Teke ile ilgili tüm bilgiler

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında karayel tarafından paylaşıldı.

  1. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Teke ile ilgili her şey buraya

    Ülkemizde yaygın teke türleri aşağıdadır.

    Palaemon adspersus Rathke, 1837
    Palaemon elegans Rathke, 1837
    Palaemon serratus (Pennant, 1777)
    Palaemon xiphias Risso, 1816

    1. Palaemon elegans
    Kıyılarda taşlık yosunluk yerlerde ve liman içlerinde yaşar. Kıyılardaki azmaklarda da bulunur.

    [​IMG] [​IMG]

    2. Palaemon serratus
    Kıyılarda yosunlar arasında bulunur. Liman içleri kayıkhane yakınları tercih ettiği yerlerdir. Azmaklarda da bulunur.

    [​IMG]

    3. Palaemon adspersus
    Kıyılarda eriştelik yerlerde ve bol yosunlu liman içlerinde yaşar. Kışın açıklara göç eder.

    [​IMG] [​IMG]

    4. Palaemon xiphias
    Kıyılarda erişteler ve yosunlar arasında, liman içlerinde ve azmaklarda bulunur.

    [​IMG]

    Bir de karideslere benzeyen bir tür var, bunun da bilimsel adı
    5- Crangon crangon dur.
    Derin suları tercih eder. Kumsal plajlarda dalga kırılma zonundan derinlerde ve gelgit sığlıklarında bulunur. Kuzey Avrupa sahillerinde ve İngilterede yaygın olarak insan beslenmesinde kullanmak amacıyla trol ağı ve kepçe kullanılarak avlanır.
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Aralık 2007
  2. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Teke

    Bilgehan Sarp Ustadan alıntıdır

    Karides, Teke : Karides pek çok balığın avında kullanılabilen, balıkların severek yediği bir yemdir. Karagöz, levrek, mercan, tranca, orfoz, lipsoz gibi balıklar için hazırlanan takımlara canlı veya ölü olarak takılabilir. En makbulu İstanbul' da kanal karidesi olarak bilinen iri karideslerdir. Antalya'da yanıç derler. Bunları canlı temin etmek oldukça zordur. Karidesler özel karides sepetleri ile yakalanırlar. Günümüzde ise Trolle zamanlı zamansız avcılığı yapılmaktadır, bu nedenle Marmara' da kanal istavridi çok azalmıştır. Karides küçük balıklar için kabukları soyulup etleri ayıklandıktan sonra, iri balıklar için bütün ölü veya canlı olarak iğneye takılır. Karidesi canlı iğneye takmanın yolları levrek sürütmesi konusunda geniş olarak anlatıldığından burada o kadar detaya girmiyorum.

    Teke karidesin kıyılarda yaşayan akrabasıdır neredeyse şeffaftır. Yosunluklar, kıyılardaki otluklar, yosunlu kayalar, iskele ayakları gibi yerler ufak bir kepçe ile sıvazlanarak süzülürse tekeler kepçe içinde kalacaklardır. Sığlıklarda yaşayan tekeler kendileri gibi sığlıklarda yaşayan ve yemlenen levreğin en sevdiği yemlerdendir, hiç dayanamaz. Tekeler üstü açık su dolu kaplarda saklanırlarsa suyun içinden kabın dışına rahatlıkla sıçrayıp kaybolurlar, kabın üzerini havalanmayı engellemeyecek şekilde kapatmak gerekir.
     
  3. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Teke ile dip sürütme oltası kullanarak levrek avı

    Bilgehan Sarp Ustadan alıntıdır

    Dip Sürütmesi

    Taşlık kırmalık veya sazlık kıyılarda levrek avında kullanılan bu takımın başlıca yemi karidestir. Güney Ege'de mamun da karides kadar yaygın kullanılmaktadır. Bunlar dışında yukarıda tanımlanan levreğe yem olacak balıkların canlı veya bütün ölü olarak kullanılması mümkündür. Av zamanı sabahın erken saatleri veya akşam gün batımından sonradır. Sessiz ve sakin koylarda gün boyu avlanmaya devam edilebilir, çok verimli olmasa da levrek yakalamak mümkündür.

