10.05.2012 Akbük Kefal-Çıplak Avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında sego tarafından paylaşıldı.

1. sego

sego Turan Sergen SELÇUKOĞLU

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX 270 MH
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC
    En İyi Avı:
    Yaklaşık 3 kg Kofana,2.3 kg Levrek,Yaklaşık 2.5 kg Yazılı Orkinos,1.5 kg Çıplak gerisi gelecek..
    Merhaba Balıkavi.net dostalarım abilerim ablalarım.bugün yine son gittiğim yer olan akbükdeydim.avlağa vardğımızda saat 14:15 civarı idi. 4-5 kişi habire su üstü kıbrıs sarma atıyorlardı ve burda Çıplak diye tabir edilen balıkları kıyıya alıyorlardı.Hele bi abi vardı ki hiç boş çekmiyordu.Babam hemen bizde su üstü atalım dedi fakat oltalarda hep dip sarma takılıydı ve yanımızda şamandırada mevcut değildi.Sonra dip sarma atmaya karar verdik,sardım attım 3 oltayı beklemeye başladık.Her zaman ki gibi hiç beklemediğimiz bi anda babamın oltası başladı sallanmaya hemen koştum cektim dışarı balığı.evet bir çıplaktı.Yaklaşık 1 saat sonra 2 tane daha çıplak cektikten sonra çok sert bi asıma oldu oltaya sonra misina boşaldı.babam yakındı oltaya aldı eline çekti çekti herkes çıplak beklerken çünkü başka tür balık cıkmamıştı babam aldı dışarı balıgı güzel bir kefaldi.kefalden sonra 2 tane daha çıplak aldık.saat 18:10 civarı balık kesildi herkes topladı takımları bizde toplayıp evin yolunu tuttuk.Cep telefonum evde kaldığı için resimler evde çekilmiştir.eski avda cektiğim avlak resimlerini de koymak istedim.bu arada kefal yaklaşık 42 cm,en büyük çıplak ise 37 cm geldi.

Herkese güzel avlar dilerim :)

işte fotoğraflar:
    eski fotolar amaç manzara olsun raporda :D
    http://imageshack.us/photo/my-images/193/05022012118.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/18/05022012110.jpg/

Bunlarda Balıklarımız:
    http://imageshack.us/photo/my-images/821/20120510123.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/341/20120510122.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/822/20120510120.jpg/

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 10 Mayıs 2012
  2. simendifer

simendifer Sennur

Tebrikler Turan, babanla birlikte çok güzel bir av yapmışsınız. :) Çıplak balığının dip sarmasına gelebileceğini düşünmemiştim hiç açıkçası, demek ki daha öğreneceğimiz çok şey var. :) Dahasına rast gelsin.

3. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    tebrikler manzarada balıklarda 10 numara

4. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    cıplak deyince balıkkesir burhaniye iskele mah 16 yasındayken zıpkınla dalıyordum ozama oyle bir koyda cok buyuk cıplak gormustum 1 aykadar orda daldım ondan sonra 8. 9 kere gormeme karsı bir turlu vuramadım cıplak kelimesi gectigi an adranalim yukseliyor bir turlu olmadı balık cok buyuktu
    ben ufak ve acemi bir dalgıctım bazen dusunuyorum belkide korktugum icin vuramadım cıplagı :)))

paylasımın icin cok tesekkurler

5. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    hakikaten daha küçükleri her yeme gelir ama bunlar palazlanmış hakikaten. su üstü çapari atıp çekseniz daha fazla gelirdi belki çünkü avcı balıktır ve inanılmaz büyüklüklere kadar ulaşıyor. Bilmiyorum yasal boyunu hatırlamıyorum ama tebliğe baktım şimdi boy limiti 30 cm ama malesef sınırı aşmışsın. Yaşın daha çok genç bunlara dikkat etmemiş olabilirsin ama seninde bu konularda bilgi sahibi olacağını vede doğaya saygılı bir genç olacağından eminim.

Çizelge-7 Denizlerde avlanabilecek türler

Türler Latince adı Boy limiti (cm) (en az) Miktar limiti (en fazla)
    Akya Lichia amia 30 3 adet

Bu balıkla ilgili dün bizim bölgeden yakalanmış iri bir boyuda ekleyeyim o yakaladığın balık bu yakalanan boylardan daha büyük boylara ulaşabiliyor. Bunuda göz ardı etme. Amacım kesinlikle seni yargılamak değil aksine naçizane bilgilendirme yapmaktır. Güzel avın için canı gönülden tebrik ederim.

Not: Hepimizin başına gelmiştir benim hala arkadaş çevrem dahi elimde metre ile ava gidip balık ölçüp uygun olmayanı saldığımda deli diyor. milletin yaptığı kıyım yanında seninki nedir diyor ama varsın desinler kulak asmamak lazım

6. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    iyiki o yaşlarda o balığı vurmamışsın. Bu eklediğim resimdeki balık kıyıdan canlı balık ile yakalanmadır ve kıyıya alınması 45 dakika sürmüştür. 200 metre ip yetersin kaldığından ekleme yapılarak balık yorulmadan kıyıya almak nerdeyse imkansız gibi. eğer o balığı öldürücü noktadan vuramaz isen balık seni öldürebilir. Çok mücadeleci güçlü zor yorulan bir balıktır.

7. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    çıplağı anca resimlerde görüyorum nasıl bir balıktır hiç bilmem ama en yakışıklıları seçilip avlanmış sanki :)

kefal sarıkulak sanırım onunda maşallahı var brad pitt halt etmiş yanında :D

daha irileri rastgelsin :)

8. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    bu arada gültekin abi yanlışım varsa düzelt ama iki kişi hatta 3 oltayla alınmış 5 balık değil mi? limit aşılmış oluyor mu?

9. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    hatırlatman için teşekkür ederim gözümden kaçmış. Asıl vurgulamak istediğim bu genç yaştaki arkadaşa olaki tebliğdeki değişiklikten haberi yoksa vurgu yapmaktı. elbette belirttiğim gibi arkadaşı tebrik ettim.

Ağaç yaşken eğilir ve arkadaş hala eğilecek yaşlarda

belkide bu hassasiyetim bu balık gerçekten çok büyük boylara ulaşabiliyor ondandır :)

oda var ama 2 balık özellikle ya tam limit ya limit altı.

Bu arada seninde yaşın genç daha. bizler zamanında hatalar yaptık. insanın yaşı ilerledikçe hassasiyeti yükseliyor. amacım sizleri yadırgamak değil sadece bilgi paylaşımı yapmak

10. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    abi iyi niyetin tümüyle ortada zaten şüphen olmasın :) bizler, bizden öncekiler yüzünden bu haldeyiz derken geleceğimizi düşünmeden hareket edersek, bu bizim ayıbımız olur.

11. karababa62

karababa62 Murat KARADUMAN

Favori Kamış:
    malzemem yok
    Favori Makine:
    erma panther makine,albastar kamış
    En İyi Avı:
    sazan 800 gr,alabalık 500 gr.
    balıklar çok güzel manzara zaten şahane..yalnız merak ettim kıbrıs oltayla bu balıklar yakalanıyor mu hakkaten?

12. sami sökeli

sami sökeli sami oguz

Turan kardeşim o 5 balık dogal olarak büyüselerdi 1 tanesi 100 kg üzeri olacaktı burada vicdan araya girer yakala bırak yapılabilir fakat bunu kaçımız yapabilir bu ayrı bir sorun maalesef.

13. balikci

balikci

Arkadaşlar,

Bir düzeltme yapmak gerekirse;

Konuyu başlatan arkadaşımızın avladığı balık AKYA değildir.

Çatal kuyruk olarak da bilinen Yaladerma'dır. Tebliğ'de adet ve boy limite girmemekte ve kg bazında avlanabilmektedir. Ortalama erişkin boyu 30cm civarıdır.

Dolayısıyla, bu balık 100kg olacaktı gibi bir şey söz konusu bile olamaz :)

14. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    yanılıyorsam bilgilendiriniz lütfen

orijinal adı akya

iskenderunda eklediğim boydakilerine imtiyaz denir genç arkadaşımızın yakaladığı boylardakine çatal kuyruk denir. antalya mersin taraflarında çıplak yaladerma kuzu diye bilinir.

Yani benim bildiğim kadarı ile
    yaladerma, çıplak, kuzu, çatalkuyruk, imtiyaz hepsi aynı balık ve literatür ismi akyadır

15. balikci

balikci

Kuzu lakabı, asıl olarak sarı kuyruk adlı balığa verilen bir yöresel isim.

Akya ve Yaladerma içinde çıplak deniliyor ama bunlar yöresel isimden ibaret.

Mesajınızdan bir örnek vermek gerekirse; Kuzu, yaladerma ve Akya diye adlandırdığınız balıklar aslında hepsi farklı bir tür.

Hızlıca, kafa karıştırmadan resimli örnekleriyle göstermek isterim.

Yaladerma - Çatal Kuyruk (bilimsel adı: trachinotus ovatus)
    (konuyu başlatan arkadaşımızın avladığı balık)

Akya - Çıplak (bilimsel adı: lichia amia)

Sarıkuyruk - Kuzu (bilimsel adı: seriola dumerili)

Son düzenleme: 11 Mayıs 2012
  16. metallurgist

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    hayat öğrenmekten ibaret bilgilendirmen için teşekkürler

17. balikci

balikci

Faydalı olabildiğime sevindim. Bir zamanlar bizde tür ayrımlarını yapmakta güçlük çekiyorduk. Sağolsun forumdan Yakup hocamızın üzerimizde emeği büyük. Bu vesile ile kendisine adı geçmişken teşekkür ederim.

18. sego

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX 270 MH
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC
    En İyi Avı:
    Yaklaşık 3 kg Kofana,2.3 kg Levrek,Yaklaşık 2.5 kg Yazılı Orkinos,1.5 kg Çıplak gerisi gelecek..
    Abilerim ablalarım kardeşlerim hepinize çok teşekkür ediyorum.Cevaplarınızı okudugum kadarıyla limit altı balık olmadıgını ve sayı olarakda balık limitinin aşmadıgımızı anladım.İnşallah doğru anlamışımdır.Biz aslında oraya kefal avlmaya gitmiştik ancak şu an bu balıgın mevsimiymiş dedi ordaki bir arkadaş zaten tek kefal tutanda bizdik.
    Tekrardan hepinize teşekkürler.Murat abi sanada ayrıca teşekkürler :)

19. sego

Favori Kamış:
    Shimano Catana CX 270 MH
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC
    En İyi Avı:
    Evet balıkları kıbrıs dip sarmayla aldık.Normalde bu balık ne yer içer bilmiyorum ama baktım su üstü sarmaya neredeyse her attıklarında balık geliyordu.Dip sarmayı denedim ve yaklaşık 4 saatte 5 çıplak(yaladerma artık ne derseniz ama akya ve sarıkuyuk olmadıgını 1 ay öncesine kadar bie yerde okumuştum bu yüzden balıkları alıkoydum.)1 tanede burda topan kefal dedikleri kefalden aldık ve evimize döndük.Sanırım büyük bir sürü vardı avlakta.çünkü bir seferinde oltayı attım arkamı döndüm babamla sohbet ederken 20-30 sn de olta başladı dans etmeye.ayrıca cekmeside cok zevkli bir balık cok hırcın geliyor saga sola kacıyor diğer oltalarıda karıştırdı bi kaç sefer ama bence güzel bir avdı.
    herkese tekrar teşekkürler.

20. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    bu arada kardeşim sarma kullanmamanı tavsiye ederim. etik bir yöntem diğil. yasak değil ama etikte değil. köstekli takım her zaman iyidir ;)