Tüm dostlara merhabalar.. Yaklaşık 3 haftadır dıştan takma motorlar hakkında araştırmalar yapıyorum ve hala tam olarak karar vermiş değilim. Sıfır bir motor alırsam botu ve motoru (faturalar benim üstüme olduğu için) resmi işlemlerle pek fazla uğraşmadan "bağlama kütüğü"ne kaydettirebileceğimi anladım. Kullanacağım malzemenin resmiyete uyması benim için fazlasıyla önem taşıyor; yani aldığım motor ister sıfır ister 2. el olsun kesinlikle faturalı olmalı ki kendi üstüme kaydettirebileyim. Bilen dostlara sorum; 1) Başka bir şahıstan kullanılmış motor alırken resmiyette sorun yaşamamak için nelere dikkat etmeliyim? Fatura dışında dikkat etmem gereken birşey var mı? 2) Karşımdaki motorun faturasını da getirdikten ve ben kendisine ödemeyi yaptıktan sonra aramızda noter satışı da yapmamız gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa noter işlemleri tahmini ne kadar civarında tutuyor? 3) Motorumu resmi olarak üstüme kaydettirebilmem için motorun eski sahibi adına düzenlenmiş faturası ve noterden karşılıklı alım satım yaptığımıza dair belgeler yeterli midir? Arkadaşlar sorduğum soruların cevaplarına acil ihtiyacım var çünkü artık bıçak kemiğe dayandı ve bu hafta içinde motoru almayı düşünüyorum, motor olmadığı için botum salonda bir köşede öylece gariban gariban duruyor. Eğer bu ikinci el olayları çok meşakatli ise gidip sıfır 2 zamanlı 9.8'lik bir PARSUN motor alacağım ve böylece botta olduğu gibi motorun faturasında da benim adım olacak ve resmi işlerim bir nebze kolaylaşacak. Eğer teferruatlar meşakatli değil ise ikinci el bir yamaha ya da 9.8 tohatsu düşünüyorum. Konu hakkında bilgisi olan dostların cevaplarını bekliyorum..
nacizane tavsiyem, süper kelepir bir motor düsmedikçe ikinci ele bulasmayin....ki, süper kelepir dedigim aslinda motorun hakettigi fiyat....ikinci el alimindaki mevzuatlar konusunda birazdan site sakinleri gerekli bilgileri sunacaktir, ama bana sorarsaniz hemen su an evden çikin ve o parsunu alin....aksamüzeri botla motoru birbirlerine kavusturun, aksaminada ilk seyir deneyimlerinizi bizimle paylasin
Sitedeki formlardan aklımda kaldığı kadarı ile 2.el motorlarda noter masrafı 130 TL. civarında. eğer maddi olarak seni etkilemeyecekse sıfır bir motor alıp takmanı tavsiye ederim, karada arabayla yolda kalmaya benzemez, deniz yada göl allah göstermesin motorda oluşabilecek bir arıza hele ki bot üzerinde telafisi mümkün olmayan neticeler doğurabilir.
İkinci el motor alırken,, Satıcısıyla birlikte notere gidilecek , satıcı ve siz hüviyetlerinizi (TC kimlik no) ve motorun ''Faturasını ibraz ederek satışı gerçekleştireceksiniz , 2 yıl önce , 6 hp 2006 model bir motor (fatura bedeli 1850 tl) , için 95 tl masraf gitmişti .!! (değişmiş olabilir ) Satış bu , yani pek teferruatlı değil !! Kayıtta ise ,, bu fatura , noter satış belgesi ve yanlış hatırlamıyorsam !! , motorlardan ve deniz aracından ''CE'' belgesi isteniyor . Her zaman yeni , yenidir !!! ve bu yeni denizde çok önemlidir , hayırlısı olsun.
İkinci el motor almak çok büyük şans işidir.Benim 4 tane ikinci el motorum oldu.İkisinde şanslıydım,ikisinde şansız. Kesinlikle internet üzerinden resmine bakarak bir motor alma.Ayni şehirde ise bir bilenle git gör,çalıştır,bu şekilde al.Ama sıfıra gücün yetiyorsa kesinlikle sıfır almalısın.Noter satışı 130-140 TL arasında değişir.
bende barış abiye katılıyorum. 3 adet ikinci el motorum oldu sadece birinde şanslı sayılırım. biri hiç çalışmadı biri de impeller sorunu çıkardı..bence gidip parsunu almalısın. 9.8 yerine de 15 civarı düşün derim. 9.8 i kaldıran 15 i de kaldırır
zaten faturali motor bulmak baslibasina sorun....faturasi olan zaten bu durumu üzerine basa basa vurgulamakta vede motorunu sifirina yakin hatta bazen sifirindan pahali (evet pahali çok ciddiyim) fiyatlara satabilmekte. model konusuna girmiyorum bile, eskiden modelini bilmiyorum ama yeni derlerdi simdi açik açik yili konusundada sallamaktan geri durmuyorlar....hatta yildan geçtim kendini asip marka konusunda bile sallayan var....2 sene kadar önceydi parsunlar o kadar yaygin diildi, aklievvel bir kardesimiz tabelaciya yaptirdigi uyduruk bir stickeriyla benim motorumun esi parsununu mercury diye satmaya çalisiyordu!!!! üsenmedim aradim, ayip olmasin diyede Çinde yapilan fason mercury mi diye sordum....orijinal amerikanmis ))) daha neler neler var, fatura sordugunuzda isyan eden, sizinde hayatin diger alanlarinda yaptiginiz faturasiz türlü büyüklü-küçüklü alisverislerden örnek veren vede kendisini magdur gösteren saticilar var yiginla....(güzel kardesim sende tutmus üç kurusluk motorda resmiyet ariyorsun millet ne yolsuzluklar yapiyor....) genelde bu argümanida kullanirlar.... kafa sisirdim kusura bakmayin ama hep dedigim gibi bu ülkede tekne-deniz motoru kisaca saglikli bir marin piyasasi mevcut diil....piyasadaki teknenin planlari ile oynayip arsimetin hamam tasi denizciliginde tekne üretip insanlarin hayatini riske sokan ahlaksizlar, çalinti motorlarini yada perte ayrilmak üzere olan motorlarini fahis fiyatlarla satmak isteyen aklievveller hayatimizda daha uzun yillar olacak.... hayatinda deniz görmemis ama tarlasinda 15 metrelik motoryat yapan insanlarin yasadigi bir ülke burasi ) (bu arada görüntüsü fena diildi ama hesap-kitap olayi muhtemelen facia...zira iki dolu dolu kapali kismin üzerine flybridge konmus, tam bir apartman görünümündeydi) aslinda firsattan istifade bu konuya alakali basliklar açildikça deginmeye çalisiyorum, ama tabikide basligin amacina ulasmasi çok daha önemli, ilk paylasimimdada nacizane önerdigim gibi sifir motoru almanizi hararetle öneririm....
bu arada madem bahsettim sonucunuda arz ediyim, tarlasinda motoryat yapan kardesimiz tekneyi denizle bulusturamadi,zira hem köyünün dogrudürüst yolu yoktu, hemde köy denize çok uzakti....teknede çok agirdi bu arada, sactan yapilmisti.... daha neler neler...Ankara ostimde tekne yapan vede 8mt tamami ile uydurma tekne kabuguna 40 000 dolar isteyen (denizcilerimiz) bile var )) sözün özü, imkan dahilinde mutlaka sifir ekipmani tercih edin, gerek teknede gerekse motorda....vede isini layiki ile yapan ciddi firmalari seçin
Yorumlarını paylaşan tüm dostlara çok teşekkür ederim. İkinci el motor için aradığım birçok kişi fatura olayında yukarıda geçen mazeretler de dahil olmak üzere birçok şey ileri sürdü; en güzellerinden biri de "abi 10 beygir altına fatura falan gerekmez zaten" diyen bir arkadaşın yorumuydu. Bir de farkettiğim birşeyi söylemeden geçemeyeceğim; ikinci el motorunu satan çoğu kişi sanki bir tek kendisi konuya hakimmiş başkaları hiçbirşey bilmiyormuş gibi konuşuyor ki bu gerçekten çok can sıkıcı olabiliyor. Bir de aynı ilan verilen sitede sıfırı 2700TL'den satılan motorun ikinci elini 2500TL'ye satmaya çalışanlar var ki onlara Allah'ın akıl fikir vermesini diliyorum (ayrıca eğer varsa bu motorları bu fiyata alanlara Allah'ın daha da çok akıl vermesini diliyorum) . Sizlerin verdiği tavsiyelerden de anladığım kadarıyla sıfır bir 9.8 parsun almam mantıklı görünüyor. Taşıma açısından 2 zamanlı alacağım çünkü bel fıtığı ile ilgili sorunlarım nedeniyle motor ağır olsun istemiyorum. Ancak yine bilen dostlara birkaç sorum olacak; Şimdi ben bu motoru iki zamanlı alırsam Terkos gibi tatlı su havzası olan yerlerde kullanamıyor muyum? Avrupa Birliğine uyum yasası hikayesine yakın zamanda ülkemizde 2 zamanlı motorların kullanımının yasaklanması mümkün müdür? Bildiğim kadarıyla çoğu tekne sahibi 2 zamanlı motor kullanıyor, 2 zamanlılar yasaklanırsa tüm bu motorların ne olacağına dair bir fikri olan var mı?
gerçekten sehir efsanesi oldu bu 2 zamanlilarin durumu....piyasada binlercesi var ve halende üretilmekte-satilmakta....bu kadar motor eter olup havaya uçamaz ya....bence böyle bir uygulama çokta mümkün gözükmüyor, herkesin elinden tek tek motorlarini kim toplayacak, bunun takibi nasil yapilacak, motorlari alinanlara ödeme yapilacakmi.....ben bugün motor alacak olsam kesinlikle 2 zamanli alirdim vede asla kafama takmazdim bu durumu....sizde müsterih olunuz. göller konusunda bir bilgim yok, ama iki zamanli parsundan sonra sadece 280 tl karsiligi botunuza uygun 45lbs elektrikli motorda aldinizmi kimseye bisey sorma ihtiyaci hiasetmeden her türlü su birikintisinde botunuzu yüzdürebilirsiniz
İki zamanlı derken , düzeltelim ''İçten yanmalı motorların , dersek daha doğru olacak.!! Tebliğde aşağıdaki şekilde verilmiş. ''(8) 1 km2 den daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasaktır. (10) İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır. İki zamanlı motorların kaldırılması konusu ise, Bu yasaklamada esas olan , AB standartlarındaki değerleri yakalamaktır. Yani Emisyon değerlerindeki Carbonmonoksit miktarı , AB normlarına uyuyorsa sorun yok !! Örneğin , ''Evınrude firmasının , iki zamanlı , ''E. TEC , serisi motorlarının , bu değerleri , rölante de , dört zamanlı motorların 10/1' i kadardır ve ''AB standartlarındadır. ve bu iki zamanlı maalesef kaldırılamaz.!!! Bu değerleri karşılayamayan iki zamanlıların kaldırılması tabiyki olasıdır.
Adventurer dostuma tamamen katılıyorum.Nelerini görüyoruz.İnsanlık ve Allah korkusu ile alakalı bi durum. Göletler de benzinli motor kullanımı yasak bildiğim kadarıyla.
herkese selam,, 2. el motor alınacaksa fatrurasının olması zaten şart. 2. el deniz motorunun fiyatı sıfırının %60'ı kadardır ortalama. Piyasası budur. 2. el motor alınırmı; bence alınır ama internettenn resmine bakarak değil!!! Yetkili servisten onaylı faturalı ise alınmasında sakınca yoktur.
Arkadaşlar tekrar merhabalar, uzun araştırmalarım sonucu yerinde görerek, kullanarak ve beğenerek ikinci el, faturalı ve 2006'nın 7. ayı çıkışlı uzun şaft bir Yamaha 8bg'lik motor aldım. Yıllık iznim süresince gerek İzmir gerekse Altınoluk taraflarında hemen hergün denizdeydim ve motorumdan çok memnun kaldım. Burada sorularıma cevap veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim..
stratejist kardeşim tekrar selamlar. sorunsuz bir motor almana sevindim. denizde seni yalnız bırakacak bir motorda verdiğin paradan çok çekeceğiniz çile tarifsizdir. motoru kaça aldınız?
2200 lira derken 2 zamanlımı? sıfır 9.9 2 zamanlı yamahayı bu sene karaköyde ufuk abiye 2750 lira dediler. bence sıfırlara da bakabilirdin ama gerçekten sorunsuz motorsa hakedebilir.
Onur Tohatsu 9,8 sıfır motorlar 2.700-2850 lira civarı olması gerekiyor.Hatta eminim.Parsunların 9,8 leri 2.600 lira civarı .Sıfır 9,9 Yamaha ya 2.750 lira fiyat almışsanız kesinlikle kaçırmasaydınız. Eğer bir daha motor alırsam Allah izin verirse senin yanına geleceğim.
abi bana da ufuk abi dedi..2750 ye alacaktım dedi..2700 e tohatsu 9.8 2 zamanlı veriyorlar 9.8 4 zamanlı da 3600 lira civarı..fakat kışın biri 3000 liraya almış..yani kışın fiyatlar düşebiliyor.. bende açıkcası 9.9 yamahayı 2750 liraya duyduğumda şaşırdım..olacak iş değil çünkü...ama ufuk abi diretti..bende kıllandım almadım dedi oysaki 3300 liraya tohatsu 15 hp almayı kafaya koymuştu..ufuk abiye söylicem o da yazsın ben hala inanamıyorum
Evet motor 2 zamanlı. Motor ararken gerek İstanbul, gerek Bursa ve gerekse de İzmir'deki muhtelif firmalarla iletişime geçtim ve bazılarında araya hatırlı kişileri de sokarak çeşitli fiyatlar aldım; yamaha 8bg kısa şaft için en son 3200TL, tohatsu 9.8 kısa şaft için en son 2600TL, parsun 9.8 kısa şaft için ise 2250TL fiyat aldım. Belirttiğim fiyatlar sıfır ve 2 zamanlı motorlar içindir. Şu andaki motorumu da dostlarımın da tavsiyesi üzerine İstanbul'dan kalkıp İzmir Foça'ya giderek, yerinde görerek ve test ederek aldım ve bence bu durumdaki bir motor için gayet de iyi bir fiyata aldım. Bu motorun sıfırı (eğer ki bulabilirsen) 3200TL'den 3650TL'ye kadar alınabilmekteydi ve ben tahminen 30-40 saat kullanılmış ikinci elini 2200TL'ye aldım, bence iyi de yaptım. ADB'ye sahip olduğumdan eğer isteseydim 15bg veya üstü bir motor da alabilirdim (uygun fiyatlara oldukça temizlerini de bulmuştum) ama ağırlığından dolayı istemedim. Aldığım motor 27kg ağırlığında taşıması fazla bir sorun yaratmayan kompakt bir motor. Emin ol ki piyasada birçok 9.9 ya da üstü motor bulunabilir ancak 8bg'in ağırlıklarında ve performanslarda temiz motor bulmak gerçekten zor (kolay olsaydı Foça'ya kadar gitmezdim). Tamam sezon sonunda motor fiyatları biraz daha düşecektir ama bence söylediğin fiyata yamaha 9.9'un sıfırını almak tek kelimeyle "İMKANSIZ". Ama yine de biz bu motorun sıfırını 2750TL'ye alabiliyoruz dersen motor arayan bir arkadaşım var ona söyleyeyim hemen seninle iletişime geçsin. Dostum unutma ki aramadığın zaman her yerde uygun koşullarda denk geldiğin birşey aradığın zaman en bulunmayan şey olacaktır (murphy kurallarından). Yine de sana nacizhane tavsiyem botta kullanım için tek başına taşıyamayacağın motordan uzak durman yönünde olacaktır, rüzgarın bol olsun..