BALIK AVI Cengiz Balıkçılık Av İstanbul
SPOT BALIK, 'Hayata olta at!' SPOT BALIK, 'Hayata olta at!'

















































Go Back   BALIK AVI > Tatlı SU Balık Avı > Yemler ve Yemleme
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol


Sazan Hakkinda Bilmek Istediğiniz Her şey

Cevapla
08-04-2006, 13:14   #1
Yakamoz
MUSTAFA / İSTANBUL--TRABZON
 
Yakamoz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 903
Favori Kamışı: LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
Favori Makinası: OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
En İyi Avı: DOSTLARIM
Arkadaşlar Sazan avı ile en büyük avımı Romanya'nın Köstence bölgesinde yaptım hazır konu açılmışken sizlere orada kullanılan takım ve tekniklerden bahsetmek istiyorum
Öncelikle kullanılan malzemeler 3.00mt-3.60mt arası teleskopik kamış 1.3 turlu makara 0.30-0.40 arası( 20 Kğ testli )yeşil renkli misina 3-6 numara arası tatlı su iğnesi.(Kullanılacak yeme göre iğne boyu değişir)Tekne kullanılmadan kıyıdan uzak mesafe atış için iskandil (yakın mesafe yani şamandıralı takım için iskandil gerekli değildir.) Kahverengi fırdöndü.



YEMLER:Yakın mesafe kıyıdan şamandıralı takım için kurtçuklar,küçük solucan,böcek,hamur,ekmek içi,daneler vb.Bu tür takımla büyük balık yakalama oranı düşüktür.
YEMLER:Kıyıdan uzak mesafeye atış yapılan takımlarda 3-6cm yarıçaplı haşlanmış patates(haşlamada ana ilke avuç içinde sıkılacak kıvamdır)Haşlanan patetesler avdan 1-2 gün önce dondurucuda bekletilirse daha iyi olur.Dondurucuya konmadan önce ortalarından bir tel yardımı ile iğnenin geçeceği şekilde delinmeleri gerekir.
Diğer bir yem türüde yumurta, vanilya, hazır sebze çorbaları ve peynir suyu ile yapılan erik büyüklüğündeki hamur tanelerinin kullanılmasıdır.Hamurun kıvamı ne çok cıvık nede çok katı olmamalıdır.Bunlarda 1-2 gün önceden dondurucuya ortalarından tel yardımı ile iğnenin geçeceği kadar delik açılarak bırakılırsa av sırasında suda çabuk çözülme yaşanmaz.
Evet benim sazan avında Romanya'da uyguladığım yöntem bunlardı ve sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.Saygılarımla sağlıcakla kalın
Yakamoz çevrimdışı  
08-04-2006, 19:37   #2
anil20
 
anil20 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 418
Favori Kamışı: gırgır dip takımı ve şamandıra
En İyi Avı: aynalı sazan 5 kg.
Boili


--------------------------------------------------------------------------------

BOİLİ

MANTIĞI: Sazan balığının yüksek proteine alıştırılmasına dayanır. Hazırladığımız boililerin yüksek protein içermesi nedeniyle, bunları yiyen sazanlar kendini güçlü ve sağlıklı hissetmektedir. Bu nedenle boiliye alıştırılmış sazanlar, artık boili yemezse kendini zayıf hissedecek, sürekli boili arayacaktır.

