17 Ekim 2010 Yeşilyurt Lüfer Avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında stratejist tarafından paylaşıldı.

1. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    Shimano Symmetre 500FD, Solstace 1000FI, Solstace 2500FI, Solstace 4000FI
    En İyi Avı:
    Olta ile 2700g.lık bir levrek
    Avlak Yeri:Yeşilyurt
    Olta düzeneği: Lüfer için kullandığımız büyük iğneli mantarlı dip oltası
    Kurşun: 100 ve 115gr.lık fırdöndülü kurşun
    Kullanılan Yem: Florya'daki (Menekşe sahili) balıkçılardan satın alınmış 4 adet iri istavrit
    Yakalanan balık: 1 adet 40,5cm boyunda 742gr ağırlığında kofana
    1 adet 31cm boyunda 370gr ağırlığında lüfer

İyi günler arkadaşlar,
    İstanbul kıyı raporlarına da yazdığım gibi dün akşamüstü saat 17.30-21.30 arası Yeşilyurt'ta lüfer denemeleri yaptım ve en sonunda denemelerim başarıya ulaştı.
    2 haftadır havadan ve iş yoğunluğumdan fırsat buldukça ara ara belirlediğim avlağa gidip denemelerde bulunmama rağmen bir türlü istediğim balığın vuruşunu bile alamıyor ve yemlik olarak kilosunu 12-15TL arasından aldığım istavritlerle birlikte "kös kös" eve dönüp mahalledeki kedilere istavrit ziyafeti veriyordum. Özellikle istavrite harcadığım paraya acıdığımdan son zamanlarda Florya/Menekşe Sahilindeki yemcilerden kurt alıp önce zarganaya olta atıyor ve yakaladığım kanlı canlı zarganayı yem yapıyordum. Ne yazık ki bu kanlı canlı yeme bile vuruş alamadan dönüyordum. Her seferinde "Herhalde balık daha avlağa inmedi, biraz daha beklemek gerek, en iyisi bir hafta boyunca deneme yapmayayım da bir hafta sonra gider denerim" dememe rağmen bu "bir hafta daha bekleme" kuralını ihlal edip uygun hava şartlarını denk getirdiğimde hemen taze istavrit ya da kurt ile avlaktaki yerimi alıyordum.:)
    Dün akşamüstü evde otururken havanın tam av havası olduğuna kanaat getirmemle birlikte, tüm olta takımlarım her daim arabamın bagajında olduğundan sadece kovamı alarak evden çıktım. İlk durağım Menekşe Sahilindeki yemciler oldu ve 2TL'lik kurt alarak yoluma devam ederken "havanın kararmasına az kaldı bari zargana yakalayana kadar lüfer oltalarını bekletip boşa zaman geçirmeyeyim" diye hemen Floryadaki balıkçıların bölgesine yanaşıp 1 TL'ye 4 adet iri istavrit aldım. Bu yemin görevi taze zargana yakalayana kadar bir umut olarak lüfer oltalarını suda bekletmemi sağlayacak olmasıydı.
    Avlak bölgesine vardıktan sonra 2 adet kamışı ucunda lüfer takımlarıyla birlikte suyla buluşturdum ve 3. bir kamış ile de zarganaya at çek yapmaya başladım. Yaklaşık 45dk boyunca zargana topuyla yaptığım at-çeklerde bir tane zargana yakalayamama rağmen tutup saldığım kefaller sanırım 10 adedi geçmişti ki en son yakaladığım kefali yem olarak kullanma amacıyla kovama atıp başarısız geçen zargana avımı sonlandırdım.
