Merhabalar saygıdeğer Balıkavı ailesi.Onumuzdeki haftalarda 5bg 4 Zamanlı bir motor almayı düşünüyorum. Botum 2.77 Bestway, 4 -5 yıldır sırtı ve 5, 6 km lik küçük geziler yapıyorum. Tüm markaları araştırdım Honda en iyisi gibi duruyor ama inanılmaz pahalı 3.500 ytl gibi diğerleride 2.800 yukarısı. Halen ögrenciyim bu yüzden en uygununu arıyorum. Kafama takılan 2 marka oldu?Hidea ve Parsun. Daha önce 2 beygir 2 zamanlı evinrude vardı yıllarca idare etti ama onun yüzünden motor bilgimin epeyce geliştiğini söyleyebilirim, piston ve segmandan çok çektim o yüzden ikinci ele soğuk bakıyorum. Hidea da parça sıkıntısı olabilceğini düşünüyorum daha çok yeni bir marka..Parsun daha kafama yatıyor..Sorum şu parsun kullanan arkadaş varmı? Sizce piston, segman veya diğer bileşenler çok mu çabuk aşınır?Birde Parsunda dikkatimi çeken 5 bg'de ignition system: TCI diyor. Diğer tüm 5bg 4Zam. hepsinde CDI ateşleme sistemi var. Bu ne gibi sıkıntılara yol açar? Kullananların,ustaların yorumlarını rica ediyorum ve ilgilenen herkese teşekkür ediyorum..
Deniz motoru kol saati yada cep telefonu gibi 2-3 sene kullanılıp değiştirilen yada atılan bir nesne değildir. Öncelikle canınızı ona emanet edeceğinizi unutmayın. Sorunlu bir motorun deniz ve balık zevkinizi ne kadar mahvedeceğini düşünün. Bir şekilde belli bir zaman sonra o motoru satacağınız kesin olduğuna göre, alırken biraz zahmete girip kullanırken ve satarken rahat etmenizi öneririm. Saydıklarınız dışında tüm markalar bence uygundur. Bütçenize, motoru kullanacağınız yerdeki servis imkanlarına ve satın alırken hangi satıcının size daha sıcak yaklaştığına bakarak karar vermeniz en doğrusu olacaktır.
Bende uzun süredir 5-6 beygirlik 4 zamanlı motor arayışındayım. Sonuç olarak Parsun Yamahanın ürettiği bir marka ama şu anda servisi de yok tecrübe edilmişliği de yok. Bence Honda pahalı diyorsan kesinlikle Mercury al derim. Motor dediğin her zaman arıza yapmaz ama yaptığı zamanda denizin ortasında kalmak istemezsin. (Bu arada diğer markayı da araştırdım önümüzde zamanlarda servisi açılacak falan dediler bence hiç yanaşma)
Ilgilerinize çok tesekkur ediyorum. Haklsınız tabiki servis acısından vs.. İzmirde oturuyorum İzmirde açıldı galiba Parsunun servisi tam emin değilim,ama tabi deneyim konusu ayrı bi dert. Mercury 2.600 Tl..Malesef 1800TL nin üzerine cıkamayacağım gibi duruyor. 4 zamanlıyada takmış durumdayım çünki 5 senedir denize gitmeden önce ellerimin yağ olmasından ve oran ayarlamaktan bıktım İkinci ele de hiç sıcak bakmıorm. Off kafam karısmıs durumda:S
parsunda parça sorunu olmaz yamahanin parçalari birebir uyar ama satarken tabikide yamaha gibi satilmaz. parsun bagimsiz sartlarda yapilan testlerde nerdeyse bütün markalari geride birakmis olsada yillardir piyasada olan markalarin imajina ulasmasi yakin gelecekte mümkün diil.. sonuç olarak kullaniciyim ikinci el fiyati beni baglamaz diyorsan al; bende öyle yaptim
bu arada lafi geçmisken hidrealar hakkinda arastirma yapan varmi, ben nette fazla bir bilgiye ulasamadim ama distribütörü piyasaya çok hizli girdi facebook ta bile reklam vermisler ayrica istanbulda simdiden 6 tane bayisine rastladim
5 bg. lik motorların 4 zamanlıları ne kadar performans verir bilemiyorum. Sonuçta 5 bg. lik bir motor zaten olağanüstü bir performans vermiyor. Buna ilave olarak hem 5 bg hemde 4 zamanlı bir motoru botta kullanmayacaksınız performansı çok düşük olur. Uzun bir süre bende 5 bg. 2 zamanlı yamaha kullandım. Bana hiç sorun çıkarmadı. İlla ki 5 bg. alacaksanız 2 zamanlı 5 bg yamaha' dan şaşmayın derim. Yakıt olarak zaten 5 bg motorlar birşey yakmıyor. Sonuç olarak 5 bg. de 4 zamana gerek yok bence. Seçiminiz ne olursa olsun şimdiden hayırlı olsun. Ayrıca sıfır motor alma konusunda bende size katılıyorum 2. el motorlara pek güven olmuyor
bence de botla kullanılacaksa 5bg mariner/mercury 2 zamanlı hem fiyat olarak hemde uzun yıllar hizmet olarak en iyi secenek olur. 12 lt deposuna bir kez benzin ve yağ koydun mu en az 6-7 saat denizde gezersin zaten, her seferinde yağ olmaz ellerin. fiyat olarakta peşin 1800 gibi fiyatlara bulabilirsin.
