21/05/2011 Avı (İzmir)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında xanderzone tarafından paylaşıldı.

1. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Cumartesi yaptığım dalışta zıpkınıma takılanlar.
    Bu aralar turna bolluğu var ilgilenen arkadaşlara duyurulur.
    Daha iyileri nasip olması dileğiyle...

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Afiyet olsun kardeş.. devamıda gelsin...

turna var dersinde nerelerde va??? kıyıdan atalım oltayı???

3. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Bölge Seferihisar!

4. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Avinizi tebrik ederim. Baliklar cok guzel. Sadece sunu merak ettim; av bitiminde eve dalis giysisiyle mi geliyorsunuz? Yani sorun olmuyor mu?

5. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Dalışa motorsiklette gidip geliyorum serin serin iyi oluyor ama havalar ısınınca dönüşte çıkarıyorum elbiseleri.

6. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    İşte hayat budur. Hem motor hem balıkavı. tebrikler.

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    :confused: :confused: anladım seferihisardan kıyıdan olta atacaz ama seferihisar denizden bayagı içerde be kardeş..:confused: :)

8. ceranımoo_ist

ceranımoo_ist Yakup BULUT

Favori Kamış:
    okuma,linelife,remixon
    Favori Makine:
    Favorim Shimano Sahara 3000FD , Okuma İmpact 65,Okuma Eclipz ez 65
    En İyi Avı:
    levrek,çupra,yazılı orkinos, ceylan .....
    güzell bir av olmuş tebriklernefesinize sağlık . Iskarmozların tadı çok güzeldir..

9. OMMG

OMMG OKAN

Avınız için tebrikler,bölge bilgisi için de teşekkürler...

10. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Erçin biliyorsun Deniz turnasında (ıskarmoz) günlük kişi limiti 1 adettir. Bu durumda bir ıskarmoz ve bir de çipura fazlan var.

Bir dahaki avında bu konuya dikkat etmeni rica eder, tadında avlar dilerim.:)

11. lorel

lorel İLYAS SÖYLEMEZ

Nuri bey limit 5 kg olarak düzeltilti biliyorum.

12. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Erçin kardeş birşeyler yazsaydı daha makbul olurdu. Ancak yine de nerede, nasıl bir düzeltme yapılmış, değişikliğe ait bir kaynak/link var mı, görmek isterim doğrusu. Selamlar.:)

13. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Bu konuda bir fikrim yoktu yani yaptığım yanlışın farkında değilim affola, gerekiyorsa yönetim fotoları kaldırsın, uyarınız için teşekkürler..

14. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Burada, birarada oluşumuzu anlamlı kılan naif cevabın için teşekkür ederim.

Paylaşmanın bilgilendirici ve yakınlaştırıcı etkisini işte böyle siz anlayışlı kardeşlerimizden görmekte bir başka güzel. Sağolasın Erçin.:)

15. IBEX

IBEX Ayboar Taşdemir

Favori Kamış:
    Shimano Alivio 210, Shakespeare Ugly Sapphire 240, Okuma Salina Seaspin 290
    Favori Makine:
    Shimano Exage 2500 FC, Okuma Trio 40, Okuma Avenger 30A
    En İyi Avı:
    3.8 kg levrek
    Çok büyük iskarmozlar var Seferihisar da, daha yeni at- çek ile 2 kg lik aldım

16. lorel

lorel İLYAS SÖYLEMEZ

Yönetim olarak Emre Esirgen arkadaşımız vasıtası ile KKGM ile yaptığımız
    yazışma sonucu DENİZ TURNASI-BARAKÜDA-ISKARMOZ olarak bilinen balığın tebliğlerde geçen deniz turnası olmadığı,dolayısı ile bu balığın günlük avlanma limiti bir adet değil, 5 kg. dır..

KKGM'den gelen cevap

2/2 Numaralı tebliğin denizlerde avlanabilecek türler başlıklı çizelge 7 de
    yer alan Scomberesox saurus latince isimli deniz turnasının zurna
    balığı-uskumru turnası mı olduğu hakkında bilgi talebinmiz incelenmiştir.

Bazı balık türlerinin Türkçe isimlerinde bölgelere göre farklılıklar
    olduğundan tebliğde yer alan düzenlemelerde latince isimleri birlikte
    kullanılmıştır.
    Çizelge 7 de "deniz turnası" (scomberesox saurus) ismi kullanılan balık
    uskumru turnası, zurna gibi isimlerle de anılmakta olup aynı balıklardır.
    Ege ve akdenizde yer yer bulunduğu bilinen barakuda yada iskarmoz olarak
    bilinen (Sphyraena sphyraena) türü için özel bir düzenleme bulunmamakta olup çizelge 7'de diğer türler kapsamında değerlendirilmektedir.

