2 Ekim Phuket/Tayland

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Nightwalker tarafından paylaşıldı.

1. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Bangkok'ta aldigim bir egitimi firsat bilerek ardindan oralarda biraz tatil yapma firsati bulduk. Izin sirasinda bir gunumu de ordaki balik avi turlarindan birine ayirmaya karar verdim. Sabah 8 gibi otelden aldilar ve son alinan kisi ben oldugum icin kisa surede vardik Marina'ya. Aslinda ilk kez bir ava bu kadar umutsuz gidiyordum sanirim. Nedense balik falan olmayacagini olayin sadece turistlerden para kazanmak amaciyla duzenlendigini dusundum hep. Balik turuna cikan ekip ben, Yeni Zelanda'li bir arkadas, Avusturalya'li bir kari koca ve Kuveyt'li iki kisi - toplam 6 kisiyiz.. Tekne hareket ettikten 15-20 dakika sonra sirti takimlari dibe salindi. 4 takim, ikisi yuzeyden ikisi orta sudan geliyorlar. Mola verip ogle yemegi yiyecegimiz adaya gelene kadar 1.5 saat falan gecti sanirim tik yok. Neyse adaya yaklasik 200 metre mesafede, yer yer kum, yer yer mercan kayaliklariyla suslenmis koyda demir attik. Hafif yemekler yendi ve basladik masmavi, piril piril sularda snorkelle yuzmeye. Bekledigim kadar guzel olmasa da yine de balik bol ve rengarenkti. Bir ara bugulanan cami temizlemek icin durup tekneye baktigimda bir de ne goreyim. Tekne personeli cikarmis yemli takimlari balik tutuyorlar. Hemen dondum geri. Ulan siz mi tutacaksiniz baligi biz mi? Neyse aldim elime bir takim ve basladik orda yemli avlanmaya. Ukrayna'da yasamaya basladigimdan beri aylardir balik avi yapamadigim icin benim amacim o tirtiklamayi parmaklarimda hissetmek ve belki bir nebze olsun pasimi atmakti. Balik cok boldu zaten. Cesitli baliklar yakaladik kisa sure icerisinde. Renkli olanlari geri saldim ben genelde. Bazilarini yem yaptilar. Mercana benzeyen, etinin cok lezzetli oldugunu dusundugum bir balikta vardi yakalananlar arasinda. Bir tanesini ben tuttum ve daha irice yaklasik yarim kiloya yakin oldugunu tahmin ettigim baska bir tanesini tekne personelinden birisi tuttu. Bu arada yakalanan baliklardan birisinin kafa kismini komple yem yaparak suya atilan takima bir adet muren baligi yakalandi. Teknenin yanina kadar cekilip biraz ugrastiktan sonra igneden kurtulmayacagi anlasilinca misina kesilerek mavi sulara suzule suzule geri dondu.

Molamiz bittikten sonra demir aldik ve adanin baska bir tarafinda yine adaya yakin ama derinligin 60 metre oldugu bir yerde durduk. Tekrar dip takimlarini verdiler herkese ve basladik yemle avlanmaya. Elimdeki misina sanirim 100 luk falan, halat gibi birsey. Dibi bulmasi bir dert, bulduktan sonra baligin vurusunu hissetmesi baska bir dert, sonra 60 metre cekmesi ayri bir dert. Zaten iri balikta yoktu ve neyseki kisa surede toparlanarak adanin diger tarafina dogru yol almaya basladik. 4 adet sirti takimi yine suda. Bu arada yola cikarken hepimize 1 den 6 ya kadar iskambil kagidi cektirdiler. Balik yakalaninca cekme sirasini belirlemek icin. Benim numaram 4… Bu arada sanirim 500 metre kadar onumuzde bir kilic baligi atlamaya basladi sanirim en az 25-30 kiloluk bir balikti. Hemen ustune dogru gidip atladigi yerlerden gectik ama sonuc yine nafile. Bu arada yanimizdan gecen baska bir teknenin bir tane ufak ton yakaladigini gorduk…