Bu hafta 8 Hp Parsun motorum geliyor inşallah.Başta bende çok tereddüt ettim.Çin malı diye.Fakat Yamahanın 1/1 klonu.Yedek parça sıkıntısı olmayacak.3 yıldır kullananlar bir sıkıntıyla karşılaşmamış.2.el 1997-2000 model alacağıma 0 çin malıda olsa Parsun almaya karar verdim.İnşallah mahçup olmam.
Onerilerinize çok teşekkür ediyorum. Hala düşünme aşamasındayım. Adventurer arkadşın dediğin gibi 2. el olarak satmayı dusunmem 2bg 79 model motoru 4 sene kullandım. Sizden ricam beni şu TCI ateşleme sistemi hakkında bilgilendirmeniz en onemlisi CDI ile karşılaştırması vs.. Birde Lubricating system Splash yani dağınık(dağılmış yağlama)sistemi nasıl oluyor?.. Forced Lubricating system 'dan farkı nedir?..Kusura bakmayın biraz fazla teknik iniyorum ,eski motorumdan baya bi çektiğim için)ama o 2bg 79 evinrude model canavarı hala seviyorum ve hala 10 çekişle çalışıo
Sayın arkadaşlar,ve sayın abilerim..Tavsiyelerinize uydum ve biraz daha nakit ekleyip çok şükür Mariner 5HP 4Zamanlı motorumu aldım.2.400 civarı. Yalnız ilginçtir eve geldiğimde farkettim motorun içindeki seri numarası yazan yerde mercury motor yazıodu. Hemen satıcıyı aradım bana ortak üretim olduğunu motorun mercury şasini kullandığını kapağın ve faturanın marinere ait olduğunu söyledi hatta mercury genel müdürüne, Amerikadaki fabrikasına falan istersen sor dedi. Neyse yarın rodaj ve garanti yaptırıp inş açılacağım, deneyimlerimi tekrar paylaşıcağım sizlerle.. Gorusmek uzere..Tesekkurler..
Hayırlı olsun, kazasız belasız ağız tadı ile kullanın inşallah. Sözüm size değil ama biz millet olarak nedense yeni bir ürün alınca kullanım kitapçığını bir kenara atıp ürünü kullanarak inceliklerini öğrenen bir yapıdayız. Deniz motoru normal koşullarda çok uzun yıllar kullanılacak bir ürün olduğundan size tavsiyem ilk olarak kullanım kitapçığını dikatle okuyp özellikle rodaj döneminde motoru üretici tavsiyelerine göre kullanmanızdır.
Hakan abicim çok teşekkür ederim. Birazdan götürücem rodaj için. Merak etmeyin eski motorumdan okadar çektimki 2 zamanlı motorumun ciğerini biliyorum. 4 Zamanlıyı okadar tanımadığım için herseyi sorucam servise; motor ve kuyruk yağı değişim zamanı, buji değişimi, filtrelerin değişimi,yağ basıncı kışlama olayları vs..İlgilerinize teşekkürler..
Umut kardeşim, Rodaj denilen olay senin o makineyi kullanacağın ilk 10 saat ( bazı makinelerde 20 saat ) süresidir. Serviste yapılacak bir olay değildir. Bu sürede makineyi ne şekilde kullanacağın, nelere dikkat edeceğin çok önemlidir. Ne makineyi aşırı zorlayıp harap etmek, nede çok sağır bırakacak şekilde açman gerekir. Servis ve kullanım kitapçığı bu konuda seni aydınlatacaktır.
