Avrupa yakası kıyı raporları bölümünde bir arkadaşımızın sorduğu soruydu bu başlık.Bu soru sıkça sorulmakta yaklaşık bir aydır. Cevabımı buradada paylaşma gereğini duydum.RASTGELSİN. FatalError arkadaşlar istanbulda eşkina mevsimi başladımı acaba bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim night fisher Evet eşkinanın üreme mevsimi tıpkı karagöz gibi başladı.Mart-nisan bazende mayısa kadar kıyılardaki,kayalık ,kırmalık,korunaklı yerlere yumurtlamak için sokulmaya başladı hayvanlar.Bu durumu değerlendirip,av sezonu açılışı telakki eden anlayışa görede eşkina mevsimi başladı tabi. Şu hayvana bi soluk aldıralım yahu,tamam el kadarlarını tutacağınız zaten tüm yaz boyunca,hiç olmazsa üç beşi havyar döksün meralaraki,oltalarınız üç beş balık görsün bir iki sene sonrada. Ben bu balığın neslinin tükenme noktasına geldiğini gördüm çok zaman önce,kayboldu gitti meralardan,tezgahlardan.Unutunca volicisi,oltacısı ,zıpkıncısı ve hatta dinamitçisi,topladı hayvan kendini ,şu son yıllar bir bolluk oldu tıpkı 30 yıl öncesi gibi. Şimdilerde avcısıda çoğaldı,ağcısıda.Bu hızla gidersek,kökünü kurutmamız yakındır yine.Ama tekrar çoğalırmı derseniz,herzaman kedi kaymak yemez der bizim kuşak. Ben tutacağımı tuttum eşkinadan,karagözden yana.Bu iş hastalık gibidir,bir bulaştımı çıkmaz adamdan.Siz ey genç nesil( ulen Atatürk gibi hissettim kendimi ) ,ilerde taş tepelerinde tık olmadan sabahlayıp,basur,sidik zoru,siyatik vs. olmak istemiyorsanız,bu aylarda rahat bırakın garibanları,ha yok ben bohçacıyım,torbacıyım diyorsanız,uğurlar olsun,rastgelsin,koyun fotolarını leşlerinizin boy boy sıralayın betonlara... not:Tamer kardeşim ,bir soru sordum ne bu şiddet bu celal deme ,genele yazılmış bir cevap benimki
Merhaba Fatih abi, öncelikle çok önemli bir konuya değinmişsin teşekkürler... Haliyle konu önemli olunca bu mesaj yoğunluğuda normaldir. Fatih abi, benim sorum eşkinaların havyara girmesi bölgesel olarak değişebilir mi?Zira biz geçen sene Temmuz ayının başında bir eşkina mekanı keşfetmiş ve güzel bir kaç av yapmıştık ki, forumdan bazı büyüklerimiz eşkinanın bu dönemde havyara gireceğini söylemiş ve bizde eşkina avına yeni başlamamıza rağmen avı sonlandırma kararı almıştık. Tekrar artık nisanda başlayacağı bilgisi verilmişti ama hangi konu olduğunu ve kimin söylediğini unuttum. Bu senede nisan başında iyi boyutlarda eşkina avları yapıldığına şahit oldum.Bende denedim ama sadece ispari denk geldi.Diğer arkadaşlarımda 2-3 tane eşkina alabildiler ama mekanlarda verimli ve güzel boyutlarda tutulduğunuda gördüm ve de duydum. Yanlış bir şey yapmayalım, eşkinanın tam olarak hangi dönemlerde av verdiğini ve havyara girdiği konusunda biraz daha bilgi verir misin abi?Zira nadir bulunan bu balığıda, kırlangıç ve kalkan gibi kitaplarda görmeyelim.
Evet,İsa çıt yok.Aslında sorduğun sorunun cevabını,son eşkina raporlarındaki balıkların karnında bulabilirsin.Marmarada marttan hazirana kadar döker havyarını eşkina,temmuz -ağustos ayı bilgisi yanlış.belki karadenizdekiler yaz aylarına sarkıyordur,karadenizde tutmadım,tutanlar bilir.sonbaharda havyar tutmaya başlayıp,genelde baharda atar(benim tecrübelerimle şahit olduklarım bunlar,zaman zaman ekstra örnekler olabilir).İspari,karagöz,levrek,minekop,mercan vs.de şubattan itibaren havyar dökmeye başlar. Tatlı su balıklarında bir sürü yasak söz konusu,sazan balığında(israilde bile) bölgelere göre temmuzun ortasına kadar yasaklama var,tarihler çok geniş bir aralıkta(2000 metre rakımdaki bilmemne köyü göletindeki sazan kardeş havyarını dökmeden sezon açılmıyor bir türlü oysa marmara bölgesindeki doğal sazan mayısa kadar bitirir işini). Denizde özellikle kıyı taş balıklarının üreme zamanlarında avı yasaklanmalı. Malesef,bu balıklar doğaları gereği,havyar tutarken çok iştahlı olup,oltalara daha kolay yakalanmaktalar(özellikle iri damızlıklar bu zamanlarda tepelemekte)havyar dökecekleri son bir kaç günde yemden kesilirler,erkekleri için farketmez full iştahlıdır(performans icabı ) İşin doğrusu şudur kardeşim,yılın on ayı aynı balığın peşinde koşulmamalı,avımızı çeşitlendirmeliyiz.Benim eşkina avım 15 eylül-30 kasım arasıdır onbeş gün öne onbeş gün sona sarkar en fazla.Bu aralıktada on defa ava giderim en fazla,aynı avlaktada avlanmam her seferinde.Ben tutmazsam başkası tutar diye hırsta yapmam,yapanada iyi gözle bakmam.
Bilgilendirme için teşekkürler abi, desene geçen sene tam balığı bulmuşken boşuna bırakmışız Geçen sene o kadar eşkina raporu koyulurken bu uyarıyı keşke yapsaydın abi, herkes raporunu gördüğü balığın peşine düşüyor haliyleidk Son olarak, eşkina hazirana kadar havyar döker demişsin ama neden eylülde sezon açıyorsun anlayamadım abi Cevaplar için şimdiden teşekkürler, selamlar..
Yaz aylarında mendirekler hertür balık avına gelenler,yazlıkçılar,sarhoşlar,aşıklar vs. ile dolup,kalabalıklaşıyor.Ambians kötü av huzuru açısından Tatlısu avları yapıyorum o aralar.SERİN dereler,bülbül sesleri... çok daha huzur verici ortamlar.Çadırımı kurup,güzel bir kamp ateşi yakmışsam deyme keyfime Baharla beraber turna avıyla açıyorum t.su avcılığını,eskiden amansız bir alabalık (gerçek,çakma salma değil ) sevdalısı idim.Artık kıyamıyorum avına,meralarımda ava kapandı zaten