Sevgili abiler kardeşler uzun araştırma ve "kıyaslamalar" sonucu 2 zamanlı 9.8 parsun motor sahibi oldum..4 m lik bazı teknelerde deneyip bu teknelerde tam gaz bile veremedim..Performansı hafifliği ve yakıt tüketimine hayran kaldım......Şimdi sorum şu..Balığa daha çok yanlız, çok nadir olarak da 2 kişi gitmeyi düşünüyorum.Avlaklarım da genellikle kıyıya yakın ....4.55 in genişliği ve oturaklılığı beni cezbetti ancak 2 kişi iken beni üzer mi....deneyen kullanan bir fikri olan var mı yoksa mecburen 4.25 alacağım ......4.25 in eni 160 4.55 inki ise 170 .....
Eğer ahşap yada fiber tabanlı bir bottan bahsediyorsanız Parsun 9.8 2 kişiyle bile kolayca plane moduna geçebilir.
hayır fiber tekneden bahsediyorum........marin boat 4.50 nasıldır acaba bu şartlar altında işimi görürmü?
Sürat değilse amacın bence motorun ikisini de kaldırır . Ama denize inidrip çıkartırken çok zorlanırsın tek başına , en az iki kişi gerekir , hatta 4.50 için üç kişi bile gerekebilir . (tabi römorkun yoksa) (Tekne koyacak yer yok demişsin , bende römorkunun olmadığını düşündüm) Ben sana tekne koyacak yer de bulurum ayrıca
Nereye koyacaz mezitliye mi? hiltonun oraya mı Ben marinayı düşünüyorum anlaşabilirsek 1 yıllığına bir deneyeceğim.tabi fiyat uçuk değilse...tek düşüncem 4.55 fiber 9.8 lik parsunumla 2 kişi bayılır mı yoksa tatmin edecek kadar hız yaptırır mı....Keşke deneyerek karar verebilsek uzun süredir bu siteye üyeyim bu kadar az dönüt aldığım başka bir konu hatırlamıyorum....Herkes balık avında sanırım
9.8 lik motordan hız bekleme bence yada 3.70 sandal al . 4.55 lik sandala en az 15-20 beygir takacaksın ki hızlıya yakın olsun . Marinanın sana vereceği fiyatı söyleyim , duy da inanma , aylık en az 100 euro !!!! Şaka değil .....
4.55 Ffiber tekneyi playning de götürmez... iyi bir sırtı hızında memnun eder... gidebileceğin maksimum hız düz deniz de 240 kg bir tekneyle....10-12 knot tekne boş olursa gidersin bu hızda...9.9 mercury,evinrude,yamaha,suzuki,honda olsa iş biraz değişir...bu kadar fiyat farkı içinde bu eksilere katlanılır...
9.8 parsun kullanmadığım için gücü hakkında kesin bilgim yok. bir büyüğü 9.9 u ile arasında ne kadar güç farkı olduğu konusundada fikrim yok. ancak diğer markaların (mercury, yamaha, suzuki ve honda) eşit beygir güçleri ile kıyaslandığında en hızlı motoru aldığını söyleyebilirim, müsterih olabilirsin (teste evinrude katılmamıştı bu yüzden onu sayamadım, ancak sayılan motorların bildiğim kadarı ile hepside evinrude dan devirli makinalar yapmakta. sözün özü, 9.8 motorla bu boy fiber teknelerde tam anlamı ile doyuma ulaşamayabilirsin ancak bu markadan diil, bg den kaynaklanan bir sorun olur.....
2011 parsun 9.8 hp kullanıcısıyım hem botta hem fiber teknede test yapma imkanım oldu...ayrıca elimde evinrude mercury ve yamaha motorlarıda mevcut en büyük hobim deniz motorları ve tekneler diyebilirim... net olmadan kesinlikle bilgi paylaşımı yapmam saygılarımla...
saygılar bizden; estafurullah, zaten sayılan 9.9 bg motorların daha iyi sonuç vereceği konusunda bir itiraz yoktu, sadece beygirden diilde markadan kaynaklanan bir güç eksikliği mevcut şeklinde algılayabilecek arkadaşların varlığıda göz önüne alınarak yapılmış nacizane minik bir katkı.....
Peki düz denizde 250 kg fiber tekne üzerinde iki kişi (150 kg) ve gerekli ekipmanla 9.8 2 zamanlı Parsun tahmini maksimum kaç knot verebilir?
10 KNOT Geçeceğini zannetmiyorum.....o hıza gelsede kesinlikle motor için yıpratıcı olacaktır ve yakıt ekonomisi olmayacağını zannediyorum.. ben 9.8 lik parsunu 3.30 m lik botta kullanıyorum...2 kişilik dalış malzemelerimiz ve toplam 3 kişi olunca.. tam yol da yine zayıf kalıyor... daha önce mercury xr 9.9 hp kullandığımda...performansı çok daha iyiydi.. gerçi xr serileri...15 hplik silindir hacmine sahipti ve dolayısıyla yükte daha torkluydu....
Haklısınız. 9.9'un altına düşmemek en doğrusu. Maliyetler bel bükünce, insan her türlü seçeneği sorguluyor. Teşekkürler.
sevgili arkadaşlar değerli yorumlarınız için çok sağolun....Ancak gün geçtikçe daha karışık yani net olmayan cevaplar aldığımı düşünüyorum ........size de öyle geliyor mu konular sanki biraz sarkıyor başka başka konuşlara geçiliyor...Bazı üyelerde biraz üşengeçlik mi başladı yoksa....
4.55 sandalı 9.9 da götürür ama yineliyorum hız istiyorsan en az 15-20 bg takmalısın. Aslına bakarsan 15-20 bg bile hız yapmaz , hızlıya yakın olur . Motorların hızları , markalarına göre küçücük ölçülerde değişebilir belki ama önemli değil , farkına bile varmazsın. Önemli olan 8-10 sene sonra hangisinin ayakta kalacağıdır . Sandal boyu - motor gücü - motor markası ....... Seçim artık senin bence .....