İlk turna avıma bu yıl 1 nisan’da çıktım. Neredeyse sektirmeden her hafta denemeler yaptım. Ustaların geçmiş raporlarını okudum. Turna’nın yaşamı ve avcılığı ile ilgili birçok şey okudum. Tanıdıklardan bilgi aldım, mera tespitleri yaptım. Belki binlerce kez at-çek yaptım. Dikenli-sazlı, sarp, çamurlu kıyılarda onlarca km. alan taradım. Hava bozuk ondan dediler, güneşi kolladım. Su ısınmadı balık derinde dediler, daha sığ göletlere yöneldim. Dolunay var balık gündüz yemlenmiyor dediler, dolunaysız gecelerin sabahında gittim. Hala havyar atmadı diyen de oldu. Bu göllerde çok balık var, turna aç kalmıyor diyen de... Solunar takvimini de inceledim, hava basıncını bile göz önüne aldım. Hepsine inandım, hepsini değerlendirmeye aldım. Aynı noktalarda farklı kandırıcılar denedim. Yavaş denedim, hızlı denedim. Yüzeyden geldim, dipten geldim. (Dibe bir sürü hediyeler bıraktım) 2 tane turna, 2 de vuruş aldım, 1 tane kaçırdım, 1 tane de seyrettim. Benle beraber gelenler de 2 tane turna aldı. İki sefer de bağırış çığırış duydum arkadaşlarımdan; “Tüh kaçtı, çok büyüktü” diye Hiç takip almadım. Turnalar hep sahtenin düştüğü birkaç metrekare alanda yapıştı. Bunların ikisi mavili kaşık, biri beyaz şasi ile alındı, diğerini bilmiyorum. Kaçırdığım da mavi silikona kanmıştı. Elbette aranızda bunların on katını yüz katını yapmış olan tecrübeler var. Ama belki yeni başlayan, yahut benle aynı düzeyde olan hevesliler de var. Elimde kalanları ve çıkarımlarımı paylaşırsam hem düzeltmeler gelir, hem faydalananlar olur İnşallah. Hiiç bana göre bir av değilmiş. Kulağım dip oltalarımın zilinde Gözüm şamandıralının mantarında olacak. Elimde çay fincanım. Yanımda kafa dengim. Balığın olmazsa, sohbetin beline vuracağız. Lakin inat ettim, kapıldım gidiyorum turna sevdasına... Almadan trofemi rahat edemeyeceğim. Ben böyleyim. Herkes alırken alırsam kıymeti yok.... Kimse alamazken ben alacağım ki.... "oldu bu iş" diyeyim. Bunun adı ne? Deyiverin bakalım.
Canım abicim çok keyifli ve isabetli bir yazı olmuş Benim son raporlara bak al bendende o kadar Bende turnaya küstüm oltaya değil özellikle misinaya taktığım zilleri izlemeyi özlemiştim az kaldı kavuşacağım Sağlıcakla kal,eline sağlık
abi merhaba; şahane yazmışssın tecrübelerini;al benden de o kadar :thumb: bende iki aydır turna peşinden koşuyorum 1 nisandan beri denize sadece 1 kere gittim;kopardığım sahtenin yaktığım mazotun,battığım çamurun,kollarımı ve bacaklarımı sıyıran dikenlerin haddi hesabı yok banghead ama gel görki bir turna dahi alamadım 2 aydır. iki arkadaş gideriz balığa,arkadaşım geçen pazar birtane yakaldı limit üstü,birtanede elinden düşürdü :laughing: Dünde bir tane tam kıyıya çekerken düşürüdü banghead ben ise düne kadar bırak vuruşu takip dahi alamadım düne kadar idk dün iki takip aldım,sahtenin peşinden geldi kıyıya kadar ama atlamadı ki zaten limit altı idi sanırım 25-35 santim falandır. bunun dışında bir kaç levrek kandırmayı başardık hepsi bu ! bayağı bir tecrübe edindim o bölgelerde sorduğun sorunun cvbı balık ve doğa sevdası'dır :thumb:
Yavuz abi merhaba Raporunuzu okurken aldıgım keyifle aynı zamanda balıksız geçen zamanların skıntılarını sizin dilinden tekrar dinlemiş gibi oldum. Aslında turna aşkı başka bişey ama turna demek sadece sasi kaşık demek değilki. Azda olsa senelerdir turna tecrübesi şunu ögretti bana. Turnayı yakalamak için sadece kıyıları dolanıp saaatlerce aç çek yapmaya mahkum olmaya gerek yok. Şamandıralı avı anladıgım kadar sizde benim kadar seviyosunuz , heleki o zilin sesinin heyecanını her balıkçı gibi özlyorsunuz. İmkanınız varsa avlakta bulabileceginiz canlı yemle çok rahat şamandıralı takım kullanabilir ve o turnanın yemi aldıgında şamandırayı nasıl hunharca sulara gömüp çıkarttıgını seyrederken turnanıza kavuşabilrsiniz. Buda olmassa tek üçlü kancalı dip oltasına takabileceginiz ölü balıklarla izilin çırpınışlarını duyabilirsinizki emin olun canlı yem turna için çok daha etkili bir av yöntemidir. Umarım bundan sonraki avlarınız verimli geçer . Yazınız için *** ederim rastgele
İsmail, senin raporlarını izliyorum. Geçen yıllarda güzel turna raporu vermiş birkaç kişi var, bu yıl onların da birçoğündan ciddi bir rapor gelmedi. Diyorum ki; pes etmeyecek ve eninde sonunda bu hüsran günlerini unutturacak avımızı yapacağız. Botun da olduğu için belki yardımı olur diye özelden bilgi paylaşacağım seninle. Bekle...
Turna hep aklımda turna. Bu zeki balığı yakalamak gerçekten de zor iş. İklim biraz daha bunaltıcı bir hal almaya başladığında sular iyice ısındığında alabalık keser zaten. Ondan sonra aklımda bu sene gitmeyi çok istediğim turna meraları var. İnşallah havalar ısınınca güzel turna raporları sunabilirim...
avcılığını hala öğrenemedik belki ama çok farklı bir av olduğunu çabuk öğrendik suat abi. Avı da farklı zevki de...
Merhaba Gökhan, Canlı yem ile turna avı'nın avantajlı olabileceğini ben de düşünüyorum. Takımım hazır bile... Gittiğim meralarda kolayca tutulabilen tebeşir balığından iyi canlı yem olur mu sence? O kadar çok var ki, belki de turna avlanmakta hiç zorluk çekmediği için bizim sahtelere gelmiyor diye düşünüyorum. Sağlıcakla kal.
Şimdi ben sevinsemmi üzülsemmi bilemedim.Nihayetinde bu turna sevdasını başına sarmaya vesile olanlardan biri, belki de birincisi benim. Çok sadık olamasamda iyi bir av partneri olmaya çalışıyorum.Büyük ihtimalle trofe bir balık aldığında buna ilk ben şahit olacağım.Ama seninle avlanmayı seviyorum Yavuz Abi.En azından devamlılığı olan avlar yapıyoruz.Yanlış yaptığımız bir şey yok aslında,sadece şans faktörü durumu turnaların lehine değiştiriyor.Ancak unutmaki en kısa zamanda dileğine kavuşacaksın.Her atışta yeni bir umut çekeceksin kıyıya doğru.Ve bunu görüntülemeyi senin balığı yakalamandan daha çok istiyorum, bilesin.
İnşallah Kubilay. Detaylandırılmış, nüanslarıyla beraber verilen turna raporlarını zevkle okuyorum. Bekliyor olacağım.
Bir dahaki sefere oltadan çok, fotoğraf makinesi kullandıracağım sana.... Ben tutmaya, sen fotoğraf çekmeye yetiştiremeyeceğiz. İnanmıyorsun değil mi? E sanki ben inanıyorum....
