenle başlayan proje kapsamında ilk aşamada, 4 resif sisteminde toplam 3 bin 600 resif ve 120 anti trol blok denize bırakıldı. Ardından bin 800 resiften oluşan 2 resif sistemi yapıldı. Üçüncü aşamada ise bölgede 11 resif sistemi daha hayata geçirilecek. Proje tamamlandığında 9 bin 900 yapay resif, 330 da anti trol blok oluşturulacak. Böylece, Türkiye'nin (Akdeniz) en büyük yapay resifi, Edremit Körfezi'nde olacak''. DEMİŞ, İLK BÖLÜMDEN anlaşıldığı kadarıyla,Edremit körfezinede 900 adet resif bloğu içeren(3 adet üstüste gelse tabanı 300 adet hesabıyla 432 m2 lik alanlar) 6 adet yapay resif(yani 2592 m2 lik bir alan beton bloklarla kaplanmış) oluşturulmuş,11 adet daha oluşturularak Akdenizin (edremit körfezi kuzey egede ama boşver,akdeniz de gitsin) en büyük yapay resif alanı oluşturulacakmış.yani ortalama 7500 m2 lik hadi geniş yay... 15000 m2 lik (15 dekar,dönüm,iki futbol sahası büyüklüğünde bir alan) iyi çok güzel,darısı tüm bölgelerimize inşaallah.(300 metre boyunda bir mendirek yapıldığında kenarlarında ortalama 4000 m2 kayalık alan oluşur ) Gelelim haberin ikinci bölümüne, ''-1,5 yılda meyvelerini vermeye başladı- Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesinin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay resifler yapılalı 1,5 yıl olmasına karşın büyük gelişme görüldüğünü söyledi. Projenin meyvelerini vermeye başlamasının balıkçıların yüzünü güldürdüğünü dile getiren Ataç, şöyle devam etti: "Özellikle lüfer konusunda bolluk yaşanıyor. Yaklaşık 30 yıl önceki lüfer sayısına ulaştık. Kooperatife günlük 100 ile 200 kilo oltayla yakalanan lüfer geliyor. Yaklaşık 30 tekne, ikişer kişiden 60 eve pay ediliyor. Lüfer, değerli bir balık olduğu için gelir oldukça yüksek. Diğer balık türlerinde de artış var. Çok memnunuz yapay resiflerden. Bakanlığa, Balıkçılık ve Su ürünleri Genel Müdürlüğü'ne çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun kendilerinden." Yapay resiflerin korunması gerektiğinin altını çizen Ataç, "Türkiye'nin her tarafında resif olmalı. Altınoluk pilot bölge seçilmişti. Dediğim gibi inanılmaz bir artış var. Edremit Körfezi'nde milyonlarca lüfer var" dedi.'' DEMİŞ, SORU NASIL SORULDU BİLEMİYORUZ ama , kooperatif başkanı (su ürünleri profu değil) kardeşimiz ,bu yılki lüfer bolluğunu o toplam 2.5 dönümlük yapay resife yormuş.Milyonlarca lüferin körfezde varlığını bu resiflere bağlamış,yapandan,sebep olandan duacı.Hatta 1,5 senelik bu resifin civardaki kıyı balıkçısı ailelerinin geçimini aylık 3000 lere çıkardığını ifade etmiş.(tamam adam büyük ihtimal ilkokul mezunu bir kardeşimiz ama böyle söylediğine zerre kadar inanmıyorum) HABER YARIMYAMALAK TA ,OKUYAN DA YARIM YAMALAK OKURSA,ADAMI HALİL ATAÇ KARDEŞİMİZE TELEFONA ZORLAR. Tabiiki,basın bizim en büyük haber kaynağımız ama her gördüğümüz sakallıyı dedemiz sanmayacağımız gibi, her gazete haberine de inanmayacaz,sorgulayacaz...
ne olmuşki yani..sonuçda atılan adım çok güzel büyük bir adım..habercilerin hepsi haberi renklendirir...sen bahsedene kadar kimse farkında değilmi yani..
Bırakılan resifler geçen sene Akçay Dalyandan yükleniyordu. 15-20 resif kıyıya yakın yerde denize düşmüştü.Bizde boş vakilerimizde hem çay ağzından hemde resiflerin düştüğü o yerlerden at çek yaparken avatarımdaki levreği resiflerin olduğu yerden almıştım. Resiflerin körfeze ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum,bu sene geçen seneye göre daha fazla balık yakalayabiliyoruz.Resifleri atandan,attırandan Allah razı olsun haberde katılmadığım tek şey lüferin bol olduğudur.2-3 sene önce körfezde lüfer var haberleri yayıldığında körfez dışından gelen troller körfezde trol atmadık yer ve balık bırakmadılar.Trolü körfeze sokmazlarsa gerçekten ilerde burası balıklar için güzel yaşam alanı olabilir. Resifler aşağıdaki haberde görülebilir. http://www.beyazgazete.com/haber/2011/8/10/edremit-korfezi-ne-yapay-resifler-birakilacak-589380.html Balık ve doğa forumdaki herkesin ortak paydası,keyif almak ve paylaşmak için burdayız.Farkında olmadan birilerini kırdıysam kusura bakmayın.
Yahu sen hangi bölge zeytinyağısın 1 SAAT emek verip anla diye tane tane kaleme aldım,hiçbişey anlamamışın. Soğutmayın adamı yorum yaptığından,yapacağından . Klavyeden kopyala yapıştır bi sürü ıvır zıvır konu açıp,kopyaladım diye konuya bu kadar sahip çıkılmazki.Her sahip çıkma teşebbüsünde,algılama özrünmü var yoksa iflah olmaz bir demogogmusun hala çözemedim. MÜHENDİSİM YAZMIŞIN PROFİLİNE,ŞİMDİDE PAPARAZZİ GAZETECİ GİBİ KONUŞUYON HABER RENKLENDİRİLİR FALAN... okumuyonmu sen yazdığımı,atılan adımı destekliyorum bende,ANLAMA SIKINTINMI VAR??? didişecek adammı arıyon,o ben değilim,başka kapıya...
Fatih Abi , Bu konuyu malzemecide çok konuştuk herkez 24 metredir gidiyor ancak 24 değil gerektiğinde 10 metreden bile yapılıyor profesyonel avcılık bende mevsilsel olduğunu düşünüyorum ve seneye bu bolluk olmıyacak diyorum
zeytinyağı olarak sen çıktın, birde hakaret ediyorsun.. herkes anlıyor zaten. senin açıklamanla da fazla birşey anlaşılmış durumda değil, demagoloji yapacak yeri kendin arıyorsun. sen başlattın direkt olarak. Dünyanın birçok bölgesinde kanıtlanmıştır, bölgenin kendisinden daha küçük alanlarda oluşturulan koruma bölgeleri tümünde balık popülasyonun artışına fazlasıyla katkıda bulunmuştur.
iyiniyetle yapılmış çalışma ,az da olsa verim alınmışsa başarılı sayılır bir yerlerden başlamak lazımdı bunlarda başlamış tebrik ederim yapanları ...