Tatil için gittiğim Dikili - İzmir'den olta atmadan dönmek olmayacaktı tabiki. Kumsaldan yaptığım avda alabildiklerim bunlar. Mutlaka boyut ile alakalı yorum gelecektir fakat şimdiden söyleyeyim yemi yutan balıkları suya iade etmektense martı ve kedilere güzel bir sofra kurmayı tercih ediyorum. İğneden kurtulanlar elbette şuan huzur içinde yüzüyorlardır. Daha büyük iğneden takım yapacaktım fakat İstanbul'a dönmek için vaktim çok kısıtlıydı. Bu balıkları alarak İzmire hemen veda ettim. Herkeze Rastgele... İSPARİ - KARAGÖZ - ÇUPRA - GÜNEŞ - HONOZ 7 numara iğne 0,24 köstek 0,24 beden 50 gr kurşun Yem Sülünez
Emre açık konuşayım: Bu balıklar avlanılır boyda iseler (belirleyici hiç bir ölçü yok?) her birinin en az 250 gr olması lazım. O zamanda kg. limitini aşmış olursun. Değilse tüm balıkları martı ve kedilere vermeliydin.
bende yazayımmı yazmayayımmı diye düşündüm bir üyelik tarihine baktım acaba yeni bir arkadaşımızmı diye ama yeni değilmiş karagözlerin hepsi limit altı onların hepsimi iğneyi yuttu be kardeşim sakın bir rapor açtım burnumuzdan getiriyorlar diye düşünme belkide başkalarına örnek teşkil eder aynı hatalara düşülmez tadında avlara kardeşim daha irilerine rast gelmesi dileğiyle
Oy dayım dur hele gözüm, baltayı taşa fena vurduk. Tebliğe göre 18 cm olması gereken karagözün Fishbase'deki boy/ağırlık değerlerinden hareketle bir hesap yaptım. 18 cm. lik karagöz 113 gr. civarı yapıyormuş. Bu durumda toplam balık miktarı 5 kg etmiyor. Emre özür dilerim azizim, bir anlık gaflet ile doğrudan saptım.
iki tane hani haricinde 18 cm balık olduğunu zannetmiyorum be nuricim toplasan 3 kilo balık yok orada :hungry:
Evet balık boyları belli değil ama, Limit dahilinde boylar sözkonusuysa, kaba hesap 113 x 27= 3,00 kg. Emre canım benim insan bir ölçü koyar şu balıklara be birader. Akşam akşam günaha soktun bu kardeşini.
Balli abi sen kendini ağırlık hesapları ile yorma, bu raporun sirkülere aykırı olduğu kesin. Yazılı Hani balığının sirkülerdeki boy limiti 30 cm. Hadi Emre en fazla 30 cm'e gelen bu balığın en büyük boylarını tutmayı başardı diyelim, sirkülerde av miktarı da 3 adetle sınırlandırılmış durumda. Tabii Ege'de nereye oltayı indirsen gelen ve en fazla 30 cm'e kadar büyüyebilen bu balığa böyle sınırlandırmalar koymayı becerebilen Tarım ve Orman bakanlığı yetkililerimiz hangi yaraya derman olur asıl bunu tartışalım bence. Diğer balıklara gelince,resimde ölçü yok ama Ege'de her zaman standart boyda olan isparilere bakarak 1 karagöz ve 5 lidaki'ye gerçekten yazık olmuş olduğunu söyleyebiliriz. Emre iyi avcıdır, oralarda sürekli avlanıyor olsa hakkını vererek avlanmanın yollarını bulur. Deplasmandaki bu avını normal karşılamalıyız bence.
Öncelikle şunu söyleyeyim, ilk defa gittiğim Ege de 2 saatlik bir olta sallama fırsatını zor buldum ve öyle de olsa böyle de olsa o balıkları tuttum. Ben bu sularda sürekli avcılık yapan bir insan değilim. Yani demek istediğim soylarını ben tüketmem orada. Diyebilirsiniz ki her tatilci senin gibi düşünse ne olur ama emin olun kilometrelerce kumsalda bir bendim olta atan. Öyle bir insan olsam İstanbulda yaptığım avlarımın raporlarında da bu yorumları görürsünüz. Forumda birlikte av gerçekleştirdiğimiz insanlar var, onlar biliyor ve çok iyi tanıyorlar beni. Senelerdir gittiğimiz avlarda nelere dikkat ettiğimi gözlemlemişlerdir. Dolaştığım bir başka sahilde serpme ile parmak kadar balıkları alıkoyan vardı kumsalda. Onunla burun buruna gelecek kadar sert bir konuşma gerçekleştirdim, üstelik bunu yapan oranın yerlisi. Ben neyin ne olduğunu bilen insanım, hangi derecede ne yapılması gerektiğini biliyorum. Siz yine de kusura bakmayın ama hakir görecekseniz de diğer avlarımı ve beni tanımayı denedikten sonra bunu yapın.
