Arkadaslar bende 7 metrelik Ahsap kamarali bir tekne var. Motor olarakta 50 BG'unde Mitsubishi motor ve Hurt 2/1 sanzuman var. Benim problemim bence teknenin yeterince hizli gitmemesi. Arkadaslarla 20 Km'lik bir mesafeyi 2 saatte ancak gidebiliyoruz. GPS bilgilerine saatte ortalama 10KM bir hiza ulasabiliyoruz. Bu teknenin hizini nasil artirabilirim? Beni bilgilendirirseniz minnettar kalirim. Simdiden tesekkurler.
Aslında motor bu tekne için yeterlidir. Çoğu balıkçıda bundan büyük tekneler için 9-27 bg motor bulunur. 50 bg motor fazla bile gelir bu tekneye. Hız sadece beygir gücünü artırmakla elde edilmez. Ağırlık yapacak malzemelerde hızı engeller, 2 kişi, 4 kişi, 6 kişi v.s. çok fark eder. Kaldı ki 20 km lik mesafeyi 2 saatte gidiyorsanız çok iyi sayılır, bu bir sürat teknesi değil ahşap bir balıkçı - gezi teknesi. Yine de biraz olsun hız artışı istiyorsanız Pervane ile oynayabilirsiniz ve tekneyi hafifletebilirsiniz. Hatta kamarayı bile kaldırabilirsiniz çok kullanmıyorsanız tekneye gereksiz yük bindirir kamaralar. Bende de sizin gibi 7m kamaralı 36 bg tekne vardı yakın zamana kadar, hız aynıydı sizinle.
şimdi sayın kaptanım o işte bi yanlışlık var. kilometre cinsinden bilememde deniz mili cinsinden 6 mil gidiyo bu tekne. şimdi teknenin altı temisse öyle suyunu kesen bi yapısı yoksa gereksiz bi ağırlığı yoksa bu 7 metre civarı tekne bu dediğin motorla baya bi hızlı gitmesi lazım. 12 mil falan gitmeli. ama seninki yarısı gidiyosa yamotor çekmiyo yada pervane çok küçük kaçırıyo falan bi sorun var. onu bi çözmelisin.
Pervane kanat sayısı ve kanatların eğim açıları da hız için son derece önemlidir. Teknenin boy en oranı, motor ile pervane arasındaki şaftın uzunluğu, motorda üretilen güç ile pervaneye iletilen güç arasındaki fark tekne hızını etkileyen diğer faktörlerdir.
Pervane kanat sayisi 3, tekneyi ilk aldigimda Izmir Urla'da bulunan Ali Ustaya motrun bakimini ve pervanenin acilarini kontrol ettirmistim. Fakat benim bilmedigim belki baska bir yol vardir bu teknenin hizini artirmak icin?? Motor 50BG ve daha buyugu sanirim fazla gelir. Peki pervaneyi buyutsem nasil olur?
motor tipi beygir gücüne göre pervane ölçüsünü imalatçısı bilir..pervane kanat sayısı boyu eğimi agırlıgı vs.. kafana göre yapmak olmaz,,
Pervaneyi büyütmekte çözüm olabilir. Mevcut pervanenin biraz büyüğü ile denemekte fayda var. Denemek için emanet bir pervane bulabilirseniz iyi olur. Sonuç alamazsanız boşu boşuna masraf yapmamış olursunuz. Hız artışı olursa aynı ebatlarda yeni bir pervane alabilir veya özel siparişle yaptırabilirsiniz.
