38cm karagöz ve ispari

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında gawanichi tarafından paylaşıldı.

1. gawanichi

gawanichi Öner

Favori Kamış:
    lineaeffe Turnafresh 3.90
    Favori Makine:
    Daiwa EMP6000A, Okuma AV-55B
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Cumartesi vakit bulup Gürpınar'a gittim. İstavrite çapari attım ben dahil oradaki kimse balık yakalayamadı. Zargana'ya atanlarda vardı ancak sonuç sıfırdı. Sonra yer değişikliği yapıp pekmeze doğru gittim. orada teke ile karagöze atıyorlardı. Biraz izledim. İçlerinden biri oltasını heyecanla sarmaya başladı. Balığı kıyıya kadar getirdi, baya büyük bir karagözdü. Balık bizi görünce biraz çırpındı, kepçeleri de yoktu ve ta taa. Balık misinayı koparıp kaçtı.

Sonrasında limana gidip biraz teke aldım ve geri döndüm. 3'lü dip takımna tekeleri taktım ve beklemeye başladım. tık tık tık çektim ve bir ispari. Sonra bir kaç kez daha attım ama gelen olmadı. Kalan tekelerimle birlikte eve döndüm.

Pazar sabahı arkadaşımla aynı yere geldik. Tekelerim ölmüştü ve beyazlamıştı. Bu beni üzdü. Bir kaç kez olta attım ancak tekeler kancadan ya atarken çıkıyordu veya küçük balıklar götürüyordu. Arkadaşım çapari ile istavrit alıyordu. Tekeleri tekrar takıp oltayı yere bıraktım. Sonra sahilde biraz gezineyim dedim. Oltamdan baya uzaklaşmıştım. Arkadaşımın çabuk gel sesi ile irkildim. Hemen koştum, ne olduğunu anlayamamıştım. Kepçe bul deyince anladım ki güzel bir balık geliyor. Ben koşarken arkadaşım Karagözü kenara aldı.

İşte resimler:

Balıkların türlerini doğru mu yazmışım?

2. istavritspor

istavritspor yalçın fatih

karagöz amma güzelmiş :)) afiyet olsun diyelim.. bu arada bu balığı çipuradan ayıran özellik nedir? valla ben bir farklarını göremiyorum. ayrıca lezzet olarak çipuraya benziyormu?

3. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Tebrikler çok güzel bir sargoz. :) Balık karagöz değil, sargoz bence. Uzman değilim ama tebliğde de sargoz ve karagöz için ayrı boy limiti olduğundan karışıklığın giderilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Forumda bazen sargozlara karagöz dendiğini görüyorum. Akraba türler olabilirler ama çok ta karıştırmamak lazım gelir sanıyorum. :)

Bu arada tebliğdeki limiti 21 cm. Harika bir sargoz yakalamışsınız.
    Devamını dilerim. :)

4. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Fiziksel farkını googledan görsellerden bakarsan çok rahat ayırt edersin. Birbirlerine pek benzemeyen balıklar bana göre. Kafa şekilleri çok farklı.;)

Lezzet olarak çipuraya çok yakın lezzettedir. Hatta bazıları çipuraya tercih eder sargozun lezzetini. O kadar lezzetli bir balıktır.

5. can akgün

can akgün CAN

Favori Kamış:
    SHIMANO CATANA CX SPINNING 240 M 10-30gr SHIMANO BEASTMASTER CX SURF TE 4.30 200gr
    Favori Makine:
    SHIMANO ULTEGRA CI4 10000 XSA SHIMANO EXAGE 4000 FC
    En İyi Avı:
    1580 gr sazan
    Tebrikler güzel karagöz ama balığı çok kötü temizlemişsiniz.Tam kafanın altına kadar kesmeniz gerekirdi.

6. sabriyazici

sabriyazici sabri

mükemmel bir balık maaşallah daha iyileri rast gelsin

7. gawanichi

gawanichi Öner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Lezzeti çipuradan farklı, ben ilk kez bu balıktan yedim. Fırında yaptık. Eti beyaz ama lastik gibi geldi bana. Daha güzel olduğunu düşünüyordum. Belki de benim tuttuğum yerdekilerin lezzeti böyle. Belki de fırın yerine farklı bir pişirme yöntemi seçmeliydim.

Bu da lüfer gibi boyu büyüdükçe isim değiştiren cinsten mi oluyor bilmiyorum. Karagözün büyüklerine mi sargoz deniyor?

İlk defa tutulan bir balık ve o kadar tecrübem yok. Kafasını baya temizledim ama oraya kadar kesmem gerektiğini bilmiyordum. Öğrendiğim iyi oldu.