HAZIRLANIŞI: Boilini mantığında anlatıldığı gibi, hazırlayacağımız yemler yüksek oranda protein içermelidir. Ayrıca sazanın yemi daha rahat bulabilmesi için, kokulandırmalı ve renk verilmelidir. Bu maksatla çeşitli malzemeler kullanılabilir. Yerli ve yabancı sitelerde araştırma yapılırsa çok çeşitli malzemelere ulaşılabilir. Sn.Bay Ümit MERT’in Av Ve Doğa dergisinin Mayıs ve Haziran aylarında boili hakkında teferruatlı bir yazı dizisi vardır. Aşağıda benim hazırladığım boililerin malzemeleri örnek olarak görülebilir:
İrmik
Soya unu
Mısır unu
Glikoz
Yumurta
Meyve esansı
Kırmızı gıda boyası
Yukarıdaki ve bunun benzeri malzemelerle hazırlanan boili hamuru iyice yoğrulur. Daha sonra düz bir zeminde dolmakalem kalınlığında yuvarlatılır. Bir bıçakla 1 cm.lik uzunluklarda kesilir. Avuç içiyle haşlanmış nohut büyüklüğünde yuvarlatılır. Önceden iyice kaynatılmış suda 3-4 dk. pişirilir.Bir gün boyunca bir bezin üzerinde kurumaya bırakılır. İyice sertleşen boililer buzdolabı poşeti ile buzluğa kaldırılır. Kullanılacağı zaman ihtiyaç miktarı kadar alınıp, tekrar buzlukta muhafaza edilebilir.

YEMLEME: Boilide başarı uzun ve muntazam yemlemeye bağlıdır. Çünkü boiliyi ilk attığınızda diğer yediklerinden farklı tat ve kokudaki yeme pek itibar etmeyeceklerdir. Ancak zamanla yemeye alışan sazanlar, başka yem yiyemez olacaklardır. Bu nedenle avlanacağınız bölge büyük önem kazanmaktadır. Aşağıda yemleme yapılacak bölgenin seçiminde dikkat edilecek hususlar yazılmıştır:
1. Evinize yakın olmalıdır. Sık sık gidebileceğiniz, ulaşımı kolay bir bölge olması yemleme işini sürdürebilmeniz için önemlidir. Aracınızla kıyısına kadar gidebileceğiniz bir gölet, size zaman tasarrufu sağlayacaktır.
2. Fazla kalabalık olmayan bir gölet veya gölün fazla rağbet edilmeyen bir bölgesi yemlenmelidir.
3. Yemlenecek bölgenin dip yapısı iyi bilinmelidir. Otlu, yosunlu bir dipte boililer kaybolacak, sazanlar tarafından bulunamayacaktır. Ayrıca, oltanın takılacağı ilişkenlerin olmamasına dikkat etmelidir.
4. Gölde, en az 2-3 ayrı yere yemleme yapılmalıdır. Çünkü, yemleme yapacağınız veya aylarca yemleme yaptıktan sonra balığa gittiğiniz zaman yerinizde birilerinin olta atmış olma ihtimali büyük olasılıktır. O vakit alternatif yemleme bölgelerinizde balık tutabilirsiniz.
5. Gölün fazla gürültü olmayan bir kısmını yemlemekte fayda var. Çünkü, boili ile yemlemeyi fazla uzağa yapamayacağınızdan dolayı, büyük balıkların kıyıya yanaşmasının engellenmemesi gerekiyor.
6. Gölün derin olan kısımları seçilmelidir. Malum, büyük sazan çok fazla sığlığa yanaşmıyor. Kıyıya yakın kısımları derin olan göller daha rahat yemlenebilir.


