29.9.2012 Assos balık avımız,Kova taşıran mercanlar

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Vedat Abayoğlu tarafından paylaşıldı.

1. Vedat Abayoğlu

Vedat Abayoğlu Vedat Abayoglu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Değerli dostlarım
    Deniz ananın bereketi istikrara kavuşmaya başlamış görünmekte.Hernekadar sırtıda pek balık olmuyorsada,geçen gün bir abime atçek gösterirken yapışıveren levrek,sonrasında Bahadır kardeşimin liman içinde yaptığı bırakma ile 2 kg üstü bir levreği yakalaması,Jandarma er Besimin gece nöbetinde ekmek içi ile yemleyip bıraktığı oltasına gelen bir kg üstü çupura ve nihayet dünki yemli dip balığı avımızda kollarımız yoruluncaya kadar balık çekmemiz,bu dururmun göstergeleri.

Ayvalıklı diş doktoru Serkan,arkadaşları Gürhan ve Gürol kardeşler konuğumdu.

Bu tahsilli,iyi yetişmiş,işlerinde gayet başarılı,ailelerine düşkün genç adamlarla avımız gayet verimli geçti.

Öyleki nerdeyse kollarımız yoruluncaya kadar balık tuttuk.Kovamız balıkları alamadı,başka kovaya ihtiyaç duyduk

Günün bonusu ise oltama gelen güzel bir Uskumru olmuştur.Nerdeyse 3 sene geçmesine rağmen,çaparilerimizle,tüm Sivricelilere gösterdiğim yöntemlerimle kilolarla iri uskumru(lipari)yakalamaya alışmış bizlerin,tek bir uskumruya sevinmesi manidardır.

Oltalarımızı ziyaret eden balıklar arasında başı mercanlar çekti.Arada gayet irilerinide çekebildik.

İkinci sırayı ise iri kupesler almışlardır.

Bu mücadeleci balık,helede sığca yerlerde oltaya geldiklerinde,vurgun yemeyip tekneye kadar mücadelelerini sürdürmekte,avcılara hep iri bir mercanmı yoksa heyecanını yaşatmaktadır.

Elbette hanoslarda ziyaretcilerimiz olmuşlardır.Ancak adetleri fazla değildi,kedilerime yetecek düzeyde olmamışlardır(takriben 30 kedim vardır)

Yem olarak kardeşlerimin getirdikleri çok taze,kimi halen canlı kalabilmiş sülünesleri kullandık.

Beni devamlı gözleyerek,nihayet kerterizlerimi tespit eden kimi Sivrice tekneleride,bir miktar balık yakalamaya muaffak olmuşlardır.

Ancak halen kalın takım ve iptidai elle yakalama inatları halende yeterince randımanlı balık tutabilmelerine engel olmaktadır.

Sadece Mercan Kenan kardeşim,nihayet elden kurtulup,uygun kamış ve makarayla avlandığından beri Sivricenin en istikrarlı avcısı olabilmiştir.

Herzaman derim,balıkcılık ciddi iştir.Kişi kendini eski günlerin bol balığının rehavetinden kurtarmalı,günün şartlarına göre takım kullanmalı ve eskiisinin bol balığında kullanılan basit takımlardan kurtulmalı ve seyrek gelen balık vuruşlarından faydanabilmeyi becermeliidir.

Aksi takdirde 3-5 mercan bol hani ve bazende kupes avcılığından ileriye gidemez.

Ziyaretci kardeşlerimin,parmak bastığım bu takımları edinmelerini,ip misina kullanımına özen göstermelerini öneriyorum.

Ayrıca bilinmelidirki dip balıkları hemen herzaman taze karides,sülünes,teke,mamun gibi yemleri daha çok sever,çoğu kere taze edinilmesi mümkün
    olmanyan sardalyeyi tercih etmezler.

Sevindirici bir noktada şu olmuştur.

Ben demirimi çekerken uygun şamandralı sistem kullanmaktayım.

Kerelerce önerdiğim bu yönteme başlarda sadece Ihhh diyen,dahası bir türlü anlamayıp,üstelikte kendilerince dalga geçen bazı kişiler,nihayetinde bu yöntemi kullanır olabilmişlerdir.

Ayrıca iki kere edinipte,ilkini çaldırdığım teknemin aynısını yaptırma sayesinde,denize emniyetle çıkabilme becerisinide edinebilmişlerdir.

Derimki şayet bilmemek ayıp değilde,sorup öğrenmemek ayıpsa,artık doğru şekilde davranıp,herzaman gerek forum ortamlarında,gerekse hasbihalde tüm içtenlik ve samimiyetimle kişilere yardımcı olabilmek,bildiğim herşeyi paylaşmak gayretinde olan bendenizin dediklerine samimiyetle yaklaşın.Tersi,insanı en nihayetinde mahcup eder,nerdeyse gözle aşırmayı ortaya çıkarır.

İlişikte bazı kareleri sunuyorum.

Sevgi ve saygımla kalınız dostlarım

Uploaded with ImageShack.us

2. Sonay Önder

Sonay Önder Sonay Önder Çeribaşı

En İyi Avı:
    5 Kilo Sazan
    Yine Döktürmüşsün. afiyet olsun

3. mbilhan

mbilhan murat

vedat amca maşallah bayağı mercan avlamışınız.kupa gercekten mercan gibi geliyor acaba mercan mı tuttuk diye heyecanlandırıyor bizi:)saygılar

4. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Ak sakallı nur yüzlü üstadım, ne kadar güzel bir rapor, inan gece gece gözümü gönlümü açtın.. oturduğum yerde uyuklamak üzereyken bu güzel rapor ve harika fotoğraflarla kendime geldim.. özellikle de mercanlara bayıldım.. elleriniz dert görmesin, iyi ki varsın üstad :clap2:

5. blue ocean

blue ocean Halil

Favori Kamış:
    cobra420 sorf/cornoran black star 2.70
    Favori Makine:
    daiwa bg30/catana 30
    En İyi Avı:
    3 kg .balon
    Vedat baba mercanlar süper afiyet olsun.

6. Cenani

Cenani cenani

Favori Kamış:
    Lineaeffe AC Casting 420
    Favori Makine:
    Okuma Rav-II 65
    En İyi Avı:
    1 kg 500 gr Gökkuşağı Alabalığı (Şemsipaşa)
    Vedat Ağabey, çok güzel balıklar. Tebrikler. Ah Uskumru ah!!! Marmara'da bitirdik ya!

7. marmarasinariti

marmarasinariti Tuncay Kuşcu

Aman! demeyin Vedat ustam! Biz yaşlanınca ülkemizde balık yapan yerlere yerleşmeyi hayal ederken o yerlerde bile balığın giderek azalması bende hayal kırıklığı yarattı, belkide hata bizde, gün bugündür! Beklemek hata olur :) belkide bende birgün 500 gramlık rockets jiglerle ziyaretinize gelebilirim :)

Çok keyifli bir av olmuş, daha nicelerine, saygılar.

8. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Uskumruyu Marmara'da malesef yıllardır görmedik, ama bu yaz biraz kolyos yaptı Marmara Denizi..

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    tebrikler Vedat amca. bereketli güzel bir av olmus.

10. fatihh

fatihh Fatih

Favori Kamış:
    Fury Caster ,L.Effe SeaMaster 4,20 Surf,ProCatch CS Ultra-2.40;Protackle FW-TS 3.60
    Favori Makine:
    Penn Affinty 7000, Okuma Avanger 30b
    Vedat amca tebrik ederim avlarinin devamini dilerim

11. Safa Sunay

Safa Sunay Safa Sunay

Favori Kamış:
    Lineaeffe Sorrento 4.30 ,Okuma V System 2.70 10-40gr
    Favori Makine:
    Okuma Blue Hawk,Okuma Safina Pro spa25
    Vedat amcacım yine süper bi av olmuş yeni raporlarınızı dört gözle bekliyorum sağlıcakla kalın...

12. Çim adam

Çim adam Aydın

Vedat abi tebrikler, her zamanki gibi bir av ve rapor olmuş, oltanız her daim dolu olsun.

13. Masse

Masse KEREM

Favori Kamış:
    Discovery Fishing Team Surf Voyager - 4.20 m (100-250 gr)
    Favori Makine:
    Discovery DFT Mercury EFA 5000-Misinam Shimano Technium Surf 0,35mm
    En İyi Avı:
    39 cm Eşkina 32 cm Lüfer 23 adet Sarıkanat :)
    Tebrikler Üstad Süper Bir Av Olmuş Ellerinize Sağlık :)

14. cankiri

cankiri kenan

En İyi Avı:
    Lüfer
    tebrikler Vedat Abi güzel av olmuş.

15. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sağol delikanlı,teşekkürler

16. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Murat

Kupanın ismi üstünde, bu yörelerde yenilme alışkanlığında birinciliği alan bir balık cinsi olduğu,hani kupa gerçekten verilse buna en layık balığı olabileceği bir vaikadır.

Sivricedeki Balık Kooparatifi eski tarihlerde kupa ticareti gayesiyle kurulmuş denebilir.

Zira o tarihlerde o kadar çokmuşki Kabzımal kamyonları devamlı Kupes sararlarmış.

Yöre köylüleri nerdeyse hep kupa yemeye alışmışlardır.

Avıda bir o kadar zevklidir.Hele kupalar iriyse ve sığca sularda av veriryorsa,oltaya vuruşları,tekneye kadar süren mücadeleleri hakikaten keyflidir.

Sivrice ve Assos oltacıları bu balığın İnce takım çapariyle avını bilmezler yada kabul etmezler.

Oysa ben hedef balık kupa olduğunda asla yemli takım kullanmadan bu balıkları kilolarca yakalayabilmekteyim.

Bu kere hedef balığımız mercandı ve kupalarda bu arada yemli takımla yakalanmışlardır.

İnce takım çapari avcılığıda bilinen ve üstesinden gelinebilinen bir yöntem değildir yöremizde.

Zaten bağlayamazlarda bu tür çapariyi.Çoğunlukla hazır,dayanıksız işlevi kısıtlı çapariler satın alınr ve kullanılır.Bunlar düğümlüüdür ve illaki avlanırkende koparlar.

Ben tüm köstek ve ana bedenimi FC misina ile yapıyor ve avcılığını üst seviyeye çıkarabiliyorum.

Bir gün sadece çapariyle avlanacak,yapımını,neticesini resimleyerek sizlere sunacağım.

Sevgimle kal

17. Vedat Abayoğlu

Favori Kamış:
    Shimano Game ARC
    Favori Makine:
    Okuma V system
    En İyi Avı:
    Sarıkuyruk
    Sevgili Berkan

Pilgrim kaşıkları hakkındaki sorduğun soruyu az evvel cevapladım.

Raporumu beğenipte yazdığın cümleler bu ıssızda gönlüme düşen bir ışık gibi içimi aydınlatmış,son zamanlardaki düşük seyreden moralimi yükseltmiştir,sağolasın.

Hakikaten son günlerde mercan balığı yüzümüzü güldürmeye başlamıştır.Bende arada avına devam edip sizlere sunacağım.

Hatta kerelerce bahsetmeme rağmen tekrar resimli bir konuyla güncel hale getirip onuda sizlere yollayacağım.

Hadi bu avın dökümünüde vereyim.

4 kişi avlandık sair kovadakileri çekemedim zira pilim bitiverdi ve fotoğraf makinam açılmadı.

Gürhan kardeşim tekne tabanına döküp üşenmeden saydı.Tam 86 mercan 27 kupa ve 18 hanos ile bir uskumru,3 izmarit tutmuşuz.

Toplam ağırlık 11 kg.

İşte raporlarında laf atıp beni üzenlere verilecek en güzel cevap budur.

Sevgimle kal

18. heraklitus

heraklitus GÖKHAN

Favori Makine:
    Ryobi Kobe 4500
    Vedat amca senden öğrencek çok şeyimiz var emin ol...Yazılarını takipteyim.Balıklar içinde tebrikler.Gayet başarılı ve bol balıklı bir av olmuş.Ve sivricenin en güzel tarafıda bu.Deniz ana hiç zaman boş döndürmüyor...

19. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerinize sağlık olsun

Daha bereketli ve güzel avlar dilerim

Rasgele..

20. Ersin1903

Ersin1903 Ersin

Favori Kamış:
    Okuma Salina Surf 4.20 / Okuma Salina Sea Spin 2.85mt
    Favori Makine:
    Ryobi TT Power 8000 / Tubertini Plus 6000 / Okuma Inspira 40
    Vedat amca çok güzel anlatımınla çok güzel bir rapor sunmuşsun yine, tebrikler :clap2: Ellerine ve yüreğine sağlık üstadım.. Saygılar...