Emrenin avlarını bende takip ediyorum... yabancı olduğu sularda avladığı bu balıkların kesin boy limitlerini muhtemelen bilmeden avladı ve eminim tatil dönüşü ilk işi sirküleri incelemek olmuştur... Haniler iğneyi genelde yutar... kutarmak istesenizde balık paramparça olur.. ancak bu demek değildir ki parçalanıyor diye sirkü dinlemeden avlamaya devam edeceğiz... Bu balığın oltaya gelmemesine imkan yok zaten ekmek haricinde ne takıyorsanız mutlaka yoklar... hareketli herhangi bir cisim dahil.. Bu balık dipte ot ve büyük bir taş bulunan her yerde mevcuttur.. Tek çare köstekleri dipten biraz yukarıda tutmak ve otluk bölgelere oltayı atmamaktır.. Zaten bizim kkgmdekiler nerede ekonomik değeri olmayan ve o boyda avlanamayacak balık varsa hepsinin limitini tepeye çıkarmış.. 30cm hani demişler, acaba bizim sularda bu boyda yazılı hani avlamış biri varmı? Varsa beri gelsin... mezureyle ölçülmüş kendi fotoğrafını koysun lütfen.. 30cm bu balığın erişebileceği en büyük boydur.. yani hiç avlama deseler daha iyimiş.. hoş zaten avlama desede bu balık bir şekilde yemi bulup yutuyor... Diğer balıklar tam olmasada aşağı yukarı sirkülere uygun gibi... 15cm çipura 18cm karagöz limiti var.. %5 küçük boylara izin verilir.. Beni tek üzen çift cinsiyetli, türkiye sularında 5-7kğ ağırlığa ulaşabilen bir balığın boy limitine 15cm koyulmuş olması... 18cm karagöze hiç değinmiyorum zaten bir yerden düzeltip bir yerden bozuyorlar... daha önce 21cm idi..
emre kardeşim tatilin inşallah güzel geçmiştir bende senin gibi yabancı olarak gittiğim bilmediğim meralarda avlandım tabiki şimdi gitsem sirkülerdeki boy limitlerine muhakkak uymam lazım seninlede başarılı avlarımız oldu bu konuda hassas olduğunu hatta çinekop avında yemlik balığın ölmeden kesmediğini bilirim yapmış olduğun bu avın fotoğraflarını sitede raporunu bizler ile paylaşmak ve bu anı ölümsüzleştirmek üzere çekmiş olduğun fotoğraflarını yayınlamışşın ben eminimki bu avında yapmış olduğun kasti bir olayın bulunmadığını adım gibi eminim hata varsada böyle bir olayın bir daha tekerrür etmiyeceğinden eminim saygılar....
Değişen tebliğden haberim olmadan bende karagözün küçük kaldığını düşünmüştüm lakin Emre standartlara uymuş, diğerleri ispari . Emre avın ve paylaşımın için teşekkürler kardeşim.
İsmail abi bu cins Karagöz'ün yani Diplodus vulgaris'in yeni tebliğdeki boy limiti 18 cm. Oysa resimdeki balık 11-12 cm civarında. Aynı şekilde isparilerin arasındaki 5 tane yavru çipura da 10-12 cm'lik boyları ile limitin oldukça altında. Bunları Emre'yi tenkit amacı ile değil sadece bilgi amacı ile yazıyorum. Ege'nin balık türleri oldukça fazladır, Ege'de fazla avlanmamış birinin sürkülere uygun av yapması pek kolay değil. O yüzden türler ve sirküler hakkında ne kadar çok bilgi alışverişi yaparsak o kadar iyi. Selamlar.
emre kardeşim bu forum dünyasında az çok insanların ne olduğunu öğrendik sen sakın kendi üzerine alınıpta alınganlık yapma bak raporun en azından amacına ulaştı sirküler gündeme gelip yeni başlayan üyelere hem bilgi hemde uyarı amacı taşımasına vesile oluyor
Tamamen iyi niyetli bir elestiridir.Lutfen yanlis anlamayin.Bu kadar kucuk lidakilerin salinmasindan yanayim.Isparozlar guzel normal boyda.Gunes baligini neden alikoydugunuzu anliyamadim sayet bildigim kadariyla yenen bir balik degil(Ama siz severek yiyorsaniz o ayri) honoz dediginiz balik ise yazili hanidir ve eti cok lezzetlidir. Saygilar