    [​IMG]

    Levrek sürütme takımı yukarıdaki şekilde düzenlenir. Dikkat edilirse bu takımın yukarıda anlatılan dip takımından daha ince olduğu görülür. Bunun nedeni sürütme takımlarına genelde çok iri balık çıkmamasıdır. Bu takımla yem olarak karides kullanarak yakalanacak balıklar en fazla 2 kilo civarında olacaktır; mamun kullanılırsa biraz daha iri balık çıkabilir o zaman da yukarıda belirtilen ölçülerden daha kalını seçilse yeterli olacaktır. Av sığlıklarda yapılacağından eğer dibe yakın sürütülebilecekse takıma kıstırma takılmayabilir.
    Levrek sürütmesinin baş yemi olan karidesin iğneye canlı takılması kendine göre bir incelik taşır. Karides yapı tür olarak kabuklular sınıfındandır, teleklerden oluşan yelpaze şeklinde bir kuyruğu vardır, kuyruğunun çırpması ile bir anda gözden kaybolur. Bu kuyruk iğnedeki yemin fırıl fırıl dönmesine, iğnede düzgün durmamasına neden olur ki böyle yeme levrek vurmaz.

    [​IMG]

    Bunun için ilk olarak karidesin kuyruğu, kuyruğun vücuduna bağlandığı boğum kısmından kesilir. İğne burada ortaya çıkan etli kısıma saplanarak karidesin başından kadar sürülerek ucu buradan dışarı çıkartılır. Bu işlem sırasınsa karidesin sırtı iğnenin sapına doğru dönüktür ve son halde iğnenin dışarı çıkan ucu sırtından kuyruğa doğru dönüktür. İğneye ilk takılan karides böylece ölür. İkinci karidesin de kuyruğu aynı şekilde kesildikten sonra iğne karın kısmının ikinci boğumundan takılarak ucu kuyruğun kesildiği kısmın tam ortasından çıkartılır ki düzgün dursun. İkinci karides uzun süre canlı kalacaktır. Yem olarak iri çalı karidesleri temin edilebilirse bu durumda iki karidese gerek yoktur tek bir karides ikinci karidesin takıldığı şekilde iğneye takılır. Bazı amatörler karidesin burnundaki testere şeklindeki keskin dikensi çoıkıntıyı da kırarlar ki, levrek yemi daha çabuk yutsun. Levrek normal yaşamında karidesi bu organı varken yediğine göre ve hatta o keskin iğneye rağmen yemeye niyetlenmişse o çıkıntıyı kırmasanız da yiyecektir, bence kırmaya uğraşıp canlı yemi daha fazla zedelemeye gerek yoktur. Karides hangi balık için kullanılırsa kullanılsın eğer iğneye bütün takılacaksa bu yöntem uygulanmalıdır. Eğer yem olarak mamun kullanılacak ise daha iri ve dayanıklı olan bu yemin takılması daha kolay olacaktır. Karides gibi bir kuyruğu olan mamunun da kuyruğu kesildikten sonra karın kısmından ilk boğumun olduğu yerden saplanan iğne kesilen kısmın orta yerinden çıkartılır. Mamun iğneye tek olarak takılır.

    Bu şekilde hazırlanıp yemlenen takım avlanılacak bölgede sandalın peşinden 35 - 40 kulaç kadar yavaş yavaş salınır. Tercihen sandalın kürekle hareket ettirilmesi gerekir ancak sessiz çalışan dıştan takma motorlar da rölanti devrinde olmak kaydı ile kullanılabilir. Av sırasında ani hareketler yapmak, motorla hız yapmak, gürültü çıkarmak demek avı unutmak anlamına gelir. Bundan sonra av sahasında gezilerek balık aranır, gezinti sırasında takımın zaman zaman yarım kulaç kadar çekilerek tekrar salınması çevredeki levreklerin kıskandırılmasını sağlar. Canlı iri karides veya mamun kullanılıyorsa levreğin yaklaştığını hisseden yemin sıçramalarla kaçmaya çalışması elde hissedilir, bunu genelde vuruş takip eder. Beklendiği gibi balık çok iri değilse sandalda ayağa kalmadan, bağırıp çağırmadan ve oltaya boşluk vermeden çekip sandala almak gerekir. Bu iş içinde ya kepçe kullanılmalı ya da sallasırt usulü içeri alınmalıdır. Sürpriz!! Balık iriyse? O zaman bütün ustalığınızı ortaya koyup balığı kullanarak, yerinde kaloma verip, yerinde balığı çevirerek sandala kadar getirdikten sonra kepçe veya kakıçla içeri almak gerekir.İri balıkta ince takımla sallasırt usulu içeri almaya çalışmak bedenin kopması ve balığın son anda kaybedilmesi anlamına gelebilir. Unutmamak gerekir ki iri balık yorulup teslim olana kadar bu mücadele yarım saat hatta daha fazla sürebilir. Önemli olan zaferi kazanmaktır. Darısı tüm amatörlerin başına.

