5 HP PARSUN 4 ZAMANLI MOTOR SORUNLARIM

Konu, 'Motorlar' kısmında kaygisiz tarafından paylaşıldı.

  1. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Aldığım parsun motor hakkında kafamı kurcalayan sorular var.
    5 HP 4 Zamanlı bir Parsun Motor satın aldım. 3 metre Kolibri KM300D Botuma taktım. Kutusunu ilk ben açtım. Yanında gelen motor yağını koydum. Benzini doldurdum. Motoru ilk ben denizde çalıştırdım. Hafta sonu Parsun motorumu denedim. Arkadaşımda 2002 model bir Hidea 4 HP 2 zamanlı bir motor ve 4 metre bir fiber teknesi var. Arkadaşım yarım gazda gidiyordu. Ben tam gaz gittiğim halde arkadaşımın teknesine bir türlü yetişemedim. Benim hzım bana göre sırtı hızndan biraz fazlaydı.

    1) Motorumun bukadar yavaş gitmesinin sebebi nedir?

    2) Motoru çalıştımak için emniyet kilidini taktım. vitesi boşa aldım. Motoru çalıştırmak için ilk sefer jigleyi çektim. Daha sonraki seferlerde sıcak olduğundan jikleyi çekmedim. Benzin düymesi dışarıdan depo bağlanan tarafa değil içteki depoya bağlanan kısma çevrili. Gaz kolunu kitapçıkta soylendiği gibi kırmızı çızgiyi çentiğe getirdim. İpi çekiyorum 4-5 ipi çekmeden motor çalışmıyor. Daha sonra tek ipte çalıştırmak için motoru gaz konumuna aldım. Gene 5 ipten önce çalışmıyor.
    Motoru Tek ipte çalıştırmak için ne yapmam lazım?
     
  2. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Botun tabanında tüp varmıdır,şişikmidir.Bot suya gömükse,önden suyu kabartıyorsa yol yapmaz.Önü havaya kalkık,arkası suya gömük gidiyorsada yol yapmaz,biraz ortaya doğru ağırlığınızı verin bot suya paralel hale geçsin(plane pozisyonu).
    Motoru ilk çalıştırırkenmi(denizde) yoksa her stop ettikten sonramı 5 ip istiyor? motoru bir kere çalıştırdıktan sonra ,arada durup tekrar hareket edeceğiniz zaman jigleyi çekmeyin,karbüratörde zaten benzin vardır(çok uzun durup uçmadıysa),benzini pompalamayada gerek yok,düzgün açıda ve hızda asılın ipe çalışır motor.
     
  3. cenkgul1976

    cenkgul1976 cenk

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    balıkesir
    Favori Kamış:
    okuma cedros pro jig
    Favori Makine:
    okuma salina 2 10000
    Motorunuzun ilk çalıştırma işlemini siz yaptığınız için motorunuzun garantiden düştüğünü biliyorsunuz değilmi ? gelelim diğer sorununuza birincisi herzaman 2 zamanlı motor çok yakar ancak ataklık ve performans olarak 4 zamanlılara nazaran daha seridirler ve daha hafiftirler .... motorunuzu arkadaşınızın fiberine takıp navigasyon ile ölçüm yaptıgınızda bota nazaran daha fazla hız yaptıgını göreceksiniz bunu bende merak edip bu işlerle uğrasan bir servise sordugumda bana aynı şekil verilmiş bir köpük ve tahtayı suya koy ve ikisinide aynı hızla suda ittir uyguladığın güç ile tahtanın daha hızlı ve uzağa gidebildiğini görürsün şeklinde bir açıklama yapmıştı bana şişme bot ile fiberde aynı hesap demişti ama halen neden böyle olduğunun mantığını kavrayabilmiş değilim banghead zor çalışmasına gelince bence servisine bir danışın gerçi servis motoru sizin çalıştırmanızdan dolayı problem yaratabilir ama sonucda servisler açılısını yaptığı motorlar için distribitörden servis ücreti alıyorlar belki sizinkini onaylayabilirler kendileri açılışını yapmış gibi sonucda para alıcaklar :D umarım sorununuzu giderebilirsiniz :thumb:
     
