2 zamanlı motorlara lpg gaz uygulaması olmuyor diye duydum dogrumudur !!!

Konu, 'Motorlar' kısmında güney_34 tarafından paylaşıldı.

  1. güney_34

    güney_34 mehmet

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    slm arkadaşlar 2 zamanlı motorlara gaz uygulanmıyor diye duydum dogrumudur bu gün ipragaz marine gazı aradım ve 2 zamanlı motorlara uygulanmıyor diye bi cvp aldım sizce bu dogrumudur yani şimdi 2 zamanlı motorlara lpg taktıramıyormuyuzz ?
     
  2. barisbasci06

    barisbasci06 Barış

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    412
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Hatırlamak zor..:)
    MEHMET KARDEŞ..
    "Marinegas tüpü sipariş etmek için İpragaz Tüketici Hattı olan 444 47 72’yi arayabilir, 0532 444 0 887’ye SMS yollayabilir.." açıklaması var ilgili firmanın web sayfasında..Bence en doğru bilgiyi buradan alabilirsin..
     
  3. güney_34

    güney_34 mehmet

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    abi aradım konuştum 4zamanlı motorlara uygunabiliyor dediler şok oldum ama akdenizde falan 2 zamanlı motorlara uygulandıgını duymuştumm yani şimdi 2 zamanlı motorlara gaz taktıramıyacakmıyız anlamadım valla
     
  4. Serkan.ist

    Serkan.ist Hidayet

    Mesajlar:
    424
    Şehir:
    Ankara
    Genç kardeşim sana daha önce bir mesaj vermeye çalıştım.

    Şimdi daha açık yazıyorum.

    Bu tekne işleri bildiğin gibi değildir. Tekne denizde değil parada yüzer. Bunu daha önce biri sürat biri 8m yat olmak üzere iki ve birçok botu ola biri olarak söylüyorum. Sana tavsiyem önce ufak motorlu ucuzca bir yekne al. kamara falan olmasın. Kamara teknede tek işe yarar oda çapkınlık durumları. Onun dışında çoluk çocuk falan demişsin hikaye. Kamara tekneye hamallıktır. Ama ona gelinceye kadar daha çooook düşünülmesi gereken şey var.

    LPG diyorsun. Hiç LPG li bir tekneye bindinmi? LPG li tekne leş gibi gaz kokar. Hani eski taksilerdeki gibi gaz kokusu gibi. yavaş giderken kullanamazsın çünkü bayıltır. Hızlı giderken bile baş gdönmesi yapar. Öyle sein baktığın tarzdaki küçük aletlere olacak iş değil yani.

    Ayrıca LPG yi kaça mal edeceksin onun farkını kaç senede alacağın benzinle çıkaracaksın hiç düşündünmü. İyimser bir tahminle söylüyorum 10 yıl. Bunu söylerken yakıt farkının Sadece %30-35 civarı olacağını bilerek hesap etmelisin;)

    Ayrıca iki zamanlı tekneye elbette lpg olmaz çünkü iki zamanlı motorlarda pistonlar kısmen benzinin içinde çalışır. o nedenle benzine yağ koyarız.

    Sana tavsiyem illaki bu işe gireceksen önce

    http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...si-istanbul-yat-5-50-mt-supeer-30207185/detay

    şu ayarda -kamarasız- orta halli bir tekneyle işe başla. 4-5 bin liradan fazla verme. Sonra bana dua edeceksin inan bana:)
     
    Son düzenleme: 5 Kasım 2010
  5. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Keşke bu yazıyı geçen sene yazsaydınız. Ben 8 m Kamaralı ahşap bir tekne almadan önce. Dediğinize %100 katılıyorum, Kamara hamallık tamamen. Bana 20.000 TL ye malolan tekne ile 4-5 bin lik bir tekne arasında hiç bir fark yokmuş, bunu yeni anladım. Arkadaşın sözlerine kulak verin derim.
     
  6. Serkan.ist

    Serkan.ist Hidayet

    Mesajlar:
    424
    Şehir:
    Ankara
    Bill Gates e sormuşlar; nasıl bu kadar başarılı oluyorsunuz?

