Yengeç ile balık avı

Bulunması en kolay yemlerden biridir yengeç. İri çipura ve benzeri dip balıklarının avında başlıca yem olarak kabul edilir. Yengecin yavru olanları oltada kullanmaya uygundur. Güneşin batmasıyla, yengeçler saklandıkları kayalıkların arasından çıkar ve kayalıkların üstünde toplanırlar, bu aşamada yengeçler bir kepçe yardımıyla kolayca toplanabilmektedir. Oltada kullanacağımız yengecin canlı ve hareketli olması, avımızın verimliliği için çok önemlidir. Akşamdan topladığımız yengeçleri sabaha kadar aynı canlılıkta tutabilmek için ıslak sünger yada nemli bir havlu bulunan bir kova içinde sabaha kadar aynı canlılıkta kalmasını sağlarız. Yengeç balık avında çok dayanıklı bir yemdir, 3 ila 5 gün arasında canlı tutulabileceği gibi, bu süreler içerisinde deniz suyundan çok, tatlı suyla ıslattığımız havlu arasında yengeçleri muhafaza edersek, iğneye takarken zorlandığımız o sert kabuğunuda yumuşatmış oluruz, böylece daha verimli bir yem olma özelliği kazanır.

Yengeç 1Yengeçler sol resimde görüldüğü gibidir, boyları 5cm boyutu geçmez, daha büyükleri avını yapacağımız balığı ürkütebileceğinden kullanmıyoruz. Her yengeç, bir iğneyi kavrayacak şekilde takılır, bir adet yengeçten, birden fazla iğneye takılacak şekilde yem elde edilemez, özelliği bütün ve canlı olarak kullanılmasıdır.

1 yada 2 gün boyunca tatlısuda, ıslak havlu yada süger ile bekletilmiş yengeçlerin, sert olan üst kabuğu yumuşar, kimi zaman yengeci iğneye takarken üst kabuğu, iğneyi saplarken kırıldığından, yemin özelliği kaybolur ve sualtında yengeç iğneden çıkar. İşte tatlısu ile bekletilen yengeçlerde, bu sert kabuk yumuşadığından, iğne saplama esnasında bu kabuk çatlamaz ve iğne kolayca yengece saplanır. Yengeçten en iyi verim bu şekilde alınabilir.

Yengecin iğneye takılması

Yengeç yemi iğneye nasıl takılır

Yengeç'in oltaya takılışı 3Yengeç iğneye 2 farklı şekilde takılabilir, birincisi; iğne baş kısmından saplanır, ikincisi ise tam tersi; iğne yengeçin karın kısmından saplanır. Her iki yöntemde, hem yengeçin sualtında canlı kalmasını sağlar, hemde yengeç'in parçalanmadan iğneye takılabilmesinin kolay yoludur.

Yengeç yemi nasıl muhafaza edilir

Dayanıklı bir yem olduğu gibi, yengeç'i muhafaza etmekte kolay ve zahmetsizdir. Biz amatörlerin en önem verdiği hususlardan biride yem muhafazasıdır, bunun için hali hazırda bilindik yöntemler de vardır. Yengeçler bir gün boyunca hiç bir işlem yapmadan canlı tutulabilir, bir günü aşacak sürelerde ıslak sünger yada havlu arasında yengeçler 3 ila 5 gün arasında canlı tutulabilmektedir. Bunun için bir kova içine ıslak havluyu zemine koyup, yengeçleri üzerine yerleştirdiken sonra, havlunun geri kalan kısmı ile yengeçlerin üzerlerini örtüp, bu şekilde muhafaza işlemini başlatmış oluyoruz. Aynı işlem havlu yerine ıslak süngerler ilede yapılabilmektedir.

Yengeçin iğneye takılmış hali