  4. cenkgul1976

    cenkgul1976 cenk

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    balıkesir
    Favori Kamış:
    okuma cedros pro jig
    Favori Makine:
    okuma salina 2 10000
    bu arada üstadımızın dediği gibi trim ayarı da çok önemli eğer trim ayarlarınız yapılmamış ve bot plane kalkıyor ise bu da hızınızı oldukça düşürür
     
  5. aileron

    aileron murat DAĞCI

    Mesajlar:
    336
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    ( Gaz kolunu kitapçıkta soylendiği gibi kırmızı çızgiyi çentiğe getirdim.)çalıştırırken kırmızı çentigi biraz geçin.İlk çalıştırırken böyle olabiliyor bazen ama çalıştırdıktan sonra 15-20 dakika sonra stop ettiginizde çektiginizde 1 max 2 kerede çalıştırmanız lazım ama dedigim gibi gazı çeyrege yakın getirip ipi çekin çalısınca hemen kısın benim tavsiyemi bir deneyin parsun 9.8 hp 4 zamanlıda bende aynı sorunu yaşadım yazdıklarım gibi sorunu çözdüm.(motoru yeke kolunun üstüne hariç sakın yan yatırmayın hatta zorunda olmadıkça onuda yapmayın ve motor yagını belirtilen ml den fazla sakın koymayın (ben 1 litreyi dökmüstüm 900ml olması gerekiyormuş)motorun kuyrugunu kaldırıp eve gittim sabah motoru zar zor çalıştırdım bol dumanlı olarak yag depodan taşmış buna dikkat edin. benden bu kadar inşallah sorununuz çözülür....
     
  6. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Botumun tabanında tup var ve şişikti. Bot eminim plane pozisyonundaydı. iki kişiden birisi ortada oturduğunda plane pozisyonuna geliyordu.

    Motoru ilk çalıştırmadada ilkden sonraki çalıştırmalardada motor 4-5 ipte anca çalışıyordu. Jikleyi 2. seferde çekip çalıştırmayı denedin 4-5 seferde çalıştı. daha sonraları jikelyi çekmedim gene 4-5 ipte çalıştı. Yağı kitapçıkta söylendiği kadar koydum.

    Aileron'un tavsiyesi olan çalıştırırken kırmızı çentigi biraz geçin.İlk çalıştırırken böyle olabiliyor bazen ama çalıştırdıktan sonra 15-20 dakika sonra stop ettiginizde çektiginizde 1 max 2 kerede çalıştırmanız lazım ama dedigim gibi gazı çeyrege yakın getirip ipi çekin çalısınca hemen kısın benim tavsiyemi bir deneyin. Tavsiyesini deniyceğim. Bir tek denemediğim o kaldı.

    Bu çalıştırma sorununu çözemezsem kafayı yiyeceğim. banghead
     
  7. enez22

    enez22 irfantunalı

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    edirne
    Favori Kamış:
    Shimano Catana
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg,sinarit 5 kg.
    Arkadaşım kafayı yicek bir durum yok. Sinir stres yapma, aynı motordandan bende de var. İlk başta bahsetiğin sorunu bende yaşadım, motorunu dik konumda bırak ve mümkünse servisten yardım al. Tek çekmede çalışıyor benim motor artık. Hız konusuna bişiy diyemicem tek kişi hoşuma gitti performansı ama 2 -3 kişide bayılıyor. Sanırsam bujımiz pek kaliteli değil birde,
     
  8. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    4 zamanlı 5 hp parsun motorumu gaz kolu üstüne Yatık bir vaziyette koydum 1 ay kadar böyle deposunda benzin ve yağ deposunda yağ kalmış olarak durdu hiç çalışmadan. Dün baktım motordan benzin akmiş (Bu benim tahminim tabi)( Benzin akmış dediysem çok az çay bardağınin dibini örnek verirsek 1-2 parmak kadar).

    [​IMG]

    Ayrıntılı bir şekilde incelediğimde gördüm ki fotoğrafta kırmızı ile işaretlediğim motorun lastiğinden kaçırma oluyordu. Hatta ilk kullanımdan sonra motoru gaz kolu üstüne yan yatırıp hiç hareketsiz bir şekilde arkadaşımın kamyonetinin arkasında eve getirmiştim. Tam eve girmek için asansörün kapısına geldigimde dik konuma getirince yere bir baktım açık mavi (yeşilimsi) birşey akmış karbüratörde kalan benzin akmıştır diye düşündüm aldırmadım motoru bir daha hiç kullanmadım yatık vaziyette durdu gaz kolu üstünde.