    "Tecrübe" demiş.

    Tecrübenizi neye borçlusunuz demişler

    Derin bir AAAAHHHHHHHH çekmiş:)

    İNANIN DESEYDİM DE DİNLEMEZDİNİZ. Bazen yaşamak lazım;)
     
  7. adventurer

    adventurer umut yetişken

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    evet bende fuarda yetkili ile konuştum, sadece 4 zamanlılara uygulanmakta. ayriyeten tüpleri istediğiniz ipragaz bayiine getiriyorlar.
     
  8. barisbasci06

    barisbasci06 Barış

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    412
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Shimano Bestmaster
    Favori Makine:
    Shimano Exage 4000 RB
    En İyi Avı:
    Hatırlamak zor..:)
    Valla ne yalan söyleyim..Hayatı denize kıyısı olan bir yerde geçen birisi elbetteki bizden daha tecrübelidir..Her iki tekneyi yan yana koysalar önüme gene sana dediğim avatarındaki tekneyi seçerdim.Ancak LPG konusunda detaylı bilgim olmadığından cazip olur düşüncesiyle önermiştim..
    Serkan kardeşin dediği gibide düşünebilirsin istersen..Ama ben genede profil resmindeki tekneye bayıldım..
     
  9. güney_34

    güney_34 mehmet

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    abilerim haklısınız ama gercekten ben balıga pek gitmicem ben bir kere alıcam bir daha almam zaten bunu almazsam hiç almam sizede katılıyorum tecrübelisiniz biliyorsunuz işi ama abi kusurumada bakmayın ama aklıma takıldı ya ondan başka bişi düşünemiyorum acıkcası evet tabi her zaman kullanamıcam ama haftada bi kerede olsa binerim bi hafta sonuda atarım 150 tl benzin zaten dip gaz gidicek degiliz bogazda zaten hız yapmaya izin vermiyolar ufak ufak gazla giderim zaten hanımda tırstıgı için bide 10 aylık cocukla hızlı gitmem keyif teknesi gibi bişi olucak artık benzinede katlanayım yani
     
  10. adventurer

    adventurer umut yetişken

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    561
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    kamaralı teknenin kamarasız bir tekneye karşı en büyük avantajı size deniz insanı olduğunuzu tam manası ile hissettirmesidir (kamarasızda hissedenlerde olabilir tamam) ancak bir günlüğünede olsa o kamarada konaklamak, heleki yağmur yağarken tepenizdeki pıtırtıları dineyerek uyumak yada deniz batladığı zaman limana dönemeyerek sakin bir koy bulup orada gecelemek...bunlar günübirlik balık zevkinden çok ötede, insanın yapısını değiştiren duygular...
    ileride mutlaka denizde yaşamak üzerine planları olan birisi olarak layıkı ile kullanılacaksa ben kamaralı tekneyi öneriyorum. ancak kamarasız bir tekne gibi kullanılacaksa, kamarasında konaklamayıp sadece havuzluğundan faydalanılacaksa tabikide o kamaranın harcadığı alanada yazık, ağırlığından dolayı harcattığı ekstra yakıtada....
     
  11. güney_34

    güney_34 mehmet

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    evet umut haklısın ama gercekten cok hevesliyim bu tekneye kamaralı olması benim için cok önemli oglum için cok iyi olucak ve ya hanımım için cocukta daha ufak uyuması için veya dedigin gibi kötü bi durumla karşılaştıgımda gercekten işime yarıyacak bende saten bunları düşünüpte böyle bir tekne istiyorum evetbalık için pek ideal degil ama zaten balıga ancak 2 hafta bir amcamın ogluyla cıklarım benim için ideali bu diye düşünüyorum bakalım kısmet nasip zaten 50 defa alıcak degilim bir kere alıcam bunda bana yeter hemde aile için
     
