Boru Kurdu yemi ile balık avı

Dışı kumla kaplı, uzun ve içi yuvarlak bir zar içinde kendini korur. Bu yüzden boru kurdu diye adlandırılır. Diğer balık yemlerine nazaran daha yumuşak ve dayanıksızdır. Avda kullanılacak boru kurdu'nun taze ve canlı olması çok önemlidir. Ölü yada sıcakta beklemiş boru kurdu yumuşar ve iğneye takılması zorlaşır, tabiki ölü boru kurdu'da avın verimsiz geçmesine neden olur.

Boru Kurdu ile Balık Avı

Boru kurdu, hemen her türün avcılığında kullanılabilecek bir yemdir. Tüm balıkları cezbeder. Çipura, sargos, mercan, mırmır, karagöz, levrek, ispari, izmarit, kupes ve daha pek çok tür, bu yemle yakalanabilir.

Boru Kurdu nasıl kullanılır

boru kurduResimde kullanılmaya hazır boru kurtlarımız var, boru kurtlarının boyları, toprak solucanıyla birebir aynı denilebilir. Bir adet boru kurdu ile 8-9 iğne'ye kullanımlık yem elde edilebilmektedir.

boru kurduBoru kurdunu parmaklarımız yardımıyla kendini koruduğu zarından çıkarırız. Canlı boru kurdu zarından çıkarılmaya çalıştığını farkettiğinde kendini zarın içinde doğru çekecektir, o kendini içeri doğru çektiğinde hiç bir hamle yapmadan bekleyin, eğer sert bir hamle ile çekerseniz boru kurdu kopacak ve bir kısmı halen kendini koruduğu zarın içinde kalacaktır. Bu durumda boru kurdu koptuğundan zarın dışına çıkamayacaktır, bıçak yardımı ile zarı kesip diğer kalan parçaları alabilirsiniz.

boru kurduBoru kurtları genelde günlük olarak tüketilir, eğer ki akşamdan temin edildiyse ve sabaha avlağa gidilip kullanılacaksa, mutlaka iyi muhafaza edilmelidir. Sıcak yerde saklamamalı ve güneşte bırakılmamalıdır. Yaz aylarında gerek avlak olsun, gerekse evde olsun, ortam sıcak olacağından ıslak gazete kağıdı içinde boru kurtlarını muhafaza etmek en iyisidir. Avımız gün boyu sürmeyecek olsa bile, bu işlem boru kurtlarının taze ve diri tutmaya yarayacak ve avımızdan verim almamızı sağlayacaktır.

boru kurduSağ resimde görüldüğü üzere, boru kurdunu bıçak yardımıyla iğnemizi boydan boya gizleyecek boyutta kesiyoruz, bıçağımıza balık kokusu yada benzeri yemlerin kokularını bulaştımaya özen göstermemiz, her yemde olduğu gibi boru kurdundada önemlidir. Bıçaktaki koku kullandığınız boru kurduna kolayca sinebilir, örneğin bu bıçakla akyem kestiyseniz ve ardından boru kurdu için aynı bıçağı kullanırsanız, boru kurdu ile avlayacağınız büyük balıkları oltadan kaçırabilirsiniz. Bütün balık türlerinde bu geçerli bir şey olmasada, dikkat etmekte fayda var.

Boru kurduBoru kurdunu kestik ve oltamıza iğnemizi gizleyecek şekilde sol resimde görüldüğü gibi taktık, boru kurdu yumuşak ve dayanıksız bir yemdir, özellikle küçük balıkların yemi tırtıklayıp büyük balıkların oltadaki yemi görmeden, yemi kancadan almaları, amatör için can sıkıcı durumlardan biridir.

Boru kurdu nasıl muhafaza edilir

Bu yemi saklamak için iki yöntem vardır.

1 - Boru kurdunu satın aldığımızda, kendini sakladığı kumlu zarın içinde verilir. Bu kum, zarın etrafında sert olmayan, elastik bir yapıdadır. Boru kurdunu aynen aldığımız gibi buzdolabına koyarsak, 1-2 gün canlı olarak kalırlar.

2 - Boru kurtlarını, kum dolu bir kutu içerisinde de saklayabiliriz. Bunun için öncelikle, fazla büyük olmayan boş bir karton kutu buluruz. Karton kutumuzun çeperlerini deniz suyu ile ıslatırız ya da kutuyu tamamen deniz suyuna batırıp çıkarırız. Islattığımız kutunun dibine, bir parmak kalınlığında ıslak deniz kumu doldururuz. Boru kurtlarımızı kutunun içine sırayla yerleştiririz ve üzerlerini yeniden ıslak deniz kumu ile kapatırız. Bu şekilde 3-4 sıra yapabiliriz. Hepsini yerleştirdikten sonra, üzerine biraz daha deniz suyu dökerek ıslatmak faydalı olacaktır. Buzdolabının serin bir yerine (buzluktan uzak bir yerine) kutumuzu yerleştiririz. Boru kurtları, bu şekilde 2-3 gün canlı olarak kalabilirler. Çünkü buzdolabında, deniz kumu, boru kurtlarını serin ve ıslak tutacaktı.

Boru kurdu, cansız olarak bir işinize yaramayacaktır. Bu nedenle, ya avlanmaya giderken yanınıza yeterince boru kurdunu yemciden canlı olarak alıp gitmeli ya da elinizde bulunan boru kurtlarnı, yukarıda anlattığımız şekillerde, canlı olarak muhafaza etmelisiniz. Bayatlamış olan boru kurtlarını ise kesinlikle kullanmayın. İğneye takmanız çok zor olduğu gibi, daha oltanızı atarken dağılacaklardır.