Yazımı tekrar okurken son üç satırda yaptığım hataları farkettim. "Herkes alırken alırsam kıymeti yok.... Kimse alamazken ben alacağım ki.... "oldu bu iş" diyeyim. Bunun adı ne? Deyiverin bakalım." Birinde hata benden çok güzel türkçemizin zenginliğinden kaynaklanıyor. Diğeri, benim acelece ve düşünmeden yazmamdan kaynaklanıyor. "Kimse alamazken benim en büyük balığı almam" vakıasını düşündüğümde biraz daha açmalıydım belki diyorum. Zira ben partnerimi, partnerlerimi de ben olarak görüyorum. Ekip olarak tek ruh olduğumuzu düşünüyorum. "Ahmet, Mehmet bakın şurası güzel balık yapar, siz oraya gidin" derken kandırmıyor ve samimi olarak en güzel avı yapsınlar istiyorum. "Kimse" diye bahsettiklerim, diğer kişi ve diğer ekipler.
İnanmasam her hafta sonu o kadar yolu, sabahın köründe kalkıp, takılıp peşine, babamın hayrına yapmıyorum ya YavuzABİ.İnanıyorum elbet, ancak bu işler sabır işi ve sanırım turna işinde en sağlam yönün de sabırlı olman, ve bıkmadan balığın peşinde koşman. Hatta benim gibi bir tembeli bile teşvik etmen.Merak etme her durumda o fotoğrafları çekmeye hazırım ben.Yeterki her günümüz Senin esprilerine konu olabilecek kadar güzel geçsin.Yakında en iyi avı bölümünü değiştireceğine inanarak, Saygılar Abi
ben o turnaninnn asigim bu baliga avlandigim göldede cok sezon acildi acilali denemedigim kasik slikon wobler kalmadi yemin ediyorum at cek yapmaktan dirsegim aciyor artik ama bir tane bile yakalayamadim bu sene nasi bi baliktir anlayamadim gitti canli yemden bahsediyor bazilari ama avusturyada canli yemle avlanmak yasak ölüyede gelirmi gelmezmi bilmiyorum ne yapacam bilmiyorum benimkisi biraz tek tarafli ask oldu leyla ile mecnun gibiyiz bi türlü kavusamadik birbirimize (
K.Çekmece 70 li yılların başlarında Türkiyenin en önemli Turna Gölüydü. Balıkları temiz,semiz ve iriydi. Belki bin tanesini o günlerde yakalamışımdır. Nerdeyse tamamına yakınınıda salmışımdır. Şimdilerde sanıyorum tam bir pislik yuvası belkide hiç turnada kalmadı. Oysa Turna bir girdiği yerden kolayına temizlenemez. Sanırım seni davet etmiştim,tekrarlıyorum. Buralara gelirsen seni iki ayrı yere turnaya götürürüm. Keyfle avlanır hasbihal ederiz. Sevgimle kal
Her balık gibi turnanında tutma zamanları var elbet. Birazda kısmet işi. Ama sanırım şu günlerde daha sık oltaya gelmeye başlaması lazım. Bu tüm balıklarda böyledir. Kışın zor yakalanır ama lezzetlidir. Baharda ki bu turna içinde geçerli bence yumurta zamanı nazlı olurlar ve bence yakalanmamaları iyi olur neslin devamı açısından. haziranın ortalarından sonra daha güzel av yapmaya başlarsın ve başlarız gibi geliyo. Azmini beğendim çok güzel. Yılmak yok. Ayrıca ölü yemler kullanarak ta(istavrit ve benzeri balıklar) zilli oltalarla turna avlayabilirsin. Yine aynı zevki verir sanırım. Ama at çekin tadı başkadır. Bu konuda Vedat Abayoğlu'nu takip etmeni tavsiye ederim. Haydi rastgelsin bakalım.