5' Tür Bir Arada.. Tartışma..

Konu, 'Tatlısudaki Canlılar' kısmında faktörübol tarafından paylaşıldı.

  1. faktörübol

    faktörübol fedai erdem

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    154
    Şehir:
    ANKARA
    En İyi Avı:
    9.5 kğ sazan
    ]ÖNGÖRÜ:

    Hepimiz şahit olmuşuzdur;
    Gittiğimiz, bildiğimiz, duyduğumuz bazı tatlı sularımızda aşağıda yüzeysel olarak öz ve kısa bilgisini okuyacağınız 5 balık türünün bir arada yaşadığını yada yaşamak zorunda bırakıldığını görmüşsünüzdür.

    Bu durumu çeşitli boyutlarda ele alırsak, çok güzel bir tartışma ve bilgi akışı sağlayacağını düşünerek bir tartışma konusu belirledim.



    TARTIŞMA KONUSU:

    a) Bahsi geçen; '' turna, yayın, sudak, kadife, pullu sazan '' balıklarının birlikte yaşamaları
    halinde, Sudaki balık popülasyonu nasıl bir sayısal şekil alır. Bunu aşağıdaki örnekte
    olduğu gibi belirtebilirsiniz.

    % 38 Turna.
    % 14 Yayın
    % 21 Sudak
    % 17 kadife
    % 10 Pullu sazan.

    b) Size göre bu yüzdeleri oluşturma etkenleriniz nelerdir.

    c) Bu türlerin bir arada yaşamaları sizce doğrumudur.

    Paylaşaçağınız bilgi ve yorumlarınızdan ötürü şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    .................................................. .................................................. ............................

    Turna balığı:
    Karadeniz`e akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında, ayrıca çeşitli göllerimizde yaşar. Tatlısu balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır. Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır. Kendi yavrularını da yediği olur. Hayat şartları elverirse 20-25 yıl yaşar. Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 cm`ye kadar büyür. 2-3 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200 bin yumurta vererek üremeye başlar. Genç ve küçüklerinin (1-3 kg) eti lezzetlidir. Spor avcılığının en ünlü balıklarındandır.

    Yayın:
    Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğü ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır. Ortalama 1-2m`den 3 m`ye kadar boy ve 150 kg ağırlığa erişebilir. 35-40 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir. Yavaş akan nehirler ve göllerde, dipte hareketsiz yatarak yaşar. Etobur bir balıktır. Su altındaki bütün hayvanları yiyebilir. Mayıs-Haziran ayları arasında, gece sessizliğinde yumurta döker. Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7 bin-25 bin yumurta döker. Tatlısu balıkları içinde eti en lezzetli olanlardan biridir. Ekonomik değeri çok yüksektir.

    Sudak:
    Marmara ve Karadeniz ile Göller Bölgesi`nde 10-15 yıl yaşayan, 40-70 cm`den 130 cm boy ve 1-5 kg`dan 12 kg ağırlıkta olabilen hareketli, avcılığı zevkli bir balıktır. Kendinden küçük balıklarla beslenir. Nisan-Mayıs ayları arasında 200 bin-1 milyon yumurta vererek ürer. Gündüzlerini dipte geçirip, avlanmak için sabah erken saatlerde veya akşam üzerleri su yüzeyine çıkar. Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksek bir tatlısu balığıdır.

    Kadife balığı:
    Kuzey bölgelerimizin bol bitkili, durgun ve yavaş akıntılı sularında yaşar. Genelde 30-40, en çok 60-70 cm boyda olur. Planktonlar, küçük balıklar ve yumuşakçalarla beslenir. Gündüzlerini dipte geçirir, geceleri ise avlanır. Mayıs-Haziran ayları arası üreme yapar. Eti lezzetlidir. Sazan yetiştiriciliğinde yardımcı olarak düşünülen bir balıktır. Sportif yönü zevklidir.

