4.5 metre tekne,25 hp 2 zamanlı veya 25 hp 4 zamanlı

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında erolozcanli tarafından paylaşıldı.

1. erolozcanli

erolozcanli Erol ÖZCANLI

Sevgili dostlar,tekrar herkese merhaba.

Bu sene fuardan sıfır 4,5 metre fiber bir tekne ile sıfır Yamaha deniz motoru almayı düşünüyorum.Bu konuyla ilgili ,bilgisi olan arkadaşlarımdan tavsiyelerini rica edeceğim.

Tekne olarak yerliyurt, anılmarin veya safterin modellerinden birini alacağım.Bu boy teknelerin direksiyonlu modelleri de var.Tercihimi direksiyonlu mu yoksa elle kullanılanlardan yana mı kullanmak mantıklıdır,hangi markayı öncelikle önerirsiniz?

İkinci sorumsa motorla ilgili.Sadece yamaha almayı düşünüyorum.İlk seçeneğim 2 zamanlı 25 hp.Ağırlık 46 kg.Tüketim 10,7 litre/saat.(max.)

İkinci seçeneğim 4 zamanlı 25 hp.Ağırlık 70 kg.Tüketim 9,2 litre/saat.(max)

Bunun dışında motoru yazın arabamın arkasına koyarak Bodrum'a götürmeyi ve bir akrabama ait motorsuz olarak atıl bekleyen fiber tekneye takarak denize açılmayı düşünüyorum.Bu tip taşıma için 2 zamanlı daha mantıklı gözüküyor.(ağırlık ve karterden yağ sızma sorunu olmadığından)

Konuyla ilgili önerileriniz doğru ve sağlıklı bir karar vermem açısından çok önemli.Değerli bilgi aktarımlarınızı dinlemek isterim.Selam ve sevgilerimle,rast gele.

2. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Erol Bey merhaba,

Sözünü ettiğiniz boyuttaki fiberglass tekne ile 25 HP outboard motor son derece uyumlu bir ikilidir. Hem kayınpederim hem de eniştem bu ikiliden kullanmaktalar ve çok memnunlar. Safter son zamanlarda çok güzel, dengeli, oturaklı modelleri ile göz dolduruyor ve kalitesi de gayet iyi.
    2 zamanlı ile 4 zamanlı makineler arasında %40'a varan bir yakıt tasarruf farkı olmasına karşın 2 zamanlı motorların güç üretmedeki üstünlükleri tartışma götürmez. Özellikle motor soğukken ilk çalıştırmada 2 zamanlı motorda gaz verdiğiniz anda tekne ok gibi yerinden fırlayacaktır ancak aynı performansı 4 zamanlıda yakalamanız biraz zor, bunun için motorun biraz ısınmasını beklemeniz gerekir. Buna karşılık 4 zamanlı motorlar o kadar sessizdir ki adeta fısıltı modunda giderler.
    Yamaha motorlar yıllardır kullananlardan duyduğumuz kadarı ile sorunsuz makinelerdir, hatta ben Mercury alırken satıcı ısrarla Yamaha tavsiye etmişti ancak ciddi fiyat farkı olduğu için ben Mercury tercih etmiştim. Ama tabi Mercury'den de çok memnunum ;)
    Umarım fikir vermesi açısından yazdıklarım faydalı olmuştur. tercihiniz ne olursa olsun hayırlı olmasını dilerim.
    Bu arada sanırım konuyu iki kere (mükerrer) açmışsınız :)

3. enginköp

enginköp engin köprülü

Erol Bey ;

Berkan beyin söylediklerine aynen katılıyorum.
    Ben şu eklemeyi yapayım.Takımı aldığınızda liman kaydı yapacaksınız.Tekne ve motor sizin adınıza kayıtlı olacak.Sadece motoru götürüp başka teknede kullanamazsınız!!! yani kullanırsınız ama yakalanırsanız ceza yersiniz bilginiz olsun.

4. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Birşey daha eklemek isterim.. 25 HP motor tam gaz giderken dümen kolunu (yekeyi) sağa sola çevirmek nispeten zor olacaktır ve daha fazla kas gücü gerektirecektir (tam hızda dümen ağırlaşır).. bu nedenle direksiyon tertibatı daha rahat ve keyifli bir sürüş açısından "şart olmasa da" iyi olur diyebilirim..

5. erolozcanli

erolozcanli Erol ÖZCANLI

Sevgili Berkan ve Engin bey kardeşlerim.Cevaplarınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Konuyu 2 kere açmış olabilirim.Haklısınız. Konu başlığında 25 hp. yerine 20 hp. yazmıştım,onu düzeltince sanırım mükerrer bir hata oldu.

Aslında alternatiflerden birisi de 4 zamanlı 20 hp. En azından iki tecrübeli arkadaşımdan tercihimin yanlış olmadığını duydum.Tekneyi yazın Bodrum'a römork ile de götürebilirim,ama bu çok daha külfetli ve eziyetli olacak.Bu sebeple Bodrum da akrabama ait olan ve bahçelerinde kullanılmadan duran 4,5 metrelik tekneye de çok zorda kalırsam(10 gün için)aynı ismi yazarım.Ya da motoru hiç götürmem.

Ayrıca bu gün bir fırsatını bulup İstanbul Karaköy de bir motor bayisinden şu bilgiyi aldım.Sizlerle de paylaşayım. Römot kontrollü,direksiyonlu sistem tekneler daha karmaşık sistemliymiş.Söz gelişi motoru sökmek bile fazlaca kablo olduğundan servis çağırmayı gerektirebiliyormuş.O sebeple bu konuyu kafamdan sildim.

Sadece motor gücü biraz yüksek olacağından bir akü yardımıyla koldan marşlı bir modeli çok küçük bir farkla almak mümkün.(Gerekirse manuel olarak da çalıştırabilir şekilde.)Diğer türlü motorun ek donanımları ,kabloları,uzaktan kumanda sistemi ve direksiyonlu tekneye vereceğiniz bedel neredeyse 2 katına çıkıyor.Tekneye liman kaydı yaptırırken de ödeyeceğimiz ÖTV de tekne ve motorun kıymeti yükseldikçe,ÖTV de haliyle yükseliyor.

Zaten dünyanın en pahalı benzinini kullanırken keyfe keder bir artı lüks olmasa da olur.Selam ve sevgilerimle.Rast gele.

6. erolozcanli

erolozcanli Erol ÖZCANLI

Sevgili Berkan ve Engin bey kardeşlerim.Cevaplarınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Konuyu 2 kere açmış olabilirim.Haklısınız. Konu başlığında 25 hp. yerine 20 hp. yazmıştım,onu düzeltince sanırım mükerrer bir hata oldu.

Aslında alternatiflerden birisi de 4 zamanlı 20 hp. En azından iki tecrübeli arkadaşımdan tercihimin yanlış olmadığını duydum.Tekneyi yazın Bodrum'a römork ile de götürebilirim,ama bu çok daha külfetli ve eziyetli olacak.Bu sebeple Bodrum da akrabama ait olan ve bahçelerinde kullanılmadan duran 4,5 metrelik tekneye de çok zorda kalırsam(10 gün için)aynı ismi yazarım.Ya da motoru hiç götürmem.

Ayrıca bu gün bir fırsatını bulup İstanbul Karaköy de bir motor bayisinden şu bilgiyi aldım.Sizlerle de paylaşayım. Römot kontrollü,direksiyonlu sistem tekneler daha karmaşık sistemliymiş.Söz gelişi motoru sökmek bile fazlaca kablo olduğundan servis çağırmayı gerektirebiliyormuş.O sebeple bu konuyu kafamdan sildim.