Herkese teşekkür ederim. Bir resim daha

8. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Karagöz büyüdükçe Sargoz olmaz bildiğim kadarıyla. İkisi farklı, akraba türlerdir.

9. Ege Demirağ

Ege Demirağ Ege Demirağ

Favori Kamış:
    Okuma Lure Mania 2.13 5-20 7''1
    Favori Makine:
    Daiwa megaforce 1000 A
    En İyi Avı:
    Önemli olan balığın büyüklüğü değil yaşadığın heyecandır.Heyecan ince misinayla tutulan balıktır-LRF
    Bu çok güzel canavar bir sargoz .. sargoz olduğu solungçlarının tındaki siyah yüzgeçlerin kenarındaki mavi çizgilerden belli bu bir sargoz :)

10. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Maşallah :) Afiyet olsun

11. rockchy

rockchy furkan aksakal

En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    güzel balık tebrikler.

karagöz:

sargoz ise tam olarak bu:

12. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Tebrik ederim, balık isimleri doğru.

Bu Baltabaş Karagöz dediğimiz en makbul karagöz türüdür. Bir diğer adı da Sargoz'dur.

13. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Karagöz : (Latince İsmi Diplodus vulgaris) Boy Limiti : 18 cm

Sargoz : (Latince İsmi Diplodus sargos) Boy Limiti : 21 cm

İleri de olabilecek limit karışıklıklarına yol açmamak için Sargoz'a Sargoz, Karagöz'e Karagöz demek doğrusu olacaktır.

Sargoza, baltabaş karagöz demek, suistimal veya yanılgamalara yol açabilecektir. Sargoz balığına baltabaş karagöz demek zannediyorum ki yöresel bir isimlendirmedir diye tahmin ediyorum.

Siz isimlendirmeyi doğru yapmamışsınız, yakaladığınız balık bir sargozdur ve limiti tebliğde karagözden farklıdır. Karagözde 18 cm, sargozda 21 cm boy limiti vardır.

14. Aret

Aret Aret

En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Karagöz ailesinin 3 türü vardır.

Diplodus vulgaris - Karagöz
    Diplodus sargus - Baltabaş Karagöz (Sargoz)
    Diplodus puntazzo - Sivriburun Karagöz

Bu balıkların üçü de karagözdür, hele Marmara'da karagöz deyince son ikisi akla gelir, ilki çok ender bulunur.

15. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Tamam Aret'cim, balıklar konusunda benden daha iyi bilgin vardır. Ben çok araştırmadım, araştırma gereği de duymadım. Sargos bir karagöz türü olabilir ama bunu yazarken özellikle Sargoz denmesi gerektiğini vurguluyorum.

Zira tebliğde ayrı boy limitleri verilmiş. Herkes sen gibi bilgili olmadığından ileride süper karagözler diye 18 cm'lik sargozlarla rapor açılırsa kim ne diyebilir.

Bence nasıl tebliğ ayırdıysa boy olarak bu türleri, bizde ayırmalıyız.
    Sen, ben biliyoruz da yeni başlayan bi kardeşimiz, abimiz yanılgıya düşebilir. ;)

16. gawanichi

gawanichi Öner

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    38cm karagöz
    Herkese yine teşekkürler, peki küçük olan ispari midir? Sargoz'un küçüğümü bu yoksa başka bir şey midir? Tadı farklıydı sargozdan

17. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Küçük olan ispari dir. İsparoz da denir genel olarak. :)

18. Sonay Önder

Sonay Önder Sonay Önder Çeribaşı

En İyi Avı:
    5 Kilo Sazan
    Tebrik ederim.

19. adminselo

adminselo selçuk

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-flex 4206 4.20--SHIMANO YASEI SEA BASS 2,70 -MH- 10-50 GR, Shimano Scimitar 300 cm
    Favori Makine:
    Penn Affinity 8000, Ryobi NAXO 8000
    En İyi Avı:
    4 kg Levrek ---1.800 gr Kofana
    Maşallah tebrikler güzel avlarınız daim olsun.

20. noauida

noauida murat işcan

yem bağlamak için ip

Ziya bey balıklar için tebrikler, iğneden düşen yemler için aslında sadece bu iş için üretilmiş makara ipliği inceliğinde makara halinde lastikler satılmakta ancak aynı işi makara ipi ile de gayet güzel yapılabilir böylece yemlerin en azından ilk balık vuruşuna kadar iğnenin ucunda kalması garanti altına alınır.Rastgelsin.

http://www.spotbalik.com.tr/Elastik-Yem-Ipi-Organik-2li-Paket,PR-23699.html

http://www.balikmarketim.com/?urun-38003-Lineaeffe-Yem-Baglama-ipi.html

Son düzenleme: 22 Ekim 2012