Öncelikle herkese merhaba.. Adım Burak ve Ankara' da oturuyorum. Her ne kadar deniz kıyısında yaşamasam da, 98 senesinden beri amatör şekilde zodiac botlar, motorlar ve balık avı ile ilgilenmeye çalışıyorum. Bu olaya ilk olarak zodiac cadet 260S bot ve 2 zamanlı 5bg mercury ile Ankara' nın baraj göllerinde turna peşinde dolanarak başladım O dönemde oldukça verimli sazan ve turna avı yapılabiliyordu, su andaki durumu bilemiyorum tabi Daha sonra ekipmanı, Altınoluk sahilinde (kuzey ege) kullanmaya başladım. Denizin genel olarak hareketli olması ve en azından 2 kişi daha keyifli-süratli dolaşabilmek için 99 senesinde 2 zamanlı yamaha 8bg motora geçtim. Ancak bir süre sonra motorun bota ağır geldiğini fark ettim. 2 kişi mükemmel "plane " konumu ve sürat olmasına rağmen botun ahşap tabanı ek yerlerinden çatırdamaya başladı. (dalgalar arasında tam gaz gitmenin etkileri sanırım) 2008 senesine kadar bu sekilde devam ettim ve işlerimden dolayı bot ve motor sevdama 2 sene ara vermek zorunda kaldım. 1 hafta önce ani bir kararla eski botumu değerlendirmek suretiyle yeni bir bot sahibi oldum. Ama bu bota karar verene kadar buradaki fikir beyanatlarını neredeyse ezberledim ve sonucta 3.10 quicksilver hava tabanlı botta karar kıldım. (Avlanırken zorluk olacak biliyorum ama yine de cok hosuma gitti bu taban sistemi) Kendimi tanıtmak adına biraz uzun oldu sanırım esas sizlere danışmak istediğim şu; 99 model 2 zamanlı yamaha motoruma iyi bir teklif verip, 4 zamanlı 9.9 mercury satmak istediler. Tabii ki fikir olarak iyi bir teklif ancak malum bütün takımı yenilemek bütce meselesi.. Bot 39-40 kilo civarı.. Sizce 8bg yamaha nasıl bir sonuç verebilir? Ağustos sonunda denize inebileceğim sanırım ancak motor bu botu 3 kişi ile "plane" konumuna getirebilir mi? (2 kişi ile rahat olacağını sanıyorum, 3. kişi ise tercihen 50 kilo civarı olmalı Bu konu için günlerdir yabancı forumları da takip ettim ancak satış amaçlı siteler olduğundan herkes kendine göre yorum yapmış haliyle.. şimdilik bu kadar olsun, zaten uzun oldu..aranızda olmaktan keyif alacağımdan eminim..
burak aramıza hoşgeldin, yorum istemiş olduğun konularda geçmişte çok fazla tartışıldı, birebir senin sorunun cevaplarını içermese bile genel anlamda tatmin edici cevaplar bulabileceğin linkler aşağıda, http://www.balikavi.net/forum/forumdisplay.php?f=63 http://www.balikavi.net/forum/forumdisplay.php?f=62 önemli not : forumumuz dahilinde hiçbir şekilde ticari faliyet yürütülmediğinden yapılmış yorumlar direk birebir kullanıcı yorumlarıdır,
8bg iki zamanli yamaha çok devirli bir makinadir performans olarak 9.9u çok arattirmaz size, heleki botunuzunda hafifligini gözönüne alirsak bence güzel bir takim olmus...
3.10 hava tabanlı bot bence 40 Kg dan daha aşağıda olması lazım.8 Hp motorda gayet yeterli.Bende de 3 mt bot ve 8 Hp Yamaha var.İki kişi plane kalkabiliyor.Ama 3.kişide plane kalkmasa da olur.Yine de 3 kişi çok ağır değilse gayet güzel bir hızda yol alıyor.Çok fazla takılmayın plane konumuna.Bende her yıl Altınoluk Güreye giderim tatile.Açıklarda sağlam dalgalar vardır.3 Kişi ne dalgalardan geri döndüm bana mısın demedi.
Bu durumda 9.9 bir motor için acele etmenin çok da bir anlamı yok, teşekkür ederim yorumunuz için. Sizin de dediğiniz gibi, Altınoluk ve Güre civarlarının dalgalı ve rüzgarlı havası meşhurdur. Sabahları erkenden kalkıp denizin hareketlerinden günün nasıl devam edeceğini kestirmek gerekiyordu eskiden. Allahtan rüzgarın ve denizin durumunu takip edebilmek adına internet kolaylığı var artık. Plane konusuna takılma nedenim, havanın kötüleşmesi durumunda açıktan güvenli bir şekilde geri dönebilmek. 2 senedir botu suya indirmediğim için bir de şunu sormak istiyorum, sahil güvenlik bu tarz bir ekipman için talepte bulunuyor mu? (bot ve motor faturaları haricinde) Eskiden hiç ilgilenmiyorlardı..
2 zamanlı Yamaha 8bg gerçekten hakkını fazlasıyla veren bir makine. Ben 3.20 ahşap taban botta kullanıyorum ve gerek yakıtından gerekse performansından çok çok memnunum. Plane durumuna gelince 2 kişi ile (ki toplam 160kg yapıyordu) gayet kolay bir şekilde kalkabilirsiniz ancak Barış beyin de dediği gibi 3 kişi ile plane yapmasa bile gayet hızlı gidiyor. Eğer fiberde kullacak olsaydınız 4 zamanlı 9.9 mercury derdim ama botta kullanacağınız için bu motorun size fazlasıyla yeterli olacağını düşünüyorum.