İyi günler dilerim

Cihan TOSLAK
    Su Ürünleri Mühendisi

Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
    Su Ürünleri Hizmetleri Daire Başkanlığı

http://www.amatorbalikavi.com/forum/...338#post525338

Zurna ile Baraküda arasındaki farkı daha iyi anlamak için yukarıdaki linke tıklayarak ilgili konuya bakabilirsiniz..

17. lorel

lorel İLYAS SÖYLEMEZ

KKGM sirkülerde gecen balığın bizim zurna balığı dediğimiz balık olduğunu kabul etmiş ve yine bizim baracuda olarak andığımız ve avladığımız balığın bu balık olmadığını kabul etmiştir.Şimdi bu çizelgeye göre boy ve kg limiti yok ne yapalım balığımı kıralım tabiki hayır sirküler öncelikle amatörün vicdanında olması gerekir.Saygılarımla...

18. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Neresinden başlasam, ne söylesem.:eek:

“ Merd-i Kıpti şecaat arz edeyim derken, sirkatin söylermiş” Evet tam da bu maalesef. Zira bir yanlış başka bir yanlışla güya düzeltilmeye çalışılmış. Bu durumda değil iki yanlış, yüziki yanlışı da üst-üste koysak çeyrek doğru etmiyor, etmez de. Hem değil mi ki bu yenilip yutulmaz hatanın baş müsebbibi zat-ı alileriydi. KKGM devletluleri attılar orta yere bir gaf sonra ayıkla ayıklayabilirsen pirincin taşını.

-İsmi yanlış yazmışız
    -Pekala doğrusu ne?”
    -Zurna.
    -E peki turna nedir?
    -O da zurna.
    -Ama bu yanlış, bunu düzelt?
    -Hayır düzeltmem, önceden de öyleydi bundan böyle de öyle kalacak.

Güler misin, ağlar mısın? Yazık bu ülkeye, yazık ki bu aymaz iradeyle nizamat verilmeye çalışılıyor.

19. simendifer

simendifer Sennur

Ooof of. :)

Arkadaşlar, KKGM'den bu konuda bilgilendirme istemiş olmanız, zaten bu konularda ne kadar duyarlı davrandığınızı gösteriyor. Sizler gibi arkadaşları tenzih ederim ama genel itibari ile zıpkıncı arkadaşlardan bu tür duyarlılığı pek göremiyoruz. O nedenle öncelikle sizlere teşekkür ederim.

Iskarmoz konusuna gelecek olursak. Tebliğde belirtilen isim zurna balığını işaret ediyor olsa da, aslında orada deniz turnasından bahsedildiğini,su ürünleri mühendisi olan arkadaşlarımızın aydınlatmaları ve araştırmaları ile biliyoruz. Zira, limit 60 cm olarak verilmiş ama zaten zurna balığının maksimum boyu ancak 50 cm olabiliyor. Dolayısı ile orada bahsedilen zurna balığı değil, ıskarmoz (deniz turnası) balığı. Bu sadece küçük bir ayrıntı.

Size yazılmış olan cevap açıkçası acı acı güldürdü (halimize, KKGM'nin haline gülmekten söz ediyorum). O kadar vurdumduymazlar ki, bahsettikleri şey hakkında en ufak bir fikirleri olmadığı gibi, fikir sahibi olmaya dahi çabalamıyorlar. Oysa ben biliyorum ki, bu konu yıllardır KKGM toplantılarına taşınıyor. Hatta bununla ilgili akademik araştırmaların bile önlerine konduğunu, balığın deniz turnası olduğunun açıkça anlatıldığını biliyorum. Ama ne mühendisleri, ne de diğer yetkililer, salla başı al maaşı düsturundan öte gidemiyorlar bir türlü. Sanırım böylesi daha çok işlerine geliyor. "Alt tarafı balık işte, ne uğraşacağız, yaz bir cevap gitsin" diyorlar. İnanın, "bir de ben sorayım" desem, bana da farklı bir cevap verirler. Ya da herkese kopyala-yapıştır yaparlar. Ne ıskarmoz balığını, ne de zurna balığını gördüklerini dahi sanmıyorum.

KKGM'nin artık bu işi ciddi anlamda ele alıp, herşeyi gerekçeleri ile birlikte yayınlaması gerekiyor. O kadar çok eksik var ki. Hangi sular orman içidir, hangileri değildir, hangileri özel mülkiyete verilmiştir, limitler hangi araştırma ve gerekçelerle belirlenmiştir, kullanılması gereken ekipmanlar nelerdir v.s. v.s. gibi bir çok açıklama yayınlanması gerekir. Biz senelerdir "tebliğdeki deniz turnası mı? Zurna mı?" davasını güdüyoruz. Yani klasik söylemle; "eller gidiyor aya biz burda kaldık yaya."

Yurt dışından bazı kanunları görme şansım oldu, oturup ağlayacaktım. Kullanılacak iğne boyundan, ekipmanlara kadar çizimli olanları var. Biz de oralardan çalıp çırpıyoruz ama kendi ülkemize göre düzenlemeden, ayrıntıya girmeden, "ben dedim oldu" mantığıyla. Hatta hatırlarsınız, lambuka limitleri konusunda çok komik durumlara düşmüştük. 36/2 sirkülerde 40 cm limiti olan lambuka, 37/2 sirkülerde tamamen yasaklandı. Sonra "ayyy yanlış çalmışız" diyerek lambuka avını serbest bıraktılar ama o da evlere şenlik. 40 cm limiti olan balık, şimdi diğer türler arasında ve 5 kg.'a kadar istenirse larva olarak bile tutulabilir. Vicdanımıza kaldı yani zavallım. Bunları düşündükçe sinirlerim alt-üst oluyor.

Will Rogers der ki; "herkes cahildir, sadece branşlar farklıdır". KKGM'deki hemen herkes, ne yazık ki balıkçılık konusunun kör cahili. Yazık benim güzel ülkeme, yazık sularımıza ve o sularda yaşayan güzelim canlılara.

Son düzenleme: 27 Mayıs 2011
  20. balikci

balikci

Erçin bey,

Avınız için tebrik ederim. Şahsınızın bir zıpkıncı olarak bilinç altında henüz avlanılabilecek olgunluğa erişmemiş balıkları hedefinize almadığınıza sevindim. Her ne kadar bir tebliğ karmaşası söz konusu olsa da, izlediğimiz fotoğraflar bir kaç el kadar turna'ya da ait olabilirdi. Maalesef sizler kadar duyarlı arkadaşları artık mumla arayacak duruma geldik.

Geçtimiz hafta gerçekleştirdiğim bir avıma ait olan raporu forum da yayınlamamla birlikte, şahsen çok eski arkadaşım ama avlarını tavsip etmediğim; limit ve balık boyu gözetmeksizin bilinçsizce avlanan, ne zaman karşı karşıya kalsam bu bakış açısından kurtulmasını ve bilinçli avlar yapması konusunda çaba göstersemde bir türlü başaramadığım bir grup zıpkıncı arkadaşımın rapor da adı geçen merayı talan etmek adına planlar içerisinde olduklarını ve bunu kendileri gibi kişilerle paylaştıklarını öğrendim. Balıkların selameti ve daha fazla bilinçsiz kişiye bilgilerin ulaşmaması adına raporun kaldırılması, benim yaşadığım bir kaç hatıradan daha önemliydi. Nitekim öyle oldu.

İyi de bu balıklar zaten denizlerimizde bilinçsizce yapılan ticari avlardan ötürü ne doğru düzgün üreyecek zaman ne de üreme dönemine girecek olgunluğa erişemeden bir avcının kurbanı olarak tezgahlarda yerini alıyor. Bari bu bakir meralarda balıklara bu şansı birazda olsa biz verelim, yaz sezonuna girdiğimiz ve kıyıya belli bir mesafeye ağ bırakımı yasağının da başladığı şu günlerde balıklara bunu çok görmeyelim. Keşke bilinçli kişiler olsaylardı da, veritabanıyla koordinatlarını bile tuttuğum 50'ye yakın avlağımı seve seve paylaşsaydım. "Ne zaman bu vurdum duymazlıktan kurtulacağız, herşeyi kaybedince mi değerini anlamak zorundayız?" demekten içim içimi yemekte ama nafile, ne olur içinizdeki korumacılık duygusunu kaybetmeyip, bu balıklarında bir üreme dönemi olduğu gerçeğini her daim anımsayıp, tanıdığınız-tanımadığınız herkesle de bu gerçekleri paylaşmaktan çekinmeyin. Sizler gibi tavsiyeye ve bilinçlendirmeye açık zıpkıncı arkadaşlarımızın çoğalmaları dileklerimle.

Rast gelsin..