    Bu takım için el oltası kullanmak daha uygun olacaktır.
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Aralık 2007
  4. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
  5. ist balıkcısı

    ist balıkcısı

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    653
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şeyan olta -surf kamış
    En İyi Avı:
    daha öğrenecek çok şey var
    ellerinine sağlık yakup abi gayet güzel olmuş.yanlız ben bir soru sormak istiyorum bu tekeler kıyılara yığılan ölü yosun demeti içinde bulunurlarmı yoksa kayalara yapışmış olan yosunların içindemi aramak lağzım?
     
  6. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Halit abi,
    P. adspersus türü kıyıya yakın ölü yosunların arasında bulunabiliyor.
    P. elegans ise daha çok kayaların aralarından -bilhassa kayaların gölge bölgelerinden- çıkıyor.

     
  7. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Tekeler suda yaşar, su dışında muhafaza amaçlı ıslak bez yada yosun içinde uzun süre barnabilirler. Fakat kıyıda yığılmış yosunların içinde bulunmazlar, hatta kopmuş ama su içinde kalmış yosunlar içinde bile zor bulunurlar. Belki dalganın az olduğu yerlerde ancak su içindeki kopuk yosunlar arasında olabilir.
    En çok bulundukları yerler demirde bulunan kayıkların alt yüzeyleridir. Yine uzunca süre yerinden oynamamış usturmaça görevi gören araba lastiklerinin içi, şamandıralar ve halatları üzerindeki yosunlar arasında da bolca bulunur.

     
  8. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Sorudan benim anladığım su içindeki kopmuş yosunların arasında bulunup bulunmamalarıydı. Elbette kıyıya vurmuş yosunlar arasında bulunmazlar. Ancak biz Değirmendere'de ölmüş yosunları kepçeyle süzerek aralarında çok bol miktarda P. adspersus türü teke yakalamıştık. Aynı şeyi Ereğli'de ve İstanbul'da denediğimde ise sonuç alamadım.

     
  9. hsnsenel

    hsnsenel

    Mesajlar:
    7
    Şehir:
    adana
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sinarit
    tekecilere video

    arkadaşlar yıllardan beri teke toplarım sizler için videosunuda öektim youtuba koydum.
    http://www.youtube.com/watch?v=MGMkalHQFvk
    yardımcı olacagından eminim...
    bide ayrıca teke bir kepçe ve fener yoluyla taşlık,yosunluk yerlerden gece toplanır. başka yöntemlerde vardır ama bu en geçerli olanıdır. topladığınız tekelri suyunu her 1 saatte değişmesi gereken kovalarınıza koyun ve rastgele..... en güzel yem budur gerçek balıkçılar bilir bunu...
    yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..
     
  10. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Arkadaşlar detaylı bilgiler için elinize saglık.. bende bir kaç şey yazayım. .sözkonusu balık avlamak için iğneye takacagımız tekeyi bulmak istersek. benim deneyimlerim.
    1-tekne barınaklarında betonun deniz seviyesinden aşagıya dogru1/2 m. sinde.. ve su içinde beton kısma yapışık yosunlar taranırsa çıkar.
    2-kıyıya yakın teknelerin altında yosun bol ise ve kepçe yetişiyorsa..tekne diplerini tarayın.
    3-yine beton iskelelerden denize indirilmiş taşıt dış lastikleri olur . hatta yarıya kadar su içindedir..tekneleri korumak için.. ve bulundugu yer de durgun ise. o lastiği çok yavaşça kaldırın. içinde kalan suda tekeleri görürsünüz..
    4-bir dere(azmak) ın denize birleştiği yer ki eger mevsim gereği durgun ve sakin ise özellikle ğüney sahillerde. arap saçı gibi ince yogun bir yosun tabakası ile örtülüdür . bu yosunları yavaşça kepçeye alın ve kıyıda tekeleri ayıklayın.. ama ardından yosunları tekrer suya atın ki tekelerin devamı olsun..
    ortalık ta kirlenmesin..
    sevgiler.
     