Yukarıda yazılanlara dikkat ederek seçilen bölgeler, en az 2 günde bir, 2-3 ay süreyle yemlenmelidir. Eğer bu yemleme yapılmazsa, boilinin eskiden oltalara taktığımız hamurlardan bir farkı olmayacaktır. Hatta, sazanın yeni gördüğü bir yem olduğundan, çok daha az bir verim elde edilir. Boili ile avlanmanın sırrı yemlemedir. Bazen arkadaşlardan duyuyorum: ‘’Bu hafta boili ile avlanmayı deneyeceğim.’’ diyorlar. Hiç zahmet edip te, boili hazırlamaya çalışmasınlar, göl kenarında boili ile zaman kaybetmesinler. Mısır çok daha verimli olacaktır.
Yemleme esnasında 30-40 tane boiliyi, olta atacağımızı varsaydığımız bir bölgeye dağıtarak atmalıyız. Yemleme yaptığımız bu bölgenin kerterizini alarak, her geldiğimizde aynı bölgeyi yemlemeye dikkat etmeliyiz. Alternatif bölgelerimiz için de aynı şekilde yemleme yapılmalıdır.
OLTA TAKIMLARI: Pişirilen ve iyice kurutulan boililer iğneye kolay saplanmaz. Boili ile avlanma da yemin takılması için HAİR RİG metodu uygulanmalıdır. Aynı metodun mısır ile de uygulanmasının uygun olacağını düşünüyorum. Göl kıyısında oltanın ileriye atılması esnasında karışmaması için HELİCOPTER RİG denilen takım kullanılması, saatlerce birbirine karışmış oltaların başında oturmamızı önler. Olta takımları hakkında bilgilerimi Sazan Olta Takımları sayfasında resimleri ile birlikte anlatmaya çalışacağım.
AVLANMA: Aylarca yaptığımız yemleme ve günlerce hazırladığımız olta takımlarımız tamamlandı. Artık avlanmaya gidebiliriz. Av bölgemize gittiğimizde hiç ses çıkartmadan, yemleme yaptığımız bölgeye10-15 tane boili yolluyoruz. Çevredeki sazanlar yemlemenin başladığını fark edip geleceklerdir. Daha sonra oltalarımızı hazırlıyoruz. Hair Rig ile boililerimizi takıp, kerterizi alınmış bölgeye atışlarımızı yapıyoruz. Vuruş boşluğunu bırakıp, kamışın ucuna zillerimizi takıyoruz. Makaranın debriyajını, yüke bindiğinde hafifçe misina salacak şekilde gevşetiyoruz. Çünkü, boililere vuracak sazanların devasa boyutta olacağı düşünüldüğünde, ilk vuruşunda misinayı kopartıp gitme ihtimali baş gösteriyor.
Artık, bir tarih yazma vakti geldi. Efsane olmanın vaktidir. Ancak, amatör balıkçılık biliyorsunuz centilmen sporudur. Lütfen sirkülerde yazılı miktarların üzerinde tuttuğunuz balıkları suya iade ediniz. Bu maksatla, büyük bir livar, hapis edinin. Sazanları tuttukça canlı kalmaları için livara atın, limitlere ulaştığınız da tuttuğunuz her büyük balığa karşılık en ufağınız suya geri salın. Böylece, hem limitler içinde balık tutmuş olursunuz, hem de eve götürdüğünüz sazanlar büyük olur.
Benden anlatması, sizden bu kadar zahmete girip tutması. Hepimize Rastgele…
anil20 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
09-04-2006, 17:02   #3
emrecan
Emrecan / ankara
 
emrecan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 552
Favori Kamışı: Shimano
En İyi Avı: turna 95 cm
arkadaslar buda sazana yay ve kendi yaptığım küspe takımları

2.JPG



3.JPG


emrecan çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
09-04-2006, 18:33   #4
emrecan
Emrecan / ankara
 
emrecan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 552
Favori Kamışı: Shimano
En İyi Avı: turna 95 cm
buda kuspeli haliii.........D:

12.JPG
emrecan çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
14-04-2006, 11:05   #5
mehmetc
memo / Bedok - SG
 