Sadece motor gücü biraz yüksek olacağından bir akü yardımıyla koldan marşlı bir modeli çok küçük bir farkla almak mümkün.(Gerekirse manuel olarak da çalıştırabilir şekilde.)Diğer türlü motorun ek donanımları ,kabloları,uzaktan kumanda sistemi ve direksiyonlu tekneye vereceğiniz bedel neredeyse 2 katına çıkıyor.Tekneye liman kaydı yaptırırken de ödeyeceğimiz ÖTV de tekne ve motorun kıymeti yükseldikçe,ÖTV de haliyle yükseliyor.

Zaten dünyanın en pahalı benzinini kullanırken keyfe keder bir artı lüks olmasa da olur.Selam ve sevgilerimle.Rast gele.

7. Emrahmuh

Emrahmuh Emrah Kildiran

Favori Kamış:
    Okuma Cedros 60 Lb
    Favori Makine:
    Remixon Jig Master
    En İyi Avı:
    Orfoz 5 Kg
    25 hp Evinrude E-TEC

Selamlar.. Bende bu yakındarda 20-25 hp deniz motoru almak için uğraşıyorum. Elimdeki 9.8 hp motorum satabilirsem tabi :)
    Yeni çıkan motorların hemen hemen hepsi çok kaliteli.. Yamaha-Honda-Mercury güzel motorlar.. Ancak 300 saat bakım gerektirmemesi, az bakım istemesi, 4 zamanlılardan daha az yakması ve piyasadaki en hızlı motor oluşu ile Evinrude E-Tec 25 hp tercih edilesi bir motor. 2 zamanlı ancak 4 zamanlı motorların tamamından iyi.. Benim maddi gücüm şu an için elvermiyor, ancak yeni motor alacaksanız ve maddi olarak sizi zorlamıyacaksa bu güzel motoru tercih edebilirsiniz.. Bir araştırmanızı öneririm.

8. engincolak

engincolak Engin COLAK

Bir arkadaşımda satılık 2011 4 zamanlı Honda var.Görüşmek istersen telefonunu veririm,kardeşim

9. mehmetmeral

mehmetmeral mehmet

En İyi Avı:
    Levrek 8.300 kg
    2 zamanlı motorun yakıt sarfiyatı çok fazla arada bariz farklar oluyor 4 zamanlı ile zaten çevre kirliğinden dolayıda 2 zamanlı motorları yasaklıcaklarını duydum 4 zamanlı motorlar her türlü2 zamanlı motorlardan üstündür gerek yakıt gerek uzun ömürlülük bırakın soğukken gitmesin ısınınca gitsin neolucakki :D zaten soğuk makinaya ani yüklenmek mantıklı bişey değil eğer hala almadıysan şiddetle 4 zamanlı motor al derim arkadaşımda 30bg mercury var efi çok memnun ve müthişş gidiyor manuel çalıştırmalı elle yarım iple çalışıyor size tavsiyem mercury efi modellerine bakmanız gerek parça gerek yakıt açısından 4 zamanlı motorlardan bayabi tasarruflu serviside oldukça çok umarım yardımcı olabilmişimdir

10. cenkgul1976

cenkgul1976 cenk

Favori Kamış:
    okuma cedros pro jig
    Favori Makine:
    okuma salina 2 10000
    yeni 4 zamanlı 20 hp mercury makina aldım 4,50 safter de kullanıyorum tek kelime ile bugüne kadar işkence çekmişim sessizlik performans ve yakıt ekonomisi mükemmelllll şiddetle tavsiye ederim eski motorlarım 2 zamanlıydı 9,9 ve 15 hp tam bir gürültü makinasıymış birde yakıt düşmanı yeni makinamın 1 tek kusuru var 52 kilo digerleri 37 kg dı ( bizzat tarttım ) her seferinde söküp takmak zor oluyor ama bence değer iyiki almışım :thumb: