4 Zamanlı motor için akü bağlantısı

Konu, 'Motorlar' kısmında mturetken tarafından paylaşıldı.

1. mturetken

mturetken Murat Türetken

Favori Kamış:
    Zıpkın, At Çek olta takımlarım
    En İyi Avı:
    4,5 kg Levrek (Zıpkın), 2,5 kilo Levrek (at-çek)
    Merhaba Arkadaşlar;

Fiber sandalımda fishinder için bir akü bağlantısı yapmak istiyorum. Motordan şarj ettirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemem lazım. Yardımcı olurmusunuz..

Çok teşekkürler..

2. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Üstadım motorunuzun içten takmamı dıştan takmamı olduğunu ve kaç beygir olduğunu model ve markasıyla bildirirseniz yardımcı olabilirz.

Saygılar.

3. mturetken

mturetken Murat Türetken

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Alperen Bey;

yamaha 9.9, dıştan takma..

teşekkürler..

4. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Ha! şimdi anladım.
    Bir akü al, fishfinderi bağla, uzun süre idare eder, alet zayıf akım alarmı verdiğinde götür şarj ettir, ya da bir şarj aleti al kendin şarj et.
    En kestirme yol bu.
    9.9 yamahadan aküyü şarj edebilir misin bilmem, motorun 12 volt çıkışı mı var?

5. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Yeni modellerde kendinden küçük bir alternatör var sanıyorum ama eski modellerde yok. Kapağı açınca içinde boşta iki adet elektrik kablosu varsa onlara bağlantı yaparak kullanabilirsin. Yoksa ancak serviste taktırabilirsin. Normalde 15 hp nin altındaki motorlara takılmaz ama 4 zamanlı olduğu için kaldıracaktır. Ancak şarz dinamosu küçük motorlarda motora ve yakıta daha fazla yükleneceği için hem yakıt artıyor hem de devirden biraz düşüyor. Serviste 300 tl civarı bir masrafı olur sanıyorum.

Ancak önemli bir nokta kullanacağın akü 40 amperi geçmesin Hatta daha küçük bir akü de olabilir. Çünkü büyük amperli aküleri kesinlikle dolduramayacaktır. Sadece balık bulucu için ise 25 amper bir akü yetecektir. Akü büyüdükçe sarz dinamosunun motordan çektiği güç arttığı için zorlanıyor ve dolduramıyor.

Sadece balık bulucu için ise aslında en iyisi kuru jelli bir akü alıp onunla aküyü karada şarz ederek kullanmaktır. 60 amper kuru tip bir akü sana çok uzun süre yetecektir. Üstelk kuru tip aküler enerjiyi salıp boşalmıyorlar. Ancak sulu tipler bir kaç ayda boşalıyor.

6. 56562

56562 xxx xxxxx

Murat Merhaba

Forumda yazdığımı okuyanlar için, Murat ile farklı firmalarda olmakla beraber aynı sektörden tanıştığımızı belirtmek isterim. Sorunun yanıtına gelince, bendede 9.9 Johnson 4 zamanlı bir mekine var ve marşlı değil. Eğer makinen marşlı ise zaten teknende marşa basmak için güzel bir akü olacaktır. Yok eğer makine ip ile çalıştırılıyor ise onlarda alternatör olmuyor. İstersen sonradan taktırabilirsin ama ben sorduğumda sadece parça için € 250 civarı bir para istediler. Gelelim çözüme :) Yazıcıoğlu işhanınına gidip iyi kalite bir adet 12V 7Ah akü ( 45-60 Ah akülere niyet edip bel fıtığı olmanı istemem ) ve bunu şarj etmek için Yıldırım marka akü şarj cihazı ( İki tipi var, ben 24 Ah a kadar, yani büyük olanı almanı öneririm ). Her ne kadar akü doldurmak için sadece adaptör kullanan arkadaşlar olsada yapılanın hem akü hemde can güvenliği açısından yanlış olduğunu belirtmek isterim. Ben geçen yaz başı akü ve şarj cihazı için 50 TL verdim. Akü tam dolduğunda cihaz şarjı otomatik olarak kesiyor ve tam dolu akü ile günde 5-6 saatlik av sürelerini dikkate alırsak 6-7 kere ava gidebiliyorsun. Tabiki burada kullandığın balık bulucunun çektiği akımda önemli. Benim verdiğim süre Garmin 80 modeli için geçerli ve denenmiş bir bilgidir. Haftada bir evinde aküyü şarj ederek sorunu ucuz ve pratik olarak halledebileceğini sanıyorum. İyi avlar, balık bulucun sessiz kalmasın inşallah. Bu arada bottan fiber tekneye terfi etmişsin, hayırlı olsun. Kazasız belasız günlerde inşallah.

