5 Hp 2 Zamanlı Mariner Motorum İle İlgili Yardım Lütfen.

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında crayzmetin tarafından paylaşıldı.

1. crayzmetin

crayzmetin Metin

Merhabalar. Geçen haftasonu kartaldan 3.60 boyunda 5 hp gücünde 2 zamanlı bir motor aldım. Almadan önce sahibiyle yaklaşık 15 dk kadar test sürüşü yaptık ve satın aldım. Alırken arkadaş karbrotörün pek temiz olmadığını içini söktürüp hava tutturursan daha iyi olacağını söyledi. Motor yarım jikledeyken çalışıyor. Jikleyi indirdiğimizde gaz yemiyor stop ediyor. Devamlı yarım jikle ile çalışıyor. Yarım jikle ile sürüş esnasında bir problem yaratmadı. Arkadaşla yaklaşık 20 dk kadar gezdik bir sorun çıkartmadan dolaştık. Daha sonra Tekneyi ve motoru bir kapalı kasa araca yükledik silivrinin yolunu tuttuk ve silivriye getirdik. Suya indirdik gayet herşey güzel deneme amaçlı tekneyi monte ettim yarım jikleyi çektik marş ipini çektim ve 1 kerede hemen çalıştı. Yaklaşık yarım saat kadar dolaşmamızla birlikte benzin deposunun vanasını kapatıp karbrotörün içindeki benzini bitirdikten sonra tekneyi kumsala çektik ve motoru söküp eve götürdük. Bahçeye yan yatar vaziyette motoru koyduk.

2 gün sonra yani bugün şu motoru bi havalandıralım artık bi siftah yapalım dedik ve aşağıya indirip tekneye monte ettik. Benzin musluğunu açıp yine jikleyi yarım çekip çalıştırmaya çalıştığımda uzun uğraşlarıma rağmen bir türlü veledi çalıştıramadık. 2 gün geçen zamanda ne oldu ne bitti anlamadım. Karbrotöre giren benzin hortumuna baktım benzin geçiyormu diye geçiyor. Benzin deposu zaten motorun üzerinde. Hava yapmasın diye benzin kapağınıda gevşetiyoruz. Herşey normal gibi görünüyor fakat ipi çektiğimizde çalışmıyor. Yaklaşık 20 dk kadar çalışmayı uğraştım. Sonra motor boğulmuştur diye biraz bekledim belli bir süre geçti tekrar çalıştırmaya çalıştık ama yok yine çalışmıyor. Yani motoru birtürlü çalıştıramadık. Bujidenmi acaba diyorum ve sizden yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Benim düşüncem motoru yan yatırdığımız için içeride kalan benzin bujinin üzerinde kalarak bujinin zarar görmesine neden olmuş olabilir diye tahmin yürüttüm ama emin değilim. Gerçi motoru sökmeden önce karbrotörün içerisindeki benzinide bitirmiştik ama anlıyamadım işte :S Bu konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlar cevap yazarlarsa sevinirim.

2. HakanDurgut

HakanDurgut Hakan

Favori Kamış:
    SavageGear Bushwhacker XLNT 240cm 10-40gr
    Favori Makine:
    SHIMANO Stradic CI4 3000F
    En İyi Avı:
    88cm 4kg Yayın (spin takım ile)
    Bujiyi söküp kontrol edin ıslaksa boğulmuştur, değilse bile buji sökülü halde iken bekletin piston üzerindeki benzin kurusun..

ıslak değilse bujiye ateşleme kablosunu takın bujinin metal kısmını motorun metal gövdesine değdirip ipi çekin ateşleme yapıyormu görün.. bunu yaparken bujinin ucuna ve kablosuna dokunmayın hafif elektrik çarpması yapar.

yan yatırma konusunda 4zamanlı motorlar için sıkıntı oluyor diye söylenir..
    bizde 2 zamanlı 9.9hp johnson var hep bagaja yatırıp gidip geliyoruz sıkıntı olmuyor..

yakıta katılan yağı fazla abartırsanız ateşlemeyi zorlaştırır..

her zaman yanınızda bir adet yedek buji, gerekli anahtarlar ve çekme ipi bulundurun, bir takım çantanız olsun..

bence en sağlıklısı bir servise götürüp bakım yaptırın.. sıkıntısı yoksa sezon sonuna kadar sorunsuz kullanırsınız..

