Arkadaşlar, benden küçük genç dostlarım ve üstadlarım öncelikle hepinize selamlar. Burada sizin engin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Daha önce balıkçılıkla çok uğraştım ama hep tekneyle açılıp dip balıkları yakalama yolunda ilerlemiştim. Şimdi bir değişiklik yapıp kıyıdan levrek avına başlamak istiyorum ama kafam biraz karışık hangi yem kullanıcam hangi makina alıcam kararsızım. Yaptığım araştırmalar sonucu biraz da bütçe kısıtlamasıyla Shimano Sedona 2500Fd 4+1 almayı düşünüyorum. İyi bir başlangıç olur mu benim için ne dersiniz ? Tavsiyelere açığım yem olarak da Rapala Original Floating ile GES ( Gelibolu Sahtesi ) alıp başlamayı düşünüyorum. Kamış elimde bol miktarda var zaten ama şiddetle tavsiye edeceğiniz olursa onu da almayı düşünürüm. Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkürler. reeling
Öncelikle selamlar hemşehirlim. bende spin işine yeni merak saldım sayılır aslen Milasın Kıyıkışlacık köyündenim ama işim gereği Muğla merkezde ikamet ediyorum. bende okuma trio 40s ve ryobi ecusima 4000vi makineler var. bu 2 makinayıda kullandım ve kullanıyorum hangisi diye soracak olursan ryobi 1-2 adım daha önde benim için. sahte yeme gelince ben şimdiye kadar 4 adet GES aldım( çanakkaleden getirttim) bu yemlere çokçada fırsat vermeme rağmen yakalayabildiğim 1 adet ispendek oldu. tabiki avlanan bölgelere göre farklılık gösterebilir. ben akyaka da ve köyümde kullandım bu sahteleri. en fazla balık alan sahtem eurofish in aragon 13 cm lik A034 modeli oldu. fiyatıda uygun olduğu için yedekli birkaç tane alabilirsiniz dilerseniz daha sonrada rapala maxrapin 13 cm fg modelini tavsiye edebilirim. siz nerede avlanmayı planlıyorsunuz mümkün olursa beraber çıkabiliriz. şimdiden rastgele umarım verdiğim bilgiler işinize yarar. sağlıcakla kalınız.
Okumanın avenger 40b, flame ve octana modellerini şiddetle tavsiye ederim.. almak istediğin makinada tuzlu su koruma sistemi olmayabilir ve zamanla korozyon oluşturabilir.. önerdiğim 3 modelde de okumanın hydroblock teknolojisi sayesinde makara içeriye su almıyor ayrıca flame modeli teflon kaplama olduğu için korozyona dayanıklı.. ayrıca bu 3 modelde de istediğinizde örgü misina kullanabilirsiniz ben flame ve avenger kullanıcısıyım ve ikisinden de son derece memnunum..
Sedona, USA versiyonu olan, yedek makarası olmayan, o fiyat kıstaslarına göre, beklenenlerin çok fazlasını alabileceğin bir makina.:thumb: :thumb: ( Devri birazcık fazla gibi geldi. Bu devirler daha çok alabalık avlarında tercih edilirler diye bilirim.) Buna eşdeğer olarak, Shimano Exage 2500 veya 4000 olarak yedek makaralı bir takım edinmen, benim tavsiyemdir. Keyfiyet size ait.
Sedona için özellikler bunlardan ibaret. Tavsiye ettiğiniz diğer makineleride incelemeye başladım. Tekrar teşekkür ederim. Ayrıca hemşerim tabiiki birlikte gidebiliriz ancak kötü bir haber gökova körfezinin belli yerlerinde 2015 yılına kadar av yasağı var. Uyan var mı dersen yok ama jandarma yakaladığına 700 tl ceza kesiyor.Valilikten bugün av haritası isteyeceğim bakalım ne dicekler. Propulsion Line Management System Propulsion Spool Lip, Power Roller III, S-Arm Cam Varispeed Oscillation Shielded Stainless Steel Ball Bearings Lightweight Graphite Frame Sideplate, & Rotor Cold Forged Aluminum Spool S-Guard, S-Arm Cam Ported Handle Shank Rubber Handle Grips Fluidrive II Dyna-Balance Super Stopper II Repairable Clicker Approved for use in Saltwater
özelliklerde tuzlusu kullanımı için onaylı olduğu belirtildiğine göre bence gönül rahatlığı ile alabilirsin.. hatta daha önce rastlasam ben de alabilirmişim:thumb:
Tamamdır sanırım bende artık karar kıldım Shimano Sedona alıcam tek karar vermem gereken artık 2500fd mi alayım 4000fd mi alayım çok fazla fark yok aralarında.Drag kapasiteleri farklı biraz ve misina kapasiteleri farklı.Ona karar kılıcam ve spin makinalar ile dip balık avıda yapabilir miyim var mı bir bilginiz tekne ile açılıp ağır kurşunla ?? Onun için ayrı makinem var zaten ama merak işte
Herkeze selâmlar ,, Yazilanlardan bir netice cikarabilmek icin, önerilen makineleri hangi kamisla kullanmak istediginide yazman gerekir düsüncesindeyim ! Zira , sadece bir balik ismine göre yapilacak bir secimde yanilmalar olabilir ! Bu nedenle,,makine, kapasite, nylon veya ip misina sarimi ve belli bir yelpazede kamisla beraber arannasi gereken islevsellik , secimde daha isabetli karar verilmesinide kolaylastirabilir.