Son düzenleme: 18 Nisan 2009
  7. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Küçük bir düzetle yapmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla Yamaha 9.9 motorların hiçbirinde standart otomatik marş sistemi bulunmuyor. İsteğe bağlı olarak taktırılıyor. Ancak sıfır yamah motorlarda ipli olmasına rağmen 6 amp bir alternatör var. Yani ipli diye elektrik sistemi yok anlamı çıkarılmamalı. Bunu dediğim gibi ancak kapağı açınca içindeki boşta kablolardan anlayabilirsin.

Akünün amperi konusunda kesinlikle katılıyorum. 12 volt 10 amperlik küçük bir akü fazlasıyla yetecektir. Zaten 6 amp alternatörle daha büyüğünü şarz edemez.

8. mufitsa

mufitsa tayfun tarumar

Favori Kamış:
    Alba star 1002/240 porsuk
    Favori Makine:
    Alba star/ Amir20 11+1
    En İyi Avı:
    sazan 35
    Motordan filan anlamam ama illaki bir kagış vardır dıştan akma bir dinamo kullansan nasıl olur akü şarzı için?

9. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

:D:D:D

Müfit bey Doştan takma motorlarda kayış yoktur:) İçten takma motorlara kayış ve kasnak yeri olur:D:D

Kusura bakmayın. Çok güldüm. Ama iyi oldu. Gülmek insanı rahatlatırmış.

10. mturetken

mturetken Murat Türetken

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Öncelikle herkese yardımları için teşekkürler..
    Hakan Bey;
    Nasılsınız..:) Evet botu ayarlamak(evden indir - geri çıkar), rüzgarlı ve akıntılı havalarda kullanmak biraz dert... O yüzden fiber alayım dedim..:)
    Aku olayını da marin aku ile çözmeye karar verdim.. Zazten elektrikli motorumu şarj etmek için bir düzeneğim var, o yüzden marin aku ile işi çözeceğim.

Bu arada servis, sahip olduğumu motora bir aparat ile akuyu şarj edebileceğimi belirtti.. sadece bir dip not olarak bildireyim dedim..

Herkese yorumları için çok teşekkürler..

11. 56562

56562 xxx xxxxx

Marin akü

Murat marin aküye gerek yok, boşa para harcamanı önermem. Bahsettiğim aküler zaten tam kapalı tip.. yan, hatta başaşağı bile koysan kesinlikle su kaçırma gibi bir risk yok. Devir ekonomi devri, malum krizlerdeyiz.

12. mturetken

mturetken Murat Türetken

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Hakan Bey,

Alacağım fishinder 10-20v dc aralağında çalışıyormuş. Bu durumda 12V 7Ah akü yeteli olacak mı?

13. 56562

56562 xxx xxxxx

Selam

10-20 V DC dediği çalışma voltajı Murat. Yani 10 Volt ile 20 Volt arası her voltaj değerinde sorunsuz çalışır demek. Senin için Voltaj dan önemli olan ne kadar akım çektiği. Bu değeri aldığın cihazın kataloğunda teknik bilgiler bölümünde bulabilirsin. Örneğin benim cihaz : 10-18 V DC 3,5 watts max. Nominal 12VDC 0,15 amps. yani saatte 0,15, 10 saat çalıştığında 1,5 amper tüketiyor. Alacağın 12VDC 7 Ah akünün üzerinde 20Hr diye bir uzantı göreceksin. Bu değer, tam dolu bir akünün 7 Amper güç çekildiği taktirde 20 saat süre ile ayakta kalacağını ifade eder. Senin saatte çektiğin amperin 0,xx birşey olduğunu dikkate alırsan konu daha rahat anlaşılır sanırım. Ayrıca bu aküyü kış sezonunda ara ara şarj edip diri tutamayacağına göre zaten 2-3 sezon sonra atmak zorunda kalacaksın. O nedenle kaliteli ve yüksek maliyetli birşeye gerek yok. Kaldıki ağır bi akünün olası bir kaza anında yada elinden düşse bile fiber teknenin tabanında ciddi bir hasar yaratacağınıda unutma. Bu arada fishfinder montajı konusunda benim tekneye bir bakmanı öneririm, söküp takmak toplamda 3-4 dakikayı geçmiyor.