8 Hp Motor Nekadar Yakar? Deneyimleriniz..

Konu, 'Motorlar' kısmında volky1991 tarafından paylaşıldı.

1. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    Şimdilik İstavrit :)
    herkese hayırlı akşamlar uzun süreden beri forumda bulunamıyordum yeni bi konuyla aranıza döniyim dedim.malumu üzerine şuan evimde yatmakta olan gıcır gıcır 8 hp parsun kısa şaft 2 zamanlı motorum ve seastar 3.60 botum var karadenizde olma ve işim sebebi il bir gün çıkıpta deneme fırsatım olmuyor 4 gözle beklememe ragmen bu konu ile ilgili bilgisi olan abilerimden şunu öğrenmek istiyorum 8hp 2 zamanlı bir motor nasıl bir yakıt performansı sergiler benznde 4 lira oldu kara kara düşünmeye başladım 9.9 yakıtı nasıldır 6 hp yakıtı nasıldır bunlara göre 8 hp nasıldır 12 lt lik deposu nasıl biter ne şekilde ne kadar yol ile biter aydılanırsak cok seviniriz:) şimdiden teşekkürler

2. alparslan07

alparslan07 izzet

Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    selam volkan:
    öncelikle botun ve motorun hayırlı olsun kazasız bol avlar dilerim.
    almış olduğun motoru kullanmadım ve yakıt olayı nedir ne yakar birşey diyemeyeceğim eee ozaman neden yorum yazdın kafamı kurcalıyorsun deme:)sakın sadece düşüncelerimi aktarmak için yazıyorum...
    ben uzun süre 4.20 çift kat fiber teknemde 7.5hp iki zamanlı mercury motor kullandım...vede çok memnundum tabiki 4 zamanlı motorlara göre çok yakıt tüketiyor.fakat aynı ayarda başka markalarında bu kullandığım markadan daha fazla yaktığını söyleyebilirim.
    mercury üstelik yakıt sarfiyatı konusunda(2 zamanlısıda 4 zamanlısıda)yakıt konusunda en ekonomik marka olduğunu iddia edebilirim.burada anlatmak istediğim şu hani bu motoru neden aldın demiyorum vede kötülemek gibi bir niyetimde katiyen yok mesela fiyat yönünden almış olabilirsin ama şunu söylemek gerektiğini belirteyim almış olduğun markanın 4 zamanlısını neden almadın hem sesi az olurdu hemde buji çapak yaptı vay şusu busu gibi bir sorunu az yaşardın..
    yinede tekrardan hayırlı olsun kazasız belasız avlar dilerim hoşçakal....

3. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    ilgilendiğin için çok teşekkürler abi cevabın içinde.öncelikle sunu sorym sen tekne ve motorunla günde nekdar yol yaparak nekdar benzin harcıyordun ?

valla bu motor %70 bütçeden dolayı %30 da ağırlığından dolayı seçildi benim tarafımdan malesefki ünlü markalar çok çok çok uçuk fiyatlarda daha 20 yaşında adamız abi bu bile bize lüks kaçıyo :D

4. alparslan07

alparslan07 izzet

Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    tekrar merhaba volkan:
    evet şu an bana zor bir soru sordun neden dersen ben tekneyi ve motoru satalı bi hayli zaman oldu şunu hatırladığım kadarı ila sana aktarabilirim yakıt tankı tahminimce 18 veya 20 lt.kadar benzin alıyordu ve kıyıdan fazla açılmıyorduk ve gideceğimiz yerdede sabit demirliyorduk öyle sırtı felan yer değiştirme olayıda yoktu hani kara kayboldu görünüyor misali malum teknenin boyuna göre motor küçük olduğu için.
    1 tank benzin ile 2ve 3 defa bu şekilde balığa çıkıyorduk ve de fazla sürat olayıda yoktu ortalamada üç dört kişiden aşağı tekneye binmiyorduk...
    hoşçakal.

5. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Volkan bende 8 Hp Yamaha vardı biliyorsun.Çok da memnundum.12 Lt depo ile yaklaşık 2,5-3 saat kesintisiz yol alabilirsin.Ortalama 8 Hp motor saatte 4,5-4,8 lt benzin tüketir.

6. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    evet benzin altın suyu gibi oldu ne yazıkki :( masrafı biraz azaltmak adına denize hevesli (mutlaka vardır) 3 - 4 arkadaşını toplayıp (hadi arkadaşlar herkes tükürsün şu depoya) diyebilirsin :) biz zamanında öyle yapardık....zaten yaptığımız gezilerde çok uzun olmadığından cebimizdeki harçlık artıkları ile baya güzel zamanlar geçirdik....aklında bulunsun....
    ha bide o takımı suya atıp gazkoluna davrandınmı parayıda fazla düşünmeyeceksin merak etme :) biyerlerden yaratırsın o benzin parasını....

7. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

8. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Yakıt tasarrufu açısından 2 zamanlı ile 4 zamanlı karşılaştırılamaz bile.Fakat şu ağırlık sorunu olmasa 4 zamanlı her zaman tercih sebebi olmalıdır.Bot sahipleri taşınabilirlik açısından 2 zamanlı tartışılamaz derecede kolay.Sırf bu nedenle 2 zamanlı tercik ediyorum.8 Hp 2 zamanlı motor 27 Kg civarı.Tek elle taşıyabiliyorum.

9. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

Volkan Bey 6-8-9.9 hp lerin yakıt tüketimi kıyaslaması yanlış olur, çünkü;

Yakıt düketimi istenilen hız ve güç ile alakalıdır. Her üç hp ile de sırtı için rolanti yada azıcık üstünde birhızla dolaşırsanız akşama kadar az bir miktar benzinle tini tini yolculuk yaparsınız.

Her üç motorla da tam gazla giderseniz çok kısa süre içinde benzin tükenir. Hele botun üstündeki ağırlık fazlaysa bu süreyi çok daha fazla kısaltır. Aralarındaki fark 6 hp ile belki 8 mil 8 hp ile belki 10 mil 9.9 hp ile belki 12-15 mil hıza çıkmış olursunuz.

Yada motoru suyun içinde pervanesini sökerek çalıştırsanız motora bir yük binmeden çalışacağından tam gazda bile normal yüklü halinin yarısı kadar yakar.
    Yani güç enerji ilişkisi.

Şimdi sizin 360 botunuz var. Bu botu 8 mil hızla götüreceksiniz. 6 hp motorla belki tam gaz 8hp motorla belki 3/4 gaz 9.9 motorla belki yarım gazda gideceksiniz. Yani 9.9 motorla 8 hp hıza ulaşmak için yarım gazla daha az benzin tüketirken 6hp hızla tam gaz gideceğinizden benzini çok yakar.

Örnekleri özellikle belki diyerek ve biraz abartarak veriyorum ki mesele daha iyi anlaşılsın. Sonuçta hızı etkileyen birçok faktör vardır. Rüzgar dalga botun yapısı ağırlığı yükü vs.vs.

Sonuç olarak sizin 8 hp işinizigörür. Ne kadar yakacağı sizin gaz koluyla ne kadar haşır neşir olacağınızla alakalıdır. Şöyle millete bir hava atayım derseniz aslında hava değil benzin atarsınız.

Bir de Umut'un dediği gibi yemez içmez benzin parasını bulursun bir yerden merak etme:D

10. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    cevaplar için çok teşekkürler 1 dk tam gaz yarım saat tın tın felsefesini benimseyip her yönümü tatmin edicem anlaşılan bu sene :D 4 milyon be abi benzinde yani insan düşünmeden edemiyo e bide araba var oda dizel onada mazot yetiştircez işimiz iş ama napalım artık az cok kafamda bişiler oluştu ya 12 litrelik depoyu 2 günde bitiricem anlaşılan iki günde bir 50 lira gidicek :D

11. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    akülü motor iyiydi ya evde şarja bağlıyodum parasıyla ilgilenmiyodum :D hergüzel şeyinde bir bedeli var artık napalım çekicez

12. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    bu yaza bende akülü alıyorum....60 kg motor....artı dakka başı benzinciye gidip bide bidonla benzin vermesi için dil dökmeler....tamamıyla olmasa bile büyük çapta geride kaldı :) tek elimde motor diğerinde akü....ohhhh beeee :) uzun seyirlerde gene mahkumuz tabi gene benzinliye :(

13. volky1991

volky1991 Volkan Aydın

En İyi Avı:
    biz akülüyüde sattık abi bakalım biz napıcaz bu sene :D yandık onun farkındayımda ses çıkarmıyorum rolantide gidip geliriz artık gidiceğimiz yerlere yavaş yavaş tın tın :D o 12 lik depoyu 3 4 güne yaymamız lazım yoksa batarız :D

14. apolloapollo

apolloapollo taylan

Biz 9.8 2 zamanlı Parsun motor 3.20 bot ile 4 kişi toplam 320 kg rodaj meselesini halletmeye çalışıyoruz hava elverdiği ölçüde.Tabi rodajı bu kadar yük ile tamamlamaya çalışmak saçmalık ama bot-motor merakı bu saçmalığı bile yaptırıyor.Şöyle diyeyim;ilk 45 dk yarım gaz ve sonra 1 saat 3/4 gaz ile arasıra duraklamalarda dalga sebebi ile çeyrek gaz vererek toplam 2 saatlik kullanım sonucu yarım depo benzin harcadık.Yani yaklaşık 5 litre kadar.Bence oldukça da verimli gibi..senin rodajın biraz daha az maliyetli olacaktır.Tabi 10 saatlik rodaj süresi boyunca toplam maliyeti hesaplamadık.Çünkü geri kalan süre (8 saat kadar)tam gaz olacağı için sanırım baya bir benzin harcayacak gibiyiz.