9,8 tohatsu 2 zamanlı motorum var 320 bot benim sorunum playing e 3 kişi ikn geçememem 2 kişi ile rahat geçiyor tek kişi 2/4 gazın altında iken bilene uçar pozisyon alıyor hidrofoil de taktım sizce normal mi bu yoksa ayarla düzlcek birşeymi
3 kişi ile plane pozisyonuna geçmeniz lazım. 1- Trim ayarını değiştirin 2- 3 Kişi olduğunuzda diğer iki kişiyi plane konumuna geçene kadar iyice öne oturtun, sonra ortaya doğru gelsinler. Sonucu bizimle paylaşırsanız memnun oluruz.
İki kişiyle kayma pozisyonuna geçtiğinize göre , trim ayarları bana göre düzgün. üç kişiyle kayamamanın sebebi bana göre ağırlık fazlalığı !!
3 kisi ile plane e fiber taban botla bende zorla kalkabiliyorum (15bg) botun alt yapisi, omurganin derinligi, bottaki ekstra agirliklar hep negatif etkendir. motorunuz mükemmel, o boy için ideal; esasen o beygir araliginda 2 yetiskin ile plane e kalkmak azimsanacak bir sonuç diil, lakin 3 kisiye çiktiginiz an agirlik ufak bir hacimde tüm gücünü kullanarak botu suya batirmakta. inaniyorumki bot biraz daha uzun olsa plane e kalkabilirdiniz sonuç olarak ayni botta 6bg ile iki kisi plane e kalkabilirken 9.8 ile 3 kisi plane e kalkabileceginizi düsünsenizde evdeki hesap çarsiya uymayabilir. agirligin (ki onu tam bilmiyoruz) genis bir alana dagilmasi hizlanmaniz için önem arzetmekte
Arkada aşırı köpüklenme olduğuna göre botun burnu havaya dikilip öyle kalıyor olmalı. Bu durumda trim ayarının yapıldığı pimi teknenin ters tarafındaki ( dışa doğru ) deliklere yaklaştırmanız gerekecektir. Son botum 3,50 alüminyum taban Zodiac Mark II + 9,9 Evinrude 2 zamanlı kombinasyonu idi. 3 kişi + dalış malzemeleri ile kolaylıkla plane pozisyonuna geçiyordu. Kanımca trim ayarını değiştirdiğinizde sorun düzelecek.
kiyaslama açisindan, benim 15bg 4 zamanli motorum 310 fiber tabanli botta verebildiginin çok daha fazlasini 4mt fiber teknede verebilmekte-ki arada inanilmaz kilo farki oldugu halde.... ama genede botunuzun arkasina ekleyeceginiz flaplarla bir sansiniz olabilir. botunuzun su hatti boyunu 30 cm civari arrtiracaktir vede sürtünmeyi oldukça azaltacaktir
Umut bey, motorunuz uzun şaft olduğu için botta yeterli performansı verememiş olabilir. ( Pervane fazla dibe battığı için )
evet bir kiyaslama yapalim, 9.8 motor ve 320 bot vs 9.8 motor ve 350 bot.... tek kisi ile 9.8+320 bot kombinasyonu daha hizlidir 2 kisi ile kiyaslama yapmadim, bottaki kisilerin agirliklarina göre degisebilir 3 kisi ile kesinlikle 350 bot daha hizlidir bu seçenekler çogaltilabilir, omurgasi derin bir fiber tabanliyi düz tabanli bir sisme taban rahatlikla geçebilir mesela...(ama daha az kararli bir seyri olur)
motorum kisa saft ama botumun omurgasi balikçi teknelerini kiskandiracak kadar derin soruda bi tarafi ile burdan (bu arada alinti yapamiyorum mobil sitede nolur kusura bakmayin ) ilginize tesekkürler snowman (profilinizi göremiyorum
bir diger sorunda botumun boyu ve motorun agirligi gelecekte alacagim 350 botla inaniyorum sorun hallolacak
herseye ragmen kombinasyonunuz sorunsuz diyebilirim, agirlikla ilgili bir sorun olmadigi sürece bot ve motorunuz ideal yani ekipman seçimi olarak bir sorun yok. (portable motor) serisinde gerek kisi, gereksede malzeme agirligi sorun yaratabilir bunlar normaldir
sonuç nedir? bir hafta kadar zaman geçti merak ettim. umut abi hakkaten 3.20 3 kişi 3.50 3 kişi olayında 3.50 mi hızlı gider? mesela 25 hp motor aldık diyelim..3.10 fiber tabanlı bota taktık..3 kişi nasıl gider? 3.50 alsak daha hızlı gidebilirmiyiz? motor gücü 25 hp olacak bir sorun olurmu.. tamamen kadama koydum..inşallah birdahaki sezona 25 hp makina ve 3.10 yada 3.50 fiber tabanlı botla girmeyi planlıyorum.
agirlik ne kadar genis alana yayilirsa bot o kadar rahat hizlanir. ayriyeten alt tarafta omurganinda fazla derin olmamasi plane e kalkmayi kolaylastirir. 25bg i heleki 310 la kullanacaksan 2 zamanli al mutlaka... aslinda 25 ede fiber tabanada hiç bulasma desem, sisme taban hafif bot ve 9.8 iki zamanli hafif tohatsu motorla istanbulda tüm kiyilari ve adalari gezersin, hizida doyurur desem ise yararmi) benim gibi barinak diye sürünme sonra )
deneme fırsatımız olamadı malesef bu hafta sonu izmirde 6-8 hava vardı değil botla çıkmak karşıyaka sefeleri durduruldugu oldu
şişme taban hafif bot ben de düşüyorum. açıkcası fiyatları fiberler kadar pahalı... almışken de şöyle 3.50 olsun arkasına da güzel bir motor tamamdır diye düşünüyorum.. fakat hiç şişme taban bot tecrübe etmedim..eğer gerçekten diğer botlardan çok daha hızlı ise düşünebilirim.. birde 15 tohatsu 3000 liraya ayarladımmı tamamdır..geçen baktım 25 hp tohatsu 4000 lira civarında...1000 lira daha verip 25 de alınabilir..o nedenle gelecek sezon acele etmemeyi düşünüyorum. fiber de alabilirim şişme taban da ama ahşap ve al. tabanlardan tamamıyla kopacağımı belirtirim. barınak sorunu da olmaz...botu memlekette kullanacağım o nedenle orada botu koyabileceğim yerler var.. botu koyacak yerim var iken şişme taban almam yinede mantıklımı? merak ettim? şişme tabanın bukadar mı avantajı var? bir diğer sorum da şişme tabanın 9.9 ile yapacağı sürati aynı boydaki fiber taban kaç hp ile yapabilir. ahşap ve al tabanlar zaten o süratlere erişemezler biliyorum.
istanbulda da son günlerde denizyolu seferlerinin iptal edildiği oluyor. bakalım eylül ayında ne olacak.
umut abi en sonunda 9.8 tohatsu 4 zamanlı ve 2.80 yada 3.20 şişme taban bot alacağım gibi görünüyor. 4 zamanlı tohatsu 9.8 37 kg. fazla büyük de değil. ayrıca şişme taban ile tüketimi de oldukça az olacaktır. zaten bu motor 6-8 hp motorlarla hemen hemen aynı büyüklükte..benim 2 zamanlı 6 hp kullanma kılavuzunda 24 kg gösteriyordu. tohatsu 2 zamanlı 9.8 in ağırlığı 27 kg... düşünsene 9.8 4 zamanlı 6 hp iki zamanlı gibi tüketir görünsede 4-5 hp iki zamanlı kadar ancak tüketir düşüncesindeyim..böylece hem ucuza hemde doyurucu geziler yapabilirim.