    Baktım motordan benzin akmış. Motorun hava alan kapagida kapalı ama benzin kokuyordu
    Motoru gaz kolunun üstüne yan yatırıp kullanmadığımız zaman öyle muhafaza edemiycekmiyiz? Neden motordan benzin akar ve benzin kokusu gelir?
     
  9. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Benim motorda uzun süre yan yatırıp beklediğinizde benzin akma sorunu var. oda karbiratörde kalan benzinden. Motoru servise götürmedim. Motor yan yatırıp taşıdığınızda hemen çalışmıyor. 5-10 dakika dik tucunca kolaylıkla çalışıyor. botun üstünde yatık dururken 1-2 dakika suya indirip bekleyincede çalışıyor. tabi benzin anahtarını iç depo tarafına çeciriceksiniz önce. Ben kendim denemedim ama arkadaşım benim motrukullandı. Motor 50 -100 metre gittikten sonra boğulup istop ediyor dedi ama ben rüzgarsız bir hava görüp denize çıkamadım yani deneme şansı bulamadım. Çarşamba perşembe günü gibi bir deneme yapıcağım buraya yazarım.
     
  10. rasitilicali

    rasitilicali rasit

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    mugla
    Motorla ile ilgili sorunlariniz duzeldimi?
     
  11. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Motorla ilgili sorunlarım düzeldi. Güzel avalr yaptım ama 5 Beygir bir motor çok yavaş gidiyor yada parsun öyle.

    Edindiğim tecrubelerim:
    1) Motoru denizden çıkartırken motoru dış depoya çevirip karburatör içindeki benzini bitiriceksiniz yoksa taşıma esnasında benzin akar.
    2) Motoru denizde istop ettiğinizde kesinlikle üstteki hava girişini kapalı konuma getiriceksniz, depoyu diş depo tarafına getiriceksiniz. Bu dedikelrimden birini yada ikisini yapmazsanız, motoru çalıştırmak istediğinizde çalışmaz boğulur.
    3)Motoru botun yada teknen üstünde kaldırıken kolu dış depo konumuna ve hava kapagınıda kapalı konuma getitin yoksa motoru suya indirince themen çalışamz boğulur.

    SİZE TAVSİYEM HİÇ BİR ŞEKİLDE PARSUN MOTOR ALMAYIN.

    Ben 5 HP 4 zmanlı parsun motorumu 1500 TL ye Kasım 20013 te sattım Yerine 2 zamanlı bir 9.8 Tohatsu sıfır motor adım. Türkiyede kalan son 2 sıfır 2 zamanlı motordan birini almış oldum.

    ARTIK PARSUN MOTOR DERDİNDENDE KURTULDUM. HİÇ KİMSEYEDE TAVSİYE ETMEM.
     
  12. kaygisiz

    kaygisiz Deniz Alkım

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    225
    Şehir:
    izmir
    Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Motorla ilgili sorunlarım düzeldi. Güzel avlar yaptım ama 5 Beygir bir motor çok yavaş gidiyor yada parsun öyle.

    Edindiğim tecrubelerim:
    1) Motoru denizden çıkartırken motoru dış depoya çevirip karburatör içindeki benzini bitiriceksiniz yoksa taşıma esnasında benzin akar.
    2) Motoru denizde istop ettiğinizde kesinlikle üstteki hava girişini kapalı konuma getiriceksniz, depoyu diş depo tarafına getiriceksiniz. Bu dedikelrimden birini yada ikisini yapmazsanız, motoru çalıştırmak istediğinizde çalışmaz boğulur.
    3)Motoru botun yada teknen üstünde kaldırıken kolu dış depo konumuna ve hava kapagınıda kapalı konuma getitin yoksa motoru suya indirince themen çalışamz boğulur.

    SİZE TAVSİYEM HİÇ BİR ŞEKİLDE PARSUN MOTOR ALMAYIN.

    Ben 5 HP 4 zmanlı parsun motorumu 1500 TL ye Kasım 20013 te sattım Yerine 2 zamanlı bir 9.8 Tohatsu sıfır motor adım. Türkiyede kalan son 2 sıfır 2 zamanlı motordan birini almış oldum.

    ARTIK PARSUN MOTOR DERDİNDENDE KURTULDUM. HİÇ KİMSEYEDE TAVSİYE ETMEM.