  11. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Yerine göre, mevsime göre değişmekle beraber, kalabalık şehir ortamlarında gündüz hiç teke görülmeyen yerlerden gece toplayıcılığı ile yüksek verim almak mümkündür.
    Sayfiye ve tatil yerlerinden toplanacaksa, kirpi otu gibi sık diken yapılı yabani bitkiler, bahçelerden budanan kenar süs bitkileri, çalılar, şimşir, köknar ve sedir dallarını bağ yapıp liman içlerine bırakılarak bir araya toplanmaları sağlanabilir.
    Sabah erken saatte bu dal tomarları hızlı bir şekilde tekneye yada kıyıya alınırsa içerisinde en irisinden tekelerin olduğu görülür.
    Dallar tekrar tekrar suya bırakılarak her gün hasat yapılabilir.

     
  12. NoFe@R!!!

    NoFe@R!!!

    Mesajlar:
    551
    Şehir:
    Ne MUTLU TÜRKÜM Diyene
    Favori Kamış:
    TÜRK İCATLARI
    En İyi Avı:
    Kofana Tartmadım :)
  13. grandi

    grandi Hayati BAYDAR

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    ...
    Tekeleri levrek avında kullanacaksanız, mutlaka antenlerini kırın. Av miktarı artsın.
     
  14. gemlik_balıkcısı

    gemlik_balıkcısı Yağız

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    22
    Şehir:
    Bursa \ Gemlik
    Favori Kamış:
    lineaeffe
    Favori Makine:
    Banax SX 4000
    En İyi Avı:
    kırlangıç 40 cm + SAYISIZ KAYABALIĞI...
    teke nasıl takılır ?

    yazdıklarınızın hepsini okudum,ama iğneyi tekenin başından mı kuyruğundan mı batıracaz onu bilemiyorum.yazılanlarda da nasıl takılacağı pek anlatılmamış.iğne kafasından mı batırılacak kuyruğundan mı?
     
  15. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    sevgili balıkcı arkadaşım tekeyi ortasından takarsan yani kancayı ortasından 1 kere geçirip bırakırsan teke daha fazla sallanacak ve buda balıkların daha çok tepki göstermesine sebep olacaktır..
     
  16. OrhanCinoglu

    OrhanCinoglu

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    344
    Şehir:
    kucukyalı istanbul
    Favori Kamış:
    kamış
    En İyi Avı:
    57 cm kefal 1,5-2kg arası
    Bir de arkadaşlar tekenin suyunu her 30 satte bir değiştirmek istemiyorsanız en basitinden kullanmadığınız bir tişörtten ağzı büzmeli bir kese yapın (dikerek) ve de ağzına bir ip geçirdikten sonra denize salın ..İhtiyacınız olduğu kadar kovanıza alın geri kalanı denize salın kıpır kıpır satlerce canlı kalıyorlar.Şahsen ben öyle yapıyorum çok ta iyi oluyor.Böylelikle tam balık vurduğu sırada eğilmiş su alıyor olmuyorum .İhtiyacım kadarını alıyorum ve de keyfime bakıyorum.Şiddetle tavsiye ederim 10 dakikanızı almaz yapması inanın bana.Çok pratik ve de kullanışlı.sadece paylaşmak istedim umarım bir faydası olur arkadaşlar..İyi avlar
     
    Selcuklular00 bunu beğendi.
  17. yucelll

    yucelll

    Mesajlar:
    28
    Şehir:
    Adana
    Favori Kamış:
    Alba star 5mtre şipşak ve Alba Star 2.10mt makinalı
    En İyi Avı:
    tavuk göğsü ile 3 KG Rus Kefalı
    ekmekle yoğermak mı o ne demek yahu
     
  18. canalpakin

    canalpakin

    Mesajlar:
    155
    caddebostan sahilde teknelerin olduğu bir koy var , burgerkingi arkanıza aldığınızda sağdan düm düz gidin koyda kepceyi her daldırdığınızda çıkıyo 10-15 tane teke hatta gümüşde giriyo bazen maşşallah her türlü yem var , gümüş teke midye
     
  19. sgntch

    sgntch

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    Denizli
    Öncelikle selamlar. Bende tekeler ile ilgili son mesajımdan itibaren uzun bir süre teke ile avlandım az buçuk bilgi sahibi oldum sizinle paylaşayım. Öncelikle;

    Hayati Bey'in dediği doğrudur ve az bilinen bir taktiktir.. Ancak bunu tekeyi canlı olarak kullanacaksanız yapın. Ayrıca tekenin kafasında 2 anten ve 1 boynuz vardır. Zanendersem Hayati Bey de boynuzu kastetti. Bu boynuzu kökünden kırarsanız tekeniz ölecektir. Sadece ucundan birazcık kırmanız yeterli.

    Yağız kardeşim. Ben tekeyi iğneye her türlü taktım. Eğer kuyruğun altındaki anüsten girip kafaya yakın bir bölgeden çıkarırsan oldukça sağlam oluyor. Ancak avlandığın bölgede küçük balık var ise tekelerin kafasını yiyip bırakabiliyorlar. Bilinenin aksine tekelerin en çok tercih edilen bölgesi kafa bölgesidir. Eğer tekeyi ortalarından takarsan bu seferde teke iğnede çok sağlam olmayacaktır. Küçük balıklar yine rahatlıkla koparabilirler yemi. İğneyi kafadan sokup kuyrukaltından çıkarırsan teke çok sağlam bir şekilde iğneye takılıyor. Üstekil küçük balıklarda kafayı koparıp gidemiyor. O yemi ancak tamamını yutabilen balıklar yiyor. Yani sonuç itibariyle:

    Eğer tekenin boyutu iğnenin kuyruktan girip agızdan cıkmasına müsait ise tekeyi bu şekilde takarsın. Eğer kafasının bir kısmı iğne dışında kalacak büyüklükteyse iğneyi kafadan sokup kuyruktan çıkarırsın.

    Tekelerin muhafazasındanda biraz bahsetmek istiyorum. Geçen yaz Canlı Yem teke Nasıl Muhafaza edilir isminde bir konu açmıştım. Sağolsun ustalarım yardımlarını ve bilgilerini esirgemedi. Bende 50 litrelik bir akvaryuma 1 adet kabarcık pompası, birde sirkülasyonu sağlayan pompa koyarak dibinede biraz deniz kumu doldurarak bir ortam yarattım. Tekeleri burada yaklaşık 1 hafta canlı tutabiliyorum. Daha fazlada tutulabilir zannedersem.

    Tekeler ile ilgili diğer tecrübelerim ise şunlar;

    *Tekeler aç kaldıkları zaman birbirlerinin cesedini yiyorlar. Bu sebeple beslemenize gerek yok. Eğer beslerseniz deniz ürünleriyle (balık parçası, mamun vb..) beslemenizi tavsiye ediyorum.
    *Tekelerin şeffaf yapıları ölüm yaklaştıkça git gide matlaşır. İlk başta tamamen transparan bir görünümde olan teke öldüğünde bembeyaz olur. Yani eğer tekeleriniz matlaşıyorsa suyunun değişme zamanı gelmiş demektir.
    *Gördüğüm kadarıyla tekelerin en azılı düşmanı azmaklardaki ahtapotlardır. Tekelerin denizden ölmek pahasına karaya atlayışlarını görmeliydiniz. Bir yanardağ patlaması gibi sudan teke fışkırıyor resmen.
    *Ağustos-Kasım arası daha iri ve çok miktarda teke yakalayabiliyorum. Diğer aylarda az ve ufak oluyor.
     
  20. sgntch

    sgntch

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    Denizli
    Bir iki ilave bilgi verecegim.

    Sahip oldugum teke akvaryumunda en son bir kac sag teke birakmisim ki yazliga 1 ay sonra gittigimde akvaryumun icinde iri 2 tane teke duruyordu. Bu kadar iri tekelerin son toplayisimda gozden kacmasinin imkani yok. Tekelerin ne kadar hizli buyudugu konusunda bilgisi olan varsa ve bizimle paylasirsa sevinirim.

    Bir diger husus ise tekelerinizin bulundugu akvaryum gunes isigi gormuyorsa tekelerin 3-5 gunluk bir sure sonunda kabuklarinda yumusama goruluyor ve yemin cabuk bozulmasina neden oluyor. Bence bu oldukca onemli bir konu. Dikkat edilmesi lazim.