    Artık gözüm yaklaşık 50dk önce atmış olmama rağmen en ufak bir kıpırtı bile göstermemiş olan kamışlardaydı. Artık iyice canım sıkılmaya başladığından "balık daha avlağa girmemiş" gibisinden söylenmeye ve yavaş yavaş toplanmayı düşünmeye başlamıştım. 5 dk kadar sonra avı sonlandırmaya karar vermiş ve oltalarımdan birini çekmeye başlamıştım. Tam oltayı sudan çıkarttığım sırada diğer kamışın ucunda bir hareket görür gibi oldum ve elimdeki oltayı kenara bırakıp diğer oltayı alıp tasmayı vurdum. İlk anda balık yakalanmamış gibi hissettirse de makinayı bir tur daha sararken çarşı karışmış ve kavga başlamıştı.:) Balık su üstü yapmaya çalıştıkça kamışı bastırıp hayvanı dizginlemeye çalışıyordum ancak balık bir ara bana üstün gelip su üstü yapınca alacakaranlıkta yakaladığım balığın "artık kofana olmuş" denilebilecek bayağı bir kaba lüfer olduğunu anladım. Bu andan sonrasının nasıl geçtiğini bu balığı yakalayan arkadaşlar çok iyi anlayacaktır. Saat 18.40-18.50 civarı balığı sağ salim kıyıya alıp kovada bekleyen kefalin yanına yerleştirdim (bu esnada kefali görmeniz gerekirdi:)) Her iki oltayı da tekrar yemleyip suyla buluşturdum ve yeniden beklemeye başladım. Bekleme esnasında daha önce birçok defa beraberce denemelerde bulunduğumuz bir arkadaşıma telefonla "hedef balığı yakaladığımı" haber veriyordum ki ilk balığı çektiğim kamışın ucunda bir kıpırdama olmasıyla telefonu elimden adeta fırlatıp kamışa yöneldim ve tasmayı vurdum. İlkinden daha küçük olduğunu hissetmeme rağmen gelenin de limit içi bir lüfer olduğunu anladım. Bu balığı da kovaya yerleştirince içerdeki kefal kalp krizi geçirecekti. Oltayı yeniden yemleyip suyla buluşturduktan sonra fırlattığım telefonu yerden aldım ancak çarpma şiddetiyle telefon kapanmıştı. Telefonu yeniden açar açmaz konuşmamızın yarım kaldığı arkadaşım aradı ve telefonun kesilmesinden ikinci balığı yakaladığımı anladığını, hemen yemlik istavrit alıp avlağa geleceğini söyledi. Bu konuşmadan yaklaşık 20dk sonra taze istavritle birlikte gelmesiyle de kovada hala canlı olan kefali yem için artık ihtiyaç duymayacağımdan suya bıraktım; kefalin kaçışını görmeliydiniz:).
    Ne yazık ki suda 4 adet olta olmasına rağmen bir daha vuruş alamadık, bunun en büyük nedeni de avlandığımız yerin etrafının, kanımca "voli" yapan 2 adet balıkçı teknesi tarafından sarılması oldu. Sağolsunlar bu balıkçılar meradaki balığı gerek aralıklı olarak suya tuttukları projektör gerekse de suya fırlattıkları ip bağlı büyük taşlarla ürküterek, balığın avlaktan ayrılmasına sebep oldular.
    Av esnasında yanımda fotoğraf makinesi bulunmadığından, avlanan balıklar hakkında fikir vermesi (ve sallıyor olmakla itham edilmemek) açısından aşağıya avdan döndüğümde evimin mutfağında çektiğim fotoğrafları koyuyorum.
    Daha iyi avların sizlere nasip olması dileğiyle hepinize rastgele...

2. kusursuzbuz

kusursuzbuz osman

Favori Kamış:
    dam
    Favori Makine:
    dam
    En İyi Avı:
    Yayın 10kg.
    oo yeşilköy e bak sen, açmış kollarını da kucaklarmış balıkçıları : ) vallahi afiyet şeker olsun süper balıklar. Rapala deneyen gördünüz mü hiç...?

3. Uygar Arslan

Uygar Arslan Uygar Arslan

Tebrikler,harika lüferler.Yarın akşam ben de orda olacağım.Rastlaşırsak merhaba demek isterim.Afiyet olsun şimdiden..

