Amatör Balıkçıya karşı bir saldırı başladı ve devam ediyor.

Konu, 'Makaleler' kısmında Tarık ERSAL tarafından paylaşıldı.

  1. Tarık ERSAL

    Tarık ERSAL Tarık ERSAL

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    624
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    YANGELE BALIKÇI MODU :-))
    Evet, nedendir bilinmez, aylardır Amatör Balıkçıya bir saldırıdır, bir yıpratma kampanyasıdır başlatıldı ve devam ediyor. Hem de Balıkçılar, ilgi alanları balık olan paydaşlar tarafından.

    Yakın bir zaman önce Profesyonel Balıkçılığın Endüstriyel Balıkçılar olarak bilinen kesimi, yani Trol ve Gırgır balıkçılarından bazı temsilcileri bir yandan, Geleneksel Balıkçılar, yani Küçük Ölçekli Kıyı Balıkçıları olarak dernekleşmiş olan bazı kişiler diğer yandan Amatör Balıkçılığı konu etmeye, kendilerine alakasız bir rakip yaratmaya ya da amatörmüş gibi yapıp kuzu postuna sığmaya uğraşmaktalar.

    Bir düşünelim.
    Ne oluyor ve neden oluyor acaba?


    Endüstriyel Balıkçı bir reis diyor ki;
    “Amatör balıkçılık, ticari amacı olmadan tamamen dinlenmek ve boş zamanı değerlendirmek gayesiyle yapılan balık avcılığı olduğundan ve bunların stoklar üzerinde herhangi bir etkisinin olmaması nedeniyle dikkate alınma konumları söz konusu değildir. Evet, bunu yazan Prof. kendince çok mantıklı bir değerlendirme yapmış ve tabiri caizse çuvallamıştır.
    Bu gün sayıları 4 milyonu bulan bu amatör balıkçıların stoklar üzerinde hiç etkisi yoktur çünkü stokların amk... yuyolar, fakat ne yazık ki adları Amatör Balıkçı."


    Konu irdelenip, ne diyorsun anlamadım, Amatör Balıkçı benim. Aklını başına al, önce beni anla sonra da derdini anlat diyorsun.
    "Ben kıyıdan olta ya da ağ ile avlanıp, hiç bir vergi ödemeksizin satan, kaçak, yasa dışı olarak avıma ortak olan kişileri Amatör Balıkçı biliyordum" diyor. Tartışmalar, anlatımlar sonucunda GERÇEK Amatör Balıkçının ne olduğu konusunda şimdilik mutabık kalınıyor. Ancak nereye kadar sürer bilinmez.

    Tam da bir hafta sonra "aslında ben Amatör Balıkçıların hakkını savunuyorum" diyen bir kişi çıkıyor. “Türkiye’de bir yılda avlanan balığın %10 una avlayan Amatör Balıkçının avında gözü olanın gözü çıksın” gibi, hangi istatistiki veriye dayalı olduğunu ispat edemediği bir iddia ortaya koyuyor. Bu verinin nereden elde edildiğini ısrarla soruyorsunuz.
    Cevap verecektim, hatta istersem bilgiye boğarım, ama üzerime çok geldiniz, cevap yok size diyor. Sonra da siz beni yanlış anladınız, ben o cümlede ironi yaptıydım diyor.
    Keşke bunu onca tartışma yaşanmadan söyleseydi. Hadi o cümleyi kaleme alan kişi bazı kişilerle alay etmek amacıyla tersini söyledi, ironi yaptı da ben anlamamışım diyelim.

    Bir diğer yandan uzmanlık alanı Ticari Av Araçları ve Avlama Teknolojisi ile Ticari Balıkçı Gemileri ve Donanımı olan bir akademisyen sahne alıyor. 9 yıl önce kendisinin de üyesi olduğu ve üyelik gereklerini yerine getirmediği için üyeliğine son verilen Amatör Olta Balıkçıları Derneğinin Amatör Su Ürünleri Avcılığı Sirküleri Danışma Kurulu Toplantılarında verdiği görüşlerle düzenlenen kuralları günümüzde, yani 9 yıl sonra, üstelik verileri saptırarak eleştireceği tutuyor.
    Mesela sürdürülebilirliği ön planda tutan tüm ülkelerin Amatör Balık Avcılığı Kuralları içerisinde yer alıp, 1996 yılında ilk kez yayınlanmış olan 29/2 Amatör Sirkülerimizde de zaten “Amatör balıkçılıkta (alabalık avı hariç) her türlü doğal (solucan, balık, böcek vs.) ve yapay yem kullanılabilir.” şeklinde bulunan, ancak 2004 yılında bir gaflet ile kurallara “Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız iç su ve deniz balıkları hariç; her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.” şeklinde dahil edilen ve 2008 yılında yayınlanan 2/2 Amatör Tebliğe tebliğe RASTGELE-DER’in yaptığı talep ile “Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır.” şeklinde tekrar giren sürdürülebilirlik amaçlı kuralı Geleneksel Balıkçılığı engellediği gerekçesiyle eleştirmeye kalkıyor. Eleştirebilir. Sorun olmaz.

