Emre kardeşim ile sabahın erken saatlerinde sırtı avı için Sarosa açıldık,gün boyu farklı takımlar ile gerçekleştirdiğimiz avımızda bolca tombik nasibimiz oldu 15 e kadar saydım sanki yer gök tombik doluhepsini süratle suya iade ettik,4 palamut 2 uskumru tavamızı dolduracak balıklar oldu,tüm oltacılara rasgele....
Katılımınız için teşekkürler arkadaşlar.Şu sıralarda Saros 400-750 gr.ağırlığında Orkinos yavrusu(tombik)dolu,palamut avı esnasında özellikle kaşığa çok atlıyorlar alıkoymaktan ziyade tamamını suya iade ettik ve öylede olması gerekir,av günümüz ile ilgili videonun linki aşağıda biraz uzun ama idare edinkalın sağlıcakla. http://www.dailymotion.com/video/xszrus_22-ayustos-2012-sirti-avimiz_sport
Videoyu izledim. Yazılı orkinoslar müthiş süratli balıklarmış. Yara almalarına rağmen banamısın demeden fişeklemişler. Ancak orkinoslar yavru olmakla birlikte -palaz mı desek?- sanırım tombik başka bir tür balık. Nette biraz baktım, tombik için gobone de denmiş çeşitli metinlerde.
Tebrikler Turgay abi. Çok güzel bir av. Video da süper. Hem balıkların çekilişi, hem salışlar, hem sahte ve sahtenin aksiyonu hepsini çekmişsin. Hiç bir ayrıntı kaçırılmamış. Balığın vuruş anı bile var, daha ne olsun. Böyle keyifli ve güzel avların devamını dilerim. Tombikle, yazılı orkinos yavrusu farklı balıklar diye biliyordum bende ama belki ben yanlış biliyorumdur. Aklımda öyle kalmış Rastgelsin...
Turgay abi doya doya seyrettim videoyu çok eğlenceli bir av yaşamışsınız Tombik yerine palamut olsaydı daha bir güzel olurdu. Tebrik ederim.
Şu sıralar Saros körfezinin Yeniköy açıklarında 100-120 metrelerde 70-120 kg.ağırlığında orkinos avlanmakta,tabiki bu işi sabah suyunda parakate ve ağ toplayan balıkçılar yapmakta,oldukça zahmetli bir av olup yaklaşık 3000mt.3 numara ip kullanmaktalar her neyse tombik(gobene)bizim sularımızda orkinos yavrusu olarak bilinir,tavşan gibi aşırı derecede kanlı ve bir o kadar da süratli bir balıktır,bu balığın 50 kg.dan sonrasını avlamak hem ticari olarak hemde ton veya köfte yapımı olarak düşünülebilir lakin ufaklarını alı koymak bence tamamıyla katliam niteliğindedir,istemeseniz de oltanıza gelebiliyuor sırf bu iş için teknemde delikli torba bulunduruyorum mümkün mertebe balığı sudan çıkartmadan iğneden çıkartıp salmak en doğrusu ama oldukça ufakları yakalanınca ister istemez sudan keserek süratli bir şekilde iğneden kurtarıp suya iade etmek gerekiyor,balık titremeye başladığında yaklaşık 2-3 dakika içinde ölmekte bunun için hızlı hareket etmek gerekir.Yazılı orkinos ise farklı bir tür yine bizim sularımızda 10-15 kg.a kadar olanlarını avlamak mümkün fakat mevsim itibarıyla her dönem bulunmamakta,palamut veya torik kadar olmasada normal orkinosa göre daha az kanlı ve pembemsi bir et var,dilimleyerek fırın ve ızgarada direk olarak pişirilerek tüketilebilir,yazılı orkinosun en belirgin özelliği karın altında sağ da ve solda kafaya yakın üçer adet yuvarlak siyeh lekesi olması.Kalın sağlıcakla rasgele.....