3 metre botla ilk deneyim

Konu, 'Şişme Botlar' kısmında onur1872 tarafından paylaşıldı.

1. onur1872

onur1872

arkadaşlar ilk deneyimimi yaptım caddebostan sahilinde botu denize indirdik.ilk deneyime göre iyi bir gündü diyebiliriz.şaftı kıyıda birkaç kez taşa çarptık.lakin birşey olmadı çunku çalışmazken yumuşak şekilde vurdu.küreğimiz denize düştü bu gibi aksaklıkların dışında keyifli bir gündü diyebiliriz.botu benzincide şişirip arabanın üstüne bağlayıp sahile götürdük daha sonra suya indirdik motoru takıp bindik.hız olarak çok iyi hızlara ulaştık denilemez iki kişi bindik botun havası da biraz inikti tam şişiremememişiz.videoya çektik siteye eklenirmi bilmiyorum.

6 beygir ile youtube daki videolardaki hızları yakalayamadık fakat iki kişi olmamıza bağlıyorum.deniz de dalgalıydı.dalgaların üzerinde dansettik denilebilir.buradan bana teorik olarak yardım eden herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

2. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Hayirli olsun :)

Ilk etapta olur boyle ufak tefek aksilikler, zamanla tecrube edersiniz.

Aslinda bir kac fotograf koysaniz cok guzel olur, botunuzun ve motorunuzun fotograflari vs.

Video icin;

http://video.google.com/

yada

http://video.yahoo.com/

sitelerinden birine yukledikten sonra, video linkini paylasabilirsiniz :)

3. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Hayırlı olsun. 15 senelik motorla 2009 model motorun gücü elbette bir olmaz. Ancak senin botun taban tahtalarını çıkararak daha hafif bir malzeme koyarsan biraz daha hızlanabilirsin sanıyorum.

Ayrıca daha önce de dediğim gibi her 3m bot aynı hızda gitmez. En genişliği ağırlığı taban malzemesi dalga vs etkenler fazlaca etkileyecektir.

4. 56562

56562 xxx xxxxx

Hayırlı olsun.. Sürat felakettir, denizde bile :)

5. onur1872

onur1872

mehmet bey videoları yüklemeye çalıştım fakat formatları uymadığı için yükeleyemedim.kabul etmiyor(formatı cep telefonuyla çekildigi için farklı.mpeg format yada benzerleri gerekiyor)onu mpeg e çevirdikten sonra yükleyecegim.nasıl cevireceğimi bilmiyorum ama denerim.

alperen ağabey evet taban tahtalarını tam monte edemedim.çok kalınlar.ayrıca bot büyük bir bot ve geniş bir bot.botum 3 kişiyi rahatlıkla alabilir(rahat şekilde oturabilir)ayrıca 4 kişi de alabilir.dalga vardı ve bir ara açıkcası devrilme tehlikesiyle karşılaşıp korkmadık değil(yada ilk deneyimimiz olduğu için olabilir)

hakan ağabey hız felakettir en iyi bilenlerden biri benim merak etme:)ama biraz olsa hiç fena olmaz.en azından 15 knot olsaydı çok iyi olurdu(belkide yapmışızdır bilmiyorum tabi ama okadar hızlı gitmedik gibime geldi)

herkese tek tek teşekkür ediyorum.botu denize indirene kadar gerilmiştik fakan sonra bütün stresi siniri attık.deniz/denizcilik ve bot/tekne vs çok farklı ve zevkli bir hobi.

videoları yükleyince paylaşacağım.

Son düzenleme: 20 Nisan 2009
  6. avcı22

avcı22 Mesut Turan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Onur Bey hiç değilse botla ilgili detayları yazsaydınız.Markası,tabanı,fiyatı vb.Resimlerini yayınlarsanız iyi olur bence.

7. onur1872

onur1872

http://video.google.com/videoplay?docid=7313067450828472264

video linki budur.hızlı gidip gitmediğini anladıysanız yazarsanız sevinirim.6 hp ile bot buladar mı yol alacaktır?denizde hafif dalga vardı.

avcı 22 bey botumun markası mapa.fransız malı değişik bir ahşap taban yapısı olan bir bot boyu ise 3 metre.motorum evinrude 6 hp.

Son düzenleme: 20 Nisan 2009
  8. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

15-20 knot arası yapıyorsun zaten Daha ne istiyorsun. 6hp ile daha fazlasını bekleyemezdin ki.

Galga demişsin 4-6 demişsin ama denize bakılırsa (video yanıltabilir ama) 0 bilemedin 1 gibi bir hava var. Buna dalga diyorsan az bi dalga çıksa fırtına diyeceksin heralde:)

9. onur1872

onur1872

15 20 knot yapıyormuyuz yahu?bize hiç öyle hızlı gidiyormuşız gibi gelmemişti:) yorumlar için ayrıca teşekkürler

birde botumun taban tahtalarını değiştirsemmi diye düşünüyorum.nasıl değiştirebilirim?daha ince birşeyler kestirmek istesem nasıl yaparım?benim omurgaya uygun kalın kontraplağı nerede keserler?benden önceki sahibi ahşap tabanı 150 liraya yaptırmış fakat pek kullanışı değil.kalın,çok güvenilir,monteli özel yapım ama monte edene kadar canımız çıkıyor.katlanır taban olsa daha iyi olurdu gibime geliyor fakat şimdiki haliyle de çok güvenli gibi duruyor.bu arada ilerde fiber taban bir 3 metre bot ve 15 beygir almayı düşünmeye başladım olmadı bunları satar öyle alırım diye düşünüyorum.ikinci el alırsam sonradan fatura kestirebileceğim biryer varmıdır?motor firmalarından vs kestirebilirmiyiz?sadece bir sorudur yanlış anlaşılmasın :)

10. 56562

56562 xxx xxxxx

Videonuzu izledim :) Hızınız bana 6-7 mil gibi geldi. En sağlıklısı hızınızı ölçmeniz. Yeni versiyon cep telefonlarının hepsinde GPS özelliği vardır. Seyir halinde GPS i açarsanız en altta hızınızı ( Kmh olarak ) göreceksiniz. Gördüğünüz değeri 1,852 ye bölerek deniz mili olarak gerçek hızınızı bulabilirsiniz.

11. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Video yanıltabilir. Videonun başında tam gaz gittiğin bir bölüm var sanıyorum. Ordaki hızın oldukça iyi gibi. Sahil şeridinde giderken geçen arabaların hızlarıyla kendi hızını oranlayabilirsin. Ya da tanıdığın biri arabasıyla ilerlerken senin botunla aynı hızda giderse kıyaslama yapabilirsin. Araba 30 km civarı hızla giderken botun bu hıza ulaşabiliyorsa 16-18 knot arası bir hıza ulaştın demektir.

Senin tahtaların kalınlığı nedir? Su kontrasımı?

İkinci el bota kimse fatura kesmez sanmıyorum.

12. onur1872

onur1872

alperen ağabey tahtaların kalınlığı 2.5,3 cm civarı.hızımız bana da 7 8 mil gibi geldi.fakat dediğin gibi tam yolu bir videonun başında ve birde dönerken döndükten sonra verdik ama iki kişiydik.video yanıltabilir evet.ama ben taban tahtalarının hız için fazla sorun yaratacağını pek zannetmiyorum açıkcası.çunku birkaç cm kalınlık 3 5 mil oynatırmı?aklım almıyor yinede deneyimlere ihtiyacım var.birde botun havasını tam şişirememiştik o nedenle de sorun olmuş olabilir.

hakan ağabey telefonumun gps i varmı bilmiyorum.nerden bakabilirim.nokia 5300 telefonum.benimkinde yok diye biliyorum.daha önce de hiç duymamıştım açıkcası.

6 hp ile 3 metre bir bot en fazla kaç knot/mil sürat yapar standardı nedir?(en fazla ve ortalama değerler nelerdir birkaç mil oynar fakat hepsi hemen hemen belirli bir sürate ulaşır sanırım)

Son düzenleme: 21 Nisan 2009
  13. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

2.5 3 cm taban tahtası elbette çok farkeder. 12.mm den fazlası botu yavaşlatır ama elbette aşırı farketmez. Botun ağırlığı arttıkça suya daha çok girer ve yavaşlar. Bu tahtaları ben Edirne kapının biraz ilersinde modesa mobilyacılar çarşısının girilşindeki parçacılarda kesitiriyorum. 12 mm su kontrası kestirsen yeterlidir.

14. onur1872

onur1872

evet.az önce baktım benimkiler max 2 cm.kalınlığı normal ahşap katlanırlardan kalın ama onu biliyorum hemde 3 kat kalın belli oluyor.alperen ağabey botun hızı iyi dedin içime su serptin valla:)bizde çok yavaş gidiyoruz diye düşünüyorduk.filmlerdeki gibi gideceğimizi zannediyordum fakat daha sonra onların 5 metrelik botlar ve 50 beygirlik motorlar olduğunu anladık:Dama hızımız normal.dedigim gibi videonun başında ve dönerken döndükten sonra tam gazı verdik diğer erlerde yarım gaz gidiyorduk hatta bir ara tamamen gazdan kestik.15 knot a ulaşsak bizim için yeterli.ben botla 6 beygirle 20 beygirlik fiber sürat tekneleri kadar hızlı gideriz diye düşünüyordum yanılmışım sanırım.

bu ölçüm nasıl yapılır.yani 20 beygirlik fiber sürat teknesi gibi gitmek için kaç metre bota kaç beygir motor takmalıyız.3 metre bota 9.9 takarsak aynı hızı yakalarmıyız?çunku ben birde ucuz yollu düşerse 9.9 alsammı diye düşünüyorum.

15. 56562

56562 xxx xxxxx

Telefonunun menülerinde araçlar ==> bağlantılar ==> GPS Yeri diye bir seçenek var ise dediğim ölçümü yapabilirsin. Yada böyle telefonu olan bir arkadaşını bota alıp beraber denersiniz. Ben, 3 m bot + 2 kişi + 6 hp motor ile 10 deniz mili hızı geçebileceğinizi pek sanmıyorum. Tecrübelerim böyle söylüyor. Bu şekilde binip hevesini al ve daha sonra botu ve motoru komple yenile derim. Taban tahtaları ile oynayarak kazanacağın ağırlık avantajı ile ne kadar hız kazandığını farkedebileceğini sanmıyorum.

16. onur1872

onur1872

peki daha öncede sorduğum gibi 3 metre bot 9.9 hp motor ile kaç mile çıkabilirim?20 mili yakalayabilirmi?6 hp ile giderken arkadan bakanlar arkası suya gömülüyormuş gibi oluyor ayna tarafından arkadan su alacak zannettik dediler.

şu 9.9 motor/mil soruma biri cevap verebilirse sevinirim :)

17. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
    Son düzenleme: 21 Nisan 2009
  18. onur1872

onur1872

feridun bey link açılmıyor yeniden yazarsanız iyi olur

19. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    Onur bey ben denedim simdi aciliyor, tekrar dene istersen.

20. onur1872

onur1872

benim pc o siteyi açmıyor sanırım.neyse sağlık olsun:)teşekkürler herkese