yamaha 2 zamanlı 8hp motorda güç kaybı oluştu. Vites boştayken gazı tam alıyor ve normal çalışıyor. Vitesi ileri konuma alınca motor ani güç kaybediyor, çeyrek gazla tam gaz arasında fark yok, motor viteste gaz yemiyor. Bir önceki depoda 95 oktan kullanmıştım ve çok vuruntulu çalışmıştı. Problem de bundan sonra başladı zaten. Sorun nerede olabilir, servise götüreyim mi kendim mi uğraşayım?
Ben olsam kendim uğraşırdım. Bu genellikle iki sebepten olur. Karbürator pislenmiştir yada sekmanların vadesi dolmuştur. Her ikiside motoru parçalamak ve parça artırmadan vs. düzgünce toplamak isteyen işler. Pek severim böyle çetrefilli işleri. Ama siz sevmiyor olabilirsiniz, o zaman bir servise götürmek iyi olacaktır.
Dostum motor yeni, garanti bozulur diye müdahale etmek istemiyorum aslında. Ama buji kirliliği gibi basit bir şeyse kendim yapabilirim.
Hasan arkadaşım benimde 5 beygir 4 zamanlı bir motorum var. Bende buna yakın bir problem yaşamıştım. Motor boşta iken çalışıyor vitese takıp gaz verince stop ediyordu. Özel bir servise götürdüm, baktırdım. Ustanın dediği içinde uzun süre benzin kaldığından karbüratör kirlenmiş. Denizden çıkarken mümkün ise benzini bitir içinde bezin kalır ise boşalt. İçinde benzin uzun süre kalır ise karbüratör kirleniyor ve bu sorun yaşanıyor. 30 tl. vererek bu sorunu çözdüm. Saygılarımla.
motor yağını ( 2 zamanlı yağı ) kontrolden başlayarak karbürator buji ve piston - sekman sırasıyla kontrol edin. eğer önceden yapmamışsanız karbüratoru parçalamak zararınıza olacaktır. anlattığınız sorun karbüratörün tam karışımı ayarlayamamasıdır.yakıt sistemini ellemeden önce hava filtresini temizleyin. hatta sökmüşken motoru filtresiz çalıştırıp düzelip düzelmediğini kontrol edin.olmazsa hava ayarıyla oynayın derim ama ayar tutmazsa çalışmayabilir motor. motorun yeni olduğunu söylemişsiniz ama bu tip arızaları garantiye sokmayabilirler. benzin kirli filtreye kum dolmuş yağını çok koymuşsunuz gibi konuşmalarla size güzel bi bakım faturası çıkarılabilir.
Buji kirliliği vs. gibi sebeplerden bir yerler tam kapanmaz (kurum yüzünden). O zaman çözüm daha basittir. Bujiyi söker biraz yağ dökersin. Bir ki tur geri çevirince motoru temizlenir. Ama bu durumda genellikle güç kaybı değil, motor hiç çalışmaz.
Bu yaz benim de 2 kez başıma geldi,karbüratör solventli benzinden, depoyu dibine kadar bitirmekten veya üstten doldurularak kullanılıyorsa huni üzerindeki tuzlar birikinti olarak karbüratör ana memesini tıkıyor, şamandırayı sökmeye kalkmayın pimi mengenede hassas işçilik ister zor çıkar. Opet kullandımı hiçbir sorun yaşamadım 1'er kez PO ve Shell'den aldığım benzinle tıkanma yaptı. Buji de yağlanmış hale gelir söküp temizlenmeli.
Hasan abi servise sordum şimdi aldığın 95 oktan benzinle alakalı değil ama karbüratörün tıkanmış olabileceğini söylediler.Karbüratör ve memesinin iyice temizlenmesi gerekiyormuş. Motor çekiş düşüklüğü yaparken bağırıyor mu özellikle sordular silindirlerden 1 tanesi kaçırıyor olabilirmiş.
Çok teşekkür ederim Cengiz, benim için zahmetlere girmişsin, vitese alınca motor bağırmıyor, tam gazda rölantide gidiyormuş gibi az ses yapıyor.
Yok abi ne zahmeti.Bence sen karbüratör temizliği yap abi bağırmıyorsa motor çok fazla korkulcak bişey yoktur sanırım.
Pervanenın ortasında plastiğe benzeyen bir conta var...Onu da kontrol etmeni tavsiye ederim. İlginçdir ki 2 yıl önce aynı olay başıma gelmişti. Dalga da pervane boşa çıkmıştı ... Boşa çıkınca anlattığın gibi oldu. Pervane değişince sorun düzeldi.
Motorun karbüratör temizliği yapıldı ve 1 adet buji değişti. Motor eski gücüne tekrar kavuştu çok şükür. Daha da önemlisi bu vesileyle iyi bir dost kazanmış olduk. Servis konusunda her türlü yardım ve desteğini esirgemeyen Cengiz Doğru kardeşime tekrar buradan çok teşekkür ediyorum.
Sorununuzun hallolmasına sevindim. Beimde ilk aklıma Soner arkadaşın söylediği gelmişti . pervane milini sıkı sıkı tutan bir çonta var , arkadaşın bahsettiği . O conta mil ve pervane arasındadır. Mile yapışık . Normal şartlarda mil dönünce conta da döner , dolayısıyla pervane de döner . Conta mili kavramıyor ise , Vitese attığında mil döner ama pervaneye güç vermez . Biraz biraz döndürse de pervaneyi güç yüzde 25i bulmaz . ( O conta aynı zamanda bir motor mili ve şanzıman için emniyet sübabıdır . Motor ipe veya herhangi bir şeye dolandığında , kıyıya çıkarken kuma temas ettiğinde hemen gaz kesilmezse conta kendini bırakır , mil boşa döner. Pervaneye güç vermez . Bu sayede giden tek parça conta olur . ) İnşallah başınıza gelmez ama bilgi anlamında bir kenarda bulunsun