2 Ayda 4 adet istavrit... Hatalar nerede. Yardım lütfen

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında Coho tarafından paylaşıldı.

1. Coho

Coho İbrahim

Herkese Selamlar,
    Acemilerin mesajlarını okurken ustaların nasıl yardımcı olduğunu görüp bir yardım konusu da ben açayım dedim. Buradaki insanların doğaya, balık neslinin devamlılığına olan saygısı çok hoşuma gitti. 2 aydır haftasonları saat 04-10 arası İstanbulumuzun, boğazımızın çeşitli yerlerinde hem istavrit hem de gönüldeki efsane Lüfer familyasından yakalama hayalinin peşine düştüm.
    Kısaca neyi nasıl yaptığımı yazayım. Ustalardan görüş, tavsiye ve yorum bekliyorum.
    Makine: DAM Quick steel power surf 360 FD: hiç memnun değilim. Sürekli misinayı arkaya bilyelerin içine kaçırıyor. Çok ağır sarıyor.
    Kamış: lineaffe 3.60 seamaster carbon
    Misina: 0.40 samurai. Rapala bedenlerini Lineaeffe hikaru ultra fluoro carbon 0,25 mm misina ile kullanıyorum.
    Kurşun: armut tipi ve bazen fırdöndülü 100 gr, 75gr: daha ağır kurşunlarda makine çok zorlanıyor, ağırlaşıyor.
    Dip takımı: hazır paketlerden fırdöndüye takıyorum. Kurşunu da beden yapmadan direkt aynı fırdöndüye takıyorum.
    Rapala: kendo 65 mm floating, yo-zuri 75mm, bluefish'in bazı renkleri.
    Kullanım: 10 numara bilyeli üçlü fırdöndünün uzun ucunu makineden gelen misinadaki fırdöndüye takıyorum. Diğer uçların birine 4 kulaç misina ve ucuna rapala, bir sonraki fırdöndü ucuna da kurşun bedeni + genelde 100 gr.lık kurşun.
    Şimdiden yardımcı olmak isteyenlere Teşekkür etmek istiyorum.

2. symrna3519

symrna3519 Sercan

Favori Kamış:
    Ef-Fe Extreme Karbon Surf Kamış 390cm
    Favori Makine:
    Okuma Compressa cp65
    En İyi Avı:
    0,00003 gram istavrit :)
    ağır sarıyor derken tam anlayamadım. senden kaynaklanan bir sorun mu acaba? bahsettiğin makinanın bir turda 105 cm sardığını hatırlatmak isterim. yavaş değilde hızlı mı sarıyorsun acaba :D

3. Coho

Coho İbrahim

Sararken adeta yük binmiş gibi zorlanarak sarıyor. Kurşundandır diye düşündüm ancak 100 gramı nadiren geçmişimdir.
    Boşluk kalmasın diye hızlı sarıyor olabilirim de. Tam çözemedim makinayı.

4. symrna3519

symrna3519 Sercan

Favori Kamış:
    Ef-Fe Extreme Karbon Surf Kamış 390cm
    Favori Makine:
    Okuma Compressa cp65
    En İyi Avı:
    0,00003 gram istavrit :)
    100 gr ı geçmemişimdir diyorsun ve kurşunla bile ağır diyorsun.. ilginç gereçekten. 100grlık kurşunu ağır çekersen balık vurduğunda ne yapacaksın. makinayı bırakıp ellemi çekeceksin.. makinan genel anlamda güzel. bence sorun senden kaynaklanıyor gibi. benim makinayla 150 grlık kurşunlarda atıyorum banamısın demiyor :confused:

5. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    bence makinenin içine misina dolaşmıştır.

öncelik ile avlanacağınız yer önemli, nerelerde avlanmayı planlıyorsunuz?

bogaz mı yeşilköy, menekşe, büyükçekmece yada kartal maltepe sahil gibi yerlermi

mesela boğazda 100gr ağırlık yetmez en az 140 gr hatta 150 gr ağırlık kullanmalısınız, ve uzağa atmak içinde surf kamış, ve surf makine gibi

istavrit için çaparideki sim ve tüy rengi hatta iğne rengi bile önemli

lüfer için rapala ile başlamak yerine yemli avlamayı deneyin (mantarlı takım)

ama şunuda belirteyim kıyıdan şu ara ne lüfer ne istavrit pek fazla av vermiyor

2 hafta evel 4 saatte tek vuruş alamadım 3-4 defa gittim 1 balık anca tutmuşumdur, ama balık bolken 8-10 tane tuttuğumda oldu belkide balık olmadığı için tutamıyorsunuzdur

bu arada misinanızda çok kalın, makinede sarılı olan misinayı 0,28mm indirin, ağır kurşun atacaksanız ucuna şok misina kullanın

6. Coho

Coho İbrahim

Seçkin bey,
    Bazı raporlarınızı okumuştum. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Makineyi açıp bilyelere misina kaçmış mı diye kontrol ediyorum. Misina kalınlığını 0,28 e indireceğim. Misina tavsiye edebilirmisiniz? Ayrıca şok misinayı makaradaki misinanın üstüne mi ilave yapayım yoksa kurşun kolu için mi söylediniz?

Sercan bey bu hafta sonu da bi deneyeyim şu makinenin durumunu sonra değerlendiririz. Aslında meradayken usta birisine makineyi gösterip fikrini almam lazım.

7. ENGN

ENGN engin

Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    merhaba aramıza hoşgeldin öncelikle.
    şok misinası dediğimiz kurşun ve atım esnasında oluşan basıncı karşılamak için bir destek .
    şok misinası kamış uzunluğunun bir buçuk katıyla 3 katı arasında eğişen bir uzunlukta ayarlanıp makineden çıkan misinanın ucuna şok düğümü denen bir düğümle bağlanır.
    diğer ucunada fırdöndülü kelepçe takılır .
    yani şok misinanın bir kısmı makine üstüne sarılı olur .
    şok olayını nekadar biliyorsunuz bilmiyorum oyusden hepsini anlatmıyorum siz sordukca yardımcı olurunum forumdada şok konusuyla ilgili bilgiler var.

makineyi kullanmadım ama bi ara almayı düşündüm . çekmeceden alan bir arkadaş vardı memnun kaldığını söyledi .
    makineyi nekadar süredir kullanıyorsunuz bakımda istiyor olabilir makine içinde pislik birikip ağırlaştırıyor olabilir.

misina konusunda surf kafalar zaten hep arkaya doğru kaçırır genelde buna önlem aparat koyar firmalar.
    ancak kullanıcıların yaptığı hatalardanda kaçar. örneğin surf makinenin nasıl tutulması nasıl sarılması . istavrit için çaparide o bilindik kıyıdak kamışı ileri geri ileri geri hareketlerle sararken hem makineyi tutuş açınız hemde bu harekette makinenin turu yetmiyorsa boşluk verir arkaya kaçar.

bu çapari kamış hareketinin hızını makinenizle orantılı olarak ayarlarsanız

8. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Selamlar,

2 ayda 4 istavrit alındıysa bazı ciddi hatalar var demektir. Evet şu ana kadar kıyıdan kısır bir sezon geçiyor ama takımlar ne kadar yetersiz olursa olsun mutlaka daha çok balık gelmesi gerekirdi. Öncelikle daha iyi avlaklar bulmanız gerekir.

Takımlara gelince ilk bakışta arkadaşların dediği gibi makinede 0,40 misine sarılı olması göze çarpıyor. 3,60 kamış da kullanınca bu kalın misineyle atış mesafesi çok düşüyordur. Misineyi şoksuz kullanacaksanız en azından 0,35 kaliteli bir misineye indirin veya daha incelere inip şok yapın. Bu şekilde en azından çapari ie istavrit avlarını ve dip yemlilerini rahatlıkla gerçekleştirirsiniz.

Rapala ile dişli almak için donanımı biraz daha geliştirmek gerekli, 3,60 kamışla zor, en azından 4,20 bir surf kamışınız olmalı bu iş için. Eğer şu sıralar alamazsanız eldeki malzeme ile rapala yapmayı gece deneyin. Boğazın ışık alan kıyılarında 50 gram kurşun yardımıyla fazla uzağa atmaya gerek olmaksızın at-çek yaparak su üstünden dişli alırsınız.

9. toprak126

toprak126 Baki Toprak

Aynı makinadan bendede var,misinanın aşağı kayması makinedeki lastiklerden birtanesi veya ikisininde düşmüş olmasından kaynaklanıyor olabilir.Bahsettiğim lastikler makina gövdesindedir,makara dönerken bu lastiklere temas etmekte ve misinanın aşağı kayması engelenmektedir,benimkinin bir tanesi düşmüş sonra farkettim.Dikkatli bakarsan makina gövdesindeki o lastikleri görebilirsin.Diğer makinalarda böyle lastiklerden yok ama bu makinada var.Ayrıca örgü misina kullanırsan daha iyi randıman alırsın.

10. Coho

Coho İbrahim

Engin bey hoşbulduk. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Şok leaderla ilgili forumdan bulabildiğim sayfaları okuyorum. Haftasonu İnşallah bu yöntemi de uygulayarak deneyeceğim.
    Aret senin şu sayfada yazdıklarının bana ve diğer yeni başlayanlara çok faydası olacağını düşünüyorum: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=54519&page=2&highlight=%DEok+leader
    Makineye 0,28 bir misina ve devamına maximum 0,38 lik bir şok ekliyorum şok düğümüyle. Sonuçları yazarım. İnşallah bir aksilik olmaz.

11. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    misina olarak genelde okuma marka bluefish modelini kullandım tavsiye edebilirim, sen ne kullanıyorsun dersen ben örgü misinaya geçiş yaptım, şu an 0,14mm kalınlığında örgü misina kullanıyorum

ilave yapmanız gerekli, şok ince misinanın önüne kalın bir misina bağlayarak ağır kurşunları atabilmektir yani kuşunden makineye kadar olan bir uzunluk yeterli (surf kamışlarda 4-5 mt kadar) aşağıda verdiğiniz linkte Aret usta açıklamayı detaylı yapmış

birde kurşun kullanımı var yerine göre ağır yerine göre ağır kurşun kullanmanız lazım,

istavrit avlarken balığın hangi derinlikte olduğunu bulmanız lazım, balık diptemi orta sudamı, yoksa avcı balıktan kaçmak için daha yukarımı çıkmıştır vs

12. Coho

Coho İbrahim

Seçkin Bey,
    Gün boyu misina tavsiyesi aradım. Tavsiye vermek de zor. Konuya geri dönüp baktığımda sizin yazmış olmanıza sevindim. Çok fazla marka ve seçenek olması zor bir durum.
    Örgü misina bir sonraki seviye diye düşünüyorum. İşleri bi doğru düzgün yapmaya başlayalım. Devamı gelir İnşallah.
    Haftasonu heyecanı başladı şimdiden.

13. cakall

cakall Burhan Sait

ben normalde tatlı suya meraklıydım. denizile buluşmam yaklaşık 10 sene önce oldu. ilk gittiğim zamanlarda (unkapanı köprüsü) herkez o biçim balık alırken kovalar dolarken bende 3-5 tane oluyodu. aynı çapariyi aynı yere atıyoduk onlar 7-8 istavrt alırkan ben 1-2 yi geçmiyodu. oradaki ustalardan birisi uyardı hızlı sarıyosun balıkların ağzı yırtılıyor kaçıyor. bende balık tutma işini bıraktım etrafımı seyretmeye neler yaptıklarına dikkat ettim. etraftanda 1-2 arkadaş edinince bazı püf noktalarını öğrendim. tavsiyem gittiğin yerde etrafını kontrol et neyi nasıl alıyorlar ne kullanıyorlar.

14. ENGN

ENGN engin

Favori Kamış:
    im casting
    Favori Makine:
    awa shima
    awa-shima ion power kırmızı misina ve silstar misinaları güzeldir.

15. Coho

Coho İbrahim

2 hafta önce yeniköyde aynen anlattığınız gibi oldu. Bir kaç usta patır kütür iri istavrit çekerken biz 3-5 atışta ancak 1 tane çekiyorduk.

