Arkadaşlar, bu siteden baya bir araştırma yaptım. ineledim. şuna karar verdim. 3.00 m glen sun yada 3.20 daf marine al tabanlı bot alacağım. ancak yamaha marka dıştan takmalı kısa şaftlı 2 zamanlı yada 4 zamanlı 9.9 hp ile 15 hp arasında kararsız kaldım. ağırlıkla şilede ve kısmen yalova-kartal-maltepe-adalar civarlarında olta balıkçılığı yapmak istiyorum. en az 2 kişi olacak. bazen 3 kişi olabilir. ancak karadenizin şilesinde kullanacağımdan burayada uygun olmalı. bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ? ayrıca indirimli bot yada motor alabileceğim kasım- aralık-ocak ayında kampanyalı yerler olur mu , olur sa nerelere bakmam gerekir ?
Bende 8 BG yamaha 2 zamanlı motor ve Glensun 3 mt bot var.1 kişi plane kalkması 5 saniye sürüyor.2 kişi 12 saniye sürüyor.5 dakikada beykoz-yeniköy yapıyoruz. Yakıt konusuna gelince 12 saat falan boğazda gidiyor.Uzunolta yeniköy olunca 6-7 saate,rumelihisarı olunca 5 saate düşüyor.Haftasonları çıkıyoruz bir hafta sonu çubuklu civarından bizi görebilirsiniz.40 TL 1 depo.
öncelikle teşekkürler. 3 kişi + malzemeler 3.20 m bot ile 2 zamanlı 9.9 hp yamaha beni plane kaldırır mı ? ben normal havalarda karadenizin dalgalarından korktuğum için 15 hp alayım diyorum ? ama 2 ile 4 zaman arasında kararsızım ????
Bende ayni takımı kullandığım için tamamen katılıyorum. 15 Hp motor bir de 4 zamanlı olursa onu nasıl taşıyıp kullanabileceğinizi düşndünüz mü?Bot kullanımının amaçlarını yazılarımda çokca bahsettim.En önemlisi taşınabilir olması.Pikniğe bile giderken arabanın bagajında taşıysabilirsiniz.9,9 Yamahayı satıp 8Hp Yamaha almamın en önemli sebei taşınabilir olması idi.Hadi 9,9 bi derece tabi iki zamanlıdan bahsediyorum.4 zamanlı oldumu ağırlık çok artıyor.Resmen eziyete dönüyor.42 Kg lık bota 60-70 Kg lık motor baya bi abartı kaçıyor.3-3,20 bot için en fazla o da azami olmak kaydı ile 9,9 motor takılmalıdır.Ben 3,30 ahşap taban botla 4 Hp Yamaha da kullandım.5 Knot luk rüzgarda bile gayet iyi bir şekilde yol aldım.3 mt Glen Sun bot'a en uygun motor 8 Hp Yamahadır.Hiç bir sorun çıkarmaz size.Fazlası gereksizdir.
olta balıkçılığı sözkonusuysa barış abiye katılıyorum en fazla 8 yada 9.9 alınmalı..sürat istemiyorsanız hem yakıt hemde taşıma ( ki bugüne kadar en çok çektiğim olaydır) konusunda 8 hp alınabilir. sürat isterseniz tabiki 15 hp almalısınız.
barış bey , sizin yazılarınızı bulabildikçe forumda okudum. sanırım 5. botunuzda optimumu yakalamışsınız. tabi ki bu kadar uğraşıp sonuca ulaşmış bir örnek var ken amerikayı yeniden keşfetmeye çalışmam saç ma olur. ben balık hastasıyım ama tekne olayına zaman, bağlama v.b nedenlerden giremiyorum. amacım seyyar olarak bu işi hobi olarak yapmak. çoğu zaman tek yada 2 kişi balığa çıkacağım. dediğiniz gibi 3 m yada 3.20 daf marine + 8 hp yamaha yeterli olur diye düşündüm. ancak işin içinde karadeniz olunca insan tereddüt ediyor. daha önce bota binseydim yada tekne tecrübem olsaydı yorum yapabilirdim. ama hiç bir zaman ne bindim nede denedim. o nedenle danışıyorum. her türlü bilgiye ihtiyacım var. ilginize teşekkürler.
