40 ÇEŞİT YABANCI BALIĞIMIZ VAR...

Konu, 'Genel Konular' kısmında disonic tarafından paylaşıldı.

1. disonic

disonic mehmet

Türkiye içsularındaki balıklar, 1950’lerden bu yana aşılanıyor. İçsulardaki 240 civarında balığın 40’ı yabancı tür. İçsulardaki türler sadece aşılamayla değil; yetiştirici tesislerinden kaçarak da çoğalıyor. Yeni balıklar, yerli türlerin yaşama alanına ortak oluyor, besin rekabetine giriyor. Getirdiği yeni hastalıklarla da yerli türleri yok ediyor. Aynı ülkenin su kaynakları arasında balık türlerinin aşılanması da yanlış. Türkiye’nin ikinci büyük tatlısu gölü olan Eğirdir’e, balıkçılık gelişsin diye 1955’te Avrupa kökenli Sander lucioperca (Sudak balığı) atıldı. 1980’lerde sudak yüzünden göldeki yerli balık türlerinin çoğu yok oldu. Yeterli av bulamayan sudaklardaysa kanibalizm (birbirini yeme) oranı yüzde 96’ya çıktı. Balıkçılık bitti.

İŞGALCİYİ TANIYIN

-Yerli: Atherina boyeri (Gümüş balığı), Cyprinus carpio (Sazan)
    -Doğu Asya: Carassius auratus (Havuz balığı)
    -Güney Asya: Hypopthalmichthys molitrix (Gümüş sazanı)
    -Uzakdoğu: Pseudorasbora parva (Çizgili sazan)
    -Avrupa: Sander lucioperca (Sudak balığı), Tinca tinca (Kadife balığı)
    -Doğu Avrupa: Carassius carassius-Carassius gibelio (Havuz balığı)
    -Güney Asya: Ctenopharyngodon idella (Ot sazanı)
    -Avrupa: Esox lucius (Turna balığı)
    -Güney Avrupa : Knipowitschia caucasica (Kaya balığı)
    -Güney Amerika: Gambusia affinis (Sivrisinek balığı)
    -Kuzey Amerika: Gambusia holbroki (Sivrisinek balığı), Lepomis gibbosus, Oncorynchus mykiss (Gökkuşağı alabalığı),
    -Afrika: Oreochromis aureus (Mavi tilapya), Oreochromis mossambicus (Tilapya), Oreochromis, niloticus (Nil tilapyası) , Tilapia rendalli (Tilapya), Tilapia zilli (Tilapya)

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/21257139.asp

2. ozkan79

ozkan79 özkan

merhaba güzel bir paylaşım olmuş tümünün görsellerine google'den baktım ve hafızama kazıdım.

tatlı su balıkları hakkında bilgi birikimi olan ustalara benim küçük bir sualim olucak.

Pseudorasbora parva

Gambusia affinis

üstte resimleri görünen balıklar benim turna avı yaptığım bir gölde bol miktarda bulunmaktadır bu balıklar neyin nesi neyin fesidir özellikle altdaki resimde görünen balık bildiğimiz lepistese benzemektedir. bu 2 cinsin doğaya bir zararı varmıdır yoksa tamamen zararsızmı ?

3. bulut1383

bulut1383 ilyas

En İyi Avı:
    lüfer
    özkan bilmiyormusun büyük balık küçük balığı yer :laughing:

4. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Sadece alttaki balığın, sivrisinek larvalarıyla mücadele için göllerimize bırakıldığını biliyorum.

5. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Sudağın sudağı yemesi balık azlığından değil . Avcı Balıklar kendinden küçük herşeyi yerler . Turnalar da kendinden küçük turnaları yer,Bu o gölde ya da akarsuda ki balık azlığından değil balıkların doğasında olan birşeydir .

6. befalcon

befalcon Sinan

Favori Kamış:
    Okuma V-System 2.70 10-40
    Favori Makine:
    Daiwa Megaforce 2500
    En İyi Avı:
    Dağ Alası 26 cm.,, Torik 3 kg
    lepistese benzeyen gambusyadır. Sivrisinekle mücadele için bırakılmış fakat diğer balıkların yumurtalarını ve larvalarını da tükettiğinden sirkülerde tehlikeli türler arasına girmiştir. Bildiğimiz Lepistes gibi canlı doğuran şeklinde ürer. Göletten yakaladığım 6 adet gambusyayı akvaryumumda 2-3 ay tuttum ve oldukça fazla sayısı arttı. Lepistesten tek farkı soğuk su da dahi yaşayıp üreyebiliyor.