    Bir bilim adamı olan bu kişi hızını alamayıp, ülkemizde uygulanagelen Balık Avcılığı kuralları içerisinde Amatör Balıkçıya denizlerde zaman yasağı uygulanmamasının dayanağı olan, FAO nun Doğu Akdeniz Rekreasyonel balıkçılıkla ilgili 18 nolu çalışmasında yer alan veriler ile dalga geçip, saptırmaya uğraşmaya başlıyor. "Fazla bilgi sahibi olmadığımız konularda idareyi yanlış yönlendirerek yeni yasaklar konması yada var olan yasakların kaldırılması hem amatör balıkçıya hem de ülkeye zarar verir." benzeri iddialı laflar ediyor. Elini tutan mı var sayın hoca. Sen de araştır, emek ver, önerilerini derle ve yetkililere sun. Kabul ederlerse baha da tekamül etmiş Amatör Balıkçılık kurallarımız olsun. Söz en azından ben seni alkışlarım. Ama bu tarzınla bir yere varamaz, suyu bulandırmaktan öte gidemezsin.

    Bitmedi.
    Diğer yandan Amatör Balıkçılık ile hiçbir alakaları olmadığı bizzat kendi yöneticilerince ifade edilen köklü bir araştırma derneği diğer olumlu saptamalarının yanı sıra, "Amatör Balıkçılığın balık nesli üzerinde baskı, hatta tehlike oluşturduğunu" iddia eden bir proje ortaya koyuyor. Açıklanan proje ile ilgili basında yer alan abartmalı, hatta saptırma amaçlı haberlere "reklamın kötüsü olmaz, büyük bir kesimin ilgisini çektik" diyerek ses etmiyor.
    Çok şükür ki yapılan görüşme sonucunda hata kabul edilerek, bahsi edilen kişilerin yasa dışı avlanan Balık Toplayıcıları olduğu, gerçek Amatör Balıkçılarla bir alakaları olmadığı kabul ediliyor.

    Öte yandan zor bela elde edilip okunabilen tüzüğünde Amatör ve Sportif balıkçılık konulu amaçlardan bahseden bir federasyon mevcut.
    Bu federasyon Amatör Balıkçılık alanındaki onca garip girişim ve saldırılara kulak tıkıyor, sessiz kalıyor. Bu federasyonun adında Amatör ya da Sportif Balıkçılık olmadığından mıdır bilinmez Amatör Balıkçı adına gelişenler ile ilgilenen çıkmıyor. Veya ilgilenip, tepki veriyor, yanlışların düzeltilmesi için uğraşıyorlar da bizler algılayamıyoruz.

    Evet, buraya kadar yazdıklarımı ilgi ile okuduysanız, bir sıkıntı, adı konulmamış bir gayretkeşliğin varlığını fark etmişsinizdir.

    Amatör Balıkçılardan ne istiyorlar?
    Bir sorun var da sebebini ben de anlayamadım.
    Anlatan olursa dinlerim, anlamaya çabalarım.

    GERÇEK Amatör Balıkçılara saygı ve sevgilerimle.
     
  2. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Amatör balıkçının yaptığı av endüstriyel balıkçıların yaptığı avın yüzde 1'i bile olamaz. Üstelik endüstriyel avcıların dibi tararken yavru balıkları yumurtaları öldürerek verdikleri zarar da cabası. Belli ki bunlar hedef şaşırtma amaçlı art niyetli çabalar.
     
  3. can akgün

    can akgün CAN

    Mesajlar:
    1.660
    Şehir:
    İSTANBUL-BAKIRKÖY
    Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Yahu bu ülkede hangi iş doğru yapılmışki balıkçılık,amatör balıkçılık doğru yapılsın.Amatör balıkçıların yakaladıkları balığın oranı genel tutulan balığa oranını tam olarak bilmemekle birlikte malesef etrafımızda balık tutanları görmekteyiz.Adam ne boy sınırı, ne kilo sınırı tanıdığı gibi avlanma yöntemlerine bakmak lazım birde.Dinamitle avlanan ayrı,tırıvırı kullanan ayrı,izni olmadan gizlice pareketa bırakanlar ayrı ve daha nice yasak şekilde avlanmakta amatör balıkçı kisvesi altında bulunan kişiler var aramızda.