4. deePblue

deePblue na

Abicim tebrikler.şahane balıklar..
    Balık bu sene epeydir var ama sürekli av veremiyor birtürlü..
    boğazda cumartesi günü çok güzeldi..
    Avlarının devamını dilerim

5. gladioman

gladioman mulayım naci

Favori Kamış:
    SHIMANO ASPIRE AX TELE SURF 4,30 MT 200 GR
    Favori Makine:
    SHIMANO Biomaster 8000 PG
    En İyi Avı:
    kofana - turna 82 cm
    tebrikler çok güzel lüfer ve kofana

6. cousteau

cousteau Hüseyin MISIR

Favori Kamış:
    Yabomax SURF 4.20
    Favori Makine:
    Shimano ActiveSURF 採用
    En İyi Avı:
    Torik, 2.5 kg.
    Hey maaşallah, Allah tekrarını nasip etsin.

Balıkçı tekneleri aç kurt gibi, ellerinden gelse dinamitle bütün Marmarayı havaya uçurup kıyıda köşede kalmış son balığı almak isterler, gözleri doymak nedir bilmez malum.

7. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    Tebrikler avlarınız daim olsun

8. modena

modena

dadından yinmez bula gari...neydi veren nerelere giden ben...çok güzel bizim oğlan balıklar...nahala edemde bende gidiveren...

terbrikler...afiyet bal şeker olsun...çok güzel bir ikili...az ama anlamlı...

9. deePblue

deePblue na

:D:D:D
    Denizlimi özlettin be abi
    :D:D:D

10. hydesigner

hydesigner Hakan

Favori Kamış:
    Tolee kawahagi 2.1
    Favori Makine:
    Ryobi Kobe 3500
    Yeşilköy sahilinden böyle bir av raporu gelmiş olması beni çok sevindirdi. Ayrıca Atasay böyle güzel lüferler yakalayarak siftah yapmış olman çok güzel, devamını bekliyoruz. Kefalin tüm psikolojik tedavi masraflarını üstleniyorum :)

11. menopiko

menopiko İbrahim GÜÇLÜ

Çok güzel 2 balık yakalamışsın atasay abi, dahasına rastgele ...

12. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

tebrrkler çok güzel av olmuş avının devamı ve bereketli olmasını dilerim

13. Atescibaba

Atescibaba Mehmet Bayraktutan

Favori Kamış:
    DAM Steelpower Tele Surf 390
    Favori Makine:
    Okuma PL 865
    Tebrikler, darısı artık başımıza...

14. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Tebrikler bereketli avlar dilerim
    afiyet olsun rastgele

15. Ayvalıklı

Ayvalıklı Zekeriya

En İyi Avı:
    Levrek 6880 gr.
    Atasay tebrik ederim, baliklar sahane...

16. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Tebrik ederim Atasay, raporların göz dolduruyor..

17. cosmic-c

cosmic-c cem

En İyi Avı:
    Sırtıkara 3.5 kg
    Avlarınız daim olsun.Rastgele.

18. ozan-rs

ozan-rs ozan

Favori Kamış:
    lineafee sprit surf
    Favori Makine:
    okuma dıstance surf 60
    En İyi Avı:
    zargana :)
    valla imrenerek okudum :) maşallah diyim önce..

bizde evimizin dibi varken bogaza gidip elimiz boş döndük :)

19. rapalaci

rapalaci Emre

Favori Kamış:
    Cormoran Bullfighter, Okuma Cromo Jigging, Lineaeffe Extreme 180/440
    En İyi Avı:
    1kg Kefal
    Yemli Lüfer avı gerçekten zahmetli bir iş. Sonuca 2 güzel balıkla ulaşmışsınız tebrik ederim.

20. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    harika balıklar, seninle yakalamış kadar oldum okurken.

dahasına rastgele...:)