  12. güney_34

    güney_34 mehmet

    Mesajlar:
    26
    Şehir:
    istanbul
    serkan abi dediklerinde cok haklısın evet öyle başlamak lazım ama pek balık için kullanmıcam kamaralı olması gercekten capkınlık için falan degil capkınlık yapmaya kalksam cok cok güzel yerler var sonucta taksiciydim kendi taksimde 7 sene calıştım bilirsin istanbul taksicisini ondan gercekten öyle capkınlık falan pek öyle şeylere kacmıyorum artık cok zevkimizi aldık şuan sadece kendimi cocuguma hanımıma ayırıyorum zamanımı işi yerimde bile dükkanımda oglum için oda yaptırdım düşün abi ne yapsam hep oglumu düşünüyorum yani gercekten onun rıskını onun hakkını öyle şeyler yaparak pislik karıştırmak istemem zamanında yaptık bitti şimdi sadece ailemle zaman geciriyorum bide bizim bebeiş 10 aylık ama deniz manyagı abi giydir can yelegini bırak yemin ederim denizden cıkarmya calışş aglıyo cocuk banyosunu bile yaptırıyoruz cıkaramıyoruz beyfendiyi cıkmam diyoo orda öyle suyla oynuyo yatıyoo cıkmıyo bir ara cengelköyde anne annesinin evinde havuzdan cıkaramadım yaa 5 saat kaldı aglaya aglya cıktı bence bu cocuk büyüyünce denizde yaşar :)
     
  13. spinnci

    spinnci murat

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    333
    Şehir:
    antalya
    Favori Kamış:
    DAİVA
    Favori Makine:
    D:A:M
    En İyi Avı:
    21 kilo akya,vallahi nasıl yakaladım bende anlamadım.
    buyurun

    ÜRETİCİ FİRMA DİYORKİ;
    Marinegas Engine’nin Uygulanabileceği Tekne Tipleri

    Marinegas engine dönüşüm sistemi, içten takmalı (inboard) ve dıştan takmalı (outboard), tercihen 250 HP güce kadar 4 zamanlı benzinli deniz motorlarına uygulanabilmektedir. Sistem, yeni nesil enjeksiyonlu motorlarda güvenle kullanılabilmektedir.
    HADİ KARAR VERDİK VE TAKTIRCAZ VE ÜRETİCİ YİNE DİYORKİ;
    Başvuru

    Marinegas engine dönüşümü için en önemli noktalardan biri, teknede marinegas tüplerinin konulacağı en uygun yerin tespitidir. Bu nedenle dönüşümün ilk adımı, teknenin İpragaz tarafından önerilecek dönüşüm firması tarafından incelenmesidir. Bu incelemede, tüplerin konulacağı yerin yanı sıra motorla ilgili teknik özellikler tespit edilir.
    Zaman ve Yer

    Dönüşüm, tekne karadayken yapılmak zorunda olduğu için teknenin yıllık bakımının yapıldığı tersane ya da çekek yerinde dönüşüm işlemi gerçekleştirilir. Enjeksiyonlu motorlarda, otogaz dönüşümde kullanılan standart sıralı sistem kullanılması nedeniyle, dönüşüm işlemi 1-2 gün, karbüratörlü motorlardaysa, karbüratör tipine bağlı olarak özel mikser üretilmesi gerektiği için 3-4 gün sürmektedir.
    Test

    Dönüşüm işleminin tamamlanmasının ardından, Makina Mühendisleri Odası’ndan Gaz Sızdırmazlık Raporu alınır ve motorun ilk testleri dönüşüm firmasıyla beraber gerçek koşullarda yapılır.
    Teslim

    Teknenin kullanım amacı, maksimum seyir hızı gibi koşullara bağlı olarak, marinegas engine dönüşüm sisteminin elektronik kontrol ünitesi programlanır; böylece en iyi yakıt tasarrufu ve performans sağlanacak şekilde gerekli nihai ayarlar gerçek kullanım şartlarında tamamlanarak tekne kullanıcısına teslim edilir.
    BU DURUMDA BİZE NE GÖSTERİYO?
    PARA PARA PARA varsa parsa yoksa para eeeeeee? nerde kaldı tasarruf?:)
    VE ÜRETİCİ YİNE DİYORKİ====->%40 a VARAN tasarruf..VARAN? YANİ BU %10 olabilir %20 de %30 %5 de.!
    ALINTILAR:ipragaz resmi websitesindendir.
    saygılar
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2010