Evett son derece güzel bir konuya değinmişsiniz. Daha önce bahsettiğim gibi dip balıkçısıydım tekneyle açılıp 75 gr veya 100 gr'lık kurşunlarla kullandığım bir çok dandik-kaliteli kamışım mevcut. Bu makineyle birlikte elbetteki yeni kamış ihtiyacım olacaktır ancak elimde bu işe uyacağını düşündüğüm 1.70 m boyunda teleskobik çok kaliteli bir kamışım da var.Oldukça da hafif bir kamış 100 gr. ilk denemelerimi onunla yapmayı düşünüyorum.Bilmiyorum yanılıyor muyum ?
1.70 kiyi için çok çok kisa. En az 2.40 en çok 2.90 olmali. Atar degeri ilk etap için 10-40g idealdir. Ilerde bunla yetinmeyip 0,5-10g ultra light ,7-21g ve 40-80g heavy spin kamislar alacaksiniz Okuma v systen 2.70cm 10-40g ve daiwa crossfire 10-40g 2.40cm ( teleskopik degil )bir bakin.
Abi ben 2,70 kullanıyorum. Kamıştan çok memnunum ama 3,20 ye geçiş yapma gibi düşüncem var Sanki atış gücümü tam verimli veremiyorum gibi hissttiriyor 2,70 bana Deniz levreği için demişsiniz ama bütçe belirtmemişsiniz ama ben bu makineyi kullanıyorum ; http://fishing.shimano.co.jp/product/series/salt/seabass/index.html Çok iyi yapmışlar reklamı yahu
3metre üstü kamis at-çek için uzun geliyor bana. Istedigim gibi aksiyon veremiyorum. Bence düzgün aksiyon verebildikten sonra çok uzaga atmanin bir esprisi yok.
Kamışta boy 240 270 iyidir, altı ve üstü zorlar. Makina seçerken metal kasalı olanları tercih edin, yük altında makinada esneme olmaz. Penn fierce,sargus veya battle 3000-4000 olabilir. Büyük bir şey gelirse kamışı ters çevirip makinayı balığın kafasına vurabilirsin
:laughing: :laughing: :laughing: Penn Fierce'i bende bu yönde kullanayım bari. Penn Fierce alma da ne alırsan al. 2 kere spin avda kullandım içi havuza döndü. Kamış olarak ta herkesin belirttiği gibi 1,70 kamış uygun değil. 2,40 ideal bence. Dalan sahteler de kullanılır su üstü de. Kamış olarak Okuma V System fiyatına göre çok iyi. Taşıma çantası var. Ağırlığı 140 gr. Peşine 100 tl'ye alırsın. Alacağın makinayla birlikte ağırlığın pek 500 gr'ı geçmemesine dikkat edersen rahat edersin.
Tabi mekanlar farklı olunca tercihlerde değişiyor haklısın Bazen bir hayli uzağa atmak gerekiyor burada, dediğim gibi sanki atış anında harcadığım güç ile katedilen mesafe arasında bir uyuşmazlık var gibi. O yüzden 3, 3.20 arası bir kamış düşünüyorum bakalım, denemeden bilemeyiz
Hafif makine tabikide en önemlisi Hafif al kalamayı kullan makineyi zorlama. Tabi birazda tuzlu su koruması olsa, hani makineyi, balığı bayıltmak yerine çekmekte kullanrsın:laughing: Volkan abi 2,40 konusunda katılmasam da, makine konusunda hem fikirim Abi Fierce'e hangi misinayı sardın?
Roy arkadaşımızında dediği gibi 1.70 çok kısa olacaktır kıyı için bende en az 2.40 olmasından yanayım kamışın okuma V system 10-40 atarlı veya benim kullandığım procatch carbospin ultra 15-40 atarlı başlangıç için ideal olacaktır.. Makara büyüklüğüne gelince 40lık olan 355 gr 25lik olan 270 gr ben olsam hafifliği için 25liği tercih ederdim ihtiyacı fazlasıyla görür.. Dip avlarına gelince bu tip avlar için kullanılan 60-80lik makaralara göre boyutları küçük ve nispeten daha güçsüz oldukları için bence uygun değiller.
Mercan 0,31 mm mono misina sardım Çağrı. Diğer makinam Okuma Spa Pro 25 makinamda ip misina sarılı. Havanın durumuna göre seçip, kullanıyordum kol kilitlenene kadar. Şu anda makina da sorun yok.
Ne düşündüm, Uzunca zaman power pro ip kullandım. Bir süre sonra su tutmaya başlıyor doğal olarak. Klavuza falan su temas ediyor vs vs. Acava bunun bir etkisi olabilir mi diye düşünürken, mercan kullandığını öğrendim ve eledim:laughing: Benim okuma trio da aynı sorunu çıkarıyordu ama ben içine bir kaç damla su kaçırdım diye hatırlıyorum. Dışarıdan üstüme vuran dalganın bir kaç damlası Sonuç, dişlileri değiştirttim, bakımı yaptırdım, gelince yine aynı sorun oluştu Bende kızdım shimano yağ ile yağladım. Şimdi mi? Tank gibi:laughing:
Mantıklı düşünmüşsün aslında. Biz çok kötü şartlarda atçek yapıyoruz genelde. Benim makinaların üstünden bir kova su geçiyor eğer sette avlanmıyorsak. Sette avlanıyorsak hiç suya temas etmiyor. Aslında benim şartlara göre düşünüp, tuzlu su koruması olan bir makina almam lazımmış Neyse elimdekiler ne zaman yeter gari dedi o zaman alacaz tuzlu su korumalı bir makine. Shimano yağı kaça, nerden aldın? Lazım olursa bigün aklımızda bulunsun. Şimdilik gres iş gördü ama belli mi olur?