Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "Su Ürünleri, 2006" verilerini açıkladı. Buna göre, 2006'da avcılıkla yapılan üretim bir önceki yıla göre yüzde 25, yetiştiricilik üretimi yüzde 9 arttı. Geçen yılın toplam su ürünleri üretiminin yaklaşık yüzde 61,9'u deniz balıklarından, yüzde 11,9'u diğer deniz ürünlerinden, yüzde 6,7'si içsu ürünlerinden ve yüzde 19,5'i yetiştiricilik yoluyla elde edildi. Deniz ürünleri üretimi 2006'da, bir önceki yıla göre yüzde 28,5 artarak yaklaşık 489 bin ton olarak gerçekleşti. Deniz balıkları içinde önemli olan türlerin avlanılan miktarları incelendiğinde ise, hamsi balığı üretim miktarının 270 bin tonla bir önceki yıla göre yüzde 94,8 arttığı görüldü. Geçen yıl denizlerde ve iç sularda yetiştiricilik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak yaklaşık 129 bin ton oldu. Yetiştirilen en önemli türler ise iç sularda yüzde 43,5 ile alabalık, denizlerde ise yüzde 29,8 ile levrek ve yüzde 22,1 ile çipura oldu. Avcılıkla yapılan üretim=Trol,küçük tekneler ve benzeri profesyonel avcılık Yetiştiricilik =Çiftlikler 2006 avcılığın %25 artmasının en önemli nedeni Karedeniz ve Marmara'da avlananan hamsinin bolluğu olmuştur.
hamsinin bu kadar çok yakalanması aslında sevindirici olduğunu pek söyleyemem nedeni de hamsi birçok balık türünün yemek menüsünde ilk sırada... hamsinin azalması diğer balıkları da tehdit eder diye düşünüyorum. ufuk paylaşım için teşekkürler...
Mehmet Abi durum sadece hamsi değil tabii ki,%25 artışın bir bölümü hamsi ya gerisi?? Türkiye'de balık neslinin korunmasına yöenlik olarak yapılan ya da aslında yapılamayan önmlemleri düşünürsek avcılığın sürekli artması ve bunun bilinçsizce yapılması karşılığında hiçbirşey yapılmaması asıl sorun...Rakamların artmasında teknolijik gelişmelerin de büyük etkisi var,Artık büyük tekneler karadenizle sınırlı kalmayıp tüm karadeniz Trolleri hamsi avı zamanı dışında ege ve akdenizde avcılkık yapmaya başladı.Bunun da büyük etkisi var,balık bulucuların fiyatlarının ucuzlaması ve bunun sonucunda tümn küçük teknelerin bu aletlere sahjip olması kıyıların da bitirilmeye başlandığını gösteriyor...
ufuk malesef dediklerin çok doğru. hızlı tüketim devam ediyor. bir yerde tıkanıcak ama iş işten geçmiş olacak. ekonomik sıkıntılar balıkçılara bunu yaptırtıyor. umarım denizlerimizdeki bereket bitmez ve her daim hem balıkçılarımızın hemde bizlerin yüzü gülsün....
'Yunus avlamak serbest bırakılsın' GİRESUN AA Karadeniz'de, balık avında son yılların en verimsiz ayları yaşanırken, balıkçılar az miktardaki balığın yüzde 70'ini yunuslar tarafından tüketildiğinden şikayetçi. Giresun'un Piraziz İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Aslan, balıkçılar olarak, doğal denge sağlanana kadar yunus avının serbest bırakılmasını istediklerini belirterek, "Karadeniz'de balık avında verimsiz aylar olarak bilinen haziran, temmuz ve ağustos, son yıllarda kıtlık aylarına dönüştü" dedi. Birde yunuslara *ok atarlar denyolar
Bu bilgileri şu( Giresun'un Piraziz İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yaşar Aslan) şahsiyetede bildirmek lazım..Bilgiler için teşekkürler arkadaşım.