Zaten amacımız da tecrübelerimizi faydalı olması amacıyla paylaşmak. 3-3,20 mt lik bot için 15 Hp çok ama çok fazla.Tehlikeli bile olabilir.Yarım gazda bile gitseniz karşıdan gelen bir dalgada dengenizi korumanız hatta yan dalgada ters çevrilebilirsiniz. O mantıkla düşünürsek daha dalgalı denizde güvenli olması için 3 mt lik bota 25 Hp takabilir misiniz? Tabi olmaz. İki kişi 3 mt lik Glen Sun bot 8 Hp Yamaha motorla çok hızlı gidebiliyorum.Ege denizinin dalgalarında ben eşim ve oğlumla çok rahat 3 Km açıktan kıyıya ulaşabildik. Kısacası her botun kaldırabileceği bir maksimum motor gücü vardır.Bu aşıldığı zaman güvenli olmaktan çıkar.Hem bot tecrübenizin olmadığını söylüyorsunuz.Bu nedenle 15 Hp motorlu bir botu kontol etmeyi öğrenmektense daha düşük 8 Hp gibi size yeterli olacak bir motorla bu tecrübeyi yaşamanız daha kolay ve güvenli olacaktır. İlk motorum 2 Hp idi 3,60 da botum vardı.Sırayla 2- 3,5-4-9,9-8 Hp motorlar kullandım.En optimum fayda sağladığım 8 Hp motor oldu.15 Hp motorlarda ayrıca bir vergi ödemeniz gerektiğini , ADB belgenizin olması gerektiğini biliyorsunuzdur umarım.
Barış abiye katılıyorum.Kendisi bu işin piridir.Hiç farklı bir kombinasyon arayışına girme. 2 kişi max 10 LT benzin + çapa 7 kg + malzemeler 10 kg plane kalkıyor. 3. kişi binince plane kalkmaz ama normal gider.Zaten balıkta 3. kişi bot için angarya oluyor.
Burada bu kadar deneyimi olan dostlar yorumlarını yaptıktan sonra benim birşeyler yazmam uygun kaçar mı bilmiyorum ama ben de 3.20 ahşap tabanlı seastar botta 8 bg yamaha 2 zamanlı motor kullanıyorum ve çok ama çok memnunum. Ben de motor ararken uzun bir süre araştırma yapmış ve bu forumdan dostların görüşlerini almıştım iyiki de almışım.
9.9 ,mu ? yoksa 15 mi ? , iki zamanlımı yoksa dört zamanlımı ? soru bu !!. Ben denizde , devamlı fazla güçten yanayım (tabiyki ADB ister) imkan varsa 15 Hp olsun. Örneğin iki zamanlı Yamaha 9.9 ile dört zamanlı 9.9 arasındaki yakıt farkı 1.1 Lt/saat tır. ayrıca dört zamanlı 10 Kg daha ağırdır !! seçim sizin ,hayırlısı olsun.
Abi 3 mt lik bota 15 Hp fazla olur düşüncesindeyim.Zaten Glen Sun 3 mt lik botlarda azami motor 9,9. Birde arkadaş tecrübesiz.Bu nedenle o boyutlardaki botu 15 Hp lik bir güçle kontrol edebileceğini zannetmiyorum.
yani tesadüfmü geliyor yoksa benmi bu motora aşığım bilemiyorum ama gene tavsiyem 9.8 tohatsu...o hafiflikte, o kadar devirli vede aynı zamanda ekonomik bir seçenek gerçekten sizin için biçilmiş kaftan....hız konusundada sizi fazlası ile doyuracaktır, heleki ilk seferinizde performansı karşısında kısa süreli panik bile yaşayabilirsiniz botun içine oturmanızda fayda var bir süre.... 15 bg 4 zamanlı bendede var vede tüm yazım denize açılmaya ikna edecek adam aramakla geçti...bu beygir aralıklarında sahiden gereksiz bir olay 4 zamanlı almak, zira fazla bir yakıt ekonomisi sağlamıyor....tek avantajı ciğerli olması, eğer çok uzun süreli seyirler yapacaksanız işe yarayabilir. tabii 3 mt bota ağırlık olarakta uyum sağlamayacaktır. çoğu zaman önde bir kişiyi safra yapmak gerekiyor plane e kalkarken...plane den inerken ise kıç taraftan su giriyor tek seferde gaz keserseniz... sözün özü, nacizane tavsiyem kesinlikle iki zamanlı 8 bg yada 9.8 dir....daha fazlasını önermiyorum ancak daha azınıda (karadenizden dolayı) tavsiye etmiyorum....