3. mehmetsahin

mehmetsahin mehmet şahin

En İyi Avı:
    Levrek 14 kg
    Çanakkale'den selamlar

Öncelikle hayırlı olsun inşallah tamir ettirdikten sonra dertsiz tasasız kullanırsın.Motorun kendi deposunda benzin varken yatırmamanı öneririm.Buji değişikliği vede karbüratör temizliğinin yanında yakıt hortumlarındaki kelepçelerinde gevşemiş vede hava yapıyor olma ihtimaline karşı bu kelepçeleri sıçan kuyrukları ile değiştirip iyice sıkmanı öneririm..Benzine fazla yağ koyarak kullanıldı ise senden önce ki bunu bende yapardım.Bu olay motoru korumasına karşılık bujinin kirlenmesine vede zamanı geldiğinde değişmesine sebebiyet verir.. Benzin filtresi de çok para değil muhakkak değiştirmeni öneririm

4. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Önce hayırlı olsun diyelim.

Motor yarım jigle ile çalışıyorsa benzin beslemede bir sorun var demektir ki zaten satıcı da bunu ima etmiş.
    Motoru bu şekilde kullanmak doğru değil, hiçbir şey olmasa bile fazla benzin yakar, yanılmıyorsam.
    KArbüratördeki benzini bitirdikten sonra bekletmek, yakıt sistemindeki muhtemel kirlerin kurumasına ve tıkanıklığı artırmasına sebep olmuş olabilir.

Arkadaşların dediği gibi, birkaç kere çekince motor çalışmıyorsa ya boğulmuştur(buji ıslak çıkar) ya da benzin gelmiyordur( buji kuru çıkar).

Motorda bir sorun olup olmadığını anlamak için buji deliğinden 5-10 damla benzin damlatılıp çekince motor çalışırsa ne ala(sistemde pislik var demektir, temizlenir) çalışmazsa ya buji çakmıyordur ya da başka bir sıkıntı(inşallah yoktur).
    Ne derler, benim adım Hıdır, elimden gelen budur.:) İnşallah yanlış bir şey söylememişimdir.

Kolay gelsin.

Selam ve sevgiler.

5. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Herkes gerekeni söylemiş zaten, çok da doğru şeyler söylemişler. Öncelikle jikle sadece soğuk motoru ilk çalıştırmada kullanılır, motor çalıştıktan sonra kapatmak gerekir, jikleyle gitmek uygun değildir, motor sadece jikle ile gidiyorsa bu, motorda bir sorun olduğunu gösterir. Keşke almadan bir servise gösterseydiniz. Bir de motoru ne tarafa doğru yatırdınız? Taşıma için vs mutlaka yatırmanız gerekiyorsa motoru gaz kolunun üzerine yatırmak doğru olur, aklınızın bir köşesinde bulunmasında yarar var.

6. crayzmetin

crayzmetin Metin

Arkadaşlar yanıtlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Cuma günü işten çıkar çıkmaz direk motorun yanına gidicem ve bujisini yenisi ile değiştiricem. Dün bujinin marka ve ismine bakmıştım üzerinde ngk b7hs-10 marka ve numaralı buji takılı. Yarın tekrardan bu bujiden temin edeceğim. Gittiğimde ise üzerindeki bujiyi söküp bunu taktıktan sonra çalıştırmayı deneyeceğim. Bujiyi motorun üzerinden nasıl sökebilirim? Bujinin kafasında plastik bir kapak vardı. Onu çektikten sonra bujinin diğer ucu göründü fakat diğer ucuda motorun içierisinde kalıyor. Bujinin ortasında civata başlığı gibi bir anahtar yeri bulunuyor. Oradan uygun anahtarla döndürerek sökebilirim değil mi bujiyi?
    Gittiğimde bujiyi söküp yenisi ile değiştirip tekrar değiştireceğim. Çalışmazsa sağını solunu biraz kurcalayacağım. Yine çalışmazsa servisin yolu görünüyor gibime geliyor. Silivride tavsiye edebileceğiniz uygun fiyatlı iyi iş çıkaran bir servis varmı?

7. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Evet, plastik hortumu elinizle çıkardıktan sonra uygun anahtar ile sökebilirsiniz, son derece kolaydır.. yeni bujiyi takarken aşırı derecede sıkmamaya özen gösterin, tatlı sert sıkmak yeterlidir.. çok fazla sıkarsanız sökerken zorlanır ve yalama olmasına neden olabilirsiniz.. silivride servis vardı ancak tam yerini hatırlayamıyorum, bu sayfa yardımcı olabilir;
    http://www.istanbul-cemberci.com/12.HTM

8. uFuK-28

uFuK-28 Ufuk

En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Metin arkadaşım sanırsam motor koldan vitesli yani gaz verme yerinden boşa alıp vitese takıyorsun, eğer öyle ise motor kapağını aç gazı elinlen oradan vererek çalıstır. Eğer rolantisi çok düşükse gaz kelebeği ilk çalıştırmada gerektiği kadar açılamıyor o yüzden çalışması zorlaşıyor yada hiç çalışmıyor (ben rolantisini düşürdüğüm için başıma geldi). Eğer koldan vitesli değilse ozaman vitesi boşa alip gaz kolunu az açıp çalıştırmayı dene bu ara çalıştırmayı denerken jigleyi hem çekik hemde itik halde dene derim. Biraz karışık oldu ama kolay gelsin..

9. enginköp

enginköp engin köprülü

Metin Bey geçmiş olsun öncelikle.
    Umarım önemli bir sorunu yoktur da ağız tadı ile kullanırsınız motorunuzu...

Jiglenin görevi KArbüratöre giden benzin hava karışım oranını ayarlamaktır.Eğer hava soğuksa ya da uzun süre motor çalışmadı ise genelde motor çalışmaz , bu esnada jigle çekilerek karbüratöre daha fazla benzin giderek daha zengin karışım oluşması sağlanır ve ateşleme daha kolay yapılmış olur.
    Fakat devamlı yarım jiglede gidiyor diyorsanız kesinlikle elden geçmesi gerekir.

Arkadaşlar zaten yapılması gerekenleri sırası ile saymışlar fakat birde şunu deneyin.gaz kolu tam sıfırdayken değilde çok az gaz vermiş konumda iken ipi çekin.

Eğer az da olsa tecrübeniz yoksa hiç uğraşmamak en iyisi aslında ama insan sağını solunu kurcalamadan da duramıyor değil mi :)
    siz yine de az kurcalayın :thumb:

10. crayzmetin

crayzmetin Metin

Hepinizin söylediklerini yarın akşama doğru deneyeceğim. Merak olunca birde hırs yaptım o motor çalışacak diye çalıştırmaya çalışıcam. Çalışınca yarın jikle ile gitme olayını hava ayarından yapıyormu diye düşünüyorum tekrardan bir hava ayarı yapmaya çalışıcam beceremezsek artık motorcu yolu göründü ne yapalım :)

Bu arada motorun vitesi gaz verme kolunun orada değil. Bilmiyorum yanlışmı anladım ama ileri geri vites takma yeri motor kapağının sol tarafında orta kısmında duruyor.

11. crayzmetin

crayzmetin Metin

Bugün bujiyi değiştirdim ve problem ortadan kalktı arkadaşlar. 2 ip'te çalıştı.

Ama jikle inik iken gaz yememe problemi devam ediyor. Aldığım arkadaş karbrotörün temizlenmesi gerektiğini içinde pislik oluşmuş olabileceğini söyledi. Ama şuanda yarım jiklede iken normal çalışıyor. Jikleyi indirdiğimizde motor gaza verdiğimizde boğuluyor ve stop ediyor. Şimdilik böyle yarım jikle ile gidiyoruz .

12. REİS

REİS Mahir Ersin

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    O şekilde kullanmayın... demiş mi idik? :)

13. crayzmetin

crayzmetin Metin

Evet denilmişti ama gidiyor motor ya :) Bu sabah balığa çıktık 3 kişi ortalama 5 kg felan balık tuttuk. Motor bir problem çıkartmadı :) Motor problem çıkartmazsa bu şekilde fazla yakması dışında bu şekilde kullanmaya razıyım. sorun çıkarırsada ne gibi sorunlar çıkarır?