    Pullu sazan:
    13.-14. Yüzyıldan beri kültür üretimi yapılan, kolay yetişen, eti lezzetli, ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. 3-4 yaşlarında olgunlaşıp 200-300 bin yumurta verir. Sportif avcılığı değerlidir. Otcul oldoğunun yanı sıra su böcekleri, kurtlar ve diğer hayvanlarla beslenir.[/QUOTE]
     
  2. mehmetshow61

    mehmetshow61 mehmet özdemir

    Yaş:
    38
    Mesajlar:
    60
    Şehir:
    trabzon
    En İyi Avı:
    9,2 kg sazan
    tşkrler verdiğin bilgiler için
     
  3. yaban-cı

    yaban-cı Koray

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    596
    Şehir:
    KADİRLİ
    Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    abi anlaşabiliyorlarsa yaşasınlar tabii. benim bir sorum var abi kırmızı benekli ile gökkuşağı aynı suda yaşamalı mı? yaşarsa ne olur?

    cevap bizim ülkemizde evet yaşamalı. yaşarsa popülasyon %99 gökkuşağı %1 kırmızı benek
     
  4. salo309

    salo309 mehmet

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    ankara
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3,5 kg
    Aslında balıkların bulunduğu mekana göre değişir. mesela bi göl vardır bitkisel anlamda çok zengindir. çok fazla küçük canlı vardır. bu gölde balık popülasyonu fazla olur. sazan ve kadeife su bitkisinin, yosunun, böceklerin fazla olduğu yerde sayısı fazla olur. turna yayın sudak küçük balığın çok olduğu yerlerde sayısı daha fazladır. ben Ankara'daki göllere göre düşünerek yüzdeleri oluşturdum
    a)%3 Yayın
    %17 Turna
    %37 Sudak (tatlısu levreği gibide düşünebiliriz sudağı)
    %28 Pullu/Aynalı Sazan
    %15 Kadife

    b)Sazan ve kadifenin yavrularını sudak turna yiyeceği için sayısı az olacaktır. Yayın çok fazla balık yemesi gerektiği için yayının sayısı az olacaktır. birde turnayla yayın avı balıkçıların gözdesi olacaktır. Bu sebeple turnanın ve yayının sayısı sudağa göre az olacaktır. Sazanın kadifeye göre fazla olmasının nedeni; sazanın yassı kadifenin ince olmasıdır. ince balığı yayın sudak turna daha rahat yiyebilecektir.

    c)Bence bu kadar etçil balığın bir arada olması doğru değildir. Birbirlerinin sayısını etkileyecektir. Bu balıkların daha verimli olabilmesi için, en fazla 10cm olan inci balığı gibi küçük balıkların bolca olmasıdır.
     
    Son düzenleme: 10 Mart 2010
  5. wildyaban

    wildyaban Erdem Karaca

    Mesajlar:
    170
    Şehir:
    Amasya
    Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    1 kg etçil balık için 20 kg otçul balık olmalı
    biz avlamasakta görmesekte bu oran böyledir.
    etçil balık günde kendi ağılığının %10-20 si kadar balık vs yer

    turna + sudak + yayın = %5
    kadife + sazan = %45
    gümüş vs. =%50
     
  6. betaserc0101

    betaserc0101 murat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    111
    Şehir:
    konya
    En İyi Avı:
    85 cm turna
    kardeş senin bu saydığın balık çeşitlerinin daha fazla olan göller ve barajlar var örnek;adana seyhan nehrinde yılan balığı,levrek,yayın,gümüş balığı,şiraz,sis balığı,tatlı su istakozu,bütün sazan çeşitleri ve tatlı su kefali var,bildiğim bir kaç yer daha var sadece turna yok ve gül gibi geçinip gidiyorlar tabi yaşadıkları ortamda önemli küçük bir gölde barınamazlar birisi birisine mutlaka üstün gelir ama büyük göllerde birbirlerine baskın gelceklerini sanmıyorum
     
    Son düzenleme: 12 Mart 2010