Engin bey misina tavsiyeniz için teşekkür ederim. İnceleyeceğim.
    Yarın malzeme eksiklerini tamamlayalım. Akşam misina sarma, düğümler vs. Gece de doğru meraya İnşallah

16. Coho

Coho İbrahim

Güzel bir haftasonu da bitti. Farklı bir mera deneyelim dedik. Kefeliköy'e gittik. Bol bol kaşık ve rapala yüzdürdük. Yemli dip takımı yaptık. Şak şak yöntemini görüp onu denedik. Lüfer familyasından sonuç sıfır. Yemlerin tadına bile bakmaya gelmediler. Daha sonra çabalarımızı görüp gelen yaşlı amcanın tavsiyesine uyup yer değiştirmek istedik. Ancak bir sorun vardı. Semaveri yakmış olduğumuz için hemen kolayca yer de değiştiremedik. Saat ilerliyordu. Çaylar hızlıca içildi. Apar topar yeni yere gittik. Bir öğünlük istavrit tuttuk. Dişlileri aramaya devam edeceğim. İşin acı tarafı: hafta içi araştır, düğümler, fırdöndüler, şok misina yapma, misina değiştir vs. Sonra git çapari ve istavrite bağla olayı...
    Buna da şükür.
    Şok misinayı 0,35 lik yaptım. Makineye 0,28 sardım. Atışlarda bir fark oldu. Kurşun hızlıca yukarıya gidiyor. Sonra ileriye gidecek diye bakıyorum. Fakat dümdüz aşağıya düşüyor. ilk çıkışı çok iyi ama 30 metreyi bile geçemedim.

17. seckint

seckint Seçkin

Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    misinayı erken bırakıyorsunuz demekki,
    Vedat amcanın tabiri ile kamış saat 10 yönündeyken bırakacaksınız misinayı

18. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Tebrik ederim en azından istavrit konusunda oldukça yol alınmış.

Dişli konusuna gelince dediğim gibi bu donanımla dişli biraz zor. Bu ay içinde başlamasını umduğumuz klasik boğaz rapalacılığında 150-200 gram gibi ağır kurşunu oldukça uzağa atmak gerekir, yoksa en çok balık olan günde bile herkes yakalar siz seyredersiniz. 30-50 metre gibi atışlarla bu iş olmaz. Onun için öncelikle 4.20 bir surf kamış edinip atış stilini de ona göre geliştirmek gerekli. Aslında çok zor bir iş değildir, sadece biraz zaman lazım.

Yakına atarak gündüz veya gece yemli avcılık yapabilirsiniz. Bu sene yemli oldukça verimsiz geçiyor, tek sorun bu. İkinci olarak da hava karardıktan sonra fazla uzağa atma ihtiyacı olmadan 40-50 gram kurşunla su üstü rapalacılığı yapabilirsiniz. Boğazın ışık gören kısımlarında denerseniz önümüzdeki 1 aylık sürede sonuç alabileceğinizi düşünüyorum.

19. Coho

Coho İbrahim

Eylül ayında 4.20 lik bir kamışım vardı.Ucunu kırmıştım. Cumartesi istoçda yaptırdım. Atış çalışmam lazım. Vedat amcanın anlatımlarını bir daha gözden geçirmeliyim. "Boğazın ışık alan yerleri" ni bulmak mesele. Şifre gibi. Bulucaz İnşallah. Rapala bedenini 0.30 fc kaplama misinadan yapmıştım. Bir kaç kere bedene takıldı. Uğraştırdı. Bedeni daha kalın bir fc den mi yapsam. Kurşunu fırdöndülü kullanıyorum. Uygun mudur? Ne dersiniz?

20. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Boğaz'ın ışık alan yerlerini bulmak zor değil, yol ışıklarının denize vurduğu kazıklı yolların tümü bu tanıma uyar. Arnavutköy akıntı burnu bu tip avcılığın en verimli yapıldığı yerdir ama çok kalabalık olduğu için tavsiye etmem. Sahil şeridi boyunca pek çok benzeri nokta bulmak mümkün. Rapala kolu için 0,30dan fazlası çok kalın olur ve balığı ürkütebilir. Biz 25-30 arası kullanırız. Rapala ve kurşun kolları üçgen fırdöndüye aynı boyda fırdöndü ile, önce rapala sonra kurşun olmak üzere takılmalıdır. Kurşunlu fırdöndüyü klipse doğrudan takmak yerine 20-25 cm'lik bir kurşun ipi ile bağlamak gerekir.