Bundan kisa bir sure sonra bizim tekneninde ilk baligi basti. Bir numarayi cekmis olan Avusturalya'li adam oturdu koltuga basladi cekmeye. Kullanilan takimlarin goruntusune bakarak 40-50 kiloluk baliklarla bile mucadele edebilecek sekilde oldugunu tahmin ediyordum ama yakalanan balik 1.5 kilodan ufak bir ton. Sanirim bizim yazili orkinosun tamamen ayni cinsi. Ilk baliktan kisa bir sure sonra ikinci balik Yeni Zelanda'li arkadas tarafindan cekildi. Cinsini bilmedigim 400 gram civarinda ince uzun renkli bir avci balik. Yine bundan kisa bir sure sonra ucuncu balik 1 kilo civarinda bir yazili Avusturalya'li teyze tarafindan cekildi ve teknedeki yerini aldi. Dort numara benim ancak donus saatinin de yaklastiginin farkindayim. Artik adanin etrafindan ayrilip geri donus yoluna girdigimizde bugunluk balik olayinin da bittigini dusunuyordum. Sans yine gulmemisti bana. Bu duygulari aklimdan cikarip nefis denizin ve guzel havanin tadini cikarmaya calisirken birkac yuz metre onumuzde hafif saga dogru bir oynasma basladi. Hemen butun gozler ve teknenin burnu oraya cevrildi tabii ve oynasma da giderek artti. Yuzlerce baliktan olusan orkinos surusu suyun uzerinde oyle bir kaynastiriyorlardi ki, gercekten cok guzel bir manzaraydi. Ben daha iyi gorebilmek icin teknenin on tarafina dogru gitmis baliklari izliyordum ki bu sirada arka tarafta bagrismalar basladi. Evet dorduncu balikta ignenin ucundaydi. Hizla geriye gelip koltuktaki yerimi aldim ve basladim cekmeye. Personel cocuk iki tane olabilir diyordu ama balik tekti. Yaklasik 1.5 kiloluk gunun en iri yazili orkinosu da kisa surede teknedeki yerini aldi. Bundan sonra balik birkac kez daha kaynastirdi ve tekne hemen o yone gitti ama baska balik yakalanmadi. Kuveyt'li iki arkadasta 5 ve 6 numarayi cekmeyi basarmislar ve gunun sanssizlari olmuslardi. Bundan sonrasi yine 1.5 saatlik donus yolculugu ve yine tik yok. Marinaya girerken baliklar paylasildi. Yakalama isi tamamen sans olsa da baliklar tutanlar tarafindan alindi. Kuveyt'li arkadaslar da balik istemeyince yemli takimla tutulan baliklar da paylasildi. Sonuc itibariyle tur reklamlarindaki fotograflarda bulunan en kucugu 20 kilonun uzerindeki baliklar ortada yoktu ama en azindan birkac balik yakalama zevkini tatmistim.

Otele doner donmez benim payimdaki baliklarla birkac resim daha cektikten sonra baliklari deniz urunleri restoranina goturdum ve aksam 7:30 icin masamizi ayirttim. Bundan sonrasi da midemize yaradi :) Resimler maalesef Istanbul'da su anda. Yarin insallah esim de donuyor ve fotograf makinasi gelince resimleri de ekleme firsati bulabilecem.

2. safaklarda

safaklarda Şafak

Favori Kamış:
    çeşitli kamış ve makineler
    En İyi Avı:
    37 cm levrek
    Çok heyecanlı bir av turu geçirmişsiniz...

tebrikler... resimleri merak ettim şimdiden;)

3. fish founder

fish founder Özgür

Phuket izlenimlerim ve teknikleri I

herkese slm,
    thailand ve adalarına 3'ü tsunamiden evvel olmak üzere 4 defa seyehat etme fırsatım oldu.bu 4 seyehat sonrası tayland'lıların 'tay' mantalitesini çok daha iyi anladım ve bu ülkede seyehat edecek olup eğlenceden başını kaldırıp balık avına çıkmak isteyenlere bazı ufak tüyolar,
    * şu unutulmamalıdır ki,her balığın bir mevsimi ve bu mevsime göre avlığın derinliği bulunmaktadır.bulunduğunuz tarihlerde hangi avların çıktığını ltf netten araştırıp bilinçli olarka tura katılın.
    * özellikle phuket adasında,tüm otellerin receptionlarında full tur programlarının arasında balık turları da bulunmaktadır.ama işin ilginç yanı tüm olay komisyon almak üzerine kurulmuştur.aslında adada herkes 2 ve veya 3 ciddi balık turu düzenliyicisinin turlarını pazarlamaktadır.
    * standart turlar sezona göre 4 ile 6 artı max 2 izleyici olarak satılmaktadır.eğer tur talebi yoğunsa tekne boyunu arttırmak şartı ile daha fazla avcı almaktadırlar.siz siz olun 4 kişinin üzerinde bulunan turlara kesinlikle katılmayın.dediğiniz gibi kura ile çıkacak balığı sırayla çekme sistemi bulunmaktadır.buda işin keyfini azaltmaktadır.
    * standart turlar adam başı yaklaşık 2500-3000 tayland bahtı yani 70-80$ civarıdır.buna ne olduğu belli olmayan pis bir öğle yemeği dahildir.%100 balık ve veya tavuk kızartması verirler ve yemek mümkün olmaz.yanınıza zevkinize uygun yiyecek almayı unutmayın.
    * 70-80 $ 'lık turlarda kılıç balığı yakalama umudunuz olmasın.her ne kadar pazarlama kılıç üzerine olsa bile,halkın tüm geçimi turizm üzerine olduğundan sizi o avlıklara götürmemektedirler.
    * bunu aşmanın 2 tane usulu vardır.'Türk usulu' ilki max 4 kişi katılımlı turda marinadan çıkar çıkmaz 'genelde teknede kaptan artı 2 mürettabat bulunur.' en ufak mürettabattan başlıyarak 'genelde ingilizceleri çok kötüdür ve veya konuştuklarını şiveden dolayı anlıyamazsınız' 'merlin merlin' yani 'kılıç kılıç' veya blu merlin 'bir üst seviye, kılıç denizden çıkar çıkmaz fotolanıp denize bırakılması lazım rengi soluyor ve gayriresmi koruma altında' diyerek fazla değil 5$ verin.
    2. mürettabata aynı sistemle 5$ daha, sonraki hedef kaptan....kaptana aynı sözcükler ve 20$ verin.ayrıca el kol işaretleriyle destekliyerek diğer 20$ rı gösterin ve kılıç yakalayabilir iseniz 20$ daha alacağını anlamasını sağlayın.
    bu sistemde sizi diğer turist avcılarının sahası dışında başka yerlere götüreceklerine emin olabilirsiniz.kılıç yakalayamasanız bile min 5 kg den başlıyacak balık alacağınıza emin olabilirsiniz.
    2.teknik ise paraya kıyarak ki fiyatları tekne boyuna göre değişiyor.özel balık turunuzu yaratmak akşam üstünden ertesi sabaha kadar orta konforlu bir özel tekne kiralama ise yaklaşık 1000$ dan başlıyor.ama 4 kişi kiralar iseniz bu size standart turlarla aşağı yukarı aynı rakamlara gelecektir.
    geceden başlıyan avlarda yemli dip artı sabaha doğru sırtı yapma şansınız var.eğer derseniz ki,ben tekim nerden bulacağım 3 kişi daha onunda kolayı var.5 veya 10$ bu ülkede ciddi iş yapıyor.otelde tur satan desk'e gidin 5-10$ verin oda numaranızla beraber balık turlarına katılmaya gelenleri hemen size yönlendirsinler ve toplu turunuzu kendiniz yapın.

4. fish founder

fish founder Özgür

Phuket izlenimlerim ve teknikleri II

* turlarda vermiş oldukları takımlar acaip kötü sadece turist ava çıktımı çıktı mantığı.
    * bu ülke çok ucuz bir ülke eğer dönüşte yanınızda taşımaya erinmez iseniz 'direk uçuyor iseniz dönüş 10 saat sürüyor' çok uygun fiyatlı çok iyi çıkrıklar ve kamışlar var satın almak için.nereden bulurum derseniz phuket merkezde 2 adet dükkan var herşeyin olduğu.
    * eğer teknede balık tutmayı başardı iseniz,boşuna balığı otele filan taşımayın,çünkü bu ülkede jumbo karides ki,gerçekten jumbo 2 tanesi ekmeksiz adam doyuruyor, tabak fiyatı yaklaşık 15-20$ civarı.otel mutfağı balığı pişirmek için sizden daha çok para istiyecektir.
    * önemli başka bir not eğer gündüz turlarına katılacak iseniz sakın ha balık tutmaktan zevk almayan eşiniz ve veya kız arkadaşınızla katılayım demeyin gün resmen burnunuzdan gelebilir sebebi ise 'tamamen onların mantığı' her tarafından kamışlar fışkıran bir tekne yaklaşık 50derece sıcak ve güneş tepeden bakarken bomboş denizde gidiyor eğer balık gelirse max 5 dak çekilme süresi işlem atmam.bu ne manasız bir şeydir olacaktır.
    * unutmayın cidden kafanıza güneş geçebilir.benim ilk seyahatimde 2. dereceden güneş oldum ve tatilim zehir oldu.

tüm bunların neticesinde bu 4 seyahatte evlenmeden yapmış olduğum seyahatler olduğundan 'orada bulunmuş olanlar ne demek istediğimi anlamışlardır :)' evlenme sürecimde tüm resimleri ve video kayıtlarını yok etmek zorunda kaldım.bu sebepten resim ve veya video ekliyemiyorum.
    balık tutmak veya tayland hakkında daha detalı bilgi isteyen arkadaşlar benle her zaman irtibata geçebilirler,
    sevgiyle kalın,

5. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Mehmet Bey verdiginiz faydali bilgiler icin cok tesekkurler. Hic aklima gelmezdi sitede Tayland konusunda bu kadar bilgi alabilecegim birilerinin oldugu, yoksa tatile cikmadan once yazar sorardim :( Bir daha Tayland'a ne zaman yolumuz duser ya da duser mi muamma ama umarim gidecek olanlar gorur ve faydalanir yazdiklarinizdan... Herseye ragmen bence oralar yasamak icin bile cidden cok ama cok guzel yerler. Dediginiz gibi cok ucuz, insanlar muthis derecede kibar, canayakin ve servis kalitesi olarakta Avrupa ulkeleriyle falan kiyaslaymayacak kadar iyi. Oradan daha guzel yasanacak bir ulke varsa o da Endonezya'dir. Ben Endonezya'da iki seneden fazla yasadim, tadi hala damagimdadir.

Balik konusuna gelince aslinda tura cikmadan biliyordum amacin para kazanmak oldugunu ama oralara kadar gitmisken bunu yapmak istedim. Dondukten sonra tuh keske yapsaydim dememek icin :)

6. ufukkula

ufukkula ufuk

En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Kağan Abimiz Akdeniz'den başka yerlere yelken açmış...Çok değerli tecrübelerini paylaşmış bizle...

Güzel anlatımın ve heyecanla beklediğimiz fotoğraflar için şimdiden,teşekkürler.Soğuk denizlerden de haberler bekliyoruz senden..

7. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Sagolasin Ufuk. Umarim dersler, keyifler yerindedir? Tayland fotograflari geldi, upload edicem birazdan. Buralarda baliga gitmek kismet olmadi henuz ama insallah en kisa surede diyelim. Denizde pek birsey bulamayinca acaba ic sulara mi yonelsem diyorum. Tatli su avciligi cok yaygin...

8. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Evet resimler nihayet yuklendi...,

Yolculuk basladi:

9. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Yemli avlanirken yakalanan muren:

10. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Ilk balik geliyor:

Ve Avustralya'li arkadasin yakaladigi balik. Bu tur nedir bilen bir arkadas aydinlatirsa sevinirim:

11. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Fotografta bu kadar yakalayabilmisim ama oynasan orkinos surusu:

Ve de benim sansima yakalanan 4 numarali balik:

12. mustipek

mustipek Mustafa ipek

Favori Kamış:
    KAMIŞ+ATMA
    En İyi Avı:
    2 adet 50cm KARABALIK
    bravo çok güzel av.

arkadaşın yakaladığı balık sarı kuyruk olarak bilinir.:D :D :D

13. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Hmmm benim bildigim sari kuyruk farkli bir cinsti ya. Ya da farkli cinstebaliklar sari kuyruk diye de adlandiriliyor olabilir. Bu balik ne kadar buyur peki?

14. ıceman

ıceman orhan

En İyi Avı:
    kefal,zargana,lüfer,mırmır
    lapin-yazılı-akya kırması :D:D:D:D