Nasıl kalamar avlarım...

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında TuRKLoRD tarafından paylaşıldı.

  1. TuRKLoRD

    TuRKLoRD Polat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    277
    Şehir:
    İzmir
    Favori Makine:
    Banax sx 5000
    İnternette okuduğum bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.Amatör arkadaşlara yardımcı olabilir....


    Size/Sizlere kalamar avi ile ilgili bilgiler vermeye calisacagim,
    Kalamar avi genelde hava karardiginda yada sabah alaca karanlikta yapilir,
    Kalamar Takiminda, ikili, uclu ve ihtiyaca gore daha cok kostek kullaniliyor, ana beden en az 0.40, kostekler firdondu ile ana bedene baglaniyor, ben gam yapmamasi icin fazladan bir firdondu kullaniyorum, 10 cm ile bir metreye kadar kosteklerin uzunlugu degisebiliyor, kosteklerin birbirine uzakligi yaklasIk bir metre, en altta akintinin ve derinligin durumuna gore 100-250 gram arasinda degisebilir bir kursun, kursun ile ilk kostegin arasi da 1-1,5 metre arasi,
    Tekne akintiya birakilir ve takim denize salinir, capari ceker gibi, ama daha agir hareketler ile takim sallanir, kursunun surekli dip ile temasi olmasi lazim, genelde kalamar dipte oltaya atliyor, bazen agir agir takim yukari cekilirken de atladigi olur, kalamar avinda acemi iseniz bir ota veya torbaya takildiginizi sanabilirsiniz, gun agarirken ve gunes batar iken en verimli zamanidir, genelde tek biyigi ile oltaya atladigi icin, biyiginin kopmamasi icin yavas yavas cekmeniz cok onemlidir, deniz yuzeyine bir iki metre kaldiginda mukavemeti artar, bu arada geriye cekislerinde misinanin sIkiligini bozmayacak, yani bol birakmayacak sekilde kalama (kaloma) vermeniz de gerekebilir, yarim kg'dan buyuk kalamarlar disari alinirken kepce kullanilmasi gereklidir, kepceniz yok ise, suyun yuzeyinde kalamari ensesinden tutup iceri o sekilde almalisiniz, disi cok keskindir, parmaklarinizi agzina almasina izin vermeyiniz, sadece ensesinden tutunuz.
    Ben bu sekilde kalamar avina basladim, ama su anda normal mercan takimimin ustune firketeli firdonduye tek kalamar oltasini direk gecirmek suretiyle avlaniyorum, bu sekilde gunun her saati kalamar almaniz mumkun,
    Temmuz, Agustos, Eylul ureme aylarinda genelde 30 metre derinlikten sonra av vermiyor, Ekim, Kasim ve Aralik aylarinda 70 metreye kadar derinlikte, hatta soylendigine gore 200 metre derinlige kadar av verebilmekteymisler.
    Mordogan'da erkek (Kirma) mercan olan yerlerde bol ciktigi icin Kirmizi, pembe ve kavunici tonlarinda ustu bez kalamar oltalari kullandim, gogsunde kursun olan tiplerini (sirti disinda) hic kullanmiyorum, yorede kalamarin tercih ettigi baliga gore renk tercihi yapmak daha faydalidir, ayrica Kalamar hava karardiginda yada alaca karanlikta daha iyi av verdigi icin fosforu iyi olan tercih edilmeli, mumkunse arada el lambasini kalamar oltalarinin ustune tutup parlamalari saglanmalidir.
    Eylul Ekim Kasim Aralik aylarinda hava karardiktan sonra sakin, kuytu, ruzgar almayan yerlerde ayni rapalalari direk bir kopcali firdonduye bagliyarak, sirti cekmek suretiyle de kalamar avlanilabilecegi gibi, Kiyidan, kopcali firdonduye direk takilmis rapalayi (Kursunsuz olarak) at cek yaparak hava karardiktan sonra da kalamar avlanilabilir.
    Sirti ile yada kiyidan at cek ile avlanmak istiyorsaniz kara samanlarin cok oldugu bolgeleri tavsiye ederim, kalamar daha cok oluyor, ayrica baliklarin kumelendigi alanlar da kalamarin bulunacagi yerlerdir, liman icleri ve liman girisleri, taslik ve dokuntuluk alanlar vb. yani balik olan her yerde kalamar da olur.
    Gunduz zaten teknenin etrafina balik toplandigi muddetce kalamar toplamak icin baska isleme gerek yok, ama gece sabit avlanmak icin bir isIk kaynagina ihtiyac duyulacaktir. Ben isIk kaynagi kullanmiyorum, sahsi kanaatim 100 Watt'i gecmeyecek bir isIk kaynagi ile avlanilabilir, ancak denizin dibine lamba veya isIk kaynagi indirilemez...

     
  2. kutluhan

    kutluhan

    Mesajlar:
    3
    denizin içine ışık kaynağpı indirip daha sonra çarpma yapanlar var. sadece sızdırmazlığı ayarlayıp ışığın üstüne gelenlere çarpma yapıyolar.
     
  3. istanbulteam

    istanbulteam Alparslan Altan

    Mesajlar:
    2.467
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Yasal olan tüm oltalar
    En İyi Avı:
    96 adet istavrit
  4. CnKmN

    CnKmN Cenk Kaman

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    İzmir
    Polat abi cok tesekkurler.bende denızın altına ısık ındırenlerı duydum.onları burdan kınıyorum...:mad: :mad: :mad: :mad:
     
  5. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
  6. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Cenk b ışık olayını Japon denizinde çok büyük tekneler den denize milyon watt lık ışık vererek bu hayvanları gece su üstü yaptırıp yüzlerce çıkrık ile topladıklarını görmüştüm bir belgeselde.
    ama sen gece bir adet fosforlu ışık ile tek/tük kalamar avlarsan kendini üzme.;)
     
  7. AynalıCarp

    AynalıCarp

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg turna
    Biraz karışık ama sağol bilgi için.
     
  8. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    kalamar için kıyıdan ve tekneden olmak üzere teknik değişir kıyı için göğsünde kurşun olan modeller daha kullanışlı. ayrıca şu sırtıya ışık tutma işinin asparagas olduğunu düşünüyorum. aşırı fosforlu durumda kalamar sırtıya atlamıyo. kendi fosforu yeterli geliyor bence