mehmetc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 678
Favori Kamışı: Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
Favori Makinası: Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
En İyi Avı: Ironfish
oltalara geçmeden önce izninizle av sahasında yemleme nasıl olmalıdır konusunu kısaca ele alalım.
sazan avının vazgeçilmezi yemleme yapmak için elbetteki yem hazırlamanız gerekir.
bu yemler yaklasık pinpon topu büyüklüğünde olarak hazırlanır,suda yavas çözünmeleri için de bir gün önceden kurutulur.
ben bu yemleri bi kaç değişik sekilde hazırlıyorum
a haşlanmış nohut bakliyat
bunları tülbent e doldurup av sahasına koku yaplması için atıyorum
b hamurlar hamur için irmik un süt tozu yumurta tuzsuz çökelek haşlanmış yarma civciv yemi mısır unu ve şeker ile vanilya dan hazırlanabiliyor
c dutkurusu hayvan gübresi vs gibi dogal koku yayıcıları bunlarda tülbent kadın corabı gibi malzemenin içine konup suya atılıyor

av yapmadan yaklasık yarım gün önce av sahasına bu yemleri bi şekilde uzaklı yakınlı atarak koku ile balığı av sahasına toplayabiliriz.
ve elbette daha sonra oltalarımızı suya atarak balığı beklemeye başlarız
başta bahsetmiştim
ikigenel olta tipi var bunları
sazan yayı küspe aparatı gibi seylerle donatıp 6 ila 8 iğneli dip takımları yapmak mümkün.baya basarılı olan takımlar

igneye takabileceğiniz yemler
mısır,hamur,ekmek hamuru,irmik hamuru,içi doldurulmuş az haşlanmış makarna,pişrilmiş patates,haşlanmış tahıllar(nohut vb.),pet maması(kedi köpek),solucan yada larvalar,tatlı su midyesi,boili(haslanmış hamur karışımı).
mehmetc çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
16-04-2006, 15:20   #6
anil20
 
anil20 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 418
Favori Kamışı: gırgır dip takımı ve şamandıra
En İyi Avı: aynalı sazan 5 kg.
boiliyi bilmeyen arkadaşlar için bir kaç fotoğraf





















anil20 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
18-04-2006, 18:36   #7
korkmaz5
 
korkmaz5 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Mesajlar: 78
Favori Kamışı: olta
En İyi Avı: yayın 33kg
*** sayın cognitör ben sazan avına gideceğim zaman hemen bir yemciye uğrayıp 4-5 kg kadar kuzu yemi ve 1-2 kg kadar mısır küspesi ve 2kg bildiğimiz buğday unu alıyorum kuzu yemleriyle önce avlanacağım yeri yemliyorum sonra yaylık veya iğnelik olarak küspe hazırlamaya başlıyorum.

önce kullanacağım kadar kuzu yemini ıslatıp dağılmasını bekliyorum yemler dağılınca birmiktar un ve mısır küspesini karıştırıyorum sonra yaylık yapacaksam az miktar su ilave ediyorum karıştıyorum ve yaylık olan hazır.

yemlik yapacaksam yukarıdakinin içine ilave olarak vanilya ve yumurtada katıyorum yoğurup kulak memesi sertliğine ulaşınca yemim hazır oluyor kolay gelsin.
korkmaz5 çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
19-04-2006, 22:38   #8
çılgınispari
 
Mesajlar: 12
Sevgili Arkadaşlar burada size tanıtacağım takım aslında hazırlanması bayağı zahmetli bir takımdır booli tarzında hazırlanmış ama biz mısır takmak için kullanıyoruz mısır kakacağımız bölümü isteğimize göre ayarlaya bilmeya sahibiz ister tek mısır takın ister 15 ayrlyblcğimiz için mısır miktarı size kalmış beden çelik teldir ve çelik telin üzeri Makoron ile kapladır ( Daralan Boru) ikinci köstek için olan aparat argon teli ile yapılmıştır (paslanmaz) eğer gittiğiniz yer kumluk ve temizse ikinci kösteği takabilirsiniz


çılgınispari çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
21-04-2006, 00:13   #9
carpangler
 
