3.5 hp motor ve 3.60 bot için bilgi

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında serdar61 tarafından paylaşıldı.

  1. serdar61

    serdar61 SERDAR

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    trabzon
    Favori Kamış:
    çapari
    En İyi Avı:
    palamut 2 kg
    merhaba arkadaşlar.
    daha öncede belirtmiştim elimde 3.5 hp 4 zamanlı mariner marka kısa şaft sadece 2,3 saat kullanılmış bir motor var. bota gelince 3.60 boy alüminyum taban boş ağırlık takriben 70 kg. bir bot.
    ben bu botla sürat yapma niyetim yok 2 kişi yanımızda biraz mazeme ile balığa çıkıcağız. yani toplam bot ile beraber 240-250 kg bir ağırlık olur.
    1- bu ağırlıkla beraber bu motor bizi götürürmü?
    2- bu ağırlıkla motora bir zarar olurmu?
    3- bu ağırlıkla tahminene ne kadar hız yapabiliriz?
    4- tahmini yakıt sarfiyatı ne olur?
    5- bot ve motorun bakımları nasıldır(özellikle motorun bakımı nasıl olmalıdır)
    6- motoru 20.11.2008 tarihinden beri çalıştırmadım, şimdi çalıştırırken yapmam gereken herhangi birşey varmı?

    bu işten anlayan usta arkadaşların yardımına ve bilgisine ihtiyacım var.
    herkese teşekkürler ve saygılar...
     
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul

    Ustalık değil ama tecrübelerimi anlatabilirim.
    Motor botu sakin havada götürür. Ama hava patladığı an gidemezsiniz. Hele Karadenizdeyse hiç gidilmez. Olduğun yerde kalırsın.

    Ağırlık motora fazla bir zarar vermez. Motor su soğutmalı olduğu için en kötü ihtimalle olduğu yerde döner durur. Ancak tam gazda uzun süre çalıştırırsan hararet yapıp şişer. Zaten elini motorun üstüne koyarsan ısısından yada çalışırken çıkaracağı kokudan (özellikle plastikimsi kokudan) anlarsın harareti. Tam gazda sakin havada saatte 4-5 mil ancak gider. Burda asıl mesele botun ağırlığından ziyade botun geniş taban olmasından suya daha fazla oturacağı için motora ağır gelir. Birde üstüne aleminyum taban olacak ve bot suya iyice oturacak. Yani 280 bir botta aynı motor olsa ve 400 kg yük olsa senin botta 300 kg yük olsa 280 bot daha iyi gider.
    Motorun yakıtı tamamen vereceğin gazla alakalı. Yarım yolda tahmini saatte 2-3 litre tam yolda saatte 4 - 5 litre civarı yakar ama tabiki hava şartları ve rüzgara göre gidiş yönü bunu arttırır. Motorun yaşı ve bakımıda bunu arttırıp eksiltebilir.
    İki zamanlı motorların bakımı kolaydır. Sezonda çalışırken çok bakım istemez ama sezon sonu kalkarken yada 20 25 gün ara vereceksen mutlaka arkadaki pervaneyi söküp büyükçe bir kova tatlı süyün içinde boş çalıştırıp içindeki tuzlu suyu temizlemelisin. Bu işlemde yağsız benzin kullan. Pervanenin takıldığı yerleri kauçuk gres denilen suya dayanıklı gresle yağlamalısın.
    Motoru yeni çalıştıracağın için içinde yağ birikmesi olabileceğindenve buji tıkanmış olabileceğinden ilk çalıştırmada da yağsız benzinle çalıştırıp çalışınca yağı ilave etmen daha iyi olacaktır. Ancak en garantisi bujisini bir serviste değiştir ki denizin ortasında başın ağrımasın.

    Tavsiyem denizde riske girirlmemesi kuralını dikkate alıp en az 5-6 beygirlik bir motorla takas younu deneme olacaktır.
     
  3. mersinli

    mersinli Nuri

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    646
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    speedmaster surf ve spin
    Favori Makine:
    shimano exsence ve ultegra
    En İyi Avı:
    2,8KG BARAKÜDA
    Bencede oltaya uygun.Yakıtı hiç sorun değil.Bozuk havalarda biraz riskli olur.Şimdiden rasgele...
     
  4. profezor

    profezor Ebrar Köksal

    Mesajlar:
    5
    Arkadaşım senin bahsettiğin motor, 4 zamanlı olduğu için yakıta asla yağ karıştırmamalısın, normal benzin koyup çalıştırabilirsin.Yağ bölmesi ayrı olduğu için motor oradan kendini yağlar.Motor 4 zamanlı ve su soğutmalı olduğu için tam kapasite kullanımda motor şişmez,eğer bir arıza yoksa ve yağ deposunda varsa soğutma suyuda devir daim yapıyorsa, tam kapasite dilediğince kullanabilirsin. Bot küçülünce daha hızlı gider diye birşey yok yük artacağı küçük için bot suya daha çok batar ve gitmesi yine zorlaşır,büyük bot oluncada rüzgarda ve dalgadan daha çok etkilenir ,genişliği artınca botun gitmesi yine sıkıntı olur, sonuç olarak;bota binen yük çoksa büyük yada küçük bot hızı çok fazla farketmez farkettiren etken hava şartları ve botun kendi ağırlığının artması kadar olacaktır.
    Bu bahsettiğin 3.5 BG motor durgun havalar için çok açılmamak şartıyla idare eder ama dalga ve rüzgar çıkarsa dönmekte güçlük çekebilirsin.3 kişi ile bu motorla denize çıkmak dahada riskli olur, mutlaka botta çapa bulundur.

    En güzel keyif alacağın ve zor hava şartlarındada kullanacağın 4 kişiye kadar çekebilecek motor 9.9 luktur.
    Karadenizde botla denize açılmak büyük cesaret işi,
    İlk çalıştırmada motorun yağını kontrol et,bence en iyisi değiştir, depoda kalan benzinide döküp yenilemende fayda var, içine pislik birikmiş olabilir.Bujiyide söküp temizliğini kontrol ettikten sonra çalıştırabilirsin(su içerisinde)
    Tam gazda yüküne ve ağırlığa bağlı olarak 5 litre civarı yakar, yarım güçte bunun yarusu civarı olur
     
    Son düzenleme: 24 Mayıs 2009
  5. serdar61

    serdar61 SERDAR

    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    trabzon
    Favori Kamış:
    çapari
    En İyi Avı:
    palamut 2 kg
    bilgi ve yorumlarınız için teşekkürler