2x9,9 motora adb gerekirmi

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında dersimli tarafından paylaşıldı.

1. arkadaşlar 4,60 lık motora 2 adet 9,9 motor takıp kullansam adb ye gerek varmı yoksa biri yedek motor deyip kullanabilirmiyim boat sshow daki sorduğu kişilerin hepsi olur bir sıkıntı olmaz dediler ama içim rahat değil 2x9,9 da 20 bg lik motor a yakın verim alırsın dediler birde buraya danışayım dedim ilgilenip cevap verirseniz sevinirim

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

İlginç bir durum. Yoruma açık.

"(5) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz."

Şimdi motoru alınca birini mecbur olarak liman başkanlığına kayıt ettireceksiniz. Diğer motor kayıtsız olacak.
    Bu durumda teknenin liman başkanlığındaki halinden farklı bir kullanımı olacak. Bu da ADB den ayrı bir sorun oluşturabilir. Yani siz otomobilinize benzer şekilde ekstra bir motor takmış olsanız bu kontrollerden geçmez. Sadece muayenede değil polis kontrolunde bile polis aracı muhtemelen bağlar. Teknede de aynı sorun olabilir.

ADB açısından bakılırsa motora gelen sahil güvenlik memurunun yorumu önemli. En kötü durumda eğer bu durumu kabul etmez ve tutanaklandırırsa ceza kesebilir. Sizin itirazınızla olay yargıya intikal eder. Hakim bu durumda sizin yedek motor itirazınızı ne derece değerlendirir bilinmez. Tamamen yoruma açık bir konu. (Ben hakim olsam kanuna karşı hile diye düşünüp itirazı reddederdim)

Pratik olarak 9.9 iki motor 20 hp eder mi bilemem. Denemek lazım. Tahminim 20 hp tek motorun hızına ulaşamaz ama tork olarak 20 hp kadar belkide fazla tork verebilir. Yani zor şartlarda tekne yüklü ve deniz çalkantılı olduğunda tek motora göre güç kaybetmez sanırım.

Ama yakıt olarak bakıldığında 20 hp tek motor 9.9x2 motordan az yakıt yakar diye düşünüyorum.

Bence bununla uğraşana kadar ADB nizi paşa paşa alıp arkanıza bakmayın. Denize meraklıysanız ileride illaki işinize yarayacaktır.

3. yakıt olarak çok büyük bir fark olmuyor ama adb sorularına baktım bir kısmını yaparım ama yapamayacağım konularda var o yüzden bu aklıma geldi sordukğum kişilerde genelde olumlu konuştular hatta birisi adb pek bakmıyorlar genelde ruhsata bakıyorlar ayrıca sg daha çok büyük teknelerle ilgilendiğini ayrıca deniz kanunun çok karmaşık ve düzensiz olduğunu herşeyin peşine düşüp dört dörtlük eksiksiz iş yapmaya çalışırsam deniz den soğuyacağımı söyleyenler bile oldu anlayacağınız yine karmaşık bir durum

4. alparslan07

alparslan07 izzet

Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    bence 2*9.9 takacaksın 2 depo :D 2 dümen :eek: yav boş ver eriş kardeş kafanı yorma.
    alperen'de kanunun maddesini belirtmiş bence kayıt konusunda sıkıntı olur artı kullanımı nasıl yapacaksın boşver alperenin dediği gibi tek motor al 2 motora masraf edene kadar adb sinide yatır arkana bakmadan güle güle kullan yok tek 9,9 yeter dersen bence o boydaki tekneye ideal olur çok fazla olsa olsa hız az olur oda olsun be eriş kardeş...
    hoşçakal....

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

ADB nin sınavı gerçekten zor. Sadece kitap alıp çalışmakla olmuyor. Ama fotokopi halinde satılan geçmiş yıllarda çıkan soruları çözdüğünüzde büyük ihtimalle geçersiniz. Çünkü neredeyse aynı sorular var. (250 adet soru halinde bir fotokopi vardı yanlış hatırlamıyorsam)

Evet deniz mevzuatı tam değil. Ama yavaş yavaş sıkılaştırılıyor. Özellikle Ege ve Akdenizde turistik yerlerde daha sıkı kontroller olabiliyor. 5 sene öncesine göre şu anda birçok yenilik var ve kontroller her defasında sıkılaşıyor. Bazı memurlar ilk yardım çantasına bile bakıyor.

ADB kontroller için değil de özellikle Allah korusun bir kaza yada yaralanma durumunda önem taşıyor. Bu durumda büyün kurallara uyulmuş ve haklı taraf bile olunsa ehliyet yokluğu doğrudan sizi suçlu çıkarıyor. Geçmişte tv haberlerinde bir grup gencin kazasında bunun tatsız bir örneğini görmüştük.

6. hızda falan gözzüm yok tekne gitsin isterse hiç beygir olmasın ama 9,9 bu boy teknede verim alamazsın diyorlar o yüzden yoksa adb sorununu aşabilsem tekneyi full donanımlı yapacam ilkyardım yangın tüpü v.b şeylerden yana sıkıntım olmaz onların teknede olması bana güven verir

7. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

O zaman 9.9 tek motoru alıp içindeki birkaç parçayı değiştirerek 15 hp tek motor yaptırın. Bunu kimse anlamaz itiraz edemez. 9.9-15hp motorların çoğu piston çapları ağırlıkları kasaları vs yapıları aynıdır. Ancak yanlış hatırlamıyorsam yetklili serviste 1500-2000 arası bir masraf gerektiriyor ve motor garantiden çıkıyor.

8. evet bende duydum yanılmıyorsam hacimleri aynı karbüratörü değiştirince oluyormuş onun dışında fazla bir fark yokmuş dediler

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 12 Şubat 2011
  9. fish founder

fish founder Özgür

adb'ye sadece kontrol esnasında gösterilecek bir evrak olarak görmemek lazım,

bu belge olsun olmasın,
    bu belgeyi almak için bilinmesi gereken birçok şey denizde can güvenliği için çok önemli,

10. farkındayım ama bayağı bir zorlayacak beni ama uğraşacağız artık

11. uFuK-28

uFuK-28 Ufuk

En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Eriş arkadaşım ADB zor değil eskiden çıkmış sorulardan geliyor. Ben geçen sene aldım sadece ders çalışmak bana bayagı zor geldi sanirim yaşlandıkça genç iken kolay olanlar zor geliyor :) Eger kitap okumayı seviyorsan 10 gün günde 1 saat çalışmaklan halledersin. Şimdiden kolay gelsin

12. deneyecem ama sonunda alırım çünkü rahatıma düşkünüm o da bana gerekli e sınıfı ehliyet src 4 üstüne bide bunu alayım geriye bi brove kalıyor

13. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    çift motor takınca motorların pervanelerinin ters yönlü dönüşlü olması gerekiyor. 9-9 motorun ters dönüşlü olanını bulmanız zor olabilir....

14. iaarslan

iaarslan Atakan ARSLAN

Favori Kamış:
    procatch 3.00 spin
    En İyi Avı:
    kaçan balık çok büyüktü ama :)
    ufuk bey adb için hangi kaynaktan yada ne şekilde çalıştınız acaba ?

15. Erhan ALKAYA

Erhan ALKAYA Erhan

Selamlar 2 motoru ruhsata işletemiyorsunuz ,gerekçe de şu ruhsatta işlenecek yer olmadığından dolayı .....diye bir açıklama yapıldı bana bizzat liman başlanlığına gittim..ve daha sonra adf yi aradım.....onlarda bu konunun doğruluğunu teyit ettiler.....
    bu yüzden 9.9 hp olarak gözükeceğinden ehliyet istemez.....(Sayın Erhan Alkaya,

Yedek motorunuzun faturası veya sahibi olduğunuzu kanıtlayabileceğiniz başka bir belgesi varsa, sorun yoktur. Bu durumda motorunuzu mevcut kaydınıza işletmenizin bir önemi ve anlamı da yoktur. Mal sizindir, isterseniz teknenizde, isterseniz arabanızın bagajında, isterseniz bir arkadaşınızın teknesinde taşıyabilir/bulundurabilirsiniz. Bir başka deyişle motorunuzun evinizdeki buzdolabından veya oturma odası takımından bir farkı yoktur, menkul malınızdır. Motorunuzun sahibi olduğunuzu kanıtlayın, yeter. Motorunuzun sahipliğini, fatura dışında belgelerle de kanıtlayabilirsiniz.

Bağlama kütüğü için esas olan, teknenin kaydedilmesidir.

ADF, amatör denizci vatandaşa eziyet mahiyetindeki bağlama kütüğü düzenleme ve uygulamasına şiddetle karşı çıkmakta, her vesileyle bu uygulamanın kaldırılmasını/iptalini dile getirmektedir.

Bir çok amatör denizci vatandaşımız, uygulamaya karşı yargı yoluna başvurmuş bulunmaktadır.

Rahatlıkla iyi niyetten uzak bir uygulama olarak nitelendirilebilecek bağlama kütüğü, sizin de gördüğünüz gibi uygulayıcıların dahi aklında yer bulmamıştır.

Keyifli seyirler dileriz.

Saygılarımızla

ADF)

16. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    abi bizim burda çifteleri topluyorlar yahu dikkat çekiyor