22 Mart 2011 "Dünya Su Günü” “Gün Yapacak Suyumuz Kaldı mı? “ Su; canlılıktır, hayattır, yaşamın kaynağı ve canlıların var oluş nedenlerindendir. Canlıların yaşamın her alanında yer alan su vazgeçilmezimizdir. İnsan vücudunun %70’i, elmanın %85’i, domatesin %95’i, ıspanağın %91’i, sütün % 80-90’nı su. Yeryüzündeki suyun %97’si TUZLU, %2 si kuzey ve güney kutuplarında BUZULLAR içinde DONMUŞ –KAR-BUZ’ dur (kullanım dışı). Canlılar için KULLANILABİLİR TATLISU oranı % 0,7’dir. Bu % 0,7 ’lik tatlı sudan insanlar, bitkiler, yaban hayatı, tarım ve sanayi rekabet etme durumundadırlar. Sebze- meyvelerimizi, ekinlerimizi yetiştirmek, elektrik santrallerimizi soğutmak, sanayide kullanmak, içmek, yıkanmak ve diğer canlılarında kullanımı için; yüzde birden çok az su kalmakta geriye… Ülkemiz su zengini bir ülke olmayıp, bu konuda zengin kabul edilen ülkelerin ancak 1/3’ü kadar su kaynağına sahiptir ve buna rağmen su zengini gibi ve bilinçsizce su kullanmaktadır. Ülkemizde suyun; %75 tarımsal sulama, %15 içme-kullanma suyu, % 10 ise endüstri suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılmaktadır. Sularımız bu yoğun kullanımla birlikte aşırı oranda da kirlenmektedir. Bir litre kullanılmış suyum, 8 litre suyu kirlettiği unutulmamalıdır.. Dünyanın 4. büyük gölü olan Aral Gölü’nün suyu, kısa vadeli ekonomik hırsla daha fazla pamuk üretimi için bilinçsiz kullanımla, gölün su kaynakları kurutuldu ve elli yıl içerisinde %90 oranında küçülen ARAL GÖLÜ’ nün bugün ARAL ÇÖLÜ’ ne dönüştüğü ve Türkiye’nin 5. büyük doğal gölü olan AKŞEHİR Gölü’nün de 386 km2 maksimum su alanının, bilinçsiz kullanımla “Leğendeki su” (Ağustos 2008) kadar kaldığı bildirilmektedir. Su; yerkürede her zaman tasarruflu kullanılması gereken, fabrikalarda üretilemeyen, temel doğal kaynaktır. Suyun para kazandıran ekonomik bir mal gibi alınıp satılması su kıtlığının temel nedenidir. Dünyaya her yıl 83 milyon insan katılıyor ve su kullanım yöntemlerimizi değiştirmememiz halinde su talebi giderek artacak, 8 insandan birinin temiz suya erişimi yok. Sorun suyun az olmasından çok, suyun yanlış yönetilmesindedir. Doğal göller su deposu değildir ve su deposu muamelesi görmemelidir. Su depoları canlılık özelliğine sahip değillerdir kendilerini yenileyemezler. Doğal su kaynaklarımıza önce biz sahip çıkılmalıyız, onu korumaya ve dikkatli kullanmaya özen göstermeliyiz. Tüm bunların ışığında alınacak en bilinçli önlem; insanlara su ürünün eğitiminin değil insanlara daha küçük yaşlarda her yıl, ev ve okulda SU ile ilgili eğitim mutlaka verilmelidir. Para her şey değildir. Su ve toprak insanlığın ortak malıdır. Kişi istediği gibi kullanmamalıdır. Duyarsız kalınan çevre, sonumuzu hazırlar. Yrd. Doç. Dr Erol KESİCİ
Bu uyarıları yıllardır yapıyoruz ama ne kadar dikkate alınıyor, dikkate alınıyorsa bu dikkat ne kadar sürüyor bilemiyorum. Gözlemlediğim kadarı ile, susuzluktan bahsedilmeye başladığı anda insanlar bu konuda özen gösterip, yağmurların bastırdığı zamanlarda, "su rezervlerinde problem yok" şeklinde haberi duyar duymaz, aynı vurdumduymazlığa devam ediyor. Oysaki su rezervlerimiz günden güne azalıyor. Doğal kaynaklar, kirletilip, insan eliyle şekilden şekile sokulabiliyor. Habitata müdahale ediliyor. Hal böyleyken, ne zaman "su tamamen bitti" haberi alırız bilemiyorum.
Su yerküremizde hayatın başladıgı ortamdır, gezegenin değişimi sürecinde yaklaşık 3.8 milyar yıl önce ilk olarak sularda tek hücreli canlılar oluştu, bu ilk beslenme zincirinin ilk kalkası idi bunlar fotosentez ile organik oluşumlara geçtiler ve biyolojik çeşitliliğin ilk adımları başladı.. Yani biz insanoglu bunun kıymetini anlamalıyız.. Su Venus gezegeninde buhar Mars gezegeninde buz olarak tesbit edilmiştir.. o halde biz burda şanslı sayılırız Tarık kardeşime ilaveten, hani tasarruf yapmamız gerekir diyoruz ya bunun başka bir sebebide var..o da çok önemli.. Yeryüzündeki su alanlarına Hidrosfer denir.. ve bunu inceleyen bilim dalı ikiye ayrılır 1- Oseanoloji , okyanus ve deniz bilimi 2- Limnoloji , iç su bilimi.. arada bir bu deyimleride bir merak etsek iyi olur derim.. buralarda yaşamakta olan milyonlarca canlı türü... bunlar suya muhtaçtır..su olmayıca yaşama şansları yoktur.. hemde mikrodan makroya kadar..
Uploaded with ImageShack.us Suyunu Boşa Harcama 4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir… Evde suyumuzu kurtarmanın 10 basit yolu 1. Musluğu Açık Bırakmayın Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir. 2. Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir. 3. Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur. 4. Daha Kısa Duş Alın 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız. 5. Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur. 6. Sifona Plastik Bir Şişe Yerleştirin 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz. 7. Duş Başlığınız Değiştirin Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz. 8.Muslukları Tamir Ettirin Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar. 9.Su Kaçaklarını Engelleyin Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar. 10. Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.
Mutlaka izleyenlerimiz olmuştur. Vaktiniz varsa, bir kez daha izleyin. http://vimeo.com/19937849 Anadolunun isyanı... Anadoluyu Vermeyeceğiz... LÜTFEN SONUNA KADAR İZLEYİN. SİZLERİ ÜZECEĞİM İÇİN ÜZGÜNÜM.