Mesajlar: 176
Favori Kamışı: olta
-2-
Sazan avına başlayan birçok kişi ilk önceleri bir su kenarına gider ve oltayı atıp zili takar ve yapılması gereken herşey yapıldı diye düşünerek zilin çalmasını beklemeye başlar. Bir zaman sonra tecrübe kazanır işi kuralına göre yapmaya çalışır;olta takımları,malzemeler,bölgenin coğrafi koşulları,hava durumu,yem ve yemleme taktikleri....derken bir yaşam tarzı oluşmaya başlar ve kendini kurtaramaz olur.Artık bu işin esiri olmuş olan bir sazan avcısı her türlü bilgiye açtır;kendi taktiği ve 'diğerleri' olmak üzere hep kıyas ve araştırma yapar....Evet,aşağıda 'diğerleri'ne örnek Avrupalı ve Amerikalı bazı ustaların Sazan avcılığı konusunda söylediklerinden derlemiş olduğum bazı görüşler: ( Kusura bakmayın bazılarının isimlerini indirmemiştim,ama en azından ilgilenenler için site adlarını verebilirim)

Sıcaklık: Sıcak günlerde sazan genelde su yüzeyinde ‘güneşlenirken’ görünür. Yüzeyde avcılık için idealdir.( Bu konuda ayrı bir yazı var,ileride onuda iletirim). Ancak sıcaklık dalgası artarak devam eder ve birkaç gün süreyle etkili olursa su yüzeyindeki oksijen miktarı azalacağı için balık derine çekilmeye başlar.Bu derinlik gölün yapısına,coğrafi şartlarına vb.bağlı olarak değişir.Ancak şu bir gerçek ki bu dönemlerde sığ sulara ancak sabah saatleri ve akşam serinliğinin çöktüğü anlarda yaklaşırlar.Genelde kendileri için rahat sayılan 9-18m derinlere inerler,süre uzadıkça derinlik artar.

Basınç: Hava basıncı belkide sazanın yeme alışkanlığındaki en önemli faktörlerden birisidir.Açık,sakin,sıcak yaz günleri (-ya da sakin ama dondurucu kış geceleri ) “yüksek basınç” göstergeleridir.Bu sıklıkla balığın iştahının azaldığı ve avlanmanın zor olduğu bir dönemdir.Ancak bu dönemde verimli yüzey balıkçılğı yapılabilir.Eğer yüksek basınç sürerse,bu kez gece avları neredeyse herzaman –özellikle büyük balık tutmak için ideal zamandır.
Yoğun alçak seviye bulutları ile kaplı bir gökyüzü ve hafif ya da orta şiddette rüzgarlı günler hem kışın hem de yazın “alçak basınç”göstergeleridir.Bu dönemde sazanın iştahı açılır ve takımları toplayıp balığa gitmenin zamanıdır.Yani balığa gitmeden önce hava durumuna biraz daha ayrıntılı bakmak şansımızı artırabilir!

Derinlik: Bir sazan ne kadar derinlere iner? Tuzlusuda bazı balıklar 7-8km derinliklerde yaşayabilir.Kaydedilen en derinde yaşayan balık 8370m de görünmüştür…
..Güneş ışığı normalse suyun 30mkadar derinliğine kadar nüfuz edebilir-Bazı olağanüstü koşullarda,berrak sularda bu 50-60m’yi bulabilir.Öğlen vakitleri en temiz suda güneş ışığı her75m’de onda bir oranında azalır.
Çoğu tatlısu canlıları güneş ışığının daha yoğun olduğu bölgelerde yaşamaya meyillidirler.Yakalanan sazanların %70-80’i bu yoğunluğun en çok yaşandığı 0,5 – 10m derinliklerde dolaşanlardır.İstisna durumlarda çok büyük olanları daha derinlerde yakalanmıştır.