    Gelelim bu işten para kazanan profesyönellere onlarda amatörlerden daha acımasız malesef.Neden mi? Çünkü kesinlikle ve kesinlikle amatör balıkçıdan daha fazla etkiliyor yaptıkları.Balık popülasyonu üzerindeki etkisi haliyle fazla oluyor.Yasak sezonda avlananlar,yasak bölgede avlananlar,kıyılara ağ bırakanlar ve daha nice bizim bile bilmediğimiz yasal olmayan avlanma yöntemleri ile avlanan profesyönel balıkçılar arasında saklanan katillerde mevcut.

    Şimdi suçu birbirimize atmaktan çok herkez elini taşın altına koymalıdır.Tabikide profösyenellere bu konuda daha çok görev düşüyor.Bu onların ekmek kapısı çoluk ve çocuklarının rızkını bu işten çıkarıyorlar.

    Birde bu kanunları sadece çıkarıp arkasını kovalamayan devletede büyük iş düşüyor.Kanunlar sadece göstermelik olmasın ağır ,caydırıcı para cezaları ve alkol kullanımındaki gibi mesela ilk cezada 3 ay avcılıktan men artı para cezası,İkinci cezada bir yıl men artı para cezası ,üçüncüde avlanma ruhsatı iptali gibi cezalar gelmelidir.Amatör balıkçılar içinde benzer caydırıcı uygulamalar ve cezalar gereklidir.

    Ayrıca amatör balıkçılardanda yurt dışındaki gibi avlanma için yıllık belli bir miktar para alınmalı ve bu para sürdürülebilir balıkçılık için kullanılmalıdır.
     
  4. can akgün

    can akgün CAN

    Mesajlar:
    1.660
    Şehir:
    İSTANBUL-BAKIRKÖY
    Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Sevgili Tarık abi yazının sonunda zaten ne güzel belitmişsin

    GERÇEK Amatör Balıkçılara saygı ve sevgilerimle diye.

    Bende yazdığım yazıyla iligi GERÇEK amatör ve GERÇEK profesyönel balıkçıları ayrı tutuyorum.
     
  5. doctor

    doctor Ferdi

    Yaş:
    71
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İSTANBUL/Acıbadem
    Favori Kamış:
    Italcanna futura
    Favori Makine:
    shimano twen power 8000 Pg
    En İyi Avı:
    Kofana 2 kilo 300 gr
    Şimdi düşünelim Amatör balıkçı kime denir. Şöyle söyleniyor; Sadece rekreasyon, spor veya dinlence amacıyla yapılan, maddi ve ticari kazanç gayesi gütmeyen, avlanılan ürünün satılmadığı balıkçılık etkinliğidir,.. evet bu doğru bir görüş..ançak endüstüriyel balıkçı böyle deil..onlar sadece o gün için, günü kurtarmaya bakar.. balık sirkülere uygunmu, değilmi bakmaz. Maalesef bu durum sürdürülebilinir balıkçılık açısından ve hakça paylaşım kurallarına aygırıdır.Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda çinekop balığını bile tutulabilinir boyutunda gereken özen, endüstürüyel balıkçılar tarafından gösterilmemiştir..24 metre kuralına bu sene itibariylen çok az uyulmuştur..onun için yaprak çinekopları pazarlarada görebilirsiniz..çok üzücü ama gerçek bu.. aynı tas aynı hamam değişen bir şey yok..Tarık arkadaşımız bu durumu çok mantıklı bir şekilde yazısında sunmuştur..Endüstüriyel balıkçı ve eşrafı bu durumu her zaman için amatör balıkçıya yüklüyecektir hele bu çevreler siyasi olarakta destek görmektedirler..Bizler yılmadan ve içimizde bulunan bu konuylan ilgili akil adamlarla, baş başa verip gerekli tepkiyi vermeliyiz..Yoksa bunlar kıyı balıkçısını bile yasak getirirler. Tarık Ersal arkadaşımıza sonsuz teşekkürler..bu durumu bize gösterdiği için....
     
  6. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Elimde bilimsel arastirma sonucu, kisisel arastirma ve herhangi bir balikçilik dernegi üyesi olmadigindan mütevellit yorum yok.