Arkadaşım;eğer tekne resimde görünen ise kamara yapımında kullanılan dik açılar hem kamara önü hemde kamara pencerelerin çok rüzgar tutacak gibi görünüyor.rüzgara karşı gidecek olursan eğer bu yapı hatası senin 2-3 mil yolunu keser.eğer teknenin karinası temiz kekamozlu değil ise bu makina ile son yolda takribi 8-10 knot yol yapman lazım ama bunlar teknenin yapım malzeme ağırlığına da bağlı.pervane ile oynayacaksan illaki bu işin erbabını bulman lazım.yoksa 1-2 mil fazla yol yapıcam diye pervaneyi bilinçisizce büyütürsen motorunu erken kucaklarsın .çünkü her makinanın kaldıracağı pervane büyüklüğü ve piç açısı belli standartlardadır..Bunun keyfi değişimi ilk başlarda adamı memnun eder ama çok uzak olmayan bi dönemde makinayı boşa yorar ve makinanın ömrünü alır..son olarak gaz telin acaba makinanın son yol yapmasına müsade ediyormu etmiyor mu.eğer kısa ise sen son yol gittiğini zannerderken makinan yarım yol da çalışıyor olabilir.saygılarımla
Tum arkadaslara verdikleri bilgilerden dolayi tesekkur ederim. Fakat soyledigim gibi hala arastirmaya ve bu sorunu cozmeye kararliyim. Ilk once sanirim pervane pic acisini kontrol edecegim. Belki faydasi olur. Her zaman bilgilerinize ve fikirlerinize acigim. Akliniza gelen degisik bir yontem olursa lutfen haberdar edim. Tekrar hepinize cok tesekkurler.
Üstadım bende benzer bir konuyu kendim içim araştırıyordum Öncelikle makinan bu tekne içi yeterli diyebilirim. Tekne deplasman tekne olduğundan teknenin boyu ile doğru orantılı bir hız alacaksın. Lakin ayrodinamik değerler (tekenin kamara yapısı v.s) hızını tabiki etkileyecektir. Eğer pervaneni (boşluğunda yer varsa) büyütürsen ve 3-1 bir şanzuman kullanırsan hızında hissedilir bir artış olacaktır. Eğer hiç oynama şansın yoksa tekne tam yolu gördüğünde kıçını ne kadar suya basıyor. Eğer çok basıyorsa trimini ayarlaman gerekebilir.
Teknenin kic kisminda fazla suya batmamasi icin ismini tam bilemedigim icin (kanat diyeyim) var, onun icin fazla batmiyor. Ama soylemis oldugun gibi pervane veya sanzumana bakmak gerek. Benimkisi Hurt marka 2/1 ve kucuk bir sanzuman, bilmiyorum ayni boyda 3/1 bulunabilirmi? Fiyat olarak bilgisi olan varmi?
şanzuman bu iş için şhaftı kontrol etmelisiniz. şhaftınız kaçlık 30 - 40 lık bişi olmalı yoksa bu pervaneyi çevirirken kesilme ihtimali olabilir. istanbulda isen bikaç motorcu ile tanıştım. Bilgilendirmek için telefonlarını paylaşabilirim. Genelde ağşap tekneleri biraz dar yaparlar derler yol yapsın diye Sizin teknenin en nedir ?
Mustafa Bey, teknenin eni 2.30, derinlik 0.70, fakat suan saftin kaclik oldugunu bilmiyorum, gittigimde bir bakarim. Ama gordugum kadari ile bir problemi yok. Yinede tesekkurler.
büyük pervane daha ağır ve pervane trimi daha güçlü olacağından daha sağlam şafta ihtiyaç duyacaktır. bu yüzden kontrol edin demiştim selamlar
Evet eger buyutmeye kalkarsam epey masrafli olacak sanirim, saft ile birlikte kovaninda degismesi gerekli, sanirim bu beni asar. Hic kolay olmayacak. Selamlar
Sevgili Mehmet Ali kardeşim, izmir 1. sanayi sitesinde pervane ve tekne bakım işi yapan teyzemin oğlu Doğan Unay var cep telefonu 05353719611 benim selamımı söyle sana her türlü bilgiyi versin. körfezdeki büyük teknelerin bakımlarını da yaptığı için bu konuda tek geçerim.
Arkadaslar tum arastirmalara ragmen hic bir sey bulamadim, ben sanjumandan suphelendim ve baysan h80 ile degistirdim fakat hizda fazla bir degisiklik olmadi, arastirmaya devam.......