174'e yavru balık ihbarında bulunun..!

Konu, 'Makaleler' kısmında Emrahs tarafından paylaşıldı.

1. Emrahs

Emrahs Ezergeçerus

Favori Kamış:
    Lineaffe Ac-Casting 4.20
    Favori Makine:
    Shimano Sienna 4000
    En İyi Avı:
    24 cm Çinekop
    Greenpeace Akdeniz - Türkiye

Tezgahlarda çinekop görmekten bıktık! Yumurtlama yaşına gelmemiş bebe lüferleri yemeğe kimin gönlü el veriyor? Arkadaşlar yavru balıkları korumak için Bakanlık'a ait 174 nolu telefonu arayalım ve ihbarda bulunalım. İşe yaramaz diye düşünmeyin, çünkü baskı yaratmak çok önemli!

174'e yavru balık ihbarında bulunun
    www.greenpeace.org

Av sezonunun açılmasıyla bize lüferin yavrusu çinekopun neredeyse bütün tezgahlarda satılmasıyla ilgili ihbarlar gelmeye başladı. Ofise gelen ihbar telefonlarını ve e-postalarını, Facebook ve Twitter iletilerini biz de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Alo 174’e yönlendiriyoruz.

Hepimizin aklında 'Ama işe yarayacak mı?' sorusu oluşuyor. Evet, yarıyor. Tüketici olarak bundan rahatsızlık duyduğumuzu yoğun ihbarlarla gösteriyor olmamız bir yana, Çanakkale'de olduğu üzere Bakanlık yetkililerinin olaya müdahele etmesiyle balıklar satıştan kaldırılıyor. Bu ne demek? O balıkçı bir daha o küçük boydaki 'ince' diye tabir edilen balığı gördüğünde ağını atmayacak. Aynı duyarlı kıyı balıkçısının yaptığı ve yapılması için uğraştığı gibi.

Çinekop dediğimiz yumurtlama yaşına gelmemiş bebe lüferleri satmaya çalışanlar büyük şehirde yasak nedeniyle satamadıklarını getirip Çanakkale gibi yerlerde satmaya çalıştığında, vatandaşın ve balıkçı birliklerinin sadece büyük şehirlerde değil, her yerde yaşama ve yasaya duyarlı olduğunu görecek. Balıkhaneye denetim yüzünden getiremedikleri yavru lüferleri el altından satamayacaklar.

Balık doğal servet midir?

Biz üretmedik, yaratmadık ama ondan faydalanıyoruz. Lüferin kilosu 140 TL'ye çıktı. Değerli taşlar, mineraller gibi bir değere sahip artık. Çünkü tükeniyor. Balık stokları, denetimsiz avlanmayla başa çıkamıyor, kendini yenileyemiyor. Hızla soyları tükeniyor. Lüfer eskiden az gelirlinin yediği bir balıktı. Şimdi ise artık tezgahlarda göremediğimiz kalkanın izinden gidiyor. Seneye çinekop dediğimiz lüfer yavrusunu da göremeyeceğiz.

Çocuklar eşsiz yağmur ormanlarının tahribatını duyunca anlam veremez, büyüklere 'Bir şeyler yapın!' der ya. Biz bir şeyler yapabiliriz! Küçük, büyük, hepimiz yapabiliriz! 174'ü arayın ve ihbarınızı yapın. Çünkü doğal servetler hepimizin! Harekete geçmeli, çıkan yasanın arkasında durmalı ve çinekop avlamamalı, satmamalı, tüketmemeliyiz.

Her şeyden önemlisi yasaya uymayanları 174'e ihbar etmeye devam etmeliyiz. Balıkçı birlikleri ve kamuoyu baskısıyla orfoz ve lagosun boyunun bilimsel verilere uygun hale getirilmesini, lüfer için ise çok önemli bir adım atılmasını sağladık. Şimdi hem Bakanlık hem de tüketici ve balıkçılar olarak bu kararın arkasında durmalıyız.

