08 Ağustos - Bayındır Barajı... Balık avından çok daha fazlası lütfen okuyun

Konu, 'İç sularımızdan (Tatlısu) Güncel Av Raporları' kısmında eyeofnight tarafından paylaşıldı.

1. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    Sudak 3.5 kilo civarı. Turna 52 cm
    Bu konuda yakaladığım balıklardan fazla bahsetmeyeceğim arkadaşlar söz konusu olan ilginç bir o kadar da üzücü bir diyalogtur. lütfen okuyunuz...

8 Ağustos günü akşama doğru kardeşim ile birlikte canım barajımızdaki klasik yerimizi almıştık. oltalarımızı atmaya başladığımız sırada yanımıza 25-26 yaşlarında birisi geldi elinde 1 tırıvırı vardı. bi yandan oltaları atarken bir yandan da o kişi ile konuşuyordum. aramızda geçen diyalog şu şekilde

malum şahıs: selamun aleyküm

ben: aleyküm selam... usta galiba tırıvırı atcaksın kullanımı yasak bilmiyo musun

malum şahıs:nasıl yani

- kanunlarca yasaklandı tırıvırı kullanımı şu an burdaki bir güvenlik görevlisi seni yakalasa 600-700 lira civarında ceza alırsın( cezanın tam miktarını bilmiyorum biraz caydırıcı olması için söyledim)

- valla koçum umrumda değil ben oltayla falan uğraşamam sen burda 10 saatte 10 balık alıyosan ben 1 saatte 10 balık alır evime giderim bi de oltayla mı uğraşcam peeh

- tmm da ustam balık tutmanın güzelliği zaten oltada değil mi tırıvırı ile ne anlıyosun tuttuğun balıktan

- ....(cevap yok) neden yasaklanmış ki tırıvırı?

- suyun içinde koptuğu zaman birçok balığın ölümüne sebebiyet veriyo dolayısıyla bizlere zarar veriyo

- aman ben napıyım ben kullanmaya bakarım

- peki öyle diyosun da 10 yıl sonra buraya geldiğinde bir daha balık tutamayacağını düşün. sadece tırıvırı kullananlar yüzünden yüzünden??

- banane 10 yıl sonra burda tutamazsam başka baraja giderim orda tutarım. barajların köküne kıran mı girdi. sen bana 100 metre ağ getir ben buraya onu bile atarım. sen tırıvırı atmamaktan bahsediyosun

- ...??? peki abicim sen öyle diyosan

en sonunda adam üstüme yürüyecek düşüncesi ile muhabbeti kestim. o kadar sinirlenmiştim ki adamı gözüm kesiyordu. rahatlıkla al aşağı edebilirdim ama arkasında eşi ve 2 çocuğu vardı. onların gözünün önünde adama el sürmek yakışır kalmazdı. onlara dua etsin birşey yapmaya kalkmadım.

işte görüyorsunuz bizim insanımızı bilinçlendirmeye kalksanız sizin üstünüze yürüyecek hal alıyorlar. üstüne üstlük hem suçlu hem güçlü tavırları da eksik olmuyor. 1-2 saat sonra at çek ile güzel bir sudak aldım. sonra da o sinir ile takımları topladım. adamı göz ucu ile hep takip ettim tırıvırı ile hiç birşey alamadı. en son takımları toplamış giderken elimdeki sudağı sallaya sallaya önlerinden geçtim. eminim bakakalmıştır...

buda yakaladığım sudağın resmi... gönül isterdi ki raporum daha güzel olsun ama o adam sayesinde keyfim de balığım da kaçtı maalesef...:mad: :mad:

2. LapinCash

LapinCash

İşte bunun için gelişemiyoruz be.... :mad:
    Olsun sen sudağına bak abim.Bende sesnin raporunu bekliyordum :D
    Birde abi 7 Ağustos mu 8 Ağustosmu akşam felan demişsinde bi soram dedim ;):)

3. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    o sudağı da alamasam ne kadar sinirli olurdum tahmin edemiyorum emrecim... farkettiysen gelen sudakların boyu sabit geçen sefer 32cm bu sefer 33 cm:) tarihi yanlış atmışım dün akşam oldu olay 7 ağustos olcak:)

4. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    5710gr Levrek(ve hala canlı)
    Balıkçılıkta tarafikte araba kullanmaya başladı, direksiyona ilk defa geçenden tutun, hayvanlaşarak direksiyon sallayana kadar her türlü can sıkıcı ve sinirleri zıplatan etken mevcut artık kıyılarda.
    Artık insanlarımızın anlayışı ve kavrama kabiliyetleri çok değişti, hatta yok oldu diyebilirim. Kitlesel dejenarasyon hayatın her yerinde. Fakat bu gibi adamlara göz yummak, "aman, banane" tarzında yaklaşımlar kesinlikle senin, benim gibi bu işe gönül verenlerin ve daha önemlisi ülkemizin milli serveti olan göllerimize zarar veriyor. Hatta sakın yanlış anlama ama ben bu tür durumlara müdahale etmezsem kendimi sanki o adama yardakçılık ediyormuşum gibi hissederim hep(sakın yanlış anlama lütfen). Bu sebeple her balık günümde mutlaka ya yumruk yumruğa kavgaya tutuştururlar beni, ya jandarmayı çapırttırırlar, yada ağzımdan lağım çukuru gibi küfür akmasına sebep olurlar.
    Antalya da olta balıkçılığı yapmaya başladığım dan itibaren öğrendiğim en önemli şey; tırıvırıcı, serpmeci, tuzakçı ve bohçacı gibi ekonomik sınıfı ne olursa olsun sosyal olarak böcek gibi yaşayan bu mahlukların kesinlikle eğitilemiyceği. Ben hiç olumlu sonuç alamadım ve alamıycamda sanırım. Zira sende ki örnek gibi bir insan 28 yaşına geliyorsa ve bu adamı ailesi dahi eğitememişse, daha da önemlisi insani vicdanı ve milliyetçi duyguları gelişememişse onun için çabalamak benim pek kıymet verdiğim vaktimin ırzına geçmektir.
    Bu yüzden bazen çözüm, okkalı bir laf sokma, şikayet etme sorgusuz süelsiz ve mecbur kaldığında çeneye konan bir yumruk kadar basit:)

5. kral-ozcan

kral-ozcan ömer

En İyi Avı:
    7kg turna 100 cm ve 10 kg aynalı sazan
    Tebrıkler Nıhat.Boyle cahıl boyle bılıncsız ınsanlar yuzunden hem doga hem bız hemde bu sahıslar zarar goruyor.Ama bencıllıkten bılıncsızlıkten bunun farkına bıle varamıyorlar.Allah ıslah etsın hepsını:mad:

6. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    Ve arkadaşlar durumun vahametinin altını çizmem gerektiğini düşündüm. Antalyalı arkadaşlar bilirler. burda boğçacı, katliamcı ve kuralsız çoktur. Burasının adetidir bu yıllardan beri süre gelmiş bir adet ki artık yapılanlar onlar için çok doğal. El akdar kefali suya iade ettiğinizde size aptalmış gibi bakarlar, arsızına denk gelirseniz yanınıza gelir bir sonrakini bırakma bana ver derler. Aymazına gelirseniz size eve balık götüremiycen salma gibi deli saçması öğütler verirler.
    Bunun psikolojik etkilerinden bahsetmek yersiz bence:) Burdaki bu adetin Antalya ya kaybettirdiğinden bahsetmek gerek. Tatlu su bana hep büyüleyici gelmiştir. Fakat Antalya da hangi meraya giderseniz gidin su kenarlarını bok götürür ve her mera vasattır. Sizin ordan 2-4 saatlik bir av zamanında yakaladığınız balığı biz burda hayal bile edemeyiz genel de. Kefallerimiz yavrular ve balıkçı kovalarında ölürler, sazanlarımız daha el kadarken tavada olurlar. Alabalıklarımız ağlarla yakalanıp yok olurlar, yayınımız, sudağımız, tatlı su levreğimiz, turnamız yoktur. Ve kalıbımı basarım insanlar düzelmediği sürece ve işi doğayı korumak olan merciler adam olmazlarsa 3-4 sene sonra tatlı sularımızda pislikten başka bir şey kalmıycak.
    Ne olursunuz bölgenizde ki kuralsızlara müdahele edin, onları şikayet edin....

7. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    bu tırıvırıcı ağcı serpmeci tuzakçı mikroplar yüzünden balık kalmdı memlekette.şikayet edelim arkadaşlar jandarma sahil güvenlik artık mıntıkada yetkili kimse.yoksa bizim emeklilik yaklaşıyor gibi gözüküyor.bu 23 yıl ilk balığı tuttuğumdan itibaren geçen süre.her geçen sene bir öncekini çok aratıyor emin olun.

8. modena

modena

nihat hiç korkma hemen şikayet et...aynı olay geçen hafta akyaka da benim başıma geldi...uzak bir mesafeden gördüm elinde tırı vırı var adamın...depara çıktım...kızgın bir ses tonu ile tırı vırının kime ait olduğunu sordum...ilk başta salağa yattı...üzerine yürüyünce birde aklına geldi...

peki bahane ne...onların orada yasak değilmiş...

sonra benim keskin bakışlarım arasında elinde tırı vırı uzadı...

şunu unutma abisi...eğer hakkımızı savunmaz isek...hakkımızı yerler...

doğa bizim hakkımız...onu korumak birinci görevimiz...

9. LapinCash

LapinCash

Orda dahada büyükleri vardır. 8-10 cm.lik dubara tak sabırla bekle..Gelmeyedebilir.Ama gelirse iyi gelir.Bugünkü raporda iyi gelmiş..

10. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    Abi bence elinden almalıydın namussuzun tırıvırısını, yada yırtıp falan verseydin daha iyi olurdu:)

11. YasliCocuk38

YasliCocuk38 MUHAMMED

Favori Kamış:
    DISCOVERY DYNAMIC 300
    Favori Makine:
    BASIC 40RD
    En İyi Avı:
    henüz yok :)
    Tebrikler kardeşim. Acı bir olay gerçekten. Hele de öyle bir yerde. Şaşırdım aslında... Keşke ben de olaydım yanında da dalıverseydik elemana bi!!!

12. james hatfield

james hatfield yasin

En İyi Avı:
    7.5 kg. sazan, 1 kg cupra
    sözün bittiği yer burasıdır...balıkavı net dostlarıyla paylasmak istediğim onlarca av raporum vardı ama maalesef eve hep moralim bozuk döndüm..tırıvırı denen illet ve onları kullanan bilincsiz kişiler yuzunden onlara belki ibret olur düsüncesiyle hatrı sayılır avlarımın tamamını gözleri önünde suya iade ettim...maalesef ben bu illetin kullanımının azalacagına cezaların olduguna inanmıyorum...bir raporda benden gelecek bu yönde

13. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    arkadaşlarım abilerim çok güzel söylemişsiniz cevaplarınıza söylencek söz yok. hepinizi ağzına sağlık. Ali Yiğit abi inan orda o adamı bir güzel pataklamak isterdim ama söylediğim gibi yanındaki eşi ve çocuklarından dolayı olayı kavga boyutuna getirmeye gönlüm razı olmadı. ha şu konuda çok pişmanım keşke gidip bi güvenlik görevlisine şikayet etseydim...
    az evvel barajdan geldim yaz bitene kadar da 2-3 günde bir baraja gitmeye devam etcem bir daha tırıvırı kullanan birisine rasgelirsem sizlere söz veriyorum o an güvenliklerin kulübesine doğru koşmaya başlıcam. benim avlandığım yerde tırıvırı kullanan kişilere göz açtırmıcam artık hepinize söz veriyorum...

14. Sven

Sven Ali Yiğit Özkan

En İyi Avı:
    Nihat, gösterdiğin olgunluk bence gıpta edilmesi gerekn bir şey. Benim agresifliğimden henüz pek başaramadığım bir kavram. Ailesi olan bir erkeği rezil etmemen çok onurlu bir hareket gerçekten. Ama sanırım benim kolay kolay başaramıycağım bir durum:) Ve söylediğin gibi mutlaka güvenlikçilere bildir ve yetinme jandarmayı ara. Oraya bie ekip gelmesini sağlarsan adam kaçsa bile bir daha gelmesi cesaretten kallavi bir şey gerektirecektir:)

15. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    teşekkürler abi... jandarma zaten barajın tam girişinde mevcut güvenliklere bildirdiğim anda jandarma ile telsiz irtibatı kurabilirler(daha önceki bir olaydan tecrübem:) ). eğer yine böyle bir durumla karşılaşırsam söylediğim gibi hiç tereddüt etmeden güvenliklere başvurcam...

16. harakiri

harakiri şevki

Favori Kamış:
    Cormoran Blackbull 2.40 m 5-25 gr atar
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 2500 FD
    En İyi Avı:
    7 kg Gökkuşağı Alabalığı 82 cm
    gerçekten üzücü durumlar. ama maalesef çoğu insanımız diyalogta geçtiği üzere daha ucuz ve basit kullanımı yüzünden tırıvırı kullanıyor. Kardeş bu arada soyisimlerimiz aynı :) çok nadir denk geldiği için belirtme gereği hissettim...:)

17. serosez

serosez M.Serhat SEZGİN

En İyi Avı:
    OLTACILARDER
    sevgili kardeşim Nihat.
    ordaki güvenlik görevlilerinin hiç bir fonksiyonu yok. istersen sazan limitini bir sor ordaki güvenliğe anlarsın :D..dün yanımdaki bir amca tuttuğu kadifeyi küçük diye baraja bırakacaktıkii,güvenlik geldi..

-güvenlik : hööyy dayı nörüon.
    -amca: balık küçük amcam bırakıvercem geri
    -güvenlik: bi bakayım nasıl bişey o öle.
    .....oan balığın heryerini inceliyor..
    -güvenlik: bu ne balığı amca
    -amca: kadife
    -güvenlik: hımm.ben alayım bunu bi bakim.
    -amca: oğlum ben küçük diye bırakıyorum,neresine bakacaksın .at suya .
    -güvenlik:???
    ve balığı alıp götürmeye başlıyor..
    tabi ben dururmyum :D durmam..
    ben : birader ver bakim şu balığı ne balığıymış bu..
    güvenlik: kadifeymiş..
    ben: ver bakim ..
    alıyorum ve güvenliğin bakışları altında kadife suyla buluşuyor :D
    ben: elinde gezdireceğine ,suda gezsin birader..
    güvenlik:???
    ben: :D

artık bayındırda ,tırıvırı yada limit dışı avlananlara güvenlik müdehale etmiyor çünkü bilmiyorlar..bende kendi işimi kendim görmeye devam arkadaşlar..haftayada bu şekilde bi tutumla rastlarsam bu güvenlik arkadaşlara onlarıda jandarmaya ihbar edeceğim..
    Nihat senlede bir hafta sonu görüşmek üzere..
    herkese bol şans..hepinize rastgele..

18. sehzadem82

sehzadem82 H Barış KEDELEŞ

Favori Kamış:
    AlbaStar
    En İyi Avı:
    4 Kg Sazan
    Avın bereketli geçmiş , yaşadığın olay malesef kanayan bi yara önüne geçmez zor satış yapan balıkçıdükkanları hala var tıtırıvırıyı. ama bunlardan daha perbatlarını gördüm ben el kadar aynalı sazanı daha sudan alır olmaz kafasını rambo bıçağıyla kesen sonra
    " Olum şu levrek oltasını getir yemi hazır " DİYE RAKISINI yudumlayan AYI lar var memlekette, bakalım geleceği nasıl kurtaracağız.
    Kavga etmemen güzel olmuş da keşke arasaydın jandarma / polis i. Matrax olurdu

19. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    Keşke şikayet etseydin cezayı yeseydi de aklı başına gelseydi. açıkcası ben orda olsam zaten benimle o şekilde konuşmayı bırak çeker giderdi tahminen. peki senle konuştuğu gibi benle konuşsaydı ne olurdu şahsen ben senin kadar sabırlı değilim gözüm kararım ailesi bile görmezdim sonrasını düşünemiyorum. ama sen yine de doğrusunu yapmışsın bilgilendirmee çalışmışsın taktir ediyorum seni.

20. hidalgo

hidalgo mustafa yarapsanlı

En İyi Avı:
    15.600 gr levrek 29.500 gr orfoz
    ya arkadaşlar her zamanki gibi böyle durumlarda basın şikayeti. unutmayın ki bizim vatandaşlık görevimiz bu brdaha ağzı yanan yapmaz zaten böyle kendini bilmez avcıları,kendini balıkçı sanan cahilleri de kendi aramızda elemiş eritmiş oluruz.ben gerekli mercilere şikayetimi ediyorum.jandarma ceza kesecek diye nasıl geleceğini şaşırıyor valla anında enseliyor.unutmayalım ki bu doğa biz miras ileride çocuklarımıza ne bırakacağız.

iiii avlar..