Kaya kurdu ile balık avı

Kaya kurtları, çamurluk, balçık alanlarda ve deniz kenarındaki kaya altlarında yaşamını sürdürür. Anatomileri toprak solucanlarınınki ile aynıdır. Toprak solucanlarından farklı olarak, baş kısımlarında iki adet kıskaç vardır, ancak bu kıskaçlar zararsızdır. Oldukça kıvrak olan bu kurtlar, suya atıldıklarında da kıvrak olduklarından dolayı, balığı cezbeden ve hemen her balık için işe yarayan, favori bir yemdir.

Kaya Kurdu Şekil 1

Kaya Kurdu Şekil (a)

Kaya Kurdu Şekil 2

Kaya Kurdu Şekil (b)

Kaya kurdu yemi nasıl çıkarılır

Kaya kurtları, bataklık ya da çamurluk yerlerde, elek yardımı ile çıkarılmaktadır. Eleğe doldurulan çamur, balçık ya da kaya altından alınmış deniz kumu, elenerek kalan kurtlar kullanılır. İstanbul'da Menekşe ismi verilen bölgeden ve Yeşilköy sahilindeki kayaların altından, kendimiz de çıkarabiliriz. Bunun yanısıra bu kurtlar, muhtelif yerlerde 10 adeti 5-8 YTL değişen fiyatlarla satılmaktadır. Bu kurtların her yerde bulunmaması ve çıkarmasının zorluğu nedeni ile, fiyatları da oldukça yüksektir. Ayrıca, deniz kenarındaki kaya altlarından tek tek toplamanız da mümkündür. Bu kurtlar yerine midye kenarındaki sinirimsi doku ya da toprak solucanı da kullanılabilir.

Kaya kurdu çıkartmak örnek

Kaya kurdu çıkartmak

KAYA KURDU İLE HANGİ BALIKLAR AVLANABİLİR?

Kaya kurdu, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hemen hiçbir balığın yüz çevirmeyeceği, oldukça verimli bir yemdir. Kaya kurdu ile, lüfer, levrek, çipura, karagöz, mercan, mırmır, izmarit, ispari, zargana, istavrit, kefal ve ismini sayamadığımız daha pek çok balık yakalanabilir. Özellikle hızrsızlı takımlarda bütün olarak kullanıldığında, büyük balıklar için de oldukça elverişli bir yemdir.

KAYA KURDU İĞNEYE NASIL TAKILIR?

Kaya kurdu hakkında bilgi edindikten sonra, hep birlikte, iğneye takılışını da görelim.

kayakurdu1

Kaya kurdu, daha önce de sözünü ettiğimiz gibi, oldukça kıvrak bir canlıdır. Bu nedenle iğneye takarken biraz zorluk çıkarabilir ancak yine de kolay takılır. Biz sizlere örnek olarak, öncelikle 2 iğneli hırsızlı takıma takılışını göstereceğiz. Çünkü bu uygulamayı gördükten sonra, tek iğneye takmanız daha kolay olacaktır.

kayakurdu2

Kaya kurdunu iğneye rahat takabilmek için, öncelikle kıskaçlarının bulunduğu kafa kısmını, iki parmağımız arasına alır ve iğneye geçiririz. Bu, kaya kurdunun hareket etme yeteneğini biraz engelleyecek, iğneye takılmasını biraz daha kolaylaştıracaktır. Ancak yine de kıvraklığından fazla bir şey kaybetmeyecektir.

kayakurdu3

İlk iğneye kafasından geçirdiğimiz kaya kurdu, kafa kısmının daha sert bir yapıya sahip olmasından dolayı, ilk iğneden kurtulmayacaktır. İlk iğneye geçirdikten sonra, yukarıdaki fotoda da gördüğünüz şekilde, kurdu diğer iğnenin alt tarafından dolaştırıp çevirerek, ikinci iğneye takarız. İkinci iğneye de taktıktan sonra işlemimiz tamamlanmış olacaktır.

kayakurdu4

İkinci iğneye de taktıktan sonra, yandaki şekilde olacaktır. Yalnız burada şunu da eklemeliyiz. Hırsızlı takımlarda, kaya kurdunu ikinci iğneye de taktıktan sonra, altta 0.5 mm. ya da 1 cm. lik bir uzunluk bırakmak faydalı olacaktır. Bu, kurdun kıvraklığını balığın görmesini sağlayacak, su içindeki bu kıvrak hareket ise balığı cezbedecektir. Bu yöntem, aynı zamanda 3 iğne ile hazırlanmış takımlarda da kullanılır ve takılış biçimi yine aynıdır. 3 iğneli takımlarda, kurdun boyu tüm iğnelere takılmasına yetmez ise, başka bir kurtla, kaldığınız yerden ekleme yaparak devam edebilirsiniz.

kayakurdu5

Kaya kurdunu tek olarak iğneye takmak istersek, kurdu iki ya da üç parçaya bölmemiz gerekecektir. Bütün halindeki kaya kurdunu, hem iğneye sığdıramayabiliriz, hem de kurt kendini iğneden kurtarabilir. Tek olarak takmak istediğimizde, kurdu helezonik şekilde takmak daha doğru olacaktır. Bu nedenle, ikinci fotoğrafta gördüğünüz şekilde, ilk olarak kurdun kafasını iğneye geçirdikten sonra, bedenin geri kalan kısmını iğnenin altından geçirip, üstten iğneye takmak ve bu işlemi kurdu iğneye tam olarak sarana dek devam ettirmemiz gerekir.

KAYA KURDU NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Kaya kurdu, çok çabuk deforme olan, kendini hemen salan ve çabuk ölmeye yatkın bir yemdir. İki üç gün öncesinden alınıp saklanması çok zordur. Bir ihtimal, toplandığı yerdeki çamur ya da balçıkla birlikte serin bir yerde saklanırsa muhafaza edilebilir. Bunun dışında, özel bir muhafaza yöntemi yoktur. Günlük olarak alınır ya da toplanır ve hemen o gün tüketilir. Elde kalanları genellikle suya atılır. Sabahtan alınan kaya kurtlarını gün boyunca muhafaza etmek için, kurtları koyduğumuz bir kabın içine (bardak, şişe, kavanoz v.s.) deniz suyu koymak ve gün boyunca bu suyu ara sıra yenilemek yeterli olacaktır.