Harekete geç!

Balıklarımızı kurtarma yolunda, dev adımlarla ilerliyoruz! İşte yeniden bir araya gelmenin tam zamanı!

-ALINTIDIR-

2. vtecc

vtecc fatih

Favori Kamış:
    LINEAEFFE CEBOASTUR NEAH BAU KAMIŞ 4.20 LINEAEFFE SPIRIT SURF KAMIŞ 3.90M Okuma Salina SeaSpin10-40
    Favori Makine:
    OKUMA SALINA SAII 10000 DAM STELL POWER 360 SHIMANO SAHARA 3000 FD
    En İyi Avı:
    45 cm balon :)
    Herkesin duyarlı olması gerekiyor özellikle bizlerin arkadaşlar..

3. autan

autan Gorkem

En İyi Avı:
    95 cm Turna
    Az önce Ankara' da yaklaşık 10-12 cm boyutunda çinekop satan bir mahlukatı Alo 174 e bildirdim. İnşallah denetlemeye gittiklerinde de gerekli cezayı keserler bu mahlukata.

4. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Eylül ayında KİPA AVM de minicik minicik lüfer yavruları ve en fazla bir karış gelen orfozlar satılıyordu . Şikayet için aradığımda o kadar güzel ilgilendiler ki umutlanmamak elde değil. Sanırsın anında gelecekler , cezayı kesecekler vs vs vs... İhbarımı verdikleri numara ile hergün internetten kontrol bile ettim . Bilmem kaç gün sonra şu yanıtı aldım :

Tarih Açıklama
    23.09.2011 14:01:34 Şikayet konusu Gıda Güvenliği ile ilgili olmadığından Şube Müdürlüğümüz mevzuatı çerçevesinde değildir. Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne şikayet başvurusu yapılması gerekmektedir. Bilgilerinize rica ederim.

Yani Eylül ayında ALO 174 bu işlere bakmıyordu . Şimdi bakıyormu acaba ?

5. Emrahs

Emrahs Ezergeçerus

Favori Kamış:
    Lineaffe Ac-Casting 4.20
    Favori Makine:
    Shimano Sienna 4000
    En İyi Avı:
    24 cm Çinekop
    Arkadaşlar ihbarları aynı zamanda Facebook ya da Twitter aracılığı ile Greenpeace'e de iletirseniz çok daha olumlu sonuç alınacağını düşünüyorum. Bizi kaale almayanlar onları da almasın görelim..!

6. volkan_gym

volkan_gym volkan polat

Favori Makine:
    banak 5000
    En İyi Avı:
    1.2kg palamut
    valla şahsen kendim 2 haftada 10 defa aradım 174 ü semtimdeki balıkçıları şikayet ettim hiç bir şey olmadı bizzat takip ettim.boş yani hiç bir şey yapmıyorlar balık halini şikayet etmek istedim onlarda illa adres verin dediler bende hepsi dedim öyle olmaz dediler gırgırları doğa ve milli parlara yazılı şikayet edin dediler bana yani anlayacağınız bu ülkede her şey boş siz ne kadar çabalarsanız çabalayın her şey televizyonda şov dan ibaret icrarat sıfır. bunu hepiniz biliyorsunuz artık aramıyorum 174 bıktım ve sıkıldım artık gitmediklerini bilip aramak artık zoruma gidiyor işin doğrusu ..

kalın sağlıcakla...

7. ugursat

ugursat uğur satılmış

Favori Makine:
    okuma salina SA65
    En İyi Avı:
    750 gr minekop

Hayır şimdi de bakmıyor.....Carrefour sa da bütün balık isimleri birbiri içerisine geçmiş...örneğin.yazılı orkinos: palamut sargoz:çipura hamsi:yarı yarıya sardalya sapan:et balığı .bir karış orfozlar vs.....bunu şikayet ettiğimde yukarıdaki yanıtın aynısını ben de aldım....