Suyun Akışı / Yönü :Avrupa’da gemilerin ve botların çok sık kullandığı kanallarda avlanan çoğu usta sazan avcısı bilir ki balık tutmanın en iyi vakti bu taşıtların en sık geçtiği zamanlardır.Bundaki avantaj çok ağır hareket eden su akışının bu sayede hareketlenerek sudaki oksijen seviyesini yükseltmesinden gelmektedir.Özellikle de yoğun sıcaklığın hüküm sürdüğü günlerde.( Bu yüzden rüzgarın balık tutmadaki rolü özellikle tatlısularda çok büyüktür)
Akışkan sularda oksijen seviyesinin en yüksek olduğu yerler denince akla hemen barajların su bıraktığı bölgeler,tahliye kanalları,şelale altları,yüksek akışkanlıklı nehirler vb gelmektedir.Çoğu sazan avcısının hiç aklına gelmeyecek yerlerden birisi dedebisi yüksek sert akışlı akarsulardır!! Yakalaması kolay değildir fakat buralarda-hemde gayet güçlü ve iri balıkların yaşadığı bir gerçektir.

İnanılmaz gelebilir ama sadece somonların yaşadığı düşünülen ve hatta raftingçilerin bile zorlandığı akışa sahip akarsularda yakaladığım balık sayısı yüzlercedir. Yumurtlamak için göç edilen bahar aylarında akıntıya ters somon gibi sıçrayan sazanlardan biri yanda görülmektedir! (Tony Davies_Extreme Carp Fishing-www.carpanglersgroup.com/makingsenseofcarp )

Konu carpangler tarafından (07-05-2006 Saat 00:45 ) değiştirilmiştir..
carpangler çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
21-04-2006, 08:39   #10
carphunters
sebahtin / istanbul
 
Mesajlar: 1.020
Favori Kamışı: shimano, fox, kryston, jrc, korda, esp, garmin, nutrabaits, pelzer, chub
http://carpbg.com/shop/images/baitrocket.jpg
http://carpbg.com/shop/images/36192001.jpg
özellikle haziran ve temuz ayında sazan balığının sığ yerlerde gezdiği bir mevsimde yemlemek için kullandığım raket
bu raketi yemlemek için suyun içinde kalmıycak bir şekilde at çıkar yaparak içine yem( mısır)koyarak kullanabılırsınız
burada dikkat etmeniz gereken şey mısırı harcıalem atmamak mümkün olduğunca bir araya atmak oltaları da yemlemiş olduğunuz yere atmak
delikli olmasının sebebi bu raketi çıkartırken deliksize göre daha kolay ve daha seri çıkartabılırsiniz raketi bir nevi su tahliyesi
DOLDUR YEMİ AT ÇIKARt DOLDUR YEMİ AT ÇIKAR
en az 0,50 0,45 misina kullanmanız şart ve kamış da çok sağlam olması lazım zayıf kalıtesız kamış ile sakın denemeyin benim gibi bir günde 2 kamış parçalayıp moralinizi sıfıra düşürüp balık tutamadan geri donebılırsınız
yalnız bu raket ile haziran temuz aylarında başarılı olabılırsınız sazan balığının sığ yerlerde yem aradığı zamanlar bu aylar sazan genelde havyarını atığı yerde yem aradığı aylar yani kısa mesafe
daha sonraki aylar yemlemek için bot şart
carphunters çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Konuyu Paylaş!
Bu Konuyu Facebook'ta Paylaş!
Facebook
Bu Konuyu Friendfeed'de Paylaş!
Friendfeed
Bu Konuyu Twitter'da Paylaş!
Twitter
Bu Konuyu Google Buzz'da Paylaş!
Google Buzz

Konu Araçları

Yetkileriniz
Yeni Mesaj yazma yetkiniz aktif değil dir.
Mesajlara Cevap verme yetkiniz aktif değil dir.
Eklenti ekleme yetkiniz aktif değil dir.
Kendi Mesajınızı değiştirme yetkiniz aktif değil dir.

Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Forum navigasyonu




Bütün Zaman Ayarları WEZ +2 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:42 .


Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Her hakkı saklıdır. Copyright ©2004 - 2014, Balikavi.net