CDI , ( Capacitor discharge Ignition ) Kondansatör deşarj ateşleme. Açılımı bu şekilde. Bu sistem akımı ateşleme anına kadar biriktirir ve ateşleme anıda en verimli buji kıvılcımını oluşturacak gücü ve besleme süresini oluşturur. Faydalı bir sistemdir. En önemli faydası iyi buji kıvılcımı ile hava/yakıt karışımını iyi yakmasıdır. •Güvenilirlik ve kolay çalıştırma •Bütün hız kademelerinde güçlü, istikrarlı ateşleme özelliği •Ateşleme kıvılcımının sürekliliği sayesinde daha uzun buji ömrü •Bakım gerektirmeyen sistem TCI , buda CDI 'ın geliştirilmişi , olarak tahmin ediyorum ,net bilgiler bulamadım , Bu sistemler bilgisayarla desteklendi bildiğim kadarı ile bu yönde farkları bulunabilir. Lubricating system Splash ; bu yağlama sistemi sıçratma usulüne göre çalışır ,krank miline bağlı kepçe , bu sıçratmayı her çevrimde yapar. Forced Lubricating system ; bu sistemde ise yağlama pompa kuveti ile basınçlı itme elde edilerek ,yapılır binek arabalardaki gibi. Yani birisi pompalı , diğeri pompasız yağlama.
Alp abicim emeğin için çok teşekkür ederim. İngilizcelerini okumustum ama tam mantığını alamamıştım ama şimdi oldu. Birde Parsun motorda ateşleme sistemi TCI olduğu için baya bi konu ilgimi çekmişti ama sitedeki cogu kişinin çin malı olduğu artı servis sıkıntısı nedeniyle Parsun önermemeleri üzerine bende biraz daha nakit ekleyip Mariner 5HP 4 Zamanlı aldım şasi (mercury mariner).Zaten onun CDI ve forced lubrication sistemi var. Bugün Rodajım yapıldı. ustadan tüm detayları aldım.Abicim motor inanılmaz birşey ya, benim eski 2 beygir 2 zamnlıdan sonra sonra makina inanılmaz gelişmiş geldi. Düşük yağ basıncı ışık göstergesinden tutta bahçe hortumuyla devirdaim yaptırma olayına.. ilk defa gördüğüm şeylerNeyse usta 20 saat sonra getir Motor Yağı ile Dişli Yağını değiştiriyim dedi. Benim yazlıktan getirmesi baya sıkıntılı sizce motor yağı ve kuyruk yağı değişimini kendim yapabilirmiyim?, Garanti dışıkalırmı acaba ama usta faturaya bile bakmadı yani kontrol etmedi? Motor Yağını orjinal aldım değiştirmek için..Sonrada her 100 saatte bir değişecekmiş.
Pardon Hakan abi şimdi gördüm yanlış yazıorm ikidir. Rodaj dediğimiz arabalardaki gibi olay ilk 5000 gibi biliyorum. Yani serviste ilk çalıştırma ve tavsiyeler desem daha doğru olur. Yukarıdada yazıdğım gibi hepsini anlattılar serviste ama 20 saat sonra getirmek baya bi sıkıntılı olcak malum 25 KG birde arabam yok. Yağı kendim değiştirebilceğimi düşünüyorum, kutudan kitapçığı çıkmadı ama ingilizce inceleyebilir ve sizin deneyimlerinizden yararlanabilirim, 2 Zamanlıdan epey bi motor tecrübem var, (Gerçi 4 zamanlı baya bi komplex) bu konuda sizin fikirlerinizi almak isterim.
Motor yağını ve kuyruk yağını sen değiştirebilirsin,yalnız kuyruk yağı değiştirmenin ''bir metodu var'' !!( Havanın tam çıkması ,alınması gerek) . Fakat bunu yaptığında garanti dışı kalır. !!
Motor ve kuyruk yağlarını kendin kolayca değiştirebilirsin. Yalnız yukarıdaki mesajda yazıldığı gibi ilk sefer bu değişimi serviste yaptır. Hatta gitmişken yağ filtresinide değiştirmelerini iste. Ondan sonraki her 100 saatte bir bakımı kendin kolayca yapabilirsin. Bu yaz sonu kendi motorumun kışlama bakımını yaparken çektiğim fotoğraflarla bu anlamda bir konu açacağım. O sana çok faydalı olacaktır.