Yeni aldığım sahtelerin erim mesafesi ve aksiyon sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Malum bir çok yeni arkadaş var spin avcılığına merak sarmış. Ben bu işe başladığımda baya sıkıntı çektim etkin sahte seçimi konusunda yeni başlayanlara umarım faydalı olur.. Daiwa Salt Pro Minnow 150mm 31,5gr Floating Laser Shiner: Sahtenin rengi güzel ve aksiyon sırasında adından da anlaşılacağı gibi ışık yansımalarıyla gün doğumunda, gündüz ve gece (ışıklandırma olan avlaklarda ya da ay ışığının güçlü olduğu gecelerde) temiz ve az bulanık sularda güzel işler çıkaracağa benziyor. Tek eksi yönü yaklaşık 10 atıştan sonra karşılaştığım iğnelerin boyaya zarar vermesi oldu. Gerçi bu sorun bütün sahtelerde baş göstermekte. Bu problemi de bütün sahtelere uyguladığım epoksi çekme yöntemiyle çözeceğimi düşünüyorum. Aksiyonuna gelirsek sahteyi çekerken ışığı en etkin şekilde yansıtacak şekilde geliyor. Standart gagalı sahte hareketi olan yalpalama hareketi örnek vermek gerekirse max rap veya yo zuri crystal minnowdan daha geniş açılı. Benim hoşuma gitti gerçek balığa çok yakın. Gelelim atış uzaklığına ve ağırlık transfer sistemine. Ağırlık transfer sistemi tahminimce bilyalar ile sağlanıyor, mıknatıslı bir sistem yok. Tam olarak emin olmamakla beraber saltiga ve shore line shiner modellerinde olan telli ağırlık transfer sistemi de olabilir. Daiwanın sitesinde de araştırmama ramen bulamadım; fakat sahtenin rüzgarlı havalarda da max. mesafeye ulaşmasını sağlayan bir sistem olduğundan bahsediliyor. Benim testime göre atış mesafesi çok iyi. Procatch Carbospin ultra 240 15-40 atarlı kamış ve 0,22 savagear adrenaline ip ile yaklaşık 60m atış mesafesine ulaşıyor (Makaranın 1 turda sardığı misina ve tur sayısı çarpılarak hesaplandı). Zaten 31,5gr olan bir sahteyi gayet iyi noktalara ulaştırmak mümkün, buna aerodinamik yapı ve ağırlık transfer sistemi de eklenince çok iyi bir erim mesafesi ortaya çıkıyor. Maria Angel Kiss 140mm 27gr Floating CT: Limon sahte olarak adlandırılan sahte balık formatında bilinen güzel gece avcılarından birisidir. Gece temiz veya az bulanık sularda kullanılabilir. Zaten levrek avında da ün yapmış etkili modellerdendir. Bir çok raporda da hünerlerinden bahsedilmiş. Hatta hünerlerini testimde de gösterdi. Hiç ummadığım bir yerde balık yapıştı fakat 20-30sn'lik mücadeleyi balık kazandı. Aksiyonu için videoyu izleyebilirsiniz. http://www.youtube.com/watch?v=GW6RQgtYX5s Sahtede bilyalardan oluşan ağırlık transfer sistemi kullanılıyor. Atış esnasında bilyalar kuyrukta toplanıyor, suya düştüğünde ve sahteyi çekmeye başladığımızda sahtenin ortasına yakın bir bölgeye yerleşiyor. Erim mesafesi yine daiwa salt pro minnowda olduğu gibi çok iyi. Havada hiç yalpalama yapmadan mermi gibi hedefe ulaşıyor. Bu sahte de 10 atışlık testime göre yaklaşık olarak 55-60m gibi mesafelere ulaşıyor. Savagear Prey 146mm 21gr Slow Sinking Psycho Sandeel: Gelelim test ettiğim son sahteye. Bu aralar savagear'ın ürünleri çok fazla dikkatimi çekmeye başladı. Gayet güzel ürünleri piyasaya sürdüler ve prey modeli de bunlardan birisi. Bu sahte tuzlu su kullanımı için modifiye edilmiş bir model ve av olarak deniz levreği hedeflenmiş. Sahtenin renkleri, aerodinamik yapısı, aksiyonu, atış uzaklığı herşeyi çok güzel. Sahte suya düştüğünde yavaşça batan bir aksiyona sahip. Kamış çekilerek ya da dur çek aksiyonu ile cazibesi artacaktır. Sahtenin ağırlık transfer sistemi ve aksiyonunu bir video ile göstermek istiyorum. Daha çok sabaha karşı ve akşam üzeri temiz veya az bulanık suda iyi iş yapacağını düşünüyorum. http://www.youtube.com/watch?v=-sVVeU8NV9M Sahtenin atış mesafesi yine incelediğim önceki sahtelerde olduğu gibi gayet iyi. 50-60m gibi mesafelere ulaştırmak hiç de zor değil. Kullandıkları ELS (extreme long-cast system) sahtenin havada takla atmadan mermi gibi hedeflediğiniz noktaya ulaşmasını sağlıyor. Fakat tahminimce bu sahtenin rüzgara karşı erimi diğerlerine nazaran daha kısa olacaktır. Umarım yeni başlayanlar için faydalı olur. Ben sahte inceledikçe konu olarak eklemeye devam edeceğim. İncelediğim sahteleri kullananlar konuyu okurlarsa sahtelerin artı ve eksi yönlerini belirtmelerini rica ederim. Oltanızın ucundan balık eksik olmasın, rastgele...
Sağolasın Gürkan, ellerine sağlık. İlk bakışta Savagear "al beni, al beni" diye fısıldadı bana hafiften Bunlarla bir de güzel bir rapor yayınlarsan işte o zaman çok güzel olacak. O zaman hepsi beraber koro halinde al beni diye bağırırlar bana
İyi iş çıkartacak gibi duruyor bu üçlü Ayhan abi içimden bir his öyle diyor Savagear prey 146ss 18lira gibi bi fiyata çok güzel özellikler sunmuş bence en alınabilir sahtelerden birisi abi:thumb: