2 zamanlı 4 zamanlıya karşı.. Motor tavsiyesi?

Konu, 'Motorlar' kısmında stratejist tarafından paylaşıldı.

1. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    Shimano Symmetre 500FD, Solstace 1000FI, Solstace 2500FI, Solstace 4000FI
    En İyi Avı:
    Olta ile 2700g.lık bir levrek
    Arkadaşlar hepinize merhabalar,
    Uzun zamandır süren araştırmalarım sonucunda kısmetse yarın 3.20 ahşap taban botumu alıyorum. Şimdi geriye motor konusu kalıyor; bot genellikle denizde (marmara ve kuzey ege ağırlıklı) ve gerek sırtı çekmede gerekse açılıp demir attıktan sonra yemli ve çapari avlarında kullanılacak. Ayrıca zıpkınla yaptığım dalışlarımda da kullanacağım. Bunun dışında tabiki Terkos'ta turna avında da kullanacağım. Şimdi kullanım alanlarımı açıkladıktan sonra ne sıklıkla kullanacağımı da belirteyim; yılın 12 ayı boyunca kullanacağım sürenin toplamda gün sayısı olarak 40-45 günü geçmeyeceğini düşünüyorum; yani genelde fırsat bulunan haftasonları ve yaz tatili iznimin bazı günlerinde kullanmayı planlıyorum. Avlak bölgelerine giderken bot ve motor binek arabamın bagajında taşınacak. Tüm bu anlattıklarımdan sonra bana motor olarak hangi motoru ve kaç zamanlısını tavsiye edersiniz? Açıkça söylemek gerekirse kullanacağım sürenin fazla olmayacak olması, hafifliği ve taşıma kolaylığı nedeniyle 2 zamanlı motorlara daha yakın duruyorum. Beygir gücü olarak 8-10 bg civarını düşünüyorum. 2 zamanlı motorlar içinde gerek bakım masrafı gerekse de diğer 2 zamanlılara nazaran yakıt harcaması olarak daha az yakan bir motor olarak ne tavsiye edersiniz? 2 zamanlı bir 9.9'luk Yamaha nasıl olur? Bir de ikinci el bir motor alırsam motorun üretim yılına bağlı olarak versiyon farklılıkları olur mu? Yani örneğin 2005 model bir yamaha ile 2008-2009 model arasında ne gibi farklılıklar vardır?
    Biliyorum biraz uzun oldu ama inanın kullanan arkadaşlardan gelecek her türlü tavsiyeye ihtiyacım var, forumda bu konuda yazılanların tamamını okumama rağmen halen seçeceğim motoru belirleyebilmiş değilim. Tüm dostların tavsiyelerine açığım..

2. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Evet , Yamaha FMHS İki zamanlı ben kullanıyorum ve özellikle acenta olması kaydıyla şiddetle tavsiye ediyorum , 2005-2009 modeller arasında motor olarak hiç bir fark yok benim gördüğüm , kimilerinde elektrik çıkışı yok hepsi bu.

Bir de Türkiye'de satışı varmı pek emin değilim ! EVINRUDE E.TEC H.O 15 hp , bu motorda iki zamanlı ve enjeksiyonlu bir makinadır .

Son düzenleme: 29 Haziran 2010
  3. PACO

PACO Umut DEMİR

Hızlı cevap,anlattığın özelliklere yanıt verecek motor 2 zamanlı 9.9 kısa şaft yamaha dan şaşma.;)
    Ama yakıt konusuna katlanmak gerek.:rolleyes:

4. ozan

ozan Ozan

YAmaha veya mercury aradığın bunlar bence 2 zamanlı ve düşük beygirli max 9.9

5. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Shimano Nexave CX 2.40 MH, Tolee Kawahagi 2.10 MH, Mitchell Elite 602L 2/8 (1.83 UL)
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yorum yapan tüm dostlara değerli yorumlarından ötürü teşekkür ederim. Yaklaşık 20dk önce 3.20m Ahşap Katlanır Tabanlı Seastar Bot için alışverişimi tamamlayıp ödememi yaptım; umarım Allah utandırmaz.
    Motor olarak aklımda 2 zamanlı bir 9.9bg kısa şaft Yamaha yer etmiş durumda, aslında Yamahaya oranla daha ucuza çok temiz vaziyette 4 zamanlı 9.9bg Mercury buldum ama gerek motorun uzun şaft olması gerekse de motorun ağırlığı nedeniyle almaktan vazgeçtim.
    Özellikle yakıt konusuna dikkat çeken arkadaşlardan bir istirhamım olacak; 2 zamanlı 9.9 Yamahanın orta gazda 1 saatte kaç litre yakıt tüketeceğini söyleyebilirler mi acaba?
    Aynı şekilde 4 zamanlı 9.9bg bir mercury ya da yamaha ne kadar tüketir?
    Bir de 2 zamanlı motorların yorumlarında birkaç yerde "2 zamanlı motor kullanmak için elinizin alet tutması ve tamirden anlamanız gerek" gibi bir ifade dikkatimi çekti bu motorlar bu kadar sorun çıkarıyor mu?

6. alpperr

alpperr alper

2 zamanlı 15 beygir yamaha kullanmaktayım... Avlarımda genellikle kıyıdan 7-8 kilometre açığa gidip geliyorum,tabi birde avlak yerinde yaptığımız gezinmeler var. Bir depo benzin bana 4 ila 5 av yaptırıyor... Bu söylediğim rakamlarda kullanıcıdan kullanıcıya değişir (motru hangi devirde kullandığına bağlı olarak.)
    Motoru sıfır olarak alacaksan ve bakımlarını düzenli yaptıracak olursan elinin o kadarda çok takım tutmasına gerek yok bence... Allah'a şükür şu ana kadar benim başıma açık denizde bakım yapmamı gerektirecek bir şey gelmedi...
    Fiyat açısından mercury motorlarıda tavsiye edebilirim, bildiğim kadarıyla 2 zamnlı motorları yamahadan daha ucuza geliyor ve mercury motorlarda etraftan edindiğim izlenimlere göre baya iyi...
    Biraz uzunca oldu ama umarım yardımcı olabilmişimdir.

7. umutoz35

umutoz35 Umut Özden

Favori Kamış:
    Kaşık,Sahte yem, El Oltası
    En İyi Avı:
    300-400 gr kopez 3 tane:)
    Abicim; yeni iki zamanlı teknolojilerini pek bilmiorum ama 80 model 2 HP temiz evinrude kullandım 3 sene. Kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim, sıfır motor bilgim vardı; şimdi piston ve silindir müdahelesi hariç geri kalan her türlü müdahaleyi öğrendim:D..En sık karşılaştığım sorunlar ki düşük beygirli yeni 2 zamanlılarda farklı olduğunu sanmıyorum, benzinle yağ karışımı olduğu için bujiyi aşırı kirlettiği, her cıkmadan once tel fırcayla temizliyordum yoksa performansı azalıyordu. Denize nezaman cıkacağım belli olmadığı için az az benzin alıyordum bu yuzden herseferinde yağ ayarlaması, ellerin kirlenmesi, denize eksozdan attığı yağ, aşırı gürültüsü vs.. Karbüratörü kaç kere söküp taktığımı hatırlamıyorum bile:D.. Simdi 5 HP 4 Zamanlı Mariner'e terfi ettim , 25. kg civarı ama 2.77 mt 50 kg olan botumu tasımaya alıskın olduğum için motorun ağırlığı pek farketmeti açıkçası:D. Cok memnunum yeni motorumdan. Eskiye kıyasla gayet sessiz çalışıyor, 2.77 botu tek kişiyle baya bi süratlendiriyor ve 2 Hp e koyduğum 1.5lt benzinle 5 HP le, 3 katı yol yapıyorum..Tabiki bu anlattığım sorunlar, 80 modele ait olduğu için gayet normal problemlerdir, ki tamir işini seven bir insanım sadece bir keresinde, 4 kişi çekmeye çalışırken pistonun asırı sismesi yuzunden denizde kaldım, onun dısında 3 yıl cok işimi gördü. Şimdiki modern 2 zamanlı teknolojisi mutlaka farklıdır diye düşünüyorum. Teknik olarak detaylı arastırmak ve kıyaslamak gerekir kolay gelsin...

Son düzenleme: 30 Haziran 2010
  8. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

Şimdi , Yamahadan şöyle bir kısas size yardımcı olacak; 9.9 iki zamanlı tam gazda 5.1 lt / saat , 9.9 dört zamanlı tam gazda ise 4. lt/saat , yani arada 1.1 lt litre fark vardır.
    Dediğiniz motorlar birbirine yakın teknolojilerle üretilmektedir.(2 veya 4 zamanlı olarak).
    ''İki zamanlı kullanmak için elinizin anahtar tutması gerekir'' sözüne ben katılamıyorum, nedeni ise dört zamanlı motorların daha çok çalışan parçası vardır , ve bir çevrimi , elde etmek için , iki patlama gerçekleşmesi gerekir.!!
    O söz ancak , miadını doldurmuş hurda ve her tip , motorlar için geçerlidir.
    Motor yeni ve bakımlı , kullanıcısıda dikkatli ve özenli olduğu müddetçe sorun çıkmaz diye düşünüyorum , bizdekiler çıkarmıyor açıkçası.

9. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Arkadaşlar tekrar merhabalar, uzun araştırmalarım sonucu yerinde görerek, kullanarak ve beğenerek ikinci el, faturalı ve 2006'nın 7. ayı çıkışlı uzun şaft bir Yamaha 8bg'lik motor aldım. Yıllık iznim süresince gerek İzmir gerekse Altınoluk taraflarında hemen hergün denizdeydim ve motorumdan çok memnun kaldım. Burada sorularıma cevap veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim..

10. onur1872

onur1872

stratejist kardeşim botta uzun şaft motoru aparatla mı kullanıyorsun? yani aynayı yükselttinmi?

11. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Merhabalar Onur,
    Evet motoru kullanabilmek için botun kendi servisinde aynayı 10cm kadar yükselttirdim; dikkatli bir şekilde ölçümler yapıldıktan sonra su kontrasından çok güzel bir aparat yaptılar ve şu anda uzun şaft motoru sorunsuz ve performanslı bir şekilde kullanabiliyorum.

12. ozan

ozan Ozan

hayırlı olsun zaman konusu artık problem değil herhalde yazmamışsın motor kaç zamanlı :)

13. onur1872

onur1872

ben daha önce aynası yükseltilmiş çok bot gördüm fakat hiçbirzaman güvenli olup olmadıklarını test etmedim zira bana hep güvensiz ve her an kırılıp motorla birlikte suya gömülecekler hissi vermiştir..

stratejist arkadaşımız tecrübe etmiş ve bu konuda tecrübeli arkadaşlarımızdan sayılır ki bu şekilde kullandığına göre öyle..bir konuda birşeyleri tecrübe etmiş herkesde olduğu gibi tecrübesizlerden daha bilgili olduğu kesin :)

benim merak ettiğim acaba gerçekten güvenlimi? sorun teşgil ediyormu? gaz verince ayna yamulmuyormu? merak ettim.

14. stratejist

stratejist A.ÖZDEMİR

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Onur emin ol iyi bir uygulamayla güvenli bir şekilde kullanılabiliyor. Ben daha önce birçok tekne, bot, motor kombinasyonları kullanmış ADB belgesi olan bir kişi olarak gerek botun gidişinde gerekse de motorun performansında herhangi bir olumsuzluk görmediğimi söyleyebilirim. Bu bot ve motorla birlikte 3 kişi tam gaz ve 2 kişi plane konumunu defalarca sağladım ve herhangi bir sorun da yaşamadım. Ama başta da dediğim gibi ayna yükseltme uygulaması doğru malzeme ve doğru ölçülerle yapılmalı..

15. PoseidonN

PoseidonN Furkan ÜLKER

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve 420
    Favori Makine:
    Cormoran 6Pi-5000
    Merhaba motorunuzun yakıtı hakkında bilgi verebilir misiniz?

16. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    Makina kullanmam , balık ile aramda misinadan başka bir şey istemem...
    En İyi Avı:
    Ceylan - 6,5 kg , 8 Tane Barracuda
    Sonuna kadar katılıyorum . Yamaha en iyisidir . 50 defa avlanmaya çıksan herbirinde en az 5 lira fazla yaksan 4 zamanlıya oranla en az 250 tl kayıp olur . Hatta daha fazlazı bile olur .
    Ama bu sorun değilse 9.9 yamaha alacağınız bota göre belkide en uygunu .
    Benim motorum honda 5 beygir 4 zamanlı . Daha önce jhonson 5 beygir 2 zamanlı vardı . Aralarında dünyalar kadar fark var , hem performans hem yakıt hemde arıza çıkarma durumu açısından . O anlamda 4 zamanlı benim şahsi tercihim ama yamaha olsun taştan olsun , 2 zamanlısı da birçok markanın 4 zamanlısını sollar geçer .

17. ismail34

ismail34 İsmail Köksal

Sevgili kardeşlerim,doğru yapılmış ve ayarları doğru olan 2 zamanlı bir motor,4 zamanlıya göre 1.6 nisbetinde daha efektif gücü fazladır.Konusunda söz sahibi olan bütün döküman ve ciddi belgelere bakınız 2 zamanlının 1.6 oranında daha güçlü olduğunu göreceksiniz.
    Katkım olsun istedim.

18. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Teşekkür ederim İsmail Abi , yazdıklarınız doğrudur . Belgeler öyle diyorsa öyledir . Performans farkı marka farkından kaynaklanıyor o zaman . (örn : bmw 3.16 da 1600cc , doğan slx de)
    Önceki motorum 2 zamanlı jhonson du şimdiki 4 zamanlı honda. İkiside aynı bayiden alınma ikiside aynı usta tarafından bakımı yapılmakta . İnanın bana yakıt tasarrufu öyle böyle değil neredeyse yarı yarıya(abartmıyorum) , hızı ve kuvveti de öncekine göre birhayli iyi , öncekinde anahtar elimden düşmezdi şimdikinde anahtar sürmedim daha..

19. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    Arkadaşlar konunun süresi geçmiş ama ben de deneyimlerimden belirtmek isterim ki American motorlar çok yakıyor ama sağlamdır. Japon motorlar gerçekten az yakar ama biraz karmaşıktırlar. kullanıcıya göre 2zamanlı veya 4 zamanlı üstünlük gösterir. (Portatif motorlar için.)

33Orfoz kardeş, mersindensin anladığım kadarıyla ustan kim acaba, yoksa adanadamı yaptırıyorsun, bazı arkadaşlar adanada servise götürüyorlar. önerilerini beklerim, privatedende gönderebilirsin.

20. 33orfoz

33orfoz Mustafa

Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Yılmaz Deniz var soğuksu karakolu civarında motoru ordan aldım . Ustam ise sanayide İzzet Yılmaz diye birisi .
    İşi iyi biliyor , motordan gerçekten anlıyor ama Mersinde bu işi yapan sanırım iki kişiden biri o yüzden inanılmaz fiyatlarla çalışıyorlar . Diğeride sanırım kendi kardeşi yani o da aynı , ayıp be dedirtecek kadar pahalı . Başka usta araştırdım , bulamadım , bulsam bir daha onlarla çalışmam ilk motorumda çook param gitti , Allahtan şimdiki hasar vermiyor 3 yıldır ( aman nazar değmesin:) )
    İşi iyi yapıyorlar ama tek oldukları için de abartı oğlu abartı fiyat çekiyorlar , şimdi size önersem mi önermesem mi bilemedim ...
    Siz adanadan bahsettiniz , orda hem işten anlayan hemde fiyat konusunda abartılı olmayan bir usta biliyormusunuz?