2. el faturalı liman kaydı olmayan motorun satınalınması?

Konu, 'Motorlar' kısmında odiseus tarafından paylaşıldı.

1. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    İyi günler,

Dıştan takma motorumu büyütmek için bakıyorum.
    Birçok motor var piyasada faturalı olupta liman kaydı olmayan.
    Bu motorların devri ya da satışı nasıl oluyor?
    Bu durumdaki motoru alıp liman başkanlığına kayıt yaptırabilir miyim?
    Faturanın devri oluyor mu?
    Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlardan çok acil bilgiye ihtiyacım var.
    Şimdiden herkese teşekkürler...

korkusuzmara bunu beğendi.
  2. mehmetsahin

mehmetsahin mehmet şahin

En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Çanakkale'den selamlar

Ruhsatsız ne makina nede tekne ile uğraşmamanı tavsiye ederim..

korkusuzmara bunu beğendi.
  3. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    Ruhsatsız derken almak istediğim motorun faturası var. Bunu kendi botuma nasıl kaydettirebilirim?

4. enez22

enez22 irfantunalı

Favori Kamış:
    Shimano Catana
    Favori Makine:
    Shimano Catana
    En İyi Avı:
    levrek 3 kg,sinarit 5 kg.
    Motorun faturasının olması önemli değil faturanın sizin adınıza olması gerekli. Eğer öyleyse liman başkanlığına giderek yapabilirsiniz.Kolay gelsin,

5. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    Malesef fatura başkasının adına. Yani yasal olarak sahibi olan bir kişiden motor satın alınamıyor mu? Satın alınıp liman başkanlığına kayıt yaptırılamıyor mu?

6. sancak114

sancak114 Atilla KORKMAZ

Favori Kamış:
    Okuma SalinaIII - Shimano Scimatar
    Favori Makine:
    Okuma SalinaIII16000 - Shimano Stradic 3000SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 6350gr sene2002 :)
    bazı ilanlarda faturanın noterden devri gibi birşeyler yazıyorlar.bu konu önemli umarım bilgi sahibi kişilerden aydınlatıcı bilgiler gelir.

7. aybasan

aybasan AYDIN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Peygamber balığı 1.5 kg
    Faturalı motoru satın alıp kendi teknene kaydını yaptırabilirsin..Sadece satışı noter kanalı ile yapıp motoru resmi olarak alacaksın.Sadece dikkat etmen gereken nokta eğer alacagın motor liman kayıtlı ise ve bir tekne üzerinde görünüyorsa sahibi önce liman başkanlığından motorun tekneden düşürülmesi işlemini yapacak..Ayrıca kayıtsız motoru kaydettirmen için fatura dışında motora ait istenen birkaç belge vardı sanırım Ce belgesi vs gibi onlarında olması lazım liman başkanlığı ilk kayıtta istiyor onları çünkü..Gerçi satıcının elinde yoksa o belgeler markanın bayinden alınabilir sanırım..Yinede bu konuya dikkat etmek lazım yoksa kaydı yaptıramazsınız.

8. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    Peki noter konusunda çözümü nasıl yapabiliriz. Çünkü noterlerin hemen hemen hepsi bu konuda tecrübesiz ve olmaz deyip geçiriyorlar. Liman başkanlığıyla görüştüm. Noter satışı olursa hemen yaparım diyor. Ama noterler bu işi nasıl ve hangi kategoride yapacaklarını bilmiyor. Bu konuda daha fazla bilgi verirseniz çok memnun olurum.

9. aybasan

aybasan AYDIN

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Peygamber balığı 1.5 kg
    Noter nasıl bir işlem yapmalı bunu bilmiyorum bilmesi gereken noter zaten???..Ama mantıken araç satılıyormuş gibi işlem yapacaktır..Satıcı sahip oldugu faturada belirtilmiş olan şu şu özelliklerdeki şu seri nolu malı tüm kullanım haklarıyla beraber şu şahsa satmıştır tarzında...Bu satış işlemini yapamayacak bunu bilmeyecek noter varsa bıraksın noterliği daha iyi.

10. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    Haklısınız valla. Yani kendi adımıza faturalı olan bir malı noter kanalıyla satışını yapamamak çok mantıksız geliyor.

11. enginköp

enginköp engin köprülü

Selamlar ,

belki biraz geç oldu siz işinizi hallettiniz ama durumu kısaca özetleyim.Tabiki son zamanlarda değişiklik olmadıysa...

Öncelikle kendi motorunuzdan başlayalım.Diyelim ki bağlama kütüğünüz var.
    Önce liman başkanlığına gidip motorunuzu satmak istediğinizi belirtiyorsunuz.Onlarda motoru bağlama kütüğünden silerek ve size motor bilgilerinin olduğu ve noter satışı yapacağınız bir evrak veriyorlar.Bu kağıt ile notere gidip satışı yapıyorsunuz.Alan kişide noterden aldığı satış kağıdı ile motoru kendi teknesine işletiyor...

Sizin bu şekilde motorunuzdan kurtulduğunuzu farzedelim :) şimdi sıra geldi tekneye yeni motor bulmaya.Bulduğunuz motorun kaydı varsa bu sefer siz yukardaki işlemleri tekrar ediyorsunuz.
    kaydı yok ise :

Mutlaka faturası olmalı ki kayıt yaptırabilesiniz.Faturası yok ise onunda farklı yolları var ama özellikle şu zamanda kimseye güvenipte öyle bir işe kalkışmayın.Çünkü malum mülteci sorunundan dolayı şuan piyasada çalıntı motorlar cirit atmakta.Başınıza iş almayın derim.Zaten dikkat ettiyseniz şu sıralar motor ve bot ilanları artmış durumda.kayıtlı olanlarda sorun yok tabiki ama kayıtsız ve faturasız ise uzak durun.

İzmir liman başkanlığındaki uygulama şöyle :

motor modeli 2005 ve sonrası ise Hem fatura hem de CE belgesi lazım.CE belgesi olmadan kayıt yapmıyorlar kesinlikle.
    2005 öncesi ise sadece fatura yeterli oluyor.
    Tabi bunların yanında istedikleri bir sürü de evrak var.

Diyelim ki motoru buldunuz kaydı yok ama faturası var ;

Limana en yakın notere ( bunu özellikle yazıyorum çünkü bende dediğiniz durumla karşılaştım.Deniz motoru dediğiniz zaman donup kalıyorlar.Halbuki blok motor satışı olarak geçiyormuş yanlış hatırlamıyorsam )
    gidiyorsunuz.Notere faturayı ibraz ederek kendi üzerinize satışını alıyorsunuz.Sonra da fatura + noter satış kağıdı ve limanın istediği diğer evrakları da tamamlayıp motorunuzu tekne veya botunuza kaydettiriyorsunuz.

Elinizde fatura varsa satış yapamama gibi bir durum sözkonusu değil kesinlikle.Gördüğünüz üzere olay maalesef ki kişilerin veyahut kurumların bilgisizliğinden kaynaklanıyor sadece.Siz dediğim gibi limana en yakın notere giderseniz onlar kesin biliyorlar.

Kolay gelsin

12. odiseus

odiseus Ömer YILDIRIM

Favori Kamış:
    SHIMANO
    Favori Makine:
    SHIMANO
    En İyi Avı:
    Levrek, 6 kg
    Merhaba Engin Bey,
    Verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkür ederim.
    Anladığım şudur; 2. el faturalı ama bağlama kütüğü olmayan bir motoru almak için noter kanalıyla satışı alabiliyoruz. Notere işini öğretmemiz gerekecek sanırım. Buişlemi blok motor satışı olarak yapmasını söylüyoruz.
    Daha sonraki işlemler zaten kolay.
    Allah sizden razı olsun. Umarım paylaştığınız bu bilgiler benim gibi birçok insana ışık tutacaktır.

Sağlıcakla kalın.

13. Ahmet duman

Ahmet duman Ahmet tuman

Selam Arkadaşlar Bende araniza yeni katıldım
    Bir sorunum var Aydinlatirsaniz çok sevinirim
    Ben bir bot almaya kaldım yanlız ben yurt dışında yaşadığım için bota bakmak için tanıdık bir arkadaşı gönderdim
    Satan kişiye botun fayuralarını sormuş satıcı demişki faturalar liman başkanlığına verdim sadece kütük kayıt ruhsatini göstermiş. Bu doğru mudur acaba?
    Çünkü ben satıcıya sordum motorun ve botun ilk sahibimisiniz diye oda evet dedi ama faturalar yok ortada böyle birşey olabilirmi beni aydinlatirsaniz çok sevinirim
    SELAMLAR Ahmet

14. kaygisiz

kaygisiz Deniz Alkım

Favori Makine:
    Okuma Safina pro-65
    Deniz Araçları limana kayıt ettirilirken deniz aracı ve motorun ayrı ayrı faturası ve CE belgesi istenir. Deniz aracı ve motor birlikte tek bir fatura edilmiş de olabilir. Birde teknenin isminin olduğu dilekçe ve teknenin ismini ve limanını gösterir fotoğrafları. Daha sonra deniz aracının belgeleri liman başkanlığında deniz aracına ait bir dosyaya konulur. Satıcı size liman başkanlığından alınma bir Bağlama kütüğü gösterdiyse endişe etmeyin. Sadece Bu Bağlama kütüğünü liman başkanlığından mı çıkardı yoksa başkasından mı satın aldı onu kontrol etmeniz lazım. Onuda Bağlama kütüğü üstünde yazan botun markası cinsi boyu ve motorun markası modeli ve seri numarasına bakıp satın alıcağınız bot motorun üstünde yazanlarla karşılaştırıp kontrol edin. bunlar doğruysa gidin liman başkanlığına devir alın gönül rahatlığıyla.

15. palet

palet Gökhan

konuyu hortlatıcam ama şurada takıldım;

" Diyelim ki motoru buldunuz kaydı yok ama faturası var ;
    Limana en yakın notere ( bunu özellikle yazıyorum çünkü bende dediğiniz durumla karşılaştım.Deniz motoru dediğiniz zaman donup kalıyorlar.Halbuki blok motor satışı olarak geçiyormuş yanlış hatırlamıyorsam )
    gidiyorsunuz. Notere faturayı ibraz ederek kendi üzerinize satışını alıyorsunuz. "

2 nci el ve ilk sahibine kesilmiş 3 yıl öncesine ait fatura mevcut ancak motoru başka birinden satın alıyorum. fatura sahibi ortada yok. bu fatura ile notere gidip bu faturada seri no su yazılı motorun bana satışını yapın dediğimde noter satış işlemini yapıyor mu?

birde faturadan yer alan motor seri no sundan bu motorun herhangi, bir gemi ye liman kaydı olup olmadığını sorgulayabileceğimiz bir web sitesi var mı?

Son düzenleme: 20 Ocak 2020
  16. palet

palet Gökhan

İkinci sorumun cevabını buldum. aşağıdaki linkten fatura sahibinin TC no su ya da Fatura sahibi şirketse Vergi no su nu girerek sorgulattığınızda yazılan TC no yada vergi no üzerine kayıtlı tekne varsa çıkıyor. Göstermiyorsa faturada görünen motorun herhangi bir liman kaydı yok demek oluyor.
    https://atlantis.udhb.gov.tr/gscl2_http/gemisorgulama.aspx