http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img819/9837/vcpm.jpg lüferi rapala ile aldım arkadaşlar kefal ise cırpma ile
Üçlü iğnelere çırpma veya çarpma deniyor. Kefal sürüleri geçerken çarpma atılır sürünün altında iken hızlıca çekerek bir balığa denk getirip kıyıya almak amaçlanır.
Öncelikle Lüfer için tebrikler. Fakat kefal için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Nedeni ise Çarpma metodunun yasak ve etik dışı olduğundandır. Belki bunu bilmiyordunuz fakat durum bu şekilde maalesef. Eskiden ben de bu şekilde 1-2 defa av yapmıştım. Fakat yasak ve kötü bir yöntem olduğunu öğrendiğimden beri yapmıyorum. Zira bu yöntem yaralanan ve yaşama şansı olmayan bir çok balığı telef etmektedir. Umarım beni yanlış anlamazsınız. Saygılarımla....
Yıllar önce Çanakkale boğazında 2-3 çarpmayı birkaç karış aralıkla gövdeye bağlayıp at çek yaparak sürü halinde geçen balıkları avlayanlar vardı. Çok şükür yıllardır görmüyorum.
arkadaşlar çarpmanın yasak olduğunu ve bu denli zararlı olduğunu bilmiyordum yanlız acıklamada yazmadım kefali çarpma ile aldığımda iskeleden dibimizde yüzüyordu tek onu çektik öyle çarpmanın zararlarını söylediğiniz için teşekkür ederim
Çarpma avı bildiğim kadarıyla malesef yasak falan değil. Ama avlanılan balık dışında sağından solundan pek çok balığı sıyırttırıp yaraladığı için yasak olmalı. Etik bir avcılık değildir çarpma avcılığı. Olumsuz maddelerde kanundan daha geniş skalalar bellemek her daim sürdürülebilir avcılık için elzemdir. Kanunları koyanların zamanında yaptığı komik hatalar (balık türlerinin yanlış yazılması gibi çok komik unsurlar da dahil) hepimizin malumudur ve bu kurallar hangi rantlara göre esnemiştir bilemeyiz... Bildiğim kadarıyla kanunen yasaklar şu maddelerde belirtilmiş; Denizlerde amatör avcılık MADDE 15 (1) Denizlerde amatör avcılık zaman yasağına tabi değildir. Gün içinde av saati sınırlaması yoktur. (2) Denizlerde amatör avcılıkta kullanılabilecek avlanma araçları ve yasaklı maddelerle ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir. a) Denizlerde amatör avcılık parakete, pinter ve sepet gibi tuzaklar hariç olmak üzere; her türlü olta takımı, serpme, yemlik uzatma ağı ve sualtı tüfeği ile yapılabilir. b) Bu Tebliğde özellikleri belirtilerek izin verilenler dışındaki her türlü ağ, tuzak ve patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerleri ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması yasaktır. c) Kullanılacak serpme ağının, kapalı iken yerden yüksekliği 3 metreyi geçemez, göz açıklığı 28 mmden küçük olamaz. (3) Bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez. (4) Su altı tüfeği ile yapılacak avcılıkla ilgili hususlar aşağıda belirtilmiştir. a) Denizlerde gün batımından gün doğumuna kadar olan sürede sualtı tüfeği ile avcılık yapılamaz. b) Sualtı tüfeği ile yapılacak avcılıkta ışık kaynağı, şnorkel hariç yapay hava kaynağı, tüp, nargile, her türlü soluma cihazı ve yedek hava kaynağı kullanılamaz. c) Sualtı tüfeği ile orfoz veya lagos türlerinden günlük olarak en fazla 1 adet avlanabilir. (5) 1 Mayıs - 30 Eylül tarihleri arasındaki dönemde, sahilden itibaren uzaklığı 100 metreyi geçmeyen, şamandıralarla çevrilmiş yüzme alanları içinde su ürünleri avcılığı yasaktır. (6) Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki su ürünlerinin avcılığında her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir. Ben yanlış biliyorsam birisi aydınlatsın.
birde şurdan bakalım ozaman zıpkında da yasak olması gerek sebebi bazen yaralanıyor balıklar şişe geçmiyor. oltada bazen iğneyi yutup koparıyor oda kalıcı hasar veriyor.kullandığımız rapalalar çekerken bazen çarpma etkisi gösteriyor onlarda hasar veriyor yani demem şuki ince düşünürsek eğer hobi amaçlı yaptığımız bu spor bile doğaya hasar veriyor yani buradaki kardeşimizin yakaladığı kefalden dahada büyük sorunlar var yasa dışı avcılık ve limit üstü avcılık eğer çarpma yasakda olsaydı eğer tebliğ mutlaka belirtirdi.....
Zipkinda attiginiz hedefi goruyorsunuz. Kurtulur kurtulmaz ona bir sey denemez. Rapalada bir tane veya iki tane uclu igne var ve cesitli aksiyonla, ani hareket etmeden cekiliyor, ilgisiz baligin zarar gorme ihtimali cok dusuk. Carpma takiminda kimi zaman 6-7 uclu igne olabiliyor ve baligin yogun oldugu, yatak yaptigi yerde ani hareketlerle dipten cekiliyor, ortada yeme ilgi gosteren balik yok. Namlusu bozuk tufekle atis yapmak gibi. Ona bakarsaniz yemli oltada da nadiren aykiridan balik yakalanabiliyor. Olaya sığ bakan sizsiniz. Yasaklar her zaman hakkaniyetli olmuyor. Bunu hepimizin çok iyi kavramis olmasi lazim son donemde. Mevzu bahis arkadasimizin yakaladigi 1 kefal degil, bakış açısı. Saygılar.
Dişli kovalamak varken dişsiz ile vakit harcamana gerek yoktu şevket Ayrıca çırpma yada çarpma her neyse, bu sistem ile av yaptığın halde olaya vakıf olmadığından dolayı üzülme zamanla her şeyi öğrenirsin.:thumb: Birçoğumuz farklı durumlardan dolayı her çeşit balık türlerine zaten zarar veriyoruz. Tekrar tebrikler.
hocam bu işim pirleri mühendisleri hocaları toplanmış tebliğ,kurallar koymuş ve oradada çarpmanın yasak olduğu bi yazı göremedim yani siz tebliğe yanlış diyosunuz doğru olan ne peki ? ben ortada yapılan bi yanlış veya bi zarar görmedim o bakımdan tebliğ neyse o benim bakış açımda tebliğ dir.
tebliğlerden ziyade vicdani sürkülerde bazen önemlidir. Çarpma birçok balığı yaralayabilir tutmasak dahi ve hatta hatta seri halde çekersen seni dahi yaralayabilir o yüzdendir muhtemelen herşeyi tebliğ olarak görürsek. Vicdan muhasebemizi nasıl yapabiliriz?