Umutçum tecrübe işin özü sonuçta.Ne mutlu ki bot ve motor konusunda benden fazla tecrübeli olan seninle ayni düşünmek arkadaşlar için artık bu konuya son noktayı koyar umarım.
akşam akşam bot konusunda kesin bir şekilde bilirkişi diyebileceğim birinin benimle aynı düşüncede olması beni onore etti....nacizane tavsiyem tasdiklenmiş oldu. şaka değil gerçektende bu konuda gerek uluslararası gereksede ulusal bazdaki forumlarda bot konusunda senin kadar hem tecrübeli hemde amatör ruhunu koruyan birini bulmak zor sevgili kardeşim . e bizde bunun kıymetini bilip alabildiğince istifade etmeye çalışıyoruz
Her Arkadaşima Ayri Ayri Bilgileri Için Teşekkür Ediyorum. Daf Marine 3.20 M Yada Glen Sun 3.00 M Bot Ok Benim Için. Amacim Yamaha 8 Hp Iki Zamanli Motor Almak. Ama Tohetsu 9.8 Hp Olan Ile Fiyatina Ve Verimine Bakacağim. Parsunda Konuşuluyor. Onada Bakacağim. Bu Konuda Ne Dersiniz ? Niyetim Yamaha Ama Iş Görüpte Fiyat Performans Açisindan Başka Motorlarada Bakabilirim.
bana sorarsanız favori tohatsu 9.8, diğerleri plase ancak ikinci elde değer kaybı olmasın diyorsanız en avantajlı yamaha öne çıkar....
http://www.parsunmarine.com/products_xin_1.asp BU LİNKTE PARSUN 9.8 HP MAX 5.1 LT TÜKETİMİ VAR. YAMAHANINKİDE 5.1 LT. FİYAT İSE ORTALAMA 500TL YAMAHA PAHALI. EN İYİSİ YAMAHA ALMAK.
tohatsu 9.8 hp 26 kg bu motor tam bana göre. bir tanede 3.20 m botta alınca bu iş tamamdır diye düşünüyorum. yinede tavsiyelerinize açığım. ek olarak bu takım botta başka neler gereklidir ?
Güvenlik malzemelerinin dışında botlar için çok gerekli bir malzemeden söz etmek istiyorum. http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-detay_30293_SiSME_BOT_TASIMA_TEKERLEGi_MAX_100KG_CiFT.html Yukarıdaki linkte görülen bot taşıma tekerleği bence tek başına hatta iki kişi kullanımlarda bile çok kolaylık sağlıyor. Botu olan bilir iki kişi bile olsan botu denize indirmek veya denizden çıkarmak zahmetli iş.Tek başına isen bu iş çok daha zor.Bir de kıyı midyeli sert taşlı ise bot alt tarafından çok zedeleniyor.Kıyıya tam çekmeden motoruda çıkaramadığın için arkadan da dalga vurduğundan mecburen sürterek çekiyorsun.Şu ana kadar tek başıma hiç botla denize inmedim desem yeridir.Ama bu aparat çok pratik.Karada iken tekerlekler aşağı pozisyonda oluyor.Size kalan sadece botun ön çeki demirinden tutup taşımak.Çok da kolay taşıyorsunuz.Tekerlekler büyük olduğu için kuma da batmıyor.Denize girince yukarı katlıyorsunuz pimlerinden ,karaya yaklaşınca da denize indiriyorsunuz.Çok da ucuz değil ama